Magyar és brit szabálymódosító javaslat

   

A két szövetség két különböző változtatást fogadtatna el az IIHF kongresszusán, de mindkettő a kettős állampolgárságú és érintőlegesen a honosított játékosok kérdését rendezné. Utóbbival kapcsolatban a Jégkorongblognak is van egy ötlete.

Közeleg az A csoportos világbajnokság, és ezzel együtt az IIHF évi rendes kongresszusa. Két érdekes módosítási javaslat kerül a szövetség plénuma elé Minszkben, mindkettő ugyanazt a problémát, a kettős állampolgárságú játékosok játékjogosultságát és annak követelményrendszerét igyekszik finomítani.

A legutóbb a junioroknál a zöld asztalnál kiesett britek javaslata szerint a jelenlegi szabályozással szemben egy játékosnak a 10. életéve után kellene 2 évet eltöltenie annak az országnak a versenyrendszerében, amely országot IIHF-tornán képviselni szeretné. “Úgy érezzük, egy játékosnak nem sok szava van abban, hol játszik 16 éves kora előtt, mert általában oda megy, ahol a szülei dolgoznak ? indokolt az IHUK honlapján Andy French főtitkár. ? Ideális esetben egy játékosnak joga kellene legyen arra, hogy 16 éves kora előtt választhasson, ha azt az országot szeretné képviselni, ahol született. Ez a változás nem valószínű, hogy megtörténne, de bírjuk az IIHF bizottságainak és több tagjának támogatását ahhoz, hogy a 12 éves korhatárt leszállítsuk 10 évre. Úgy hisszük, megvan a javaslatunk elfogadásához a szükséges támogatás.”

HUNITA vb

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Amiben a britek nem bíznak, azt az MJSZ egyebek mellett a lengyel szövetség támogatásával megpróbálja elfogadtatni. “A magyar szövetség a szabályzat 406. 1.6. és 1.7. pontját szeretné úgy módosítani, hogy azok a játékosok, akik eredeti állampolgárságuk mellé vettek fel egy új állampolgárságot, bármilyen körülmények között jogosultak legyenek eredeti hazájuk csapatában játszani, hacsak közben nem játszottak egy másik ország válogatottjában ? mondta Kovács Zoltán a Jégkorongblognak az MJSZ módosító tervezetéről. ? Mindez kiegészülne egy klauzulával is. Ennek megfelelően a kétéves kivárást előíró szabály csak azokra vonatkozna, akik a később megszerzett állampolgárságuk szerinti ország válogatottjában szeretnének játszani. Akik születésüktől több állampolgársággal rendelkeznek, azok szülőhazájuk ? vagyis azon ország, ahol születtek ? válogatottjában játszhatnának ezen a módon.”

A főtitkár még hozzátette, az indoklás szerint a jelenlegi gyakorlat éppen hogy elősegíti a játékosok országváltását, miközben a cél éppen az kellene legyen, hogy ne importált játékosok játsszanak a nemzeti válogatottakban. Mindezek mellett az EU jogrendszerével is ellentétes lehet a jelenlegi IIHF-gyakorlat.

A Jégkorongblog úgy látja, hogy ha az IIHF valóban komolyan gondolná a Szymon Szemberg kommunikációs igazgató által a Hári Norbert-üggyel kapcsolatban IIHF-alapelvként elmondottakat ? ”az IIHF-tagországok véleménye szerint minden nemzeti válogatottnak az adott ország jégkorongsportjának az állapotát, fejlettségi szintjét kell tükröznie” ?, akkor nem tenné lehetővé, hogy bárki számolatlanul honosítson válogatott játékost. A magunk részéről természetesen nem szeretnénk, ha nem lenne honosítás, hiszen minden játékosnak szíve joga, hogy mely ország égisze alatt kíván játszani, ráadásul az esetek jelentős részében érzelmi, családi szálak is kötik a sportolót második hokihazájukhoz. Ugyanakkor az IIHF törekvése szimpatikus, valóban tükrözzék az országok jégkorongsportjának szintjét a válogatottak, ennek érdekében javaslatunk szerint be kéne vezetni, hogy bár a honosítás szabad, a jelenlegi szabályok maradjanak, de egyszerre csak véges számú, legfeljebb egysornyi honosított játékos szerepelhessen a válogatottakban.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum