Az Érsekújvár második lehetősége

   

Csütörtökön este fél hétkor 3-2-es felvidéki vezetésről folytatódik a MOL Liga döntője Brassóban, újvári győzelem esetén bajnokavatás következik, ha ezt is hárítani tudja a Brassó, akkor 3-1-ről felállva kiharcolja a mindent eldöntő hetedik mérkőzést.

Tetőfokára hágott a hokiláz a MOL Liga egymástól két legtávolabbi városában, Brassóban és Érsekújváron a MOL Liga döntőjének ideje alatt. Érsekújváron legutóbb háromezren szurkoltak a helyszínen, amire emberemlékezet óta nem volt példa, és amit tavaly azért nem sokan gondoltak volna. A klubvezetés idegenből is igyekszik kiszolgálni a szurkolók igényeit, a csütörtöki brassói derbit a közösségi szurkolás élményére vágyó újváriak ingyenesen nézhetik meg a MIER moziban. Tehetik ezt többek között azért, mert a meccset három ország sporttévéje is közvetíti. Brassóban sokadik alkalommal várható telt ház, minden bizonnyal ismét a csilláron is nézők fognak lógni.

Polc BRANZA

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A hatodik meccsen már nem nagyon tudnak újat mondani a csapatok egymásnak, mi azért megpróbáltuk összeszedni a döntő eddigi öt meccsének legfontosabb tanulságait. Mint azt legutóbb a két csapat edzője is elismerte, eddig két típusú meccset játszottak a csapatok: vagy sikerült mindkettejüknek fegyelmezetten játszani és akkor egygólos, esetleg üres kapura elért találattal kettőre növelt különbségű győzelem született. Ez eddig a Zámkynak ment jobban, három ilyen mérkőzésből kettőt megnyert. Volt azonban két olyan mérkőzés, amikor az egyik csapatnak nem sikerült fegyelmezettnek maradnia, ekkor mindkétszer gólgazdag meccs lett a vége. Ilyenből egy-egy akadt mindkét oldalon, mindkétszer Brassóban, a Brassó valamivel nagyobb elszántsággal vette üldözőbe ellenfelét ilyenkor, nyilván a hazai pálya miatt is. Az mindenesetre megállapítható, hogy az eddig lejátszott 15 harmadból eddig háromszor sikerült az egyik csapatnak három gólt elérnie, és ez a csapat mindhárom alkalommal a mérkőzést is megnyerte.

A párharc előtt részletesen elemeztük a két csapat egymás ellen mutatott játékát. Ehhez képest az egyik legnagyobb változás abban látható, ahogyan a meccsen belüli dinamika alakul. Az első harmadok az alapszakasz során általában kiegyenlítettek voltak. A döntőben eddig háromszor nyert az Érsekújvár, egyszer lett döntetlen és egyszer nyert a Brassó, az összesített gólkülönbség 7-4. Még érdekesebb, hogy a Brassó stabilan uralja a középső harmadokat: ötből ötször nyerte meg ezt a játékrészt, az összesített gólkülönbség 9-3 a javára. A záró periódus hozta a legkiegyenlítettebb játékot, ötből háromszor lett döntetlen, mindkét csapat egyszer nyert ebben a húsz percben. Olyan még nem fordult elő, hogy az a csapat, amelyik megnyerte a harmadik játékrészt, ne nyerte volna meg a meccset is: egyszer az Újvár fordítani tudott ebben a periódusban, legutóbb pedig a Brassó döntetlen állásról nyerte meg a meccset.

Mi sem jelzi jobban a döntő kiegyenlítettségét, mint hogy az öt meccs összesített gólkülönbsége egyenlő, mindkét csapat 18 alkalommal talált a hálóba. Apró momentum, amely azonban fontos lehet, hogy az Érsekújvár a 18-ból öt gólt a harmadok első két percében szerzett (ebbe a második meccs hosszabbításának 28. másodpercében emberelőnyben szerzett találatot nem számoltuk bele). Három alkalommal 17 vagy annál kevesebb másodperc is elég volt nekik a gólszerzésre, tehát valószínűleg tudatos taktikai elem lehet ez a részükről. Ebben a műfajban Podstavek jár az élen: egyszer-egyszer szerzett gólt a második és a harmadik harmad 17., illetve 15. másodpercében, ezen felül a negyedik meccsen gólpasszos volt Polcik 14. másodpercben született találatánál.

A kapusok statisztikájáról a rendelkezésre álló adatok alapján lehetetlen teljesen pontos képet adni. Az biztos, hogy Polc végigvédte az összes meccset. Ezalatt 190 lövést kapott, melyekből 173-t védett, ami 91,1%-os teljesítmény. Chovant egyszer hozta le Spisak mester, az első brassói meccs alkalmával, amikor a 47. perc végén, 5-1-es hazai vezetés után Krajcovic állt a helyére. Azt viszont nem tudjuk, hogy a két kapus hogyan osztozott az ebben a harmadban kapott tíz brassói lövésen. Ezt és az ebben a harmadban esett két brassói gólt leszámítva, Chovan 127 lövést és 15 gólt kapott, ami 88,2%-os teljesítmény.

Az öt meccsen eddig 13 alkalommal játszhatott az Érsekújvár emberelőnyben és tízszer a Brassó. A felvidéki csapat ebből mindössze két gólt tudott elérni, ami 15%-os előnykihasználás. Ezzel szemben a Farkasok háromszor is betaláltak fórban, ami 30%-os mutató. A helyzet egyébként hasonló volt az alapszakaszban is, ebben tehát nem tudott érdemben előrelépni a szlovák csapat. Az előnykihasználás annál is fontosabb, mivel három meccsen is az a gól bizonyult a mérkőzést eldöntő találatnak, amelyet így szereztek a csapatok. Kétszer az Újvár örülhetett, egyszer a Brassó. A döntő negyedik összecsapásán is fontos volt azonban az előnyök gólra váltása, hiszen ekkor kétszer is így volt eredményes a Brassó, a sírból majdnem visszahozva a meccset.

Az egyéni statisztikákat elemezve szintén szembeötlő néhány dolog. Eddig 28 játékos szerzett pontot a döntő öt mérkőzésén, ebből 16 újvári és 12 brassói, ami híven tükrözi a felvidékiek hosszabb kispadját. Az már kicsit meglepőbb, hogy a döntő kanadai táblázatát Zsók Levente vezeti öt góllal és három assziszttal, azaz nyolc ponttal. Hét pontja van Podstaveknek (4+3) és Molnár Zsoltnak (3+4), míg Polcik (3+3), Saluga (2+4) és Kowalczyk (1+5) hat ponttal áll. Utóbbi negyven évesen is a legponterősebb hátvéd a mezőnyben. Őket követi öt ponttal Péter Róbert (2+3), Gliga és Uhnak (1+4), majd Dornic és Kames egyaránt 2+2-vel. Kames szintén hátvéd, ő a mérkőzéseket eldöntő gólok számában első, hiszen az ötből két meccsen is övé volt a legfontosabb találat. A képet persze árnyalja, hogy Uram és Weissmann két meccset is kihagyott, ők mindketten 2+1-gyel állnak. Míg a Brassónál kellemes meglepetés Zsók, Molnár és Gliga ponterőssége, addig az Újvárnál Frolik (0+3) és Hurtaj (0+1) gólképtelensége minden bizonnyal csalódás. Mindkét játékos hajt és állandó veszélyt jelent Polc kapujára, kérdés, hogy a góllövéshez vezető utat mikor találják meg. Ha éppen csütörtökön jön ki nekik a lépés, akkor nagy bajban lehetnek a hazaiak.

A mérkőzést a romániai Digi Sport élőben, de csak menet közben, a harmadik harmadra bekapcsolódva, helyi idő szerint 21 órától, a magyarországi Digi Sport 2 23.20-kor felvételről, a szlovákiai Digi Sport 2 viszont teljes egészében élőben közvetíti. Online streamen a Digi 24 Brasov ad, itt szintén élőben látható a mérkőzés.

Kari Rauhanen (vezetőedző, Brassó): Nagyon örülök, hogy a srácok ilyen jól teljesítményre voltak képesek Érsekújváron. A fiúk remek formában vannak és legutóbbi, Szlovákiában elért győzelmünk kellő önbizalmat és reményeket adhat a folytatásra. Elkövettünk néhány egyéni hibát, ezeket mindenképpen ki kell javítanunk, de minden meccsel fontos tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak. Ezzel együtt nem szabad elfelejtenünk, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező csapat az ellenfelünk, amelyben kiváló játékosok játszanak. Az utazás terhe most mindenesetre rajtuk lesz és nem rajtunk, meglátjuk, mennyire képesek azt elviselni. Bízom a csapatomban, minden rendben lesz, szerintem az idei döntő hét meccsen fog eldőlni.

Robert Spisak (vezetőedző, Érsekújvár): Le akarjuk zárni a párharcot. Azt fogjuk játszani csütörtökön a Brassó ellen, amit tudunk és amit eddig is játszottunk, nagy változásokra nem kell számítani. Ez nem jelenti azt, hogy mindennel elégedett voltam, a védekezésünkön például sokat kell javítanunk. E játékelemmel a hazai mérkőzéseinken ugyan nem volt különösebb probléma, de a döntő két brassói meccsén nem voltam elégedett azzal, ahogyan a fiúk ezt megoldották, sokkal fegyelmezettebben kell tehát csütörtökön védekeznünk. Elvileg mindenki egészséges, apróbb sérülések persze vannak, ezért csak a meccs előtt döntünk arról, hogy ki és melyik sorban játszik.

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 2600 néző. Játékvezetők: Halassy, Lascar, Gangel, Toparceanu.
Polc: 89,3% (Fülöp)
K
Chovan: 95,2% (Krajcovic)
Mastaleriu, Hietamaki, Péter R., Zsók, Gliga
1
Hrudík, Kowalczyk, Podstavek, Uram, Polcík
Wehrs, Piszarenko, Antal, Saluga, Dornic
2
Baron, Kames, Hurtaj, Frolík, Weissmann
János, Nagy, Molnár, Butocsnov, Imecs
3
Sucharda, Siska, Stefanka M., Caladi, Uhnák
Dumitru, Bálint, Virág, Petres
4
Král, Ruzicka, Stefanka O., Dubec Marek
Kari Rauhanen, Greg Kjell Lindqvist
E
Robert Spisak
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum