Mi lesz az EBEL-pontrendszerrel?

   

A negyedik tárgyalási fordulót tartották a Christoph Harand kontra EBEL perben, amelynek tétje a pontrendszer diszkriminatív voltának kimondása. Ismét kiderült, hogy a nem nyilvános pontértékek nem segítik a tisztánlátást. Megmutatjuk, miként pontozta az osztrák bázisú liga a játékosokat a 2012/13-as idényben.

A sportreport.biz részletesen tudósított a bírósági eljárásról, úgy tűnik, inog az EBEL szent tehenének pozíciója. Hozzá kell tenni, a kiegyenlített és igazságos viszonyokat soha nem biztosította a torz pontozás, a helyzet csak fokozódott a horvát, a cseh, majd az olasz csapat belépésével. Így mára gyakorlatilag értelmetlenné vált – a Bolzano 15 légióssal és számtalan olasz válogatottal is befér a ponthatárba –, arra viszont jó, hogy a szurkolókat és a rendszerben részt vevőket alaposan foglalkoztassa. A Harand-tárgyalás Ausztriában is mindannyiszor felmelegíti a témát, a titkolózás ellenérzéseket szül, az egyik helyi hokis fórumon terjesztettek is néhány dokumentumot, ezek közül egy kivonatát cikkünk végén megtalálják.

Chris_Harand_Dornbirn

A minden tárgyalás előtti kötelező békítési kísérlet most sem vezetett eredményre a sportreport.biz beszámolója szerint, jöhettek az újabb tanúmeghallgatások, amelyek után mintha a felperesi pozíció erősödött volna. Elsőként Matthias Schwab beszélt. A most 27 éves excenter a 2010/11-es idényt követően fejezte be játékos-pályafutását.

“Pályafutásom során nem egy negatív élményt megéltem – kezdte vallomását. – Ezek felsorolásához minden bizonnyal kevés lenne az idő. Általában elmondható, hogy az egyesületek a pontszabályt nyomásgyakorlási eszközként használták a játékosokkal szemben. Ha valakinek jó szezonja van, a pontértéke emelkedik. A szerződéskötési tárgyalások során állandóan azt hallottuk, ha szerződést akarunk, engednünk kell az igényeinkből, máskülönben hoppon maradunk. A játékosokat így duplán büntették. Láttam a felperest egy felkészülési meccsen 2012-ben. Christoph Harand korábbi sérülése egészen biztosan nem látszott már. Ahogy én meg tudtam ítélni, teljesen rendben volt, fitten mozgott. Hogy hogy ért véget a szereplése a Dornbirnnál, azt nem tudom, nem láttam, de jégkorongos berkekben sokat beszéltünk róla. Egyöntetű volt a vélemény, hogy Chris Harand a pontrendszer következő áldozata.” (Harand 2009-ben a bajnoki címet jelentő gólt lőtte a Klagenfurtban, három A csoportos világbajnokságon játszott Ausztria színeiben, és még 2011-ben is tagja volt a válogatott keretének.)

Schwabot Max Wilfan követte, akivel azt próbálták meg tisztázni, hány pontja is lehetett a csapatnak a 2012/13-as idényben. “Volt 14 légiósunk – mondta a fiatal csatár. – Az osztrákokról annyit tudtunk, hogy összesen 9 pontot érnek. Valóban tény, hogy mindig voltak játékosok, akik eligazoltak, és akik a helyükre érkeztek, de sosem azonos időben történtek ezek. Véleményem szerint nemhogy 61, de a végén inkább 63 pontunk is lehetett a keretben.” Ezt az állítást az EBEL ügyvédje azonnal cáfolni igyekezett. A próbajátékon ott levő Harand teljesítményéről ennyit mondott a fiatal játékos: “Sportszakmai oldalról semmilyen ok nem volt arra, hogy Harandot ne akarják megtartani.”

Ezt követően a Sapa Fehérvár AV19 menedzsere, Elekes Szentágotai Blanka következett a tanúk sorában. A téma a Harand által említett esetleges székesfehérvári szerződési lehetőség volt, amelyhez a Frank Banhamen keresztül történt kapcsolatfelvétel vezetett volna. “A szezon előtt rengeteg megkeresést szoktunk kapni játékosoktól, ezres nagyságrendben. Hogy Harand is köztük volt, az lehetséges. Nálunk ez úgy működik, hogy először az edző eldönti, ki lehet érdekes és ki nem. Csak ezt követően kezd el a menedzsment a keret kialakításán dolgozni. Közvetlen megkeresés, hogy Chris Harand nálunk akarna játszani, sosem érkezett hozzám” – mondta az EBEL magyar alelnöke a beszámoló szerint.

Philipp Winzig volt a következő meghallgatott tanú, aki közvetlen információkkal nem szolgálhatott Harand dornbirni próbajátékáról, de néhány kijelentésével így is nagy zavart okozott. “Chris Harand utánam érkezett Dornbirnba – vallotta –, ahol nekem összesen két napig tartott a próbajátékom. Annak a végén volt egy megbeszélésem MacQueen edzővel és Kutzer menedzserrel. Azt mondták, hogy jó játékos vagyok, de Kutzer úr szerint a pontszabály miatt a klub olyan helyzetben volt, hogy nem kaphattam szerződést. Chris Harandnál ugyanígy lehetett. Valójában semmilyen olyan sportszakmai indokot nem tudok elképzelni, amely alapján Harandnak nem ajánlottak szerződést.”

Ezt követően az anyagi vonatkozásokról esett szó. A bírónő arra volt kíváncsi, vajon Harand igényei voltak-e túl magasak. “Nem tudom a pontos számokat, de azt nagyjából tudom, mit kereshet egy 0 pontos játékos Dornbirnban. Az összeg nem éri el a létminimumot sem. Ezekkel a játékosokkal összehasonlítva Harand nyilvánvalóan többe kerül. De ez lehet az egyetlen valós indok a mellőzésére. Hiszen egyébként Harand egy beérett, jó játékos. A próbajátékok időszaka után a Dornbirnban Harandnál egyértelműen rosszabb játékosok is szerződést kaptak.”

A nap utolsó tanúja Dave MacQueen Dornbirn-edző volt, akit videokonferencia keretében hallgattak meg. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, miért nem kapott Harand szerződést a csapatnál. “Nem ismertem a felperest, mielőtt nálunk járt volna próbajátékon – válaszolta az edző –, őszintén szólva korábban sosem láttam játszani személyesen. Kizárólag szakmai indokok miatt nem ajánlottunk neki szerződést. Más típusú játékost kerestünk. Másban volt erős, mint amire szükségünk volt. Akkor egy olyan védőt kerestünk, aki nagyon jó a test test elleni küzdelemben. Chris Harand nem ilyen volt.

Miután döntöttünk, hogy nem Harand kell nekünk, Martin Tuma érkezett. Nem tudom a pontos időpontját ennek (január végén, másfél hónappal Harand kirúgása után érkezett – HBlog), de a 194 centijével és a közel 100 kilójával pontosan ő volt az, akit kerestünk. Mostanra a játékospiac már teljesen átlátható. Biztosan vannak jobb játékosok, mint Martin Tuma, de abban az időben ő pontosan beleillett az elképzeléseinkbe.” (Az elképzelésekbe pontosan beleillő Martin Tuma összesen 6 mérkőzést játszott a Dornbirnnál – HBlog.)

Harand távozásának okáról így beszélt az edző: “Minden játékos játszani akar. Nagyon fontos azt látni, hogy egy játékos hogy viselkedik, ha nem úgy megy a szekér, ahogy szeretné, vagy hogy hogy viselkedik a cserepadon. Nem az volt az érzésem, hogy Chris Harand a csapat tagjának érezné magát. Általában egyedül ült és nem beszélt a padon senkivel. Nem volt az az érzésem, hogy kulcsfontosságú helyzetekben megbízhatok benne. A testbeszéde egyes helyzetekben nem volt a legjobb. Véleményem szerint nem volt kész arra, hogy a jégre lépjen.”

MacQueent is megkérdezték arról, a pontszabállyal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott-e. A tréner így válaszolt: “Nem. Az én feladatom az volt, hogy egy sikeres csapat legyen a jégen. Nem tudom, mi az egyes játékosok pontértéke. Annyit tudok csak, hogy az észak-amerikai légiósok négy pontot érnek. A többiek? Egy csapaton belül mindenkinek megvan a maga feladata.” Amikor a bírónő egy játékoslistát mutatott neki, így folytatta: “Nem is tudtam, hogy ilyen dokumentumok léteznek a csapatnál vagy a ligában. Ez engem korábban nem érdekelt, mert ez nem az én feladatom.” (Ebből a szempontból lényeges a Max Wilfan által említett 60 pontot meghaladó játékoskeret – HBlog.)

A következő tárgyalási nap júniusban várható, és a tárgyalást vezető bírónő jelezte, ez lesz az utolsó meghallgatási nap az elsőfokú eljárás során.

A tárgyalást követően ez EBEL képviselője nem volt hajlandó kommentálni az elhangzottakat. Chris Harand viszont így értékelt: “Semmi sem átlátható, de kifelé mindenki azt sugallja, hogy itt minden tökéletes és professzionális. Közben mindent a szőnyeg alá söprünk. Ennek a jövőben meg kell változnia. Örülök, hogy az eljárás során legalább a jéghegy csúcsa a nyilvánosság elé kerülhetett.”

Végezetül megmutatjuk a Harand-ügy által érintett évad játékos-pontlistáját. Az EBEL 2012/13-as szezonjára előzetesen a következő pontértékeket határozta meg. A listán csak azok a játékosok szerepelnek, akiknek nem kőbe vésett a pontszámuk, hanem szubjektíven döntenek arról. Mint 2011-ben írtuk, utóbbiak vannak kisebbségben, a Volán akkori csapatából alig 8 játékosnak nem lehetett pontosan tudni az értékét a szabálykönyv alapján. A listában jó néhány olyan hokis neve is megtalálható, aki soha nem játszott az EBEL-ben, mivel nyári a dátumozás, feltételezhetően a potenciális igazolásokat igyekeztek eltalálni, kevés sikerrel.

EBEL pontlista 201213_1

EBEL pontlista 201213_2

EBEL pontlista 201213_3

EBEL pontlista 201213_4

EBEL pontlista 201213_5

EBEL pontlista 201213_6

Cimkék: , ,

Összes (24)

Utolsó hozzászólások

 1. solarys
    #19
  solarys,   

  Franky vajon miért nincs rajta? Pedig évek óta a ligában játszik.
  Vajon Tőkési Lali egyenlő Daniel Oberkoflerrel (422 mecs, 137 pont)? Süti (348 mecs, 174 pont) kétszer jobb mint Oberkofler?

 2.   #20
  Devo,   

  @solarys: Franky légiós. Automatikus 4 pont.

 3.   #21
  horvathi,   

  @munkagep: Nagy Gergő (89.10.10.) és Kóger Dani (89.11.10.) az életkor alapján pontozódtak volna, U24-es pontot kapták 2012/2013-ban. Sofron (88.02.24.)idősebb náluk.

 4.   #22
  Jacek Pecek,   

  a lista neve objektiv pontlista

  az objektivnek nevezett szubjektiv pontokat azok kaptak akik 24 evesnel idosebb hazai jatekosok

  az u24-es hazaiak hasznalati ertekuktol fuggetlenul 0 pontosak voltak a legiosok 4 pontosak a kapusok megint adott pontot ertek

  az ilyeneket minek tartalmazta volna a lista

 5.   #23
  ebelista,   

  Hihetetlenül hasznos cikk, a Volánnak egymagának több 4 pontosa volt, mint a többinek együttvéve...
  Persze lehet a jövőbe láttak, mert abban az idényben a Palkovics, Ladányi, Vas M. trió a legjobb EBEL támadók voltak,(a kis Sofi idény végére felnőtt hozzájuk) rég volt, szép volt, de igaz volt :-)

 6.   #24
  ebelista,   

  @ebelista: Helyesbítek, nem a jövőbe láttak, hanem értékelték a szenzációs 2011/12-es játékot :-) Mert, hogy 2012. nyarán készült a lista, és a következő szezonban már nem villogtak (villoghattak) az érintettek...:-(

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk