Olimpiai években különlegesek a vb-k

   

Két pompás minszki arénában egyszerre kezdődik pénteken az A csoportos jégkorong-világbajnokság, amely több mint két héten át, május 25-ig tart.

Magyar idő szerint 15.45-kor Svájc Oroszországgal találkozik a 15 ezres Minszk Arénában, míg Franciaország Kanadával a 9600 férőhelyes Csizsovka Arénában. Előbbi létesítmény a Dinamo Minszk KHL-csapatának otthona, 2010-ben adták át, utóbbit kifejezetten a vb-re építették, 2013-ban készült el. Fehéroroszországban nemzeti sporttá tenné a jégkorongot a politikai vezetés, óriási összegeket tolnak a sportágba. A minszki világbajnokságot a helyszínválasztás óta támadja a világ különböző része, kezdetben a tengerentúl, majd az utóbbi 1-2 évben Európa volt hangosabb e tekintetben. Az utolsó verbális attakra tavaly ősszel került sor. Utólag okoskodva azonban megállapítható, hogy a fehérorosz vb végig biztonságban volt, hiszen az IIHF vezetése egy pillanatra sem remegett meg, legalábbis René Fasel elnök mindvégig karakánul kiállt a kongresszus döntése mellett.

Tavaly a svédek megtörték a házigazdák átkát, és 2013-ban – a szovjeteket követve, 1986 után újra – házigazdaként örülhettek a világbajnoki címnek. Az aktuális játékoskeretek folyamatosan kerülnek napvilágra, talán már mind a 16 csapatnál kikristályosodott az a 25 fős névsor, amely Minszkben szerepet kaphat. A szövetségi kapitányok 3 kapust és 22 mezőnyjátékost nevezhetnek a vb-re, de egy-egy meccsen csak 2+20 hokis neve kerülhet a jegyzőkönyvbe.

vb kupa

Olimpiai évben mindig fáradt a hokis krém, a nagy országokból a megszokottnál kevesebb elit játékos vállalja a világbajnoki szereplést alig 2,5 hónappal az olimpia után. Egy szezonban háromszor nem is lehet a csúcson lenni, így hát ez némileg érthető. Mégis nagyon jó kis vb-k ezek, nagyon sok fiatal, ambiciózus tehetség kap lehetőséget, így lesz ez Minszkben is, ahol fentiek miatt akár komoly meglepetések is születhetnek. 1998-ban Svájc Oroszországot legyőzve elődöntőbe jutott, végül a 4. helyen végzett. 2002-ben Szlovákia megnyerte első vb-aranyát. 2006-ban épp a mostani rendező fehéroroszok végeztek a 6. helyen. Míg 2010-ben a házigazda németek kis híján döntőbe jutottak, végül a 4. hely is hatalmas bravúr volt az előző évi teljes kudarcuk után, amikor is csak azért maradtak benn, mert a következő vb-n ők voltak a házigazdák.

A tornán a megszokott módon 16 csapat szerepel, a tavalyi lebonyolítási formához hasonlóan két csoportban. Az A jelű oktettben a címvédő Svédország, Csehország, az olimpiai bajnok Kanada, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Franciaország és Olaszország szerepel, a B jelűben pedig Finnország, Oroszország, az USA, Svájc, Németország, Lettország, Fehéroroszország és Kazahsztán. A két csoport utolsó helyén található két ország jutott fel tavaly Budapesten.

A torna első szakasza, vagyis a csoportkör május 20-ig tart. Ennek során minden csapat játszik egy mérkőzést a saját csoportjában található ellenfelekkel, az ilyenkor szokásos lebonyolítási rend szerint, melyben a 60 perc alatt elért győzelem három pontot ér, a hosszabbításban vagy szétlövésben elért diadal két pontot és a vesztes is gazdagodik egy ponttal. A hét mérkőzés után a két csoportutolsó automatikusan kiesik és jövőre a divízió 1/A csoportban játszhat a feljutásért.

Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább a negyeddöntőbe, ahol a másik csoportból kapnak ellenfelet a csapatok. Az első a másik csoport negyedikjét, a második pedig a másik csoport harmadikját üdvözölheti ellenfeleként a negyeddöntőben. A legjobb nyolc között annyi változás van, hogy rendes játékidős egyenlő állást követően nem 5, hanem 10 perces hosszabbítás következik, négy-négy mezőnyjátékossal és hirtelen halállal. A döntőben pedig 20 perces a hosszabbítás, nem a szokásos 3 perces, hanem 15 perces szünetet követően. A rávezetések rendje semmiben nem tér el a szokásostól, vagyis első körben három-három játékos próbálkozhat, majd fordított sorrendben felváltva egy-egy. A harmadik pár után akár ugyanaz a játékos is lőheti az összes rávezetést, mint tette azt az amerikai Oshie az olimpián, vagy Vas Márton Japán ellen Gojangban. Az a játékos, akinek a hosszabbítás leteltekor érvényben lévő büntetése volt, nem próbálkozhat.

Ha a csoportkör végén két csapat egyenlő pontszámmal áll, akkor az egymás elleni meccsük végeredménye rangsorol. Ha három vagy annál több csapat áll azonos pontszámmal, akkor külön táblázatot készítenek az egymás ellen lejátszott meccseik eredményeinek figyelembe vételével. Ha ezt követően is egyenlő pontszámmal áll legalább három csapat, akkor gólkülönbség, majd több lőtt gól szerint kell rangsorolni közöttük. Ha még ez sem elég, akkor a pontszámításba be kell vonni a rangsorban közvetlenül előttük végzett csapat elleni meccsek eredményeit is, majd ugyanígy pontszámok, gólkülönbség, több lőtt gól szerint kell kialakítani a rangsort. Ha még ezek után sem állapítható meg differencia, akkor az a helyezés fog dönteni a csapatok között, amellyel a tornára érkeztek.

Cimkék: ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
március 21., kedd
ROM 17:30 PROGAL 3-8VÉGE
ROM 17:30 SSCBRA 4-2VÉGE
március 22., szerda
U20 12:40 AVSDHK 2-3VÉGE
U16 16:00 AVSMAC 2-1VÉGE
MOL 17:00 MISMAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
ROM 17:30 SSCBRA 1-4VÉGE
U20 17:30 ZEGMIS 0-2VÉGE
U20 17:40 VASMAC 2-5VÉGE
EBJL 19:40 AVSUTE 4-2VÉGE
március 23., csütörtök
U18 16:40 KMHPEF 3-5VÉGE
március 24., péntek
U16 19:40 MACAVS ÉLŐ
március 25., szombat
NHL 00:05 PITNYI 
  • SPÍLER TV
U20 12:15 DHKAVS 
U20 18:00 MACVAS 
március 26., vasárnap
NHL 04:30 LAKNYR 
  • SPÍLER TV
U16 18:00 AVSMAC 
NHL 23:00 NJDDAL 
  • SPÍLER TV
március 27., hétfő
U18 15:40 UTESCC 
március 28., kedd
U16*   MACAVS 
március 29., szerda
U16*   AVSMAC 
U20*   AVSDHK 
U20*   VASMAC 
KHL 18:00 LOKSZK 
  • SPORT 2
március 30., csütörtök
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk