Folytassa, Chernomaz!

   

Véget ért egy korszak, nincs más lehetőség, mint egy újat nyitni. Az első kis lépést megtettük. Még néhány hosszú lépés és az A csoport küszöbén fröccsözhetünk.

A világbajnokság bővebb elemzéséhez még egy-két nap türelmet kérek. Meg kell várni, hogy a véralkoholszint a normális agyműködést biztosító szint felé közelítsen, hogy a fantasztikus élmények tengerében a valóság újra átszűrődjön a rózsaszín szemüvegen és a tompa fáradtság helyére valami frissességszerűség költözzön, persze csak a jetlag elmúlását követően. Addigra helyükre kerülnek a világbajnoksággal kapcsolatos negatívumok és a valamivel több pozitívum, tennivaló azonban van a jelenben is, érdemes az alapkérdésekről írni.

Triviális, hogy egy szövetségi kapitányt nem kell szeretni. A most 100% etalonnak mondott Pat Cortinát is sokan szidták, még a szapporói feljutás után is, mert gyakorlatilag lezárta a keretet, és nem tett be új arcokat. Ezeknek az embereknek máshogy jár az agyuk, mint a szurkolóknak, viszont az is biztos, hogy nálunk jobban értenek a szakmájukhoz.

chernomaz hunjpn

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Rich Chernomaz már tavaly metszőollóval látott munkához, s már az első évben tabukat döntögetett, szokatlan megoldásokat alkalmazott. Aktiválta a szezont a Vasas szakosztály-igazgatójaként végigdolgozó, és kapusként még csak edzéseken sem részt vevő Szuper Leventét, majd az ordító minőségihátvéd-hiány miatt a legjobb magyar centerből bekket csinált. Vas Márton korábban ugyan sokat hokizott hátvédként, de jó tíz éve nemigen. Ezt követően kihagyta a dunaújvárosi játékosokat, elsősorban a fizikumukra hivatkozva, de betette a Miskolcban kiváló szezont produkáló 18 éves Nagy Krisztiánt.

Mivel felkavarta a változatlanságot, megvertük vele a kazahokat, a nyáron megkapta feladatául a fiatalítást, 3 éves programot kért és kapott a szövetségtől, amely során a junioroktól jelentős számú játékost felvisz a nagyokhoz és a harmadik év végére felépít egy olyan csapatot, amely azt követően hosszú éveken át a sikeres magyar válogatott magját adja. A folyamat segítése érdekében nyakába akasztották az U20-as válogatott irányítását is, amit örömmel vállalt. Szép játékkal felvezette a juniorcsapatot a harmadosztályba, ez négy éven át nem sikerült másnak, ne csökkentsük azzal az érdemeit, hogy ez valóban most tűnt a legkönnyebb feladatnak.

A világbajnokság után a fiatalítási akció kezére játszott, hogy három veterán bekkünk visszavonult, sorrendben Szélig Viktor, Horváth András és Sille Tamás jelezte, nem lesz többet válogatott. Mivel Szuper Levente sem kezdte újra a játékot, borítékolható volt, hogy helyére más megoldást kell találni. Decemberben megérkezett Székesfehérvárra Hetényi Zoltán, és bebizonyította, hogy magasabb szintű feladatokra is képes, hosszú távon számíthatunk rá, mert terhelhető, jó kapus, aki sorozatterhelés közben is tartja a csapatot hátulról. Chernomaz a szezon során rengeteg magyar játékost megnézett, közülük versenyhelyzetben vagy 70-80-at látott a rábízott két korosztálynál együttvéve. Ez alapján nagyon bátor fiatalításba fogott, a juniorok közül rengetegen kaptak bemutatkozási lehetőséget, volt aki csak az edzőtáborozásig jutott (pl. Korbuly Gergely, Könczei Áron, Ritó László, Vincze Péter, Vojtkó Mátyás), de sokan mérkőzésen is megmutathatták, helyük van-e a felnőtt válogatottban (pl. Kocsis Ferenc, Nemes Benjámin, Németh Attila, Reiter Attila, Sárpátki Tamás). Nyitott volt az újításra, bekerültek idősebbek, akik korábban nem kaptak lehetőséget (pl. Azari Zsolt), és olyanok, akiktől tavaly keményebb munkát kért és idén kapott is (pl. Hüffner Adrián). A tapasztalatszerzés után a vb-csapatból kihagyott jó néhány olyan játékost, akivel korábban számolt vagy legalábbis számolni tervezett (pl. Gőz Balázs, Hegyi Ádám, Hetényi Péter, Kiss Dániel, Ladányi Balázs).

És akkor erről a témáról utoljára: A vesztes helyzetek kezelése nem a szövetségi kapitány feladata. Rá az a 25-40 játékos sorsa bízatott, akikkel hosszú távon számol. A sérelmek és sérelmes helyzetek menedzselése szűkebb környezetének, azaz a stáb tagjainak és a szövetség – hálátlan – feladata. Ők ismerik tűpontosan a helyzetet, a hazai viszonyokat, tisztában vannak a magyar néplélek mélységeivel. Nem látványos, de nagyon fontos feladat ez. Egy kis energiabefektetéssel elég nagy problémákat lehet megúszni. Óriási hiba történt Ladányi Balázs ügyében. Az eset semmilyen, rossz kezelése miatt az egész világbajnoki felkészülés és vb alatt egy problémagóc befolyásolta a csapat körüli hangulatot. Ki gondolhatta komolyan, hogy jó megoldás egy olyan játékost, aki több mint 200-szoros válogatott, aki az utóbbi 19 világbajnokságon ott volt, a válogatott keret kihirdetése előtt 2 nappal telefonon nyugdíjazni? Ki gondolta azt, hogy nem lesz komoly visszhangja annak, ha erről a szurkolók a bő keretről szóló sajtóközleményből értesülnek? Balga volt, finoman szólva.

Valószínűleg egy átlagos kanadai játékost ki lehet így hagyni, de Wayne Gretzkyt előkészítés, felvezetés és alapos magyarázat nélkül aligha hagyhatták volna ki a naganói keretből. A történelmi hűség kedvéért rögzítsük, nem is hagyták ki a leszálló ágban lévő csillagot, és meg is égtek vele, érem és gól nélkül tért haza. A két játékos összehasonlítása nem a játéktudás és az elért eredmények miatt történt, a lényeg annyi, hogy a legendákat másképp kezelik még arrafelé is, mint az átlagost. Azt viszont csak a környezete tudta volna elmondani a kapitánynak, hogy a 11-es itthon melyik polcon található.

Rich Chernomaz továbbment, mint bárki más a történetben, az utolsó vb-mérkőzést követően kiállt a szurkolók közé, és több mint fél órán át minden kérdésükre válaszolt. Az ehhez a cikkhez tartozó lényeg annyi, hogy a fiatalítás koránt sem ért véget. A magunk részéről pártoljuk ezt, ha már elindultunk, járjuk végig ezt az utat, lássuk meg, hová vezet. Ha az irány jó, nyilván marad ez a szakvezetés, ha nem az, akkor megy. Elvesztegetett évek nem lesznek ezek, bárhogy is alakul.

A 2013-as budapesti felnőtt vb-n bebizonyosodott, hogy a régi csapat már, az idein pedig, hogy az új még nem képes A csoportos szinten játszani, magyarul jelenleg semmi keresni valónk az A csoportban. Azonban csak köszönettel tartozunk a játékosoknak és a stábnak, mindannyiuk munkája benne volt abban, hogy Szöulban is jó volt magyarnak lenni.

A mindenkori szövetségi kapitány munkáját számtalan szempont szerint lehet bírálni. Ezt meg is teszik azok, akik nálunk jobban értenek a sportághoz. Az biztos, hogy a kanadai edzőnk nem csak konvencionális módszereket alkalmaz, kockáztat és nyilván hibázik is. Munkájának eredményét a feladat leteltekor, valamikor két év múlva lehet megítélni. Azon a véleményen vagyunk, hogy Rich Chernomaz munkája hasznos, mind az U20-as, mint a felnőtt válogatottnál, várjuk ki türelemmel, hol tart majd a válogatott a 3 éves ciklus végén, azaz a 2016-os vb után. Ennyi türelem jár ennek a programnak.

Még egy fontos dolgot hagytunk a végére. Minden fentebb írt szép szó ellenére egy nagy gondot még kezelni kell, és szintén szövetségi szinten. Megérthető, hogy nem foglalkoztatunk főállású edzőt a válogatott élén, mert nem látszik indokoltnak. Nem véletlen, hogy nem szokás ez a hokivilágban, elvétve persze van rá példa. De az nagyon fontosnak látszik, hogy harmadszor ne essünk abba a hibába, ami először a svájci vb, majd a mostani előtt következett be, nevezetesen, hogy a szövetségi kapitány klubkötelezettségei alakítják a magyar válogatott programját. 2009-ben Cortina nem tudott néhány edzésen és felkészülési meccsen részt venni német klubcsapata miatt, idén pedig ellenfeleinknél legalább egy héttel kevesebbet készültünk a világbajnokságra, miközben minden játékosunk klubelfoglaltságai akár már 2-3 héttel korábban lehetővé tették volna a közös munkát, s a 2013-as vb fényesen igazolta, hogy van az ilyesminek kézzel fogható eredménye. Nem biztos, hogy a rövid, zsúfolt ráhangolódás miatt esett így, de tény, Gojangban a harmadik meccsre érkezett meg csapatunk a világbajnokságra. Jövőre vigyázzunk erre, ha van rá mód. Ha nincs, teremtsük meg a lehetőségét, fontos.

Azon olvasóinknak, akik mindenképpen szakmai elemzésre várnak itt és most, idekopizzuk Szuper Levente gyors értékelését, amelyet az onlajnok.com-nak adott az utolsó vb-meccsünk után, és amellyel nincs okunk vitatkozni: “Elmondhatjuk, hogy egy rossz meccsünk volt, a többi jó! Egy rossz meccs mindig benne van. Jó volt látni, hogy néhány fiatalra biztosan lehet számítani a jövőben, meg van az esély, hogy vezérré váljanak. Ugyanakkor van egy kis hiányérzet is bennem, mert látva a szlovén, osztrák csapatot, még akár feljutni is lett volna esély. A kapitány 3 éves tervet tett le az asztalra, amit a szövetség elfogadott és abból most járt le az első. Drukkolnunk kell neki és bízni kell benne, hogy ami a terv végén szerepel, azt maradéktalanul meg is fogja valósítani. Zoli teljesítményét külön kiemelném, ő igazi vezér volt a kapuban! Valamint le a kalappal a szurkolóink előtt, ismét bebizonyították, hogy ők a legjobbak!”

Cimkék: , ,

Összes (73)

Utolsó hozzászólások

 1. tatarlakikorongok
    #68
  tatarlakikorongok,   

  Mindenben egytértek mindenkivel, tőlem maradjon Feketemázoló, most már úgyis mindegy, de azt ahogy elbánt Godóval, azt nem fogom neki soha elfelejteni - egy ilyen játékos, aki 20 éven ár remek szinten szolgálta a magyar hokit, a MOL-ban, és a Volán elleni győztes meccsen is megmutatta, hogy a válogatottba való (meg persze másért is) annak így el...szni a karrierrje végét - ilyet nem biocsátunk meg Mr.Chernomaz...Önt én már soha nem fogom kedvelni.....vagy ehhez nagyon NAAAAAAGY csodát kellene művelnie (biztos A csoportba jutás - akkor talán).

 2. solarys
    #69
  solarys,   

  @Bogar: Sajnos nem láttam, de kíváncsi lennék rá. Pár szóban leírnád mit mondott.

 3. HokiFan_Kv
    #70
  HokiFan_Kv,   

  @kiralyfi, @szanisz: Sajnos, amint Te is írod, TÖBB hajszálon. Egyelőre itt a helyünk.
  @kiralyfi(#164379): Belegondoltam. Ha most a szerencse és a hajszálak hiányoztak, jövőre egyenesen pech lenne ezzel a küzdős, hajtós csapattal kiesni.

 4. HokiFan_Kv
    #71
  HokiFan_Kv,   

  @HokiFan_Kv: Az első soromat szántam szanisznak válaszul, a másikat királyfinak.

 5.   #72
  szanisz,   

  @HokiFan_Kv: Igen, ám az érem másik oldal az az, hogy mindkét kritikus meccsen jobbak voltunk, mint ellenfelünk. Talán az összeszokottság hiánya miatt nem tudtunk ezzel élni -főleg az osztrákok ellen, ahol 2szer annyit lőttünk a kapura.
  Ha az ellentmondást akarom feloldalni, akkor annyi a lényeg, hogy ebből a csoportból csak a japók elleni meccsüket ellazázó szlovénok érdemeltek feljutást. Pont ezért majdnem meglett épülő csapatunknak.

 6. HokiFan_Kv
    #73
  HokiFan_Kv,   

  @szanisz: Egyetértek.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk