Megnyugtatjuk szurkolóinkat, nyerni fogunk

   

A veretlen és nagyon meggyőző teljesítményt nyújtó Oroszország a legjobb nyolcba a svájciak segítségével bejutó, de a legfontosabb meccseken összeszedett teljesítményt nyújtó Finnország ellen játssza a világbajnoki döntőt vasárnap 20 órától. A délutáni mérkőzésen Csehország és Svédország dönt a bronzérem sorsáról.

Csehország hektikus világbajnokságot tudhat maga mögött. A nyitónapon 3-2-re verte büntetőkkel Szlovákiát, utána Svédországtól szétlövésben, Kanadától rendes játékidőben kapott ki 4-3-ra. Az Olaszország elleni 2-0-s győzelem papírforma siker, a Dánia elleni büntetős vereség viszont váratlanul jött, pedig öt perccel a rendes játékidő vége előtt 3-1-re vezettek a csehek. Norvégiát egygólos meccsen verték, az utolsó csoportmeccsen pedig 0-3-as hátrányból fordítottak Franciaország ellen, mely jelezte erejüket. A negyeddöntőben 4-1-re is vezettek az USA ellen, a végén kicsit kiengedtek, de nem fáztak rá úgy, mint Dánia ellen, a végéig egy gólt megőriztek előnyükből. Az elődöntőben viszont nem tudtak mit kezdeni Finnországgal, görcsössé váltak, 3-0-ra kikaptak. A csapat vezérének, a 42 éves Jaromír Jágrnak nem ment a finnek ellen, ennek jelét is adta a hajrában.

Svédország a csoportkörben a Dánia, Norvégia, Franciaország, Szlovákia és Olaszország elleni mérkőzéseit a rendes játékidőben megnyerte, Csehország büntetőkre kényszerítette, Kanada pedig hosszabbításba verte, mondhatni várható eredmények születtek. A háromkoronások a negyeddöntőben megszenvedtek a házigazda Fehéroroszországgal, csak nagy nehézségek árán gyűrték le 3-2-re, hazai részről Kaljuzsnijnak büntetője volt a 3-2-es vezetéshez. Az elődöntőben Oroszországgal találták magukat szemben, akik ellen megszerezték a vezetést, viszont a vb legjobb csapata 3-1-re verte őket. A vereséget nehezen viselték, amint ez Backlund Plotnyikovval szemben elkövetett sportszerűtlenségénél remekül látszott is.

Ahogyan minden bronzmérkőzésen, ennél a találkozónál is az dönt, melyik válogatott szedi össze jobban magát egy nap alatt, melyik akarja bebizonyítani, helye van a dobogón.

cze

Fotó: hokej.sk

Jó csapathoz először végy egy jó kapust, szól az elcsépeltnek tűnő közhely, de a minszki döntősök fényesen igazolták eddig a tétel helyességét. Az orosz kapuban a Vezina-birtokos Szergej Bobrovszkij, a finnben Pekka Rinne az első számú hálóőr, mindketten az NHL legjobb kapusai közé tartoznak. Nem is véletlen, hogy az egyenes kieséses szakaszban mindkettejük meccsenkénti kapott gólátlaga kisebb 1-nél.

Az eddig látottak alapján talán az oroszok a favoritok, de nyilván a finnek sem feltartott kézzel mennek a csatába. Oleg Znarok csapata ellentmondást nem tűrően gázolt át eddigi ellenfelein, túlórára sem kényszerült, 37 gólt lőtt és csak 8-at kapott. Nem is nagyon emlékszünk olyanra, hogy egy csapat ilyen kevés gólt kapjon egy világbajnokságon, ebben a fentebb említett Bobrovszkij mellett nyilván nagy szerepe van annak is, hogy az oroszok korábbi primadonnái közül azok maradtak, akik hajlandóak voltak beállni a sorba, Znaroknak sikerült megtörnie a nagy önérzetet és így sokkal inkább csapatként működik a gépezet, mint korábban bármikor.

“Bobrovszkij a világbajnokság legjobb játékosa ? ezt nem más mondta, mint az orosz válogatott csapatkapitánya, Alekszandr Ovecskin. ? Nem csoda, hogy sokan úgy tartják, a világ legjobb hálóőre. A térdsérülésem rendbe jött, tökéletes fizikai állapotban várom a finálét. Sok fiatal játszik az orosz válogatottban, akiknek életükben először játszanak világbajnoki döntőt, de megnyugtatjuk szurkolóinkat, nyerni fogunk.”

Oleg Znarok, az oroszok szövetségi kapitánya kiemelte, a bekapott gól után nem ijedtek meg játékosai, hajtottak tovább, a kihagyott helyzetektől sem váltak görcsössé, örül, hogy még az első harmadban meg tudták fordítani az állást.

A világbajnokság kanadai táblázatát vezető Viktor Tyihonov elmondta, szerinte Bobrovszkij második harmadban bemutatott védése volt a győzelem kulcsa, amivel megtartotta a vezetést Oroszország. A fiatal támadó szerint az orosz válogatott legnagyobb problémája az emberelőnyös játék, Tyihonov a 21%-os kihasználást keveselli.

IHOCKEY-WORLD-RUS-FIN

Fotó: championat.ru

A finnekre mindig is jellemző volt az a fajta alázatos, a célnak mindent alárendelő, eltökélt morál, amelyet ők egyszerűen csak sisuként emlegetnek. A csehek elleni elődöntőben is jól látszott, hogy mit takar ez, a cél szent, minden mást ennek kell alárendelni. Ha kell, visszafordulunk a pakkal még egy körre, hiába csábító a lövőhelyzet. Nincs egyénieskedés, mindenki a feladatát hajtja végre, azt viszont megalkuvás nélkül. Ehhez megvannak a megfelelő emberek is. Rinne a kapuban külön klasszis, de a védelemre sem lehet különösebb panasz, miután a mezőnyben a negyedik legkevesebb gólt szerezték ellenük. Ezek mellé a támadójáték kellően hatékony volt ahhoz, hogy becsússzanak a rájátszásba, ahol a nehéz ellenfelekkel kikövezett út sem zavarta meg őket. Nincs igazán kiemelkedő pontszerző, mindenki hozzátett egy kicsit az eddigiekhez. Vegyük hozzá mindehhez azt, hogy 15 abszolút vb-újonc van a finnek keretében, és máris átérezhetjük, mekkora teljesítmény a döntőbe jutás a fehér-kékektől.

Olli Jokinen, a kapitány így beszélt erről a csehek elleni elődöntőt követően: “Az eredmény a lényeg, semmi más nem fontos. Ez a torna is megmutatta, akkor lehet eredményesnek lenni, ha csapatként tudunk játszani. Az oroszok ellen el kell kerülnünk a kiállításokat, és meg kell tudjuk ismételni a csehek ellen mutatott játékunkat. Bátran kell játszanunk, nincs semmi vesztenivalónk. Egyszerűen ki kell menni a jégre és élvezni, hogy döntőt játszhatunk. Itt egy csomó srác, aki kiskorában nézte a világbajnokságokat és arról álmodott, hogy egyszer ő is részese akar lenni ennek az élménynek. Óriási élmény minden játékosnak, hogy most megtapasztalhatja ezt. A játékrendszerünk jól működik, meccsről meccsre egyre jobban csináljuk a feladatunkat. ha ez így marad, megnyerhetjük a döntőt. ”

“A csehek ellen jól játszottunk ? mondta Erkka Westerlund, a Leijonat kapitánya az elődöntőt értékelve. ? Jól kezdtünk, aztán a második harmadban egy kicsit enyhült a nyomásunk. De szerencsére a kapunk előtt mindig sikerült tisztázni a helyzeteket. A harmadik harmadban sokat köszönhettünk Pekka Rinnének.

Az egész torna alatt tudtunk javítani a játékunkon. Tudtuk, hogy lesznek nehéz pillanataink, nehéz ellenfeleink, felkészültünk erre előre. A legnagyobb szerep a kapusé és a védekezésé, az összteljesítményben a támadások jelentik a legkevesebbet. Mindenkinek tudnia kell a helyét, ha a nagy csapatok ellen nyerni akarunk. A csehek ellen például mindig résen kell lenni. Egy pillanat alatt el lehet jutni a pálya egyik végétől a másikig. Észnél kell lenni, hogy a jégen levő öt játékos mindig együtt mozogjon. Sok a vb-újonc a csapatunkban, de azért ők sincsenek nemzetközi tapasztalat híján. Legtöbbjük sokat játszott az EHT-tornákon, és ott a legjobbak közé tartozott.

A döntőben meg kell próbálnunk megúszni minél kevesebb kiállítással. Az emberhátrányos játék ugyanis rengeteg energiát elvesz, és az végzetes is lehet, ahogy például a csoportkörben az oroszok ellen ez történt. Örülök, hogy az oroszok ellen játsszuk a döntőt, valahol vártam arra, hogy lesz még lehetőségünk kihívni őket. Az oroszok nagyon jók ezzen a világbajnokságon, és szinte hazai közönség előtt játszhatnak, nagyszerű dolog lesz újra megmérkőzni velük. A legfontosabb az lesz, hogy milyen lesz az együttműködés a csapatrészek között. Nem lehet egyénieskedni. De a játékosok látták, hogy ha tartjuk magunkat a terveinkhez, akkor elérhetünk valamit.”

A két válogatott még nem találkozott világbajnoki döntőben. Oroszország eddig hatszor jutott el a fináléig, ebből négyszer nyert, míg Finnország nyolcszor döntőzött, viszont csak 1995-ben és 2011-ben hagyhatta el boldogan a jeget. Ha a 2010-es vancouveri olimpia utáni vb-eredményeket nézzük, a 2010-es VB-n 5-0-ra nyert Oroszország, 2011-ben a csoportkörben és az elődöntőben is finn siker született. Egy évvel később az oroszok 6-2-vel vágtak vissza a döntőbe jutásért, 2013-ban pedig a csoportkörben 3-2-re nyertek a finnek. A szocsi olimpia negyeddöntőjében 3-1-re nyert Finnország, az idei EHT-szezonban pedig csak a finnek diadalmaskodtak kettejük meccsein. Az idei világbajnokságon a csoportkörben már találkozott a két csapat, akkor 4-2-re nyert Oroszország, azóta az oroszokhoz csatlakozott Malkin, a finnek kapujában pedig csak azon a meccsen védett Koskinen.

IHOCKEY-WORLD-RUS-FIN

Fotó: championat.ru

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum