Szlovákia Kanada ellen javíthat

   

Kiesési rangadókkal kezdődnek, este pedig újabb hagyományos nagy csatákkal zárul a vb szombati napja, amelyen hat mérkőzést rendeznek.

Az egyik első találkozón Kazahsztán játszik Németországgal a Minszk Arénában, vagyis rögtön az első meccsel lejátsszák az egyik kiesési rangadót, hiszen olvasóink is úgy látják, hogy a csoport utolsó helyének toronymagas esélyese az ázsiai csapat, míg Németország lehet az egyik válogatott, akit esetleg megszoríthatnak Ari-Pekka Selin tanítványai. Ez annál is inkább így lehet, hiszen Pat Cortina éppen egy generációváltás első lépéseit vezényli le a német csapatnál, amelynek igazi eredményét évek múlva várja a szakvezetés, tehát az első szezon lehet a legbizonytalanabb azt illetően, hogy mire lehet képes a megfiatalított csapat. Cortinának egyébként tavaly óta új segítője van. Niklas Sundbad játékosként a juniorok és a felnőttek között is világbajnoknak mondhatja magát, az NHL-ig is eljutott, idén edzőként bajnokságot nyert az Ingolstadt-tal, ahová éppen a másik csapattól, a Kölntől érkezett. A két csapat legutóbb három hónapja találkozott egymással, Brianconban egy EIHC-tornán, akkor a Cortináék 4-1-es diadala a tornagyőzelmet is jelentette egyben.

USABLR

A nap másik déli mérkőzésén szintén két alsóbb régiókban szereplő csapat találkozik, Olaszország Norvégia ellen mutatkozhat be. Az olaszok nagyon hasonló helyzetben vannak, mint a németek, vagyis rengeteg fiatalt hoztak el a tornára, ami főleg az első évben lehet kockázatos. Mindenesetre, ha bent akarnak maradni, akkor a norvég, francia, dán hármasból kell elkapniuk valakit, de a franciák pénteki győzelme után leginkább a két skandináv ország valamelyikének válogatottját. A norvégok a tavalyi világbajnokságot jól kezdték, hiszen legyőzték Szlovákiát és Dániát. Ezt követően nagy arányú vereségekbe szaladtak bele Kanada, Csehország és Svédország ellen, míg a fehéroroszokat szoros meccsen verték, Svájctól pedig szintén szoros meccsen kaptak ki. A stockholmi csoportban elért ötödik helyük a legjobb volt, amiről álmodhattak. Az idei vb-re lényegében ugyanazzal a kerettel érkeznek, amellyel az olimpiára is utaztak, ahol az osztrákok elleni vereség nagy csalódás volt számukra. Nyilvánvaló, hogy ezt a csorbát minél előbb szeretnék kiküszöbölni, ez azonban két legnagyobb sztárjuk, Patrick Thoresen és Ole-Kristian Tollefsen hiányában egyáltalán nem lesz egyszerű. Idén egyértelműen a bentmaradás lehet a reális cél.

Délután Finnország az ellen a Lettország ellen lép pályára, amely nem tartozik a világbajnokság nagy hokinemzetei közé, de általában a kieséssel sincsenek problémái, stabilan a vb-k középmezőnyéhez tartoznak. Ez alól kivételt a 2011-es világbajnokság jelentett, ahol osztályozót kellett játszania a bentmaradásért. Lettország eddig elért legjobb eredménye két hetedik hely 2004-ből és 2009-ből. Az olimpia kimondottan jól sikerült a csapatnak, a legnagyobb meglepetését az ő nyolcadik helyük jelentette, amihez Svájcot kellett legyőzni és Kanadát is nagyon sokáig tartani tudták. A feladat tehát egyértelmű: megismételni a Szocsiban nyújtott kiváló teljesítményt. Ugyanez igaz a finnekre is, a Szocsiban elért bronzéremmel a vb-n is elégedettek lennének. Ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen a keretben 15 olyan játékos található, aki élete első világbajnokságára készül. Ez a rutintalanság főként a védelmet teszi sebezhetővé. A csatárok közé kisebb meglepetésre bekerült az AHL-ben szereplő Miikka Salomaki, aki szélvészgyors és fizikailag is erős játékával meglepheti ellenfeleit. A tapasztalatok hiányát a kispadról igyekeznek pótolni a finnek, hiszen 2004-2007 között Erkka Westerlunddal az egyik legsikeresebb korszakát élte a finn jégkorong, amit jól mutat az ekkoriban elért olimpiai ezüst, valamint a világbajnokságokon szerzett ezüst- és bronzérem.

A másik délutáni találkozón skandináv meccset rendeznek, melyen Svédország találkozik Dániával. Az esélyek egyértelműen a címvédő mellett szólnak, bár éppen Kanada nyitónapon elszenvedett veresége mutatta, hogy nincsenek verhetetlen ellenfelek, annál is inkább, mert az olimpia évében szinte minden csapat kisebb vagy nagyobb mértékű fiatalításba kezdett. A dánok esélyét növelheti, hogy a nagycsapatok általában nehezen lendülnek bele, hiszen a legjobb formát a második hét végére kell időzíteni. Ezzel együtt sincs sok esélye a svéd Janne Karlsson által irányított együttesnek, amit jól mutatnak a felkészülési meccsek eredményei is. Kétszer találkozott a vb-t közvetlenül megelőzően egymással a két csapat, mindkétszer svéd győzelem született, előbb 5-2-re, majd 6-2-re.

Az esti mérkőzések igazi rangadókat hoznak. Az A csoportban két, a nyitónapon vereséget szenvedett csapat találkozik egymással, hiszen Kanada a franciáktól, Szlovákia pedig a csehektől szenvedett vereséget. Kanada büntetőkkel kapott ki, Szlovákia hosszabbításban. Nagy kérdés, hogy mire megy Kanada ellen a csehekkel szemben agresszív felfogásban és gyorsan játszó fiatal szlovák válogatott. Kanadának ugyanakkor még be kell melegednie, a játékosok is elismerték a meccs után, hogy maradt bennük tartalék bőven. Dave Tippet edző azt emelte ki a kínos vereség után, hogy az jó lecke volt fiatal játékosai számára arról, hogy milyen kemény egy világbajnokság és hogy a kis nemzetek is mennyire keményen állnak bele a Kanada elleni mérkőzésekre.

A B csoport esti mérkőzésén az előző napon a házigazdákat simán verő USA, az oroszoktól ugyanilyen simán kikapó Svájccal játszik. A helvétek a harmadik harmadban nyújtott teljesítményükre építhetnek, különösen Brunner volt elemében. Sipacsov erről a harmadról egyébként nagyon sportszerűen azt nyilatkozta, hogy nem arról volt szó, hogy kiengedtek volna, hanem ebben a periódusban ennyire jól játszott Svájc. Az azonban nyilvánvaló, hogy jelenleg még elég messze vannak attól a formától, amit a tavalyi világbajnokságon mutattak, tehát sokat kellene fejlődni ahhoz, hogy idén is valami kiugrót érjenek el. Az USA ellen kulcsfontosságú lesz, hogy mennyire bírják fizikailag a mérkőzést, hiszen a fehéroroszok is csak a 35. percig tudták nyílttá tenni a találkozót, ezt követően azonban három perc alatt három gólt lőttek az amerikaiak. A főiskolás bajnokságból érkező Johnny Gaudreau élete első felnőtt világbajnoki mérkőzésén három pontot szerzett, de ő amúgy is szereti mindenhol letenni a névjegyét, hiszen idén egy meccs erejéig idén szerepelt először az NHL-ben, ahol szintén góllal hálálta meg a bizalmat.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum