Kiderül, ki a legény az A csoportban

 

Erősen kezdődik a délután a világbajnokságon, a csoportelső Svédország játszik a második Kanadával. De lesz finn?amerikai és cseh?norvég párharc is a nyolc közé kerülésért, valamint Malkin is bemutatkozhat.

Az A csoportban rögtön egy csúcsrangadóval indul a nap, háromnegyed ötkor ugyanis a csoportelső Svédország találkozik az egy ponttal lemaradva a második helyen álló Kanadával. Ugyan a szocsi olimpiai döntő visszavágójaként nehéz felfogni ezt a meccset, mert elsősorban Kanadából hiányoznak a világklasszisok, de presztízsmeccs várható, a jobb fajtából. Már mindkét csapat bebiztosította helyét a legjobb nyolc között, a tét tehát “pusztán” a csoportelsőség. A svédek a vb első meccsén 3-0-ra legyőzték Dániát, a cseheket, a norvégokat és a franciákat viszont csak egy góllal tudták legyőzni, legutóbb pedig Szlovákiát intézték el 3-1-re. Sikerük kulcsa a kevés kapott gól, az oroszokhoz hasonlóan az eddigi öt mérkőzés alkalmával mindössze hat gólt kaptak. Kanada sincs sokkal lemaradva mögöttük, kilenc kapott góljuk már közelebb van a meccsenkénti két gólhoz, mint az egyhez. Cserében viszont sokkal gólképesebbek a svédeknél, 22 lőtt góljuk a második legtöbb a vb egész mezőnyében, természetesen Oroszország mögött és jelentősen meghaladva a svédek 14 találatát. A meccs egyik nagy kérdése tehát az, hogy mire megy egymással a kanadai támadópotenciál a svéd védelemmel szemben.

SWECAN

A B csoport délutáni meccse sem akármilyen derbinek ígérkezik, hiszen Finnország játszik az USA-val. Két fordulóval a csoportkör vége előtt a finnek a negyedikek, az amerikaiak az ötödikek úgy, hogy mindkét válogatottnak nyolc pontja van. Az egymás elleni eredmény tehát kiemelkedő fontosságú lehet a továbbjutás szempontjából. A finnek legnagyobb erőssége természetesen a kapusuk, Pekka Rinne. A Nashville 195 cm-es kapusa a szezon legnagyobb részét sérülés miatt kihagyta, de a vb-re csúcsformában érkezett, a svájciak 170 perces gólcsendet törtek meg pénteken. A statisztikákban 94,38%-kal harmadik, ami igen figyelemreméltó teljesítmény, tekintve hogy előtte sokkal gyengébb csapat védekezik, mint az első Bobrovszkij vagy a második Nilsson előtt. Az USA fiatal csapata egyelőre mélyen a várakozások alatt szerepel, hiszen fölényesen legyőzték a házigazdákat, majd nem kis szerencsével Svájcot is, de ezt követően simán kikaptak Oroszországtól, kikaptak Lettországtól és pontot vesztettek Kazahsztán ellen is. Nagy meglepetés lenne, ha nem jutnának tovább, ami könnyen előfordulhat, ha kikapnak a finnektől, mert az utolsó fordulóban Stapletonék a németekkel, Rinnéék pedig Kazahsztánnal játszanak. Jelentős érvágás lehet az amerikai csapat számára, hogy a fegyelmi bizottság egy meccsre eltiltotta Justin Abdelkadert, aki így kihagyja ezt a mérkőzést.

Csehország, azok után, hogy szombaton meglepetésre rávezetésekkel kikapott Dániától, igen nehéz helyzetbe kormányozta magát. A harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyen ugyanis Franciaország, Csehország, Norvégia és Szlovákia áll, egyaránt 7-7 ponttal, bár Szlovákiának már csak egy mérkőzése van hátra. Csehország viszont utolsó két meccsét éppen közvetlen riválisai, vagyis Norvégia és Franciaország ellen játssza. Vasárnap Norvégia következik, amely pénteken büntetőkkel kapott ki a franciáktól. Egy újabb vereség minden bizonnyal a továbbjutásról szőtt álmok végét is jelenti, hiszen egyrészt az utolsó fordulóban Kanadával játszik, másrészt mindkét riválisával szemben negatív lesz a mérlege. Ha a csehek a dánok elleni formájukat hozzák, akkor lehet keresnivalója Olimbéknek, tovább bonyolítva a nyolc közé kerülés amúgy sem egyszerű képletét.

A B csoportban Oroszország Németországgal zárja a napot. Az esélyek természetesen egyértelműen Znarok mester csapata mellett szólnak, a németeknek ráadásul inkább már csak matematikai esélyük van a legjobb nyolc közé kerülésre. Ezzel együtt nem veheti félvállról ellenfelét a Szbornaja, megtette ezt szombaton Fehéroroszország és Pat Cortina csapata 11 perc alatt két góllal büntette őket, két harmadba telt, mire sikerült visszavenni a vezetést. A németek egyik legjobbja az élete első világbajnokságán szereplő Thomas Oppenheimer. A 2010-ben az Oberligából Frankfurton keresztül Hamburgba jutó 25 éves csatára öt mérkőzésen négy gólnál és egy asszisztnál tart. A másik oldalon szintén egy első vb-jén szereplő játékos, a 26 éves Viktor Tyihonov húzza a csapat szekerét. A SZKA centere Lettország ellen sorozatban negyedik meccsén talált be, összesen hat gólnál és 12 pontnál jár. Vasárnap ráadásul megérkezhet Pittsburgh-ből Jevgenyij Malkin is. Róla a Tyihonov így nyilatkozott: “Malkin érkezése plusz energiákat ad nekünk. Ő egy olyan játékos, akit ha bármelyik sorba is teszel, a csapatod csak erősebb lesz tőle. Reméljük, mielőbb csatlakozhat hozzánk.”

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum