Seattle és Las Vegas felé terjeszkedne az NHL

   

Meg kell nyugtatnunk az olvasót, várhatóan még évekig fog hallani az NHL bővítésének aktuális esélyeiről és ezen belül a terjeszkedés legvalószínűbb irányairól.

Döntés még egy jó darabig nem várható, de mi azért időről időre hírt adunk a fejleményekről.

Most a hír úgy szól, hogy Gary Bettman NHL-főnök személyesen is találkozott két befektetői csoport képviselőivel, akik Las Vegasba vinnének egy NHL-csapatot. Emellett rövidesen találkozik egy harmadik befektetői csoporttal, akik viszont Seattle-ben üzemeltetnének egy csapatot. Bennfentes források szerint ez a két legvalószínűbb célpontja a bővítésnek. Egy torontói második csapat indulása a korábbiaktól eltérően most fel sem merül, míg a negyedik jelentkező Quebec City esélyei azért csökkentek, mivel Bettman egyensúlyt szeretne teremteni a Keleti és a Nyugati csoport között.

Jelenleg ugyanis Keleten 16, Nyugaton 14 csapat vesz részt a küzdelmekben, Las Vegas és Seattle pedig tökéletes egyensúlyba tudná hozni a ligát. A probléma az, hogy a három városból jelenleg csak Quebecben található NHL-mérkőzésekre is alkalmas aréna, a két nyugati városban előbb még építeni kell egyet. Las Vegasban két befektetői csoport is vállalkozna erre, az MGM Resorts International és a Los Angeles Kingst is tulajdonló AEG. Előbbi 350, utóbbi 390 millió dollárból húzna fel egy NHL-szentélyt. A 390 millió dollár az élmezőny alját jelentené az NHL-ben (a Madison Sqaure Garden felújítása messze a legdrágább 867 millió dollárral, ezt követi az American Airlines Center, a Staples Center és a Prudential Center, 551, 523 és 415 millióval), a 350 milliós költségvetés a középmezőny elején helyezkedik el.

Egy új franchise jogának megvásárlása eddig 270 millió dollárba került, de elképzelhető, hogy a 2020-ig munkabékét és a stabil prosperitás feltételeit megteremtő kollektív szerződés, illetve a közvetítési jogok sikeres értékesítése ezt még feljebb srófolja. Mindez a quebecieket afelé ösztönözheti, hogy új franchise indítása helyett inkább egy létezőt vásároljanak fel és telepítsenek Kanadába. Vezetőjük, Pierre Karl Péladeau eddig remekül manőverezik. Szeparatista politikai pártot vezet, formálisan visszavonult, de befolyását megtartotta a Quebecor nevű médiacég felett, amely jelentős összegben vásárolt francia nyelvű közvetítési jogokat vásárolt az NHL és a Rogers Communications között létrejött megállapodás részeként. A bővítésről döntő igazgatótanács tagjai pedig nyilván szívesen veszik, ha valaki pénzt tol a ligába.

Bettman természetesen továbbra is mindent tagad, azt mondja, rengeteg a jelentkező, némelyikükkel személyesen is tárgyal, de még abba a fázisba sem jutott el a bővítés, hogy egy menetrendet fel tudjanak állítani. Ez igaz lehet, mint ahogy az is, hogy a helyzet bármelyik percben megváltozhat. A szakértők szerint azonban a legvalószínűbb, hogy a bővítést három év múlva jelentik be, míg legalább öt év kell ahhoz, hogy az új csapat(ok) ténylegesen jégre is lépjen(ek).

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum