Így áll légiósaink vb-szereplése

   

Hári János, Nagy Gergő, Sofron István és Vas Márton világbajnoksága kerülhet veszélybe, de még mindenki játékára van esélyünk.

Ahogy nő a külföldön játszó minőségi játékosaink száma, egyre inkább izgalmas lesz, melyikük tud, illetve nem tud jönni áprilisban a világbajnokságra. Összeállításunkban nem csak a potenciális válogatottak szezonzárásáról írunk.

Fekete Dániel, Gőz Balázs és Hentes Kristóf idénye véget ért, előbbi kettő csapata kiesett a rájátszásban, utóbbié be sem jutott. Közülük alighanem csak Gőz lesz érintett a válogatott edzőtábora szempontjából.

Hári János a HIFK-kel a 7?10. helyen végzett a finn élvonalban, így közvetlenül nem jutott a rájátszásba. Ehhez még le kell győznie a Lahti Pelicanst. A két nyert meccsig tartó sorozat szombaton kezdődött. A Pelicans 1-0-ra nyert a 80. percben lőtt góllal, így vasárnap Háriék győzelmi kényszer alatt játszanak, mert egy újabb vereséggel időnek előtte véget érhet a szezonjuk. Ha a hátralévő két meccset nyerik és bejutnak a negyeddöntőbe, akkor március 21. és 31. között játszanak 4-7 meccset. Nem lesz könnyű dolguk, mert két kiemelkedő csapat közül az egyik vár rájuk, a Karpat vagy a Tappara. Azonban ha tovább mennek az elődöntőbe, még az sem veszélyezteti Hári vb-jét. Az a kör legkésőbb április 12-én véget ér. A döntőbe jutással viszont eldőlne, hogy kiváló légiósunk nélkül veszünk részt a dél-koreai vb-n, hiszen a finálé első meccsét 14-én játsszák majd.

Ugyanez a helyzet a DEL-ben Sofron Istvánnal, és az előzetes esélyek alapján ennek sokkal nagyobb a valószínűsége. A német profi bajnokság alapszakaszában a második helyen végzett a Krefeld az Ingolstadttal játszik a legjobb 8 között. A negyeddöntők vasárnap kezdődnek és március 30-ig tartanak. Itt is az a lényeg, mint Hári esetében, ha döntőbe jut Sofron csapata, nem lesz ott a szélső Szöulban, mivel április 17-én indul az aranycsata.

Nagy Gergő helyzete a legkuszább, hiszen Észak-Amerikában semmi sem biztos. Még az is előfordulhat, hogy AHL-es szerződésének köszönhetően lesz ott a világbajnokságon, hiszen így a CHL-en kívüli élete kötötté vált, és ha a Chicago Wolves nem hívja fel, sőt akár engedélyt is ad a vb-re távozásra, akkor más tényező nemigen befolyásolja majd ezt a lépést. Ugyanakkor Nagyék szinte bizonyosan bejutnak a rájátszásba a Quad City Mallardscal, és itt is vannak kötelezettségei a magyar csatárnak. Aligha néznék jó szemmel, hogy az egyik legponterősebb támadó lelép a playoffból. A válogatott szurkolóinak biztató lehet, hogy a Quad mindenképp nála előrébb végző csapatot kap a negyeddöntőben ? az alapszakasz március 30-ig tart ?, és ha ebben a körben elvérzik, akkor Nagy még a vb kezdete előtt csatlakozhat a nemzeti csapathoz Szöulban.

A német másodosztályú tagságért harcoló Vas Márton és csapata, a Löwen Frankfurt már biztosította helyét a 6 csapatos playoffban. A DEL 2 ez évben 12 csapatos, nyártól 14 csapatosra bővül. Az idei utolsó 2 helyezett az Oberliga, azaz a harmadosztály 2 csoportjának 2-2 legjobb csapatával csap össze egy 10 meccses körmérkőzés formájában. A végén az első négy jut fel a DEL 2-be. Ez a szakasz március 28-án kezdődik, és némi izgalomra ad okot, hogy április 21-ig tart. A magyar válogatott repülője azonban 14-én elindul Dél-Koreába. Ez azt jelenti, hogy ha Vas Márton ott lesz Szöulban, akkor lemarad klubcsapata utolsó három meccséről. Érdekes helyzet ez, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitánya a frankfurti klubnál is Vas egyik szakmai főnöke, hiszen Tim Kehler vezetőedző felett Rich Chernomaz a sportigazgató, aki aligha akarja nélkülözni a vb-n az egyik legjobb játékosát. Optimális esetben 6-7 meccs elég lehet a frankfurtiaknak a feljutást biztosító pontszám eléréséhez. De bízzunk abban, hogy ha nem így lesz, akkor is megkapjuk center-hátvédünket a vb-re.

Semmi nem fenyegeti az egyelőre még versenyben lévő franciaországi légiósunk, Vas János vb-jét, ott április 6-án befejeződik az idény. Ráadásul jelentős meglepetésre 3-0-ra égnek az elődöntőben.

Miként Bartalis  Istvánnal sem lehet gond. A jelenleg a svéd másodosztályú tagság meghosszabbításáért harcoló Troja/Ljungby csatára is időben végez, április 5-én zárul ez a szakasz.

Információink szerint a többi tengerentúli légiósunk, az ECHL-ben rájátszásra esélytelen Elmirában hokizó Kóger Dániel és a juniorligás Nagy Krisztián nagy valószínűséggel ott lesz a válogatott edzőtáborában, április 7-én. Miként Sebők Balázs is. A finn Karpattel a juniorbajnokság rájátszásában szereplő csatár március végéig mindenképpen végez az U20-as bajnokságban, a bajnoki címért harcoló felnőtt csapat aligha gördít akadályt hazatérése elé.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum