Sötét lovak elődöntője

 

A csehek sokat javultak a csoportkörhöz képest, de a finnek még többet, így megjósolhatatlan a szombat kora esti elődöntő kimenetele.

A csehek tulajdonképpen ugyanazzal nyertek az USA ellen a negyeddöntőben, mint amivel a csoportkörben Kanada ellen kikaptak. Akkor, egy szintén szoros első harmadot követően a második játékrészben roppant fegyelmezetlenül játszottak, Jan Kovár összeszedett egy 5+20-at, amiből Kanada két gólt lőtt és mivel a harmad elején is betalált, így kényelmes, háromgólos előnyből kezdhette az utolsó húsz percet. A csehek ugyan visszajöttek a meccsbe és egy gólra megközelítették Kanadát, ám egyenlíteniük nem sikerült. Majdnem pont ugyanez történt az amerikaiakkal, csakhogy az egyenes kieséses szakaszban, amiért értelemszerűen nagyobb árat is fizettek és elbúcsúztak a világbajnokságtól. Érdekes szimmetria, hogy csehek elődöntőbeli ellenfele az a Finnország lesz, amely a csoportkörben 3-1-re kikapott az USA-tól, majd a negyeddöntőben meglepetésre verte a mérkőzés nagy részében jobban játszó Kanadát. A győzelemben oroszlánrészt vállalt Pekka Rinne, aki a csoportmeccsekhez képest közel két százalékpontot fejlődött és 94,74%-kal védett Kanada ellen. A másik kulcsfigura Jori Lehtera volt, aki mindhárom finn találatnál asszisztot szerzett.

CZEFIN

Ha a két csapat statisztikáit vetjük össze, akkor azt látjuk, hogy a finnek legnagyobb erőssége az emberelőnyös játék, ebben a harmadik leghatékonyabb, Svédország és az USA mögött. Átlagban előnyeik 26%-át beverik, csütörtökön azonban még ennél is jobbak voltak, hiszen mindössze egyetlen kettő perces és egy 39 másodperces előnyük akadt, de rögtön az első két percet gólra váltották. Ezzel szemben nem kevesebb, mint öt hátrányt védekeztek ki. Az emberelőnyre a csehek sem panaszkodhattak, hiszen például a két amerikai kisbüntetés egyikét értékesítették. Ráadásul, bár gyakran azt látni, hogy egy ötperces előny elkényelmesít egy csapatot, a csehek a második harmadban Abdelkader végleges fegyelmijénél pontosan tisztában voltak vele, hogy minél több gólt kell szerezniük. És ami ennél is fontosabb, ezt meg is tudták valósítani, hiszen alig másfél perc alatt kétszer betaláltak és nem kellett sok a három gólhoz sem. Négy tisztán kétperces hátrányuk volt, ebből viszont két gólt kaptak, így ezen a mutatón még van mit javítani az elődöntőben.

Mivel egyik csapat sem vitézkedett a csoportkör során, sőt, a finnek kifejezetten bukdácsoltak, így kulcskérdés volt, mennyire sikerül új fejezetet nyitniuk az egyenes kieséses szakaszban. Ez mindkét csapatnak sikerült. Salák is két százalékpontot fejlődött például védési hatékonyságban, igaz, ő 90% alatti teljesítményről indult, tehát még mindig van hova fejlődnie. A csehek minden tekintetben gólgazdagabb mérkőzéseket játszanak, mint a finnek, vagyis többet is lőnek, de többet is kapnak. Az egész tornára vetített gólkülönbség a finneknél +4, a cseheknél +3, tehát nagyjából egyforma. Érdekesség viszont, hogy a csehek lőttek eddig a legtöbbet kapura, összesen 280 alkalommal. Igaz, ez pocsék precizitással párosult, lövési hatékonyságban az utolsók között vannak. A finnek Kanadát is hagyták lőni nem kevesebb, mint 38-szor, ám Pekka Rinne fantasztikus formában védett, a védők pedig jól takarítottak. A támadójátékukra csütörtökön leginkább az volt a jellemző, az emberelőnyök kegyetlen kihasználásán túl, hogy szinte a semmiből is képesek voltak betalálni, a játéknak azokban a periódusaiban is, amikor a legkevésbé látszott erre lehetőség.

Ha tehát csütörtöktől szombatig nem történik jelentős változás a csapatok által mutatott játék képében, akkor valami hasonlóra számíthatunk, mint a Kanada?Finnország elődöntőn. Ebben az esetben pedig az lesz a nagy kérdés, hogy a finnek kétszer egymás után képesek lesznek-e ennyire defenzív játékkal is eredményesek lenni. A cseheknek pedig létfontosságú lesz, hogy mennyire tudnak fegyelmezettek maradni, mert a finnek ellen minden hátrány közvetlen életveszélyt jelent. A mérkőzés 17.45-kor kezdődik.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum