Máris kezdődik a világbajnokság

   

Pénteken a Franciaország?Kanada és a Svájc?Oroszország mérkőzésekkel kezdetét veszi az idei világbajnokság, este máris rangadót láthatunk. Az olimpia után két és fél hónappal az egyik legérdekesebb vb-re van kilátás.

Kanada senkit nem hozott el az olimpiai keretből, sőt, világbajnok is mindössze egy van, a washingtoni Jason Chimera. Dave Tippet edzőnek tehát egészen másik lovat adtak, mint Mike Babcock-nak volt. Azért négy majdnem friss junior világbajnok így is befért a keretbe (Ellis, Myers, Hodgson, Turris), de az kétségtelen, hogy főként a kapuban lehetnek gondjaik, ahol a torontói James Reimer és az edmontoni Ben Scrivens harcol majd az első számú posztért. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a franciáknak szemernyi esélyük lenne, bár ők is visznek NHL-tapasztalattal rendelkező kapust, Cristobal Huet személyében. Szélig Viktor három csapattársa lesz ott a vb-n, de Nagy Gergő észak-amerikai csapatának egyik védője, a 78 meccsen 42 pontig jutó Benjamin Dieudé-Fauvel-re is érdemes lesz figyelni.

CAN vb 2014

A másik kora délutáni mérkőzésen Svájc játszik Oroszországgal. Sean Simpson, a svájciak szövetségi kapitánya kijelölte a kezdőkapust az első két mérkőzésre, a tavaly bevált recept szerint ismét váltott kapusokkal állnak ki a mérkőzésekre. Az elsőn Genoni kezd, aki a 2011-es vb-n már állt a válogatott kapujában, akkor Kanadától hosszabbításban kaptak ki 4-3-ra, a svédektől simán 2-0-ra. Az oroszoknak nincs veszteni valójuk, nyomás nélkül játszhatnak, hiszen a tavalyi vb-n az USA fiataljaitól elszenvedett 8-3-as vereség és a még nagyobb csalódást keltő olimpia után gyakorlatilag már csak felfelé vezet az út. Ehhez a szokásosan erős csatársor áll Zanoks mester rendelkezésére, akinek edzői kvalitásait leginkább a védekezési szisztéma összerakására és a motiválásra kell összpontosítania. Ezzel együtt se több, se kevesebb nincs ebben az orosz csapatban, mint eddig bármelyikben, vagyis az elsőtől a nyolcadik helyig minden benne van a pakliban.

A világbajnokság egyik nagy kérdése, hogy a hazai rendezés mennyit lendít a fehérorosz jégkorong szekerén. Amint azt korábbi cikkünkben is írtuk, az ország 16 éve tagja az elitnek, de az elmúlt három évben éppen csak elkerülte a kiesést, mindhárom alkalommal 14. helyen végzett. A csapat nem igazán tudott karaktert mutatni, olykor a legnagyobbakat is megszorítja, olykor becsúszik egy vereség Norvégiától, vagy egy 5-1-es zakó Szlovákiától. Igaz, ez utóbbi két éve volt, amikor északi szomszédaink ezüstérmet szereztek. Nyilvánvaló, hogy hazai pályán áttörést akarnak elérni. Az út első állomása rögtön az egyik legkeményebb dió lesz, hiszen az USA válogatottjával játszanak. Az amerikaiak már az olimpián szerettek volna meglepetést okozni, de végül az elődöntőben nagyon simán kikaptak Kanadától. A vb-re teljesen új csapattal érkeznek, melynek rangidőse a kapus Tim Thomas a múlt hónapban ünnepelte negyvenedik születésnapját. A védelem elképesztően fiatal, három 90-es, két-két 93-as és 94-es születésű játékos mellett az edmontoni Jeff Petry már-már veteránnak számít 27 évével. A csatársorban a tavalyi vb-ről is ismert Stapleton és Smith mellett olyan fiatalok kapnak szerepet, mint az NHL újonca, Tyler Johnson, vagy az NCAA-ben játszó Johnny Gaudreau.

A cseh?szlovák derbik mindig nagyon fontosak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy mindkét oldalon viszonylag nagy intenzitással bizonygatják, hogy ez a meccs sem más, mint a többi. De talán még soha nem fordult elő, hogy éppen a vb nyitómeccsén kerüljön szembe egymással a két csapat. Szlovákia két év alatt a mennyből a pokolba jutott. 2012-ben még világbajnoki döntős volt, idén februárban az olimpián utolsó helyezett lett a csoportjában, három mérkőzésen lőtt két góllal, mínusz 9-es gólkülönbséggel. Ideje hát javítani, de ez nem lesz egyszerű, hiszen olyan kulcsjátékosok hiányoznak, mint Zdeno Chára. Más kérdés, hogy a sztárok Szocsiban is betliztek, így az akkori két első számú NHL-es kapus egyike sem utazik a vb-re, minden bizonnyal a Donbasszal igen jó szezont záró Ján Laco kezd majd a ketrecben. De szinte az egész csapat kicserélődött, a már Vancouverben is felvetődött generációváltás végképp elérkezett. Az egyetlen régi öreg a keretben Miroslav Satan, illetve a Jokerit csatára, Ladislav Nagy. Ami a szlovákoknál Satan, az a cseheknél Jágr. A csehek ikonja az utóbbi idők egyik legfiatalabb keretének lehet a vezére, hiszen a szlovákok elleni győzelmet leszámítva az olimpia számukra is csalódás volt. Öten maradtak a februári keretből: Jagron kívül Cervenka, Novotny, Salák és Jakub Kovár. Itt lesz viszont az ifjú titán Hertl, aki a sérülése ellenére emlékezetes szezont zárt a Sharks-szal és a Szocsiban sokak által hiányolt Hudler. A KHL-döntőt játszott Lev öt játékost ad a keretnek, nagy kérdés, hogy ők mire lesznek képesek egy ilyen fárasztó szezon után. A két alaposan megfiatalított és roppant elszánt csapat összecsapása a nap meccsének ígérkezik.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum