Olimpiai években különlegesek a vb-k

   

Két pompás minszki arénában egyszerre kezdődik pénteken az A csoportos jégkorong-világbajnokság, amely több mint két héten át, május 25-ig tart.

Magyar idő szerint 15.45-kor Svájc Oroszországgal találkozik a 15 ezres Minszk Arénában, míg Franciaország Kanadával a 9600 férőhelyes Csizsovka Arénában. Előbbi létesítmény a Dinamo Minszk KHL-csapatának otthona, 2010-ben adták át, utóbbit kifejezetten a vb-re építették, 2013-ban készült el. Fehéroroszországban nemzeti sporttá tenné a jégkorongot a politikai vezetés, óriási összegeket tolnak a sportágba. A minszki világbajnokságot a helyszínválasztás óta támadja a világ különböző része, kezdetben a tengerentúl, majd az utóbbi 1-2 évben Európa volt hangosabb e tekintetben. Az utolsó verbális attakra tavaly ősszel került sor. Utólag okoskodva azonban megállapítható, hogy a fehérorosz vb végig biztonságban volt, hiszen az IIHF vezetése egy pillanatra sem remegett meg, legalábbis René Fasel elnök mindvégig karakánul kiállt a kongresszus döntése mellett.

Tavaly a svédek megtörték a házigazdák átkát, és 2013-ban ? a szovjeteket követve, 1986 után újra ? házigazdaként örülhettek a világbajnoki címnek. Az aktuális játékoskeretek folyamatosan kerülnek napvilágra, talán már mind a 16 csapatnál kikristályosodott az a 25 fős névsor, amely Minszkben szerepet kaphat. A szövetségi kapitányok 3 kapust és 22 mezőnyjátékost nevezhetnek a vb-re, de egy-egy meccsen csak 2+20 hokis neve kerülhet a jegyzőkönyvbe.

vb kupa

Olimpiai évben mindig fáradt a hokis krém, a nagy országokból a megszokottnál kevesebb elit játékos vállalja a világbajnoki szereplést alig 2,5 hónappal az olimpia után. Egy szezonban háromszor nem is lehet a csúcson lenni, így hát ez némileg érthető. Mégis nagyon jó kis vb-k ezek, nagyon sok fiatal, ambiciózus tehetség kap lehetőséget, így lesz ez Minszkben is, ahol fentiek miatt akár komoly meglepetések is születhetnek. 1998-ban Svájc Oroszországot legyőzve elődöntőbe jutott, végül a 4. helyen végzett. 2002-ben Szlovákia megnyerte első vb-aranyát. 2006-ban épp a mostani rendező fehéroroszok végeztek a 6. helyen. Míg 2010-ben a házigazda németek kis híján döntőbe jutottak, végül a 4. hely is hatalmas bravúr volt az előző évi teljes kudarcuk után, amikor is csak azért maradtak benn, mert a következő vb-n ők voltak a házigazdák.

A tornán a megszokott módon 16 csapat szerepel, a tavalyi lebonyolítási formához hasonlóan két csoportban. Az A jelű oktettben a címvédő Svédország, Csehország, az olimpiai bajnok Kanada, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Franciaország és Olaszország szerepel, a B jelűben pedig Finnország, Oroszország, az USA, Svájc, Németország, Lettország, Fehéroroszország és Kazahsztán. A két csoport utolsó helyén található két ország jutott fel tavaly Budapesten.

A torna első szakasza, vagyis a csoportkör május 20-ig tart. Ennek során minden csapat játszik egy mérkőzést a saját csoportjában található ellenfelekkel, az ilyenkor szokásos lebonyolítási rend szerint, melyben a 60 perc alatt elért győzelem három pontot ér, a hosszabbításban vagy szétlövésben elért diadal két pontot és a vesztes is gazdagodik egy ponttal. A hét mérkőzés után a két csoportutolsó automatikusan kiesik és jövőre a divízió 1/A csoportban játszhat a feljutásért.

Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább a negyeddöntőbe, ahol a másik csoportból kapnak ellenfelet a csapatok. Az első a másik csoport negyedikjét, a második pedig a másik csoport harmadikját üdvözölheti ellenfeleként a negyeddöntőben. A legjobb nyolc között annyi változás van, hogy rendes játékidős egyenlő állást követően nem 5, hanem 10 perces hosszabbítás következik, négy-négy mezőnyjátékossal és hirtelen halállal. A döntőben pedig 20 perces a hosszabbítás, nem a szokásos 3 perces, hanem 15 perces szünetet követően. A rávezetések rendje semmiben nem tér el a szokásostól, vagyis első körben három-három játékos próbálkozhat, majd fordított sorrendben felváltva egy-egy. A harmadik pár után akár ugyanaz a játékos is lőheti az összes rávezetést, mint tette azt az amerikai Oshie az olimpián, vagy Vas Márton Japán ellen Gojangban. Az a játékos, akinek a hosszabbítás leteltekor érvényben lévő büntetése volt, nem próbálkozhat.

Ha a csoportkör végén két csapat egyenlő pontszámmal áll, akkor az egymás elleni meccsük végeredménye rangsorol. Ha három vagy annál több csapat áll azonos pontszámmal, akkor külön táblázatot készítenek az egymás ellen lejátszott meccseik eredményeinek figyelembe vételével. Ha ezt követően is egyenlő pontszámmal áll legalább három csapat, akkor gólkülönbség, majd több lőtt gól szerint kell rangsorolni közöttük. Ha még ez sem elég, akkor a pontszámításba be kell vonni a rangsorban közvetlenül előttük végzett csapat elleni meccsek eredményeit is, majd ugyanígy pontszámok, gólkülönbség, több lőtt gól szerint kell kialakítani a rangsort. Ha még ezek után sem állapítható meg differencia, akkor az a helyezés fog dönteni a csapatok között, amellyel a tornára érkeztek.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum