A finnek vagy a lettek lesznek a 8.-ok

 

Ez a legfontosabb, de korántsem az egyetlen nyitott kérdés a csoportmérkőzések utolsó fordulója előtt. A csehek és a franciák például az oroszok elkerüléséért meccselnek. Kedden újra 6 mérkőzés a vb-n.

Az A csoportban hétfőn Norvégia játék nélkül mondott búcsút a legjobb nyolc közé jutás lehetőségének, hiszen Franciaország Dánia felett aratott győzelmével kialakult a továbbjutó négy csapat. Az utolsó meccsükön a norvégok ráadásul a vesztett pontok tekintetében csoportelső Kanadával játszanak, akik biztos továbbjutóknak tekinthetők.

A B csoport déli mérkőzésén az USA Németországgal játszik. A németek egy esetleges meglepetés-győzelemmel maximum Svájcot előzhetik meg és hetedik helyett hatodik helyen zárhatják a világbajnokságot. Az USA legnagyobb valószínűség szerint a második helyen végez majd, hiszen Németország ellen toronymagas esélyesnek számít, míg a jelenleg őket egy ponttal megelőző Fehéroroszország az utolsó fordulóban Oroszországgal játszik, ahol kicsi az esélye a pontszerzésre.

A délután izgalmasabbnak ígérkezik, már ami a téteket illeti, hiszen a B csoportban Lettország játszik Svájccal. A hétfő esti rangadón a fehéroroszok legyőzték Lettországot, így bebiztosították helyüket a legjobb nyolc között. Lettországnak 9 pontja van, két ponttal lemaradva a negyedik helyezett Finnország mögött, amelynek azonban nincs több lehetősége a pontszerzésre. Ha tehát délután Lettország legyőzi Svájcot, akár rendes játékidőben, akár azon túl, akkor ők is továbbmennek, mert 11 pontjuk lesz. Ebben az esetben az egymás elleni eredmények számítanak. Ha az USA nem szerez pontot Németország ellen, akkor ők lesznek a negyedikek, Lettország a harmadik és Fehéroroszország a második. Minden más esetben Lettország lesz a csoportból a leggyengébb továbbjutó, Finnország pedig lemarad az egyenes kieséses szakaszról.

A másik ágon Dánia?Szlovákia összecsapást rendeznek, amelynek már szintén nincs tétje a továbbjutás szempontjából. Ha motivációt keresünk, akkor azért az nem teljesen mindegy, hogy ki hányadik helyen végez a csoportban, hiszen ez befolyásolhatja a világranglistán elért helyezéseket, egyben a jövő évi csoportbeosztást. Ha valami csoda folytán az olaszok hétfőn legyőzték volna Svédországot, akkor persze más lett volna a helyzet, hiszen azzal a dánok elé kerültek volna, de ez nem következett be, így a kiesés elkerüléséért nem kell játszaniuk.

Az esti meccseknek mindkét ágon lesz tétje, nem is kicsi. Az A csoportban a csehek franciák elleni mérkőzése zárja a csoportkört. Az már hétfőn eldőlt, hogy ez a két csapat végez a csoport harmadik és negyedik helyén, így tehát akár tét nélkülinek is gondolhatnánk a találkozót. Ha azonban figyelembe vesszük a rájátszásos szakasz lebonyolítási rendjét és a másik ág helyzetére vetünk egy pillantást, azonmód nyilvánvalóvá válik, hogy szó sincs tét nélküli találkozóról. Jelenleg mindkét csapatnak tíz pontja van, tehát amelyik válogatott vesztesen hagyja el a jeget, az végez a negyedik helyen, egyúttal megnyeri magának ellenfélként Oroszországot az egyenes kieséses szakasz első fordulójában, márpedig ezt több mint ajánlatos elkerülni.

A B csoportban Oroszország játszik Fehéroroszországgal. Znarok mester tanítványai pontveszteség nélkül állnak a tornán, egyedüli csapatként. Gondot az okozhat, hogy az első sorból kiesett Alekszandr Ovecskin, aki térdsérülést szenvedett a németek ellen és egyelőre bizonytalan, játszhat-e még a világbajnokságon. Az MRI-vizsgálat nem mutatott ki semmit, de a játékos még érez némi fájdalmat. Andrej Szafronov, az orosz válogatott csapatvezetője azt nyilatkozta, hogy a játékos egyelőre rendben van, érez még némi fájdalmat, de dolgozik az orvosokkal annak érdekében, hogy mielőbb felépüljön. “Az biztos, hogy mindenképpen a csapattal marad, akár tud játszani, akár nem. Nem egyszerűen a csapat tagja, hanem annak igazi vezére. Ismerve Szását, ha csak öt százalék esélye van annak, hogy játszani fog, akkor ő mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy játsszon.”

A fehéroroszok hétfőn legyőzték Lettországot, így már bent vannak a legjobb nyolc között, sőt, harmadik helynél hátrébb már nem kerülhetnek. A második helyet úgy őrizhetik meg, ha ugyanannyi pontot szereznek Oroszország ellen, mint az amerikaiak a németek ellen. Ha tehát az USA a papírformának megfelelően legyőzi Németországot, akkor csak egy rendes játékidős győzelemmel előzhetik meg, ha az USA hosszabbítás vagy rávezetések után nyer, akkor Fehéroroszországnak is elég ugyanez a Szbornaja ellen. Ha az amerikaiak egy pontot szereznek, akkor a házigazdáknak is elég ugyanennyit, míg ha kikapnak, akkor az esti meccs eredményétől függetlenül Fehéroroszország végez a második helyen.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum