Komoly pénzügyi gondok az Olimpijánál

 

Még mindig 1,5 millió euró a szlovén EBEL-csapat adóssága, van játékos, aki 2009 óta vár a pénzére. A régi vezetők fuzionálnának a Medvescakkal és Zágrábba költöztetnék a csapatot, de a főszponzor által az elnöki székbe ültetett új elnök érthetően csak Szlovéniában gondolkodik.

Rendkívül képlékeny a helyzet az Olimpija Ljubljana körül. A klub befejezte ugyan a szezont, mi több, a Jesenicével szemben megnyerte a szlovén bajnokságot is, de a pénzügyek továbbra sem megnyugtatóak, és hasonló a helyzet a Jesenicénél is. Matjaz Kopitar szövetségi kapitány az osztrákok elleni edzőmeccs kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a szlovén hokinak óriási szüksége lenne arra, hogy az Olimpija mellett a Jesenice is újra az EBEL-ben játszhasson. Ehhez képest a hírek arról szólnak, hogy a Tivoliban tornyosuló anyagi gondok miatt továbbra is napirenden van a Medvescak és az Olimpija együttműködése.

A szlovének a zágrábiak farmcsapataként működnének, ám az ötletet tavaly az IIHF megfúrta. Kevesen, így még a szlovén szövetségben sem értik, hogyan másképp működhetne ez a konstrukció anélkül, hogy az Olimpija zágrábi klubbá válna és a horvát szövetség tagja lenne. Minden bizonnyal ezt a megoldást gondolta ki Matjaz Sekelj, a klub jégkorongszakosztályának igazgatója is.

Ezt a lehetőséget azonban Ditka Maucec, a klub elnök asszonya (képünkön) a leghatározottabban kizárta. “Nem megyünk bele egy alárendelt pozícióba ? mondta ?, csak együttműködésbe. Csak abba, ha a játékos egy adott időszakot vagy a teljes szezont nálunk tölt el. Olyan nem lesz, hogy valaki azt mondja, ma nálatok edzem, de holnap náluk játszom. Ha tényleg megalakulna egy új klub, ami elköltözne, az komoly gondokat okozna. A szponzorok mind a szlovén környezethez kötődnek. Szlovén hokiklubot szponzorálnak, ahogy mások meg szlovén kosárlabdaklubot és nem más országba valót.”

ditka_maucec

Ugyanakkor nincs könnyű dolga a főszponzort képviselő, egyébként muraszombati születésű elnöknőnek. Februárban már nyilatkozott arról, hogy a játékosok felé 150 ezer eurós adóssága van a klubnak, vannak, akik még a 2009/10-es idény óta várnak a jussukra. Maucec legfontosabb feladata a gazdálkodás rendbe tétele. A klub óriási adósságokat görget maga előtt, azért, mert korábban működése fedezésére bankhiteleket vett fel két banktól is, és elmaradásai vannak az adók befizetésében is. Összességében mintegy 1,5 millió eurós adósságot görget maga előtt az Olimpija, és bár a legutóbbi szezonban a működés nyereséges volt, az adósságot nem sikerül a remélt ütemben leépíteni.

Hogy mi lesz, ha megint megtorpedózzák a remélt Olimpija?Medvescak együttműködést, azt egyelőre senki sem tudja. Hallani híreket arról, hogy az EBEL-ben is egyre gyakrabban felmerül, meg kéne szabadulni a csődtömeget jelentő ljubljanaiaktól, osztrák értesülések szerint beugrásra kész a Milano, de bonyolítja a helyzetet, hogy ezt maguk az olaszok cáfolták.

Egy másik ország tekintetében folyosói pletykák terjednek arról, hogy a HC Kosice, illetve a Piestany is EBEL-ezne, de mások szerint a szlovák szövetség hallani sem akar erről. A legvalószínűbb változatnak az tűnik, hogy valahogy lélegeztetőgépen tartják az Olimpiját, és marad ugyanez a 12 csapat szeptembertől is. Az viszont biztos, hogy az Olimpiját ismét újra kell építeni, a meghatározó szlovén játékosoknak és a légiósoknak elegük van abból, hogy hónapok óta nem kaptak pénzt, többen egyértelműsítették is, mindenképpen távoznak.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum