Kiemelkedő az orosz és a francia első sor

 

Kedden véget ért a 2014-es világbajnokság csoportköre, 12 nap alatt 56 mérkőzést játszott a 16 csapat. Összeszedtük a legfontosabb adatokat.

A legtöbb gólt, meccsenként átlagban egyet, azaz hetet, az oroszok első sorából az SZKA csatára, Viktor Tyihonov lőtte. Sortársa, a jaroszlavli Plotnyikov öt góllal hatodik. Hat gólig négyen is jutottak, a francia válogatott első sorának két NHL-ese, Antoine Roussel és Stéphane da Costa, valamint a kanadai válogatott két játékosa, Joel Ward Washingtonból és Cody Hodgson a Buffalóból. A világbajnokság asszisztkirálya eddig az amerikai egyetemi bajnokságból érkező Johnny Gaudreau, akinek különösen a németek ellen ment, hiszen egy góljával és három passzával elévülhetetlen érdemeket szerzett Pat Cortina válogatottjának legyőzésében. A már említett Tyihonov negyedmagával a második helyre szorult, hét gólja mellett hétszer szolgálta ki társait, szintén hét assziszttal áll a szlovák Michel Miklik, a 19 éves amerikai hátvéd, Seth Jones és a norvég Mathis Olimb.

Da Costa FRA vb

Az összesített kanadai táblázatot Tyihonov vezeti meccsenként szerzett két, összesen 14 pontjával. Három 11-es pontos játékos van: Roussel, Plotnyikov és Miklik, míg Gaudreau tízpontos. A pluszmínsz mutatókat is az orosz és a francia válogatott első sorának csatárai uralják: Tyihonov +9-cel első, megosztva hátvédjével, Anton Belovval, da Costa és a kanadai bekk, Ryan Ellis +8-cal második, Roussel, Plotnyikov és Pierre-Edouard Bellemare +7-tel áll. Érdekes statisztikái vannak a cseh szupersztár Jaromir Jagrnak, aki négy góljával és három asszisztjával hozza a pont/meccs átlagot, ám pluszmínusz mutatója mínusz egyen állt meg. További statisztikák a legeredményesebb pontszerzőkről innen bányászhatók.

IHOCKEY-WORLD-RUS-KAZ

A kapusok statisztikáját a fehérorosz Kevin Lalande vezeti, egészen hihetetlen 96,4% közeli védési hatékonysággal, egy egész százalékkal megelőzve kanadai társát, az edmontoni Ben Scrivenst, akinek 95,35%-a van. Az orosz Szergej Bobrovszkij a harmadik, nem kis meglepetésre megosztva a norvég Steffen Soberggel, 94,83%-os védési hatékonysággal. A svéd Anders Nilsson az ötödik, 93,48%-kal.

Ezekben az adatokban több érdekesség is felfedezhető. Egyrészt a statisztikákat vezető Lalande-nak semmiféle NHL-es tapasztalata nincs, akár csak a norvég Sobergnek, aki 20 éves és még csak a norvég bajnokságban védett, bár ez gyaníthatóan ősztől meg fog változni. Finn kapus nincs az első ötben, Pekka Rinne a hatodik 92,86%-kal, pedig Finnország hagyományosan kapusnagyhatalomnak számít. Négy válogatott védte végig egy kapussal a csoportkör mind a hét meccsét, közülük az olasz Bellissimo védett a legjobban, 90,34%-kal, második a cseh Salák 89,31%-kal, harmadik a szlovák Laco 88,95%-kal, negyedik pedig az amerikai Tim Thomas 86,75%-kal. A legtöbb lövést magasan Bellissimo kapta 238-cal, ami meccsenként közel 34 lövést jelent. A legkevesebbet pedig a fehérorosz Lalande, négy meccsen és 180 perc alatt mindössze 55 alkalommal tesztelték az ellenfelek, ami ? ha a jégidőből indulunk ki és három meccsel számolunk ? 18 lövés körüli átlag meccsenként. A kevesebb jégidőt kapó kapusok közül kiemelkedik az orosz Vasziljevszkij. A Szalavat Julajev 19 éves kapusa két meccsen jutott szóhoz, ezeken pedig 67 kaput eltaláló lövésből 66-ot hárított, ami 98,51%-os védési hatékonyság. További kapusstatisztikákat innen nézegessenek!

A világbajnokságok sosem a bunyókról szólnak, így a kiállításperceket nincs értelme nagyon mélyen elemezni. Jól jelzi ezt, hogy a legtöbbet büntetett játékos a lett Daugavins, aki eléggé el nem ítélhető módon nehezményezte, hogy elvették az utolsó perces egyenlítő gólját Fehéroroszország ellen. Az ütőjét a palánkon szétverő játékos harminc percet kapott, amihez összeszedett még 12 percnyi kisbüntetést hét meccs alatt és ez elég is volt ahhoz, hogy a legkeményebb játékosok listájának élére repítse. A bulikirály és a Kazahsztán szavak Magyarországon speciális jelentéstartalommal bírnak, ezt igyekszik lerombolni Andrej Gavrilin. A Barisz 35 éves csatára a vb-n 45 alkalommal állt oda bedobáshoz, amelyekből 32-t el is hozott, ami szintén megsüvegelendő, 71% fölötti teljesítmény. Második a szlovák Ladislav Nagy, harmadik a finn Immonen, mindketten 70%-hoz közeli mutatókkal.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum