Maczkó Márk

 

Maczkó Márk nevéhez fűződik a hokiszerető közösség által jól ismert és használt Dab.Docler-es internetes közvetítés, de ő csinálta a női U18-as világbajnokságét is, jelenleg pedig a fiú ifiknél dolgozik az élő közvetítésen a székesfehérvári vébén. Komoly tervei vannak, szeretné beindítani a MOL Liga Tv-t, azaz internetes videóközvetítés az összes bajnokiról.

Magyarországon mennyire van igény internetes közvetítésre?

Lenne rá igény, az emberek keresik, de sajnos sokszor még a vezetők hozzáállásába ütközik ez a dolog. Azt gondolják, hogy a nézettséget csökkenti, ha interneten vagy televízión követhető egy meccs. De ez tévhit, a Dunaújvárosnál kipróbáltuk, hogy egy hónapig nem adtunk semmit, de nem nőtt a nézőszám. Másban kell keresni a hibát, például abban, hogy az embereknek egyszerűen nincs pénzük kimenni meccsekre. Ha azt akarjuk, hogy a MOL Ligát többen ismerjék és nézzék, el kell vinni az otthonokba. Sőt, szerintem már nem elég az, hogy egy-egy meccs látható online, mert másra kíváncsi mindenki, szerintem megoldható lenne, hogy egyszerre minden MOL Liga-meccs követhető legyen az interneten is. (Az interjú elkészülte után két nappal jelentette be az EBEL, hogy szeptembertől bevezeti ezt a szolgáltatást ? F. K.) Ez egy MOL Liga Tv lenne, egy átfogó internetes közvetítés. Ami fontos, hogy egy kézben legyen és egységes legyen, mind arculatban, mind minőségben. A televíziós meccseket is lehetne adni online, hiszen abszolút nem versenytársak. Akinek van otthon Digi Sportja, az biztosan tévén nézi meg a meccset, és nem fogja az internetet választani, viszont annak remek opció, aki amúgy nem tudná nézni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jót tenne a MOL Ligának, ha beindulhatna a kezdeményezés. Olyanokat is el lehetne érni, akik nem jártak eddig meccsekre. Ezen kívül a többi magyar város felé is lehetne nyitni, bővíteni a bázist, de a határ sem akadály, külföldről is lehetne nézni az adásokat. Ha pedig sokan nézik a közvetítéseket, akkor a szponzorok is jobban érdeklődhetnek a liga és a csapatok iránt. Ha tetszik, amit látnak, előbb-utóbb személyesen is kilátogatnak a jégcsarnokba az új nézők. A MOL Ligában a DAB-meccseken 1500-4000 oldalmegnyitás az átlag jelenleg, ezt kellene kiszélesíteni. A női U18-as világbajnokságon például 11 ezer külön IP-címről nézték a közvetítést, kb. 40 000 oldalmegnyitásunk volt, 60 országból.

Mit gondol, mire lenne szükség ahhoz, hogy szeptembertől elinduljon a MOL Liga Tv?

Mindenképpen érdekeltté kellene tenni a csapatokat. Meg kell látniuk, hogy ebben pénz és lehetőség van, és megéri támogatni. Az interneten rengeteg hirdetést lehet elhelyezni és a szponzorokat is remekül fel lehet tüntetni. Rengeteg a reklámlehetőség és különböző akciókat is lehetne csinálni. Például ha valaki támogatja egy bizonyos összeggel a közvetítést, akkor az ő arca megjelenik egy hónapig az egyik sarokban. Technikailag mindez kivitelezhető. De van még egy szempont, ami miatt a kluboknak előnyös ez. A szabályok értelmében már most kötelező rögzíteni minden hazai meccset. Onnantól pedig már tényleg csak egy lépcső, hogy ezt élőben is lehessen követni. Csíkszeredában, Brassóban, Miskolcon és Dunaújvárosban már most elindulhatna a MOL Liga Tv, technikailag minden feltétel adott, de megoldható lenne a Fradinál, az Újpestnél és a Debrecennél is. Minimális ráfordítást jelentene a csapatoknak, hogy beinduljon ez a történet, és pénzt lehetne vele keresni. Mindenképpen kitermelné a saját költségét! Kétféle módon lehet ebből pénzt csinálni. Az egyik, hogy fizetőssé tesszük a csatornát, ami szerintem nem biztos, hogy jó megoldás. A másik, hogy a sok reklámfelületet és reklámidőt adják el a csapatok. Nem biztos, hogy mondjuk egy veszprémi cég szívesen reklámozna az UTE-pályán, de ha rengeteg különböző helyen rengeteg embert elérne, aki a célcsoportjába tartozik, akkor már elképzelhető, hogy szívesen hirdetne a MOL Liga Tv felületén. A lehetőségek korlátlanok, kiaknázatlan területek vannak, amiket az előnyünkre lehetne fordítani végre. Végül szeretnék köszönetet mondani a segítőimnek, mert sok ember jóindulata kellett ahhoz, hogy egyáltalán elindulhasson ez a történet.

MAczko Mark

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum