A kazahok és az olaszok is kiharcolhatják még a bent maradást

   

Szombaton újra hat meccsen szurkolhatunk a világbajnokságon, a csoportkör végéhez közeledve ráadásul minden meccsnek kiemelt tétje van. Délben lett?orosz csúcsrangadó, este kiesési mérkőzések következnek.

Az A csoportban Franciaország kezd Norvégia ellen. A franciák játéka, az Olaszország elleni mérkőzést leszámítva, a világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetése. Gyors, ötletes és kombinatív játékot játszanak, és a védelmük is a helyén van. Ez vezetett a kanadaiak és a szlovákok elleni sikerhez, valamint a Svédország elleni minimális különbségű vereséghez. Jelenleg a csoport ötödik helyén állnak, hátrányuk egy pont Norvégiával szemben, úgyhogy a nyolc közé kerülésért folytatott párharc egyik kulcsmeccse következik. A norvégok a franciákhoz hasonlóan 2-1-re vesztettek a svédek ellen, győztek Olaszország és Dánia ellen, viszont kikaptak Szlovákiától. Hiába előzik meg tehát Franciaországot, nehezebb meccseik következnek a csehek és a kanadaiak ellen, így a franciákat mindenképpen le kell győzniük, ha túl akarják élni a csoportkört.

A B csoportban rögtön rangadóval indul a nap, Lettország játszik ugyanis Oroszországgal. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a találkozó jelentőségét, főként a lettek számára. Oroszország pontveszteség nélkül vezeti a csoportot, a csoportmeccsek alatt a szbornaja mutatta a legmeggyőzőbb játékot, a kanadai táblázat elejét megszállta az első sor. Különösen Ovecskin kedvvel teli játéka feltűnő az olimpiai vergődés után, Tyihonov és Plotnyikov mellett nem csak a gólokat lövi, de elsőrangúan szolgálja ki társait, négy meccsen öt asszisztnál jár. Nagy kérdés, hogy Malkint melyik sorba teszi be Olegs Znaroks vezetőedző, megbontja-e az eddig rendkívül hatékony első sort azért, hogy a vb két legnagyobb sztárját egy sorban játszathassa. A lettek viszont átmentették kiváló formájukat az olimpiáról, legyőzték Finnországot, az USA-t és Kazahsztánt is, csak a németek elleni zakó rondítja el a képet. Legponterősebb játékosuk Mikelis Redlihs. A 29 éves csatár a világbajnokság négy meccsén közel annyi pontot termelt, mint a Lokomotivban egész évben, három gólja és három asszisztja van.

Malkin-Ovechkin

A délután az A csoportban Csehország?Dánia mérkőzéssel folytatódik. A csehek pontokban messze kerültek a csoportot vezető svédektől és Kanadától, de viszonylag könnyebb meccsekkel zárják a csoportkört, Dánia után Norvégia és Franciaország következik. Persze, ha meggondoljuk, hogy mind a norvégok, mind pedig a franciák számára feltehetően túlélést jelentő pontokról lesz szó, máris sokkal nehezebbnek tűnik a feladat. Dániának már nincs reális esélye a továbbjutásra, hiszen nem csak a csehekkel, de a franciákkal és a szlovákokkal is mérkőznek majd. E három meccsen az lehet a reális cél, hogy biztonságos távolságba kerüljenek Olaszországtól és így a kiesés rémétől.

A B csoportban délután az első négy hely valamelyikének megszerzése lesz a tét, hiszen a házigazda Fehéroroszország Németországgal mérkőzik. A vendégek a világbajnokságok egyik leghektikusabb szereplését tudják magukénak, az elmúlt 5 torna alkalmával ugyanúgy játszottak már a kiesés ellen, mint ahogyan a bronzéremért, ráadásul két egymást követő évben. Kétszer nem jutottak be a legjobb nyolc közé, egy alkalommal pedig az első kanyarban estek ki. A jelenlegi vb-n Pat Cortina együttese öt pontot gyűjtött eddig, legyőzte például a fent dicsért Lettországot, ugyanakkor kikapott Finnországtól és Svájctól. A csapat legjobbja a Hamburg 25 éves csatára, Thomas Oppenheimer, aki négy gólnál és egy asszisztnál jár. A fehéroroszok egy ponttal előzik meg a németeket. A csapat legjobbja az Avangard Omszk csatára, Szergej Kosztyicin. Róla eleven emlékeket őriznek a 2006-os magyar juniorválogatott tagjai, hiszen egy roppant erős mezőnyben többek között ellene és a fehérorosz válogatott ellen is helyt kellett állnia az akkor szintén Minszkben szereplő válogatottunknak. A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy ez mérsékelten sikerült, Kosztyicinék 3-0-ra győztek ellenünk, Kazahsztán 7-2-re, de Olaszország sem kímélt bennünket, egyedül az osztrákok ellen sikerült pontot menteni egy 2-2-es döntetlennel.

kosztyicin

Az esti mérkőzéseken a péntek esti vesztesek lépnek jégre a csoportutolsókkal szemben. Az A csoportban Szlovákia ellenfele Olaszország lesz. Tom Pokel csapatának ez az egyik utolsó esélye arra, hogy megmeneküljön a kieséstől, hiszen az utolsó fordulóban az eddig veretlen Svédországgal találkoznak. Szlovákia sem lesz sokkal könnyebb ellenfél, de talán a rutintalanságban bízhatnak Scandelláék. A sikerhez azonban mindenképpen hatékonyabb helyzetkihasználásra lesz szükség, mint amit Kanada ellen mutattak. Szlovákia továbbjutásához több kell, mint szerencse, jelenleg négy ponttal állnak a csoport hatodik helyén és már csak két mérkőzésük van, míg a hat-hat pontos Csehországnak és Norvégiának, valamint az ötpontos Franciaországnak is három. Ennél is nagyobb probléma, hogy a szlovák öltözőben vírus szedi áldozatait, a svédek elleni mérkőzést négy játékos ki is hagyta, és akik pályára léptek sem voltak teljesen egészségesek. Ladislav Nagy például egy interjúban fáradtságra és torokfájásra panaszkodott.

svk

Minden valószínűség szerint a tavaly döntőig menetelő Svájc sem fog idén továbbjutni, az esti mérkőzés tétje egyenesen a bent maradás lesz Kazahsztán ellen. A kazahok tegnap bravúros körülmények között mentettek pontot az USA ellen, így két pontjuk van, míg Svájcnak négy. Egy szombati győzelem esetén elkerülné a kiesést Kazahsztán, ami a meglepetésekben eddig is gazdag világbajnokság legnagyobb szenzációja lenne. Mindkét csapatnak két meccse van hátra a vb-ből, Svájcnak Lettország, Kazahsztánnak Finnország.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum