Csütörtökön megfeleződik a vb-mezőny

   

Csütörtökön megkezdődik a világbajnokság egyenes kieséses szakasza, azaz a negyeddöntők következnek. Mindig az a nagy kérdés, hogy a csoportkörben mutatott teljesítmények mennyire mérvadók.

Az első összecsapás délután három órakor kezdődik, melyen az USA néz szembe Csehországgal. A csehek jól kezdték a vb-t, hiszen hosszabbításban nyertek Szlovákia ellen, majd csak büntetőkkel kaptak ki Svédországtól, szoros meccsen 4-3-ra szenvedtek vereséget Kanadától úgy, hogy a második harmadban elkövetett fegyelmezetlenségek miatt háromgólos hátrányból jöttek vissza a meccsbe. Ezt követően azonban szenvedve nyertek 2-0-ra a 11 lövésig jutó Olaszországgal szemben, majd a játékuk lendülete teljesen megtört, büntetőkkel kikaptak Dániától, a 39. másodpercben szerzett egyetlen góllal győztek Norvégia ellen, végül egy parádés meccsel zártak Franciaország ellen, akiket hosszabbításban győztek le, elkerülve ezzel Oroszországot és megnyerve maguknak a B csoport második helyén végzett USA válogatottját. A szokás szerint alaposan megfiatalított kerettel érkező amerikaiak szintén nem kápráztatták el eddig a világot, többnyire szoros győzelmeket arattak (5-4 a németek, 3-1 a finnek, 4-3 a kazahok, 3-2 a svájciak ellen), kikaptak a lettektől és súlyos, 6-1-es vereséget szenvedtek a szárnyaló oroszoktól.

Hockey - Czech Republic vs  USA

Míg a csehek esetében tehát az a kérdés, hogy a Franciaország ellen mutatott játék visszatérést jelent-e a helyes útra, addig az amerikaiak esetében az, hogy a rájátszásban megtalálják-e azt a játékot, amivel nyerhetnek. Ehhez elsősorban a kapusposzton kell rendet tenni, hiszen 86,78%-os teljesítménnyel az egész mezőnyben övék a legrosszabb védési mutató. Erősségük ugyanakkor az emberelőnyök kihasználása, mert bár a harmadik legkevesebb időt töltöttek előnyben eddig meccsenként, azokat 28%-hoz közeli hatékonysággal használták ki, és tíz emberelőnyös találattal ebben a mutatóban is az élen állnak. A csehek eddig többnyire a kiállításpercek gyűjtögetésében tűnnek ki a mezőnyből, ebben ugyanis a negyedikek. A kapusteljesítmény náluk is hagy kívánnivalót maga után, hiszen a 16 csapatos mezőnyből 14. helyen állnak, akárcsak a lövési hatékonyságban, bár 20 lőtt góljukkal hármas holtversenyben hatodikak, az USA 27 gólt lőtt eddig.

A másik délutáni meccsen, délután négykor Oroszország vághat vissza a tavaly elszenvedett fiaskóért Franciaországnak. Erre minden esélyük meg is van, hiszen az oroszok nyújtják eddig magasan a legjobb teljesítményt, parádés játékuk eredményes is. Ezt mutatja, hogy veretlenül, sőt pontveszteség nélkül zárták a csoportkört. 31 lőtt góljuk a legtöbb, mindössze 7 kapott góljuk a legkevesebb a mezőnyben. Dave Henderson tanítványainak fel van adva a lecke, ha ezen a csapaton szeretnének fogást találni. A franciák mellett szól, hogy nincs vesztenivalójuk. 1995 óta nem jártak a legjobb nyolc között, nem csak az eredményük, de a mutatott játék is szimpatikus: szervezetten védekeznek és elképesztően gyorsak. 25 lőtt góljuk a negyedik legtöbb a mezőnyben, kedden a csehek ellen az is kiderült, hogy akkor sem kell kétségbe esni, ha a lenyűgöző első sornak nem hagy az ellenfél teret és időt, második és harmadik sorból is tudnak gólokat szerezni. Az egyik legmeglepőbb dolog, hogy az egész tornán kiegyensúlyozott teljesítményt mutatnak, még az OIaszország elleni mérkőzés is tulajdonképpen rendben volt, a gólképtelenséget leszámítva. Hektikus teljesítményt mutató kiscsapat képe ezen a vb-n teljesen a múlté.

A csapatstatisztikákat böngészve nem meglepő, hogy az oroszok dominálják a mezőnyt: góllövésben, védési hatékonyságban, emberhátrányos védekezésben vezetnek, az emberelőnyök kihasználásában az USA és Svédország mögött a harmadikak. De a franciák majdnem minden mutatóban szorosan ott vannak a nyakukon, lövéshatékonyságban második helyen állnak, emberelőnyös játékban negyedikek, hátrányos védekezésben pedig harmadikok. Az egyetlen mutató, amiben jelentős a lemaradásuk, az a kapusteljesítmény, Cristobal Huet és a két meccset Florian Hardy eddig 90,38%-ot hozott össze, ami ha nem is rossz, inkább középszerű teljesítmény, a hetedik helyre elég. Viszont ez az mutató, amiben egy meccsen minden csapat képes kiemelkedőt alkotni, tehát ez lehet az a pont, amelyen eldőlhet, sikerül-e a francia jégkorong történetének egyik legnagyobb meglepetését okozni, vagy győz a papírforma.

SWECAN

Este hét órakor Kanada játszik Finnországgal. Kanada 18 ponttal végzett az A csoport élén, pontazonossággal Svédország előtt. A juharlevelesek veretlenségét már az első napon elvették az őket büntetőkkel legyőző franciák, de ezt követően kiszámítható, stabil teljesítményt nyújtottak, hiszen 4-1-re legyőzték a szlovákokat, 4-3-ra a cseheket, 6-1-re a dánokat és az olaszokat, 3-2-re a svédeket és a norvégokat, előbbieket hosszabbításban. A finnek ezzel szemben történetük egyik leggyengébb szereplésének közepén tartanak, hiszen 11 pontjuk csak némi szerencsével volt elég a továbbjutáshoz. A finnek botladozása már az első játéknapon elkezdődött, hiszen kikaptak az őket történetük során először tétmérkőzésen legyőző lettektől, majd kikaptak az oroszoktól. A németeket könnyedén verték 4-0-ra, a fehéroroszokat kínkeservesen 2-0-ra, Svájcot csak büntetőkkel 3-2-re. A két utolsó meccsen előbb vereséget szenvedtek az USA-tól, majd nagy nehezen legyőzték a kazahokat. Az eddigi meccsekből megjósolhatatlan, mire képesek, hiszen azért a kötelezőket többnyire hozták, az oroszoktól pedig csak 4-2-re kaptak ki, egyetlen csapatként lőve két gólt a csoportkör legjobb csapatának.

A finnek a negyeddöntő nyolcfős mezőnyéből a fehéroroszokkal együtt a legkevesebb gólt lőtték, mindössze 18-at, igaz ugyanakkor, hogy a negyedik legkevesebbet is kapták, 15-öt. Kanada sokkal jobban áll lőtt gólokban, hiszen 28 góljuk az oroszok mögött a második legtöbb, védelmükre sem lehet panasz, meccsenként két gólnál kevesebbet kaptak átlagban. Nem véletlen, hogy a csapatstatisztikákban Kanada a védési hatékonyságban áll a legjobban, 93%-os teljesítményük a harmadik legjobb a mezőnyben. Emberhátrányban és emberelőnyben egyaránt csak a hetedikek. A finnek kapusposzton a kanadaiak mögött állnak, de emberelőnyben és emberhátrányban megelőzik a juharleveleseket, mindkét mutatóban az ötödik hely az övék. Ezek alapján lehetetlen megjósolni, melyik csapatnak van nagyobb esélye az elődöntőre, nem lesz egyszerű dolga Kanadának, ez szinte bizonyos.

negyed

A nap utolsó mérkőzésén Fehéroroszország fogadja Svédországot. A svédek címvédőként és olimpiai ezüstérmesként jöttek a világbajnokságra. Az első meccsükön sima 3-0-val intézték el a dánokat, majd büntetőkkel nyertek a csehek ellen. Ezt követően kissé megtorpantak, hiszen Norvégiát és Franciaországot is csak 2-1 arányban múlták felül, míg a szlovákokat 3-1-re, majd Kanadától hosszabbításban szenvedtek 3-2-es vereséget. A csoportkör utolsó meccsén Olaszországot győzték le 5-1-re. A házigazdáknak nem indult jól a torna, hiszen az első meccsen nagy arányú, 6-1-es vereséget szenvedtek az USA-tól, ezt követően azonban 4-1-re legyőzték a kazahokat, majd szintén négy gólt lőve, 4-3-ra Svájcot. A finnektől ugyan kikaptak 2-0-ra, de Németországot nagy fölénnyel, 5-2-vel utasították maguk mögé, a legfontosabb meccsükön pedig üres kapus góllal, 3-1-re múlták felül Lettországot. Az utolsó, tét nélküli meccsen 2-1-re kaptak ki az oroszoktól.

A legfeltűnőbb különbség a két csapat között a lövések számában van. Míg a házigazdáknak összesen 140 lövésük volt a vb-n, a címvédőnek éppen százzal több, vagyis 240. A fehéroroszok ebből lőttek 18 gólt, míg a svédek csak 21-et. Ha a lövések pontosságában jelentősen tudnak javulni a háromkoronások, akkor a fehéroroszoknak aligha lehet keresnivalójuk csütörtökön. A címvédő azonban nem csak ebben az egy mutatóban múlja felül Fehéroroszországot, hiszen az előnyök kihasználásában és a hátrányok kivédekezésében egyaránt második, míg Glen Hanlon tanítványai eddig ezekben a mutatókban nem villogtak, 14. és 13. helyen zárták a csoportkört. Összességében az orosz-francia mellett ez tűnhet a második legegyoldalúbb párharcnak a negyeddöntőkben, a mérkőzést azonban Minszkben rendezik, 14 ezer ember pedig fel tud dobni egy csapatot.

A Sport Tv mind a négy meccset leadja, az USA?Csehország (Sport 1) és a Svédország?Fehéroroszország (Sport 2) meccseket élőben, a Franciaország?Oroszország (Sport 1) mérkőzést másfél órás csúsztatással fél hattól, a Kanada?Finnország (Sport 2) összecsapást pedig felvételről fél 11-kor.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum