Megnyugtatjuk szurkolóinkat, nyerni fogunk

   

A veretlen és nagyon meggyőző teljesítményt nyújtó Oroszország a legjobb nyolcba a svájciak segítségével bejutó, de a legfontosabb meccseken összeszedett teljesítményt nyújtó Finnország ellen játssza a világbajnoki döntőt vasárnap 20 órától. A délutáni mérkőzésen Csehország és Svédország dönt a bronzérem sorsáról.

Csehország hektikus világbajnokságot tudhat maga mögött. A nyitónapon 3-2-re verte büntetőkkel Szlovákiát, utána Svédországtól szétlövésben, Kanadától rendes játékidőben kapott ki 4-3-ra. Az Olaszország elleni 2-0-s győzelem papírforma siker, a Dánia elleni büntetős vereség viszont váratlanul jött, pedig öt perccel a rendes játékidő vége előtt 3-1-re vezettek a csehek. Norvégiát egygólos meccsen verték, az utolsó csoportmeccsen pedig 0-3-as hátrányból fordítottak Franciaország ellen, mely jelezte erejüket. A negyeddöntőben 4-1-re is vezettek az USA ellen, a végén kicsit kiengedtek, de nem fáztak rá úgy, mint Dánia ellen, a végéig egy gólt megőriztek előnyükből. Az elődöntőben viszont nem tudtak mit kezdeni Finnországgal, görcsössé váltak, 3-0-ra kikaptak. A csapat vezérének, a 42 éves Jaromír Jágrnak nem ment a finnek ellen, ennek jelét is adta a hajrában.

Svédország a csoportkörben a Dánia, Norvégia, Franciaország, Szlovákia és Olaszország elleni mérkőzéseit a rendes játékidőben megnyerte, Csehország büntetőkre kényszerítette, Kanada pedig hosszabbításba verte, mondhatni várható eredmények születtek. A háromkoronások a negyeddöntőben megszenvedtek a házigazda Fehéroroszországgal, csak nagy nehézségek árán gyűrték le 3-2-re, hazai részről Kaljuzsnijnak büntetője volt a 3-2-es vezetéshez. Az elődöntőben Oroszországgal találták magukat szemben, akik ellen megszerezték a vezetést, viszont a vb legjobb csapata 3-1-re verte őket. A vereséget nehezen viselték, amint ez Backlund Plotnyikovval szemben elkövetett sportszerűtlenségénél remekül látszott is.

Ahogyan minden bronzmérkőzésen, ennél a találkozónál is az dönt, melyik válogatott szedi össze jobban magát egy nap alatt, melyik akarja bebizonyítani, helye van a dobogón.

cze

Fotó: hokej.sk

Jó csapathoz először végy egy jó kapust, szól az elcsépeltnek tűnő közhely, de a minszki döntősök fényesen igazolták eddig a tétel helyességét. Az orosz kapuban a Vezina-birtokos Szergej Bobrovszkij, a finnben Pekka Rinne az első számú hálóőr, mindketten az NHL legjobb kapusai közé tartoznak. Nem is véletlen, hogy az egyenes kieséses szakaszban mindkettejük meccsenkénti kapott gólátlaga kisebb 1-nél.

Az eddig látottak alapján talán az oroszok a favoritok, de nyilván a finnek sem feltartott kézzel mennek a csatába. Oleg Znarok csapata ellentmondást nem tűrően gázolt át eddigi ellenfelein, túlórára sem kényszerült, 37 gólt lőtt és csak 8-at kapott. Nem is nagyon emlékszünk olyanra, hogy egy csapat ilyen kevés gólt kapjon egy világbajnokságon, ebben a fentebb említett Bobrovszkij mellett nyilván nagy szerepe van annak is, hogy az oroszok korábbi primadonnái közül azok maradtak, akik hajlandóak voltak beállni a sorba, Znaroknak sikerült megtörnie a nagy önérzetet és így sokkal inkább csapatként működik a gépezet, mint korábban bármikor.

“Bobrovszkij a világbajnokság legjobb játékosa – ezt nem más mondta, mint az orosz válogatott csapatkapitánya, Alekszandr Ovecskin. – Nem csoda, hogy sokan úgy tartják, a világ legjobb hálóőre. A térdsérülésem rendbe jött, tökéletes fizikai állapotban várom a finálét. Sok fiatal játszik az orosz válogatottban, akiknek életükben először játszanak világbajnoki döntőt, de megnyugtatjuk szurkolóinkat, nyerni fogunk.”

Oleg Znarok, az oroszok szövetségi kapitánya kiemelte, a bekapott gól után nem ijedtek meg játékosai, hajtottak tovább, a kihagyott helyzetektől sem váltak görcsössé, örül, hogy még az első harmadban meg tudták fordítani az állást.

A világbajnokság kanadai táblázatát vezető Viktor Tyihonov elmondta, szerinte Bobrovszkij második harmadban bemutatott védése volt a győzelem kulcsa, amivel megtartotta a vezetést Oroszország. A fiatal támadó szerint az orosz válogatott legnagyobb problémája az emberelőnyös játék, Tyihonov a 21%-os kihasználást keveselli.

IHOCKEY-WORLD-RUS-FIN

Fotó: championat.ru

A finnekre mindig is jellemző volt az a fajta alázatos, a célnak mindent alárendelő, eltökélt morál, amelyet ők egyszerűen csak sisuként emlegetnek. A csehek elleni elődöntőben is jól látszott, hogy mit takar ez, a cél szent, minden mást ennek kell alárendelni. Ha kell, visszafordulunk a pakkal még egy körre, hiába csábító a lövőhelyzet. Nincs egyénieskedés, mindenki a feladatát hajtja végre, azt viszont megalkuvás nélkül. Ehhez megvannak a megfelelő emberek is. Rinne a kapuban külön klasszis, de a védelemre sem lehet különösebb panasz, miután a mezőnyben a negyedik legkevesebb gólt szerezték ellenük. Ezek mellé a támadójáték kellően hatékony volt ahhoz, hogy becsússzanak a rájátszásba, ahol a nehéz ellenfelekkel kikövezett út sem zavarta meg őket. Nincs igazán kiemelkedő pontszerző, mindenki hozzátett egy kicsit az eddigiekhez. Vegyük hozzá mindehhez azt, hogy 15 abszolút vb-újonc van a finnek keretében, és máris átérezhetjük, mekkora teljesítmény a döntőbe jutás a fehér-kékektől.

Olli Jokinen, a kapitány így beszélt erről a csehek elleni elődöntőt követően: “Az eredmény a lényeg, semmi más nem fontos. Ez a torna is megmutatta, akkor lehet eredményesnek lenni, ha csapatként tudunk játszani. Az oroszok ellen el kell kerülnünk a kiállításokat, és meg kell tudjuk ismételni a csehek ellen mutatott játékunkat. Bátran kell játszanunk, nincs semmi vesztenivalónk. Egyszerűen ki kell menni a jégre és élvezni, hogy döntőt játszhatunk. Itt egy csomó srác, aki kiskorában nézte a világbajnokságokat és arról álmodott, hogy egyszer ő is részese akar lenni ennek az élménynek. Óriási élmény minden játékosnak, hogy most megtapasztalhatja ezt. A játékrendszerünk jól működik, meccsről meccsre egyre jobban csináljuk a feladatunkat. ha ez így marad, megnyerhetjük a döntőt. ”

“A csehek ellen jól játszottunk – mondta Erkka Westerlund, a Leijonat kapitánya az elődöntőt értékelve. – Jól kezdtünk, aztán a második harmadban egy kicsit enyhült a nyomásunk. De szerencsére a kapunk előtt mindig sikerült tisztázni a helyzeteket. A harmadik harmadban sokat köszönhettünk Pekka Rinnének.

Az egész torna alatt tudtunk javítani a játékunkon. Tudtuk, hogy lesznek nehéz pillanataink, nehéz ellenfeleink, felkészültünk erre előre. A legnagyobb szerep a kapusé és a védekezésé, az összteljesítményben a támadások jelentik a legkevesebbet. Mindenkinek tudnia kell a helyét, ha a nagy csapatok ellen nyerni akarunk. A csehek ellen például mindig résen kell lenni. Egy pillanat alatt el lehet jutni a pálya egyik végétől a másikig. Észnél kell lenni, hogy a jégen levő öt játékos mindig együtt mozogjon. Sok a vb-újonc a csapatunkban, de azért ők sincsenek nemzetközi tapasztalat híján. Legtöbbjük sokat játszott az EHT-tornákon, és ott a legjobbak közé tartozott.

A döntőben meg kell próbálnunk megúszni minél kevesebb kiállítással. Az emberhátrányos játék ugyanis rengeteg energiát elvesz, és az végzetes is lehet, ahogy például a csoportkörben az oroszok ellen ez történt. Örülök, hogy az oroszok ellen játsszuk a döntőt, valahol vártam arra, hogy lesz még lehetőségünk kihívni őket. Az oroszok nagyon jók ezzen a világbajnokságon, és szinte hazai közönség előtt játszhatnak, nagyszerű dolog lesz újra megmérkőzni velük. A legfontosabb az lesz, hogy milyen lesz az együttműködés a csapatrészek között. Nem lehet egyénieskedni. De a játékosok látták, hogy ha tartjuk magunkat a terveinkhez, akkor elérhetünk valamit.”

A két válogatott még nem találkozott világbajnoki döntőben. Oroszország eddig hatszor jutott el a fináléig, ebből négyszer nyert, míg Finnország nyolcszor döntőzött, viszont csak 1995-ben és 2011-ben hagyhatta el boldogan a jeget. Ha a 2010-es vancouveri olimpia utáni vb-eredményeket nézzük, a 2010-es VB-n 5-0-ra nyert Oroszország, 2011-ben a csoportkörben és az elődöntőben is finn siker született. Egy évvel később az oroszok 6-2-vel vágtak vissza a döntőbe jutásért, 2013-ban pedig a csoportkörben 3-2-re nyertek a finnek. A szocsi olimpia negyeddöntőjében 3-1-re nyert Finnország, az idei EHT-szezonban pedig csak a finnek diadalmaskodtak kettejük meccsein. Az idei világbajnokságon a csoportkörben már találkozott a két csapat, akkor 4-2-re nyert Oroszország, azóta az oroszokhoz csatlakozott Malkin, a finnek kapujában pedig csak azon a meccsen védett Koskinen.

IHOCKEY-WORLD-RUS-FIN

Fotó: championat.ru

Cimkék: , , , , , , , , ,

Összes (109)

Utolsó hozzászólások

 1.   #104
  zinger,   

  @McKenna: Mosolygott az öreg,gondolom a fia halála óta ez,hogy az unoka világbajnok lett öt is megdobta

 2. McKenna
    #105
  McKenna,   

  @zinger: Putyinra gondoltam...

 3. blackiii a rezidens DJ
    #107
  blackiii,   

  @McKenna: Te hiányoltad. :D

 4. McKenna
    #108
  McKenna,   

  @blackiii: :))Itt is olyan "oldottan" nevet.

 5. blackiii a rezidens DJ
    #109
  blackiii,   

  @McKenna: Múltkor írta valaki, hogy botoxszal nem egyszerű. :-)))

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk