Mi lesz az EBEL-pontrendszerrel?

   

A negyedik tárgyalási fordulót tartották a Christoph Harand kontra EBEL perben, amelynek tétje a pontrendszer diszkriminatív voltának kimondása. Ismét kiderült, hogy a nem nyilvános pontértékek nem segítik a tisztánlátást. Megmutatjuk, miként pontozta az osztrák bázisú liga a játékosokat a 2012/13-as idényben.

A sportreport.biz részletesen tudósított a bírósági eljárásról, úgy tűnik, inog az EBEL szent tehenének pozíciója. Hozzá kell tenni, a kiegyenlített és igazságos viszonyokat soha nem biztosította a torz pontozás, a helyzet csak fokozódott a horvát, a cseh, majd az olasz csapat belépésével. Így mára gyakorlatilag értelmetlenné vált ? a Bolzano 15 légióssal és számtalan olasz válogatottal is befér a ponthatárba ?, arra viszont jó, hogy a szurkolókat és a rendszerben részt vevőket alaposan foglalkoztassa. A Harand-tárgyalás Ausztriában is mindannyiszor felmelegíti a témát, a titkolózás ellenérzéseket szül, az egyik helyi hokis fórumon terjesztettek is néhány dokumentumot, ezek közül egy kivonatát cikkünk végén megtalálják.

Chris_Harand_Dornbirn

A minden tárgyalás előtti kötelező békítési kísérlet most sem vezetett eredményre a sportreport.biz beszámolója szerint, jöhettek az újabb tanúmeghallgatások, amelyek után mintha a felperesi pozíció erősödött volna. Elsőként Matthias Schwab beszélt. A most 27 éves excenter a 2010/11-es idényt követően fejezte be játékos-pályafutását.

“Pályafutásom során nem egy negatív élményt megéltem ? kezdte vallomását. ? Ezek felsorolásához minden bizonnyal kevés lenne az idő. Általában elmondható, hogy az egyesületek a pontszabályt nyomásgyakorlási eszközként használták a játékosokkal szemben. Ha valakinek jó szezonja van, a pontértéke emelkedik. A szerződéskötési tárgyalások során állandóan azt hallottuk, ha szerződést akarunk, engednünk kell az igényeinkből, máskülönben hoppon maradunk. A játékosokat így duplán büntették. Láttam a felperest egy felkészülési meccsen 2012-ben. Christoph Harand korábbi sérülése egészen biztosan nem látszott már. Ahogy én meg tudtam ítélni, teljesen rendben volt, fitten mozgott. Hogy hogy ért véget a szereplése a Dornbirnnál, azt nem tudom, nem láttam, de jégkorongos berkekben sokat beszéltünk róla. Egyöntetű volt a vélemény, hogy Chris Harand a pontrendszer következő áldozata.” (Harand 2009-ben a bajnoki címet jelentő gólt lőtte a Klagenfurtban, három A csoportos világbajnokságon játszott Ausztria színeiben, és még 2011-ben is tagja volt a válogatott keretének.)

Schwabot Max Wilfan követte, akivel azt próbálták meg tisztázni, hány pontja is lehetett a csapatnak a 2012/13-as idényben. “Volt 14 légiósunk ? mondta a fiatal csatár. ? Az osztrákokról annyit tudtunk, hogy összesen 9 pontot érnek. Valóban tény, hogy mindig voltak játékosok, akik eligazoltak, és akik a helyükre érkeztek, de sosem azonos időben történtek ezek. Véleményem szerint nemhogy 61, de a végén inkább 63 pontunk is lehetett a keretben.” Ezt az állítást az EBEL ügyvédje azonnal cáfolni igyekezett. A próbajátékon ott levő Harand teljesítményéről ennyit mondott a fiatal játékos: “Sportszakmai oldalról semmilyen ok nem volt arra, hogy Harandot ne akarják megtartani.”

Ezt követően a Sapa Fehérvár AV19 menedzsere, Elekes Szentágotai Blanka következett a tanúk sorában. A téma a Harand által említett esetleges székesfehérvári szerződési lehetőség volt, amelyhez a Frank Banhamen keresztül történt kapcsolatfelvétel vezetett volna. “A szezon előtt rengeteg megkeresést szoktunk kapni játékosoktól, ezres nagyságrendben. Hogy Harand is köztük volt, az lehetséges. Nálunk ez úgy működik, hogy először az edző eldönti, ki lehet érdekes és ki nem. Csak ezt követően kezd el a menedzsment a keret kialakításán dolgozni. Közvetlen megkeresés, hogy Chris Harand nálunk akarna játszani, sosem érkezett hozzám” ? mondta az EBEL magyar alelnöke a beszámoló szerint.

Philipp Winzig volt a következő meghallgatott tanú, aki közvetlen információkkal nem szolgálhatott Harand dornbirni próbajátékáról, de néhány kijelentésével így is nagy zavart okozott. “Chris Harand utánam érkezett Dornbirnba ? vallotta ?, ahol nekem összesen két napig tartott a próbajátékom. Annak a végén volt egy megbeszélésem MacQueen edzővel és Kutzer menedzserrel. Azt mondták, hogy jó játékos vagyok, de Kutzer úr szerint a pontszabály miatt a klub olyan helyzetben volt, hogy nem kaphattam szerződést. Chris Harandnál ugyanígy lehetett. Valójában semmilyen olyan sportszakmai indokot nem tudok elképzelni, amely alapján Harandnak nem ajánlottak szerződést.”

Ezt követően az anyagi vonatkozásokról esett szó. A bírónő arra volt kíváncsi, vajon Harand igényei voltak-e túl magasak. “Nem tudom a pontos számokat, de azt nagyjából tudom, mit kereshet egy 0 pontos játékos Dornbirnban. Az összeg nem éri el a létminimumot sem. Ezekkel a játékosokkal összehasonlítva Harand nyilvánvalóan többe kerül. De ez lehet az egyetlen valós indok a mellőzésére. Hiszen egyébként Harand egy beérett, jó játékos. A próbajátékok időszaka után a Dornbirnban Harandnál egyértelműen rosszabb játékosok is szerződést kaptak.”

A nap utolsó tanúja Dave MacQueen Dornbirn-edző volt, akit videokonferencia keretében hallgattak meg. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, miért nem kapott Harand szerződést a csapatnál. “Nem ismertem a felperest, mielőtt nálunk járt volna próbajátékon ? válaszolta az edző ?, őszintén szólva korábban sosem láttam játszani személyesen. Kizárólag szakmai indokok miatt nem ajánlottunk neki szerződést. Más típusú játékost kerestünk. Másban volt erős, mint amire szükségünk volt. Akkor egy olyan védőt kerestünk, aki nagyon jó a test test elleni küzdelemben. Chris Harand nem ilyen volt.

Miután döntöttünk, hogy nem Harand kell nekünk, Martin Tuma érkezett. Nem tudom a pontos időpontját ennek (január végén, másfél hónappal Harand kirúgása után érkezett ? HBlog), de a 194 centijével és a közel 100 kilójával pontosan ő volt az, akit kerestünk. Mostanra a játékospiac már teljesen átlátható. Biztosan vannak jobb játékosok, mint Martin Tuma, de abban az időben ő pontosan beleillett az elképzeléseinkbe.” (Az elképzelésekbe pontosan beleillő Martin Tuma összesen 6 mérkőzést játszott a Dornbirnnál ? HBlog.)

Harand távozásának okáról így beszélt az edző: “Minden játékos játszani akar. Nagyon fontos azt látni, hogy egy játékos hogy viselkedik, ha nem úgy megy a szekér, ahogy szeretné, vagy hogy hogy viselkedik a cserepadon. Nem az volt az érzésem, hogy Chris Harand a csapat tagjának érezné magát. Általában egyedül ült és nem beszélt a padon senkivel. Nem volt az az érzésem, hogy kulcsfontosságú helyzetekben megbízhatok benne. A testbeszéde egyes helyzetekben nem volt a legjobb. Véleményem szerint nem volt kész arra, hogy a jégre lépjen.”

MacQueent is megkérdezték arról, a pontszabállyal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott-e. A tréner így válaszolt: “Nem. Az én feladatom az volt, hogy egy sikeres csapat legyen a jégen. Nem tudom, mi az egyes játékosok pontértéke. Annyit tudok csak, hogy az észak-amerikai légiósok négy pontot érnek. A többiek? Egy csapaton belül mindenkinek megvan a maga feladata.” Amikor a bírónő egy játékoslistát mutatott neki, így folytatta: “Nem is tudtam, hogy ilyen dokumentumok léteznek a csapatnál vagy a ligában. Ez engem korábban nem érdekelt, mert ez nem az én feladatom.” (Ebből a szempontból lényeges a Max Wilfan által említett 60 pontot meghaladó játékoskeret ? HBlog.)

A következő tárgyalási nap júniusban várható, és a tárgyalást vezető bírónő jelezte, ez lesz az utolsó meghallgatási nap az elsőfokú eljárás során.

A tárgyalást követően ez EBEL képviselője nem volt hajlandó kommentálni az elhangzottakat. Chris Harand viszont így értékelt: “Semmi sem átlátható, de kifelé mindenki azt sugallja, hogy itt minden tökéletes és professzionális. Közben mindent a szőnyeg alá söprünk. Ennek a jövőben meg kell változnia. Örülök, hogy az eljárás során legalább a jéghegy csúcsa a nyilvánosság elé kerülhetett.”

Végezetül megmutatjuk a Harand-ügy által érintett évad játékos-pontlistáját. Az EBEL 2012/13-as szezonjára előzetesen a következő pontértékeket határozta meg. A listán csak azok a játékosok szerepelnek, akiknek nem kőbe vésett a pontszámuk, hanem szubjektíven döntenek arról. Mint 2011-ben írtuk, utóbbiak vannak kisebbségben, a Volán akkori csapatából alig 8 játékosnak nem lehetett pontosan tudni az értékét a szabálykönyv alapján. A listában jó néhány olyan hokis neve is megtalálható, aki soha nem játszott az EBEL-ben, mivel nyári a dátumozás, feltételezhetően a potenciális igazolásokat igyekeztek eltalálni, kevés sikerrel.

EBEL pontlista 201213_1

EBEL pontlista 201213_2

EBEL pontlista 201213_3

EBEL pontlista 201213_4

EBEL pontlista 201213_5

EBEL pontlista 201213_6

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum