A Vasasnak idén nem a MOL Liga a cél

   

A Szuper Levente vezette szakosztály az MJSZ utánpótlás-stratégiájának kíván megfelelni, ezért a felsőbb korosztályokban komoly külföldi terveket sző. EBEL, MHL, Észak-Amerika.

“Ellentéteket nem szeretnék. És főleg senkit sem akarok meggyőzni semmiről. Nyugodtan szeretnénk dolgozni. Egyelőre elfogadom, hogy itthon miként működnek a dolgok, és azt, hogy csak lassan lehet változtatni ezen.” Így indokolta blogunknak a sportvezető a koncepcióváltást.

Hozzátette, komoly szakmai munka folyik a klubban, és értékeiket nem szeretnék elveszteni, ehhez azonban lépniük kell. A Magyar Kupa-szereplést elsősorban jó erőfelmérőnek tartja, hogy a juniorkorú, vagy az onnan épp csak kiöregedett játékosok lássák, hol tartanak, milyen egy felnőtt versenysorozat színvonala. A Vasas nagyon fiatalokat is bevet, az 1996/97-es születésű játékosok számára ez egyfajta jutalomjáték.

Szuper 1

“El kell dönteni végre, hogy merrefelé megyünk ? vágott bele a koncepció ismertetésébe Szuper Levente. ? Főleg most, amikor nincs magyar csapat a magyar szervezésű MOL Liga döntőjében, valamint a két budapesti csapat évek óta sereghajtó. Az már soha nem derül ki, hogy milyen játékerőt képviseltünk volna idén, ha indulhattunk volna a MOL Ligában. Nyilván lettek volna légiósaink és kellettek volna más egyesületekből is játékosok, de el kell dönteni, hogy tiszta verseny legyen-e a játékosokért, vagy ha ezt a régi tagok nem akarják, akkor mi legyen?

Jó esetben a játékos oda megy, ahová szeretne és ahol megítélése szerint jobb lesz, mint máshol, feltéve hogy szükség van rá. Itthon most sok esetben más a dolog lényege. A játékos bele van kényszerítve a csapatválasztásba. Nem indulhattunk a MOL Ligában, ezért a Vasas kénytelen volt idén is 3 nagyon jó saját nevelésű junior korú játékostól megválni, mert nem volt lehetőség nálunk felnőtt játékra, ezért elmentek máshova. Nem szívesen folytatnánk ezt a tendenciát, hogy minden évben csak így kénytelenek legyünk megválni jó képességű ifi, junior játékosainktól.

Ha már tavaly az volt az egyik ok az indulásunkkal szemben, hogy elvennénk máshonnan játékosokat, akkor ez nem ugyanaz az eset? Minket nem engednek indulni, így a játékosok rá vannak kényszerítve, hogy elmenjenek. Ha például a Volán azt mondja Magyarországon szinte bárkinek, szinte bármely korosztályban, hogy menjen oda, akkor többségében oda megy, hozzá teszem, teljes joggal. Ez elég egyértelmű kérdés, aki jobb lehetőséget nyújt, ahhoz mennek az emberek. Ez tiszta sor és nekem semmi bajom ezzel, mert ez is a versenyt szolgálja. Csak az nem megy, hogy ez egyik esetben elfogadott, a másik esetben nem az. Ez a kettős mérce. De ezt a kérdést egy időre lezártuk. Más alternatívát kell egyelőre találnunk, játékosainknak pedig más perspektívát, irányt kell mutassunk.

Vasas U20

Az egyik célunk, hogy az MJSZ utánpótlás-stratégiájának megfeleljünk, ami az EBEL felé hajlik. Ez teljesen rendben van, csak akkor legyen ebben konszenzus és álljunk ki egymásért az osztrákok felé. Álljunk ki a jogaink és a lehetőségeink mellett, és képviseljük az ország hokiját méltóan és határozottan külföldön, ha ez az irány. Mi is az MJSZ alá tartozunk és nem szeretnénk külön utakon járni. Tehát a Vasas számára a következő szezonban az EBEL U18 és U20 a cél. Erről már az osztrák ligafelelőssel, Oliver Pilloni úrral is egyeztettem, aki nem látja akadályát a csatlakozásunknak. Ehhez még kelleni fog az MJSZ támogatása is, amire számítunk is.

Emellett az alsóbb korosztályokban folyamatosan bővítjük a bázist és igyekszünk egyre minőségibb munkát végezni. Természetesen egyszerre több tervünk van, többfelé tapogatózunk.

Másik cél, hogy minden külföldi kapcsolatomat kihasználva segítsek a játékosaimnak külföldi játéklehetőséghez jutni. Fontosnak tartom, hogy az arra érettek kóstoljanak bele a légióséletbe, érezzék át, hogy az milyen. Egyelőre egy kanadai junior A-s csapattal állapodtam meg erről. Az edzővel valamikor tavasz végén találkozom személyesen is. Neveket és számot nem szeretnék mondani, de sok olyan gyerek van itt, akiben van fantázia.

Vasas U12

A következő szezonban tehát nem célunk a MOL Liga-indulás, de nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a budapestiek ki vannak éhezve a jó hokira. Ebből következik a következő célunk. Engedélyt kértünk az MJSZ-től, hogy megvizsgáljuk egy MHL-es indulás lehetőségét, mert egy éve nagy csalódás volt, hogy megszűnt a Patriot. Az orosz hokit vissza kell hozni Magyarországra, ha már egyszer bejött és főleg úgy, hogy ők is szívesen jönnek. Ha valamiben, akkor ebben aztán tényleg ott van a szakmai fejlődés lehetősége utánpótlásszinten.

A szükséges elvi és szakmai támogatást meg is kaptuk ehhez az MJSZ-től. A felnőtt válogatottnál bekövetkező generációváltás át kell csoportosítsa a prioritásokat idehaza az utánpótlás irányába. Még ha teszem azt, az első évben csak 5-6 magyar ütné is meg az MHL-szintet, már az is óriási előrelépés és fejlődés lenne. És erre lehetne hosszú távon alapozni. De hangsúlyozom, egyelőre csak vizsgálódunk és foglalkozunk a lehetőséggel, hogy egyáltalán reális-e. Azt szeretnénk, ha magyar kézben, magyar egyesület égisze alatt, magyar játékosokkal lehetne ezt csinálni. Tavaly a szezon vége felé úgy volt 3-400 ember a Jégpalotában az MHL-meccseken, hogy semmilyen reklám- és marketingtevékenység nem zajlott a csapatnál, szétesőben volt az egész, 2-3 magyar játszott és a csapat az utolsó hely elkerüléséért küzdött. Egyszerűen kell az embereknek a jó hoki. És az MHL jó hoki! Jó marketinggel nagyon komoly nézőszámot lehetne elérni. Nagy fa, de megpróbálom a fejszét belevágni.”

Vasas HC 2

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum