Dél-Korea új magaslatokra tör

   

A sporttörténelem egyik legfurcsább olimpiai kvalifikációja előtt áll az ázsiai ország hokicsapata. A dél-koreai csapat az eddigi legjobb helyezését szeretné elérni az áprilisi divízió 1-es világbajnokságon, áll abban a cikkben, amely a vb honlapján a koreai szövetség tollából jelent meg.

A kihívás nagy, hiszen az ázsiaiak azért küzdenek, hogy az IIHF megengedje nekik, hogy rendezőként részt vegyenek a 2018-as pjongcsangi olimpia férfi jégkorongtornáján. Magyarul fogalmazva az olimpiai részvételük legfontosabb alapfeltétele, hogy Fasel és köre elhiggye nekik, hogy elég jók lesznek 2018-ban. Ehhez azonban már most is változtatásra van szükség, mert a korábbi alapfeltételt nem teljesítette Dél-Korea.

Ez önmagában is elég bizarr dolog, hiszen emlékezhetünk a londoni olimpia csapatversenyeire. A britek olyan sportágakban is elindultak és vettek el ezzel másoktól kvótát, amelyekben sehol nem jegyzik őket, például volt kézilabda-, röplabda-, vagy éppen vízilabdacsapatuk is. Nem így a jégkorongban, ahol a nemzetközi szövetség és az azt uraló tagszervezetek (pl. Kanada, Oroszország, Finnország, Svédország, Csehország) elitista szemlélete kizárja, hogy valaki pusztán a rendező jogán ott lehessen egy olimpiai tornán, ahogy kizárja a kisebb országok részvételét az újonnan induló CHL-ben, vagy ahogy kizárja azt is, hogy esetleg nem stabil A csoportos országok elit világbajnokságot rendezhessenek.

Így Dél-Korea esetében sem dőlt még el az, hogy az olimpia házigazdái a téli olimpiák koronaékszerének számító jégkorongtornán elindulhatnak-e, vagy sem, az IIHF feltételekhez köti ezt, azt szeretné látni, hogy rendezőként versenyképes csapattal tud-e indulni.

KOR csapat KORGBR

Fotó: Mudra László (MJSZ)

“Egy éve Budapesten a dél-koreai válogatott két győzelemmel és három vereséggel az ötödik helyen végzett ? fogalmaz a cikk ?, ami a valaha volt legjobb világbajnoki helyezés volt, és a koreaiak azt remélik, tovább javulhatnak hazai jégen.

Ám ez nem lesz egyszerű feladat. A koreai csapat továbbra sem számít esélyesnek. Ausztria és Szlovénia egyaránt szerepelt a szocsi olimpián, az utóbbiak ráadásul kifejezetten jól, Magyarországnak 9-1-1-es mérlege van Korea ellen, és a játékosai egy része olyan európai topligákban játszik, mint a finn vagy a német élvonal. Ukrajna a legrosszabb helyezési számmal, feljutóként érkezik, de 2002 és 2007 között az elitben szerepelt, 2002-ben pedig részt vett a Salt Lake City-i téli olimpián is. Érdekes lesz az ázsiai párharc Japán ellen, amely válogatott még sosem vesztett mérkőzés Korea ellen világbajnokságon, olimpiai selejtezőn vagy az Ázsiai Téli Játékokon.

Bár nem Korea az esélyes, a házigazdák azt remélik, a sebességük és a három honosított kanadai játékos által hozott friss szellemiség segít abban, hogy mérkőzéseket nyerjenek és minden eddiginél jobb helyen végezzenek.

Az Ázsiai Ligában szereplő Anyang Halla játékosa, Brock Radunske tavaly márciusban nyerte el az állampolgárságot, és első világbajnokságán rögtön három góllal és két gólpasszal segítette a koreai nemzeti csapatot.

A High 1 játékosai, Michael Swift és Brian Young a legutóbbi erősítések. Mindketten már évek óta élnek és játszanak Koreában és mostanra már megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyek a válogatottban való szerepléshez szükségesek. Swift rendkívül tehetséges játékos, az elmúlt három szezonban a liga egyik legjobb góllövője, Young nagyon képzett védő, aki sokat segíthet a védelemben.

KORHUN

A három kanadai születésű koreaitól azt is várják, hogy ettől javuljon a csapat emberhátrányos védekezése, amely legutóbb csak 73,91%-os volt, és ami évek óta az egyik gyenge pont.

Nemcsak új játékosok vannak Koreában, hanem egy újabb klub is létrejött, így most már három profi körülmények közt dolgozó csapat létezik az országban. A rövid kispad ellenére az újonc Daemjung Szangmu második lett az Ázsiai Ligában, és a legjobbjai a válogatotthoz is csatlakoznak majd. Lee Don Ku első koreaiként lett a liga legjobb hátvédje, míg Cso Min Ho a második legtöbb gólpasszt adta. Kim Ki Szung a szezon nagy részét kihagyta sérülés miatt, de a maradék időben 19 meccsen 10 gólt és 14 gólpasszt gyűjtött. A kapitány Lee Jong Jun csatárt és hátvédet is játszott, 3 gólt és 32 gólpasszt szorgoskodott össze.

A koreai válogatott 2010-ben szerepelt először a divízió 1-ben. Ebben az évben Szlovéniában elkerülte a kiesést, 2011-ben Budapesten bronzot nyert. A csoportok összefésülése után kialakult lineáris rendszerben rögtön megnyerte a divízió 1/B-t Lengyelországban, hatalmas meglepetésre, ezzel jogot nyert a 2013-as budapesti vb-n való szereplésre, ahol sikerült a bennmaradás, köszönhetően a magyarok felett aratott történelmi győzelemnek és a britek legyőzésének. Ezekben az években a válogatott a világranglista 33. helyéről a 23. helyig rakétázott előre. Most a csapat újabb csúcsokat szeretne meghódítani” ? zárul a cikk.

Magyarország éppen Dél-Koreával kezdi a világbajnokságot Gojangban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum