A KHL hatodik alapszakasza

   

Megírjuk, mi történt az orosz bázisú liga alapszakaszában, valamint előretekintünk a péntek délután kezdődő főcsoport-negyeddöntőkre.

Nem érdemes egybemosni a KHL-t és az orosz válogatott Szocsiban nyújtott teljesítményét, hiszen ezen az úton elindulva az NLA sincs a topligák között, de ezt az utat zárjuk is le. A 2013/14-es idény igazi értékmérő volt a KHL számára, ugyanis a lockout évében megnőtt az érdeklődés az orosz liga iránt, de elmondható, jelenleg minden ugyanott tart. Sőt még rosszabb is lett az oroszok szempontjából, ugyanis a hét külföldi csapatból öt bejutott a rájátszásba, ráadásul ebből kettő biztosan ott lesz a rájátszás második körében, amire idáig csakis a Dinamo Riga volt képes. Nem véletlen, hogy az olimpia után Tretyak azt is szóba hozta, hogy szükséges lenne az orosz csapatok légióskorlátozásának szigorításán kívül megszabni egy minimális létszámot a külföldi klubok számára, mely alapján kötelező lenne számukra is orosz játékosokat alkalmazni. Valljuk be, eléggé extrém gondolat.

Az alapszakaszt a Dinamo Moszkva nyerte 115 ponttal, pontosan annyival, amennyivel a SZKA Szentpétervár tette azt egy évvel korábban, de kettővel kevesebb mérkőzés alatt. A címvédő számára nem jó előjel, hogy az eddigi öt KHL-szezon során soha nem az a csapat nyerte a Gagarin Kupát, amely az alapszakasz-győzelemért járó Kontinens Kupát kapta. További érdekesség, hogy utoljára még a szovjet időkben tudott háromszor egymás után nyerni ugyanaz a csapat, mégpedig pont a Dinamo Moszkva teljesítette ezt 1990-ben, 1991-ben és 1992-ben.

A SZKA Szentpétervár nyugati második helye sem meglepő, pláne úgy, hogy a nyáron még tovább erősítették a keretüket. A második legtöbb gólt (175) lőtték az alapszakasz 54 mérkőzésén, sokáig vezették is azt. Ilja Kovalcsuk húzóemberré tudott válni, 45 találkozón 18 gólt lőtt és 24 gólpasszt adott.

A Lev Praha harmadik helye annál inkább váratlanul jött. A cseh csapat számára a legnagyobb probléma még mindig az, hogy az eredmények ellenére nem jönnek a nézők, a tavalyi nyugati hetedik helyet hozó szezon 5855-ös nézőszáma idén 5028-ra csökkent, bár a megnövekedett légiós létszám miatt érhetőnek tűnik, főleg a védelemben találhatóak nem cseh játékosok.

A Donbassz Donyeck két ponttal maradt el a csehek mögött, első KHL-szezonjukban nem jutottak be a playoffba, másodjára már sikerült nekik, még jobb légiósokat szerződtetve. A legjobb ukrán, az NHL-ből hazatért Ruszlan Fedotenko is csak tizedik a csapat házi pontlistáján.

A Dinamo Riga a tavalyi nyugati utolsó helye után erőre kapott, visszatért a korábbi KHL-gólkirály, Marcel Hossa, vele együtt a gólok is. A lettek erősségét megmutatta az olimpia is, nem véletlenül jutottak a legjobb nyolc közé, de a csoportkörben is helytálltak Svájc, Csehország és Svédország ellen.

A Medvescak Zagreb megmutatta, ügyes bevásárlással és fizikai játékkal sokra lehet vinni a KHL-ben. A zágrábi csapatban az 54 mérkőzés során 8 másodpercig volt a jégen a Horvátországban született Marko Sakic, majd egy honosítás nyomán már a cserekapus, Andrej Vasiljevicre sem volt szüksége a csapatnak. A 14 ezer néző viszont behajszolta az észak-amerikai csapatot így is a rájátszásba.

A CSZKA Moszkva hetedik helye csalódást keltő. Az a csapat, amely olyan játékosokat tud a soraiban, mint Alekszej MorozovAlekszandr Radulov vagy Igor Grigorenko, a kispadon pedig John Torchetti irányít, annak nem megfelelő eredmény a liga Nyugati-főcsoportjának hetedik helye. Pláne úgy, hogy Gagarin Kupa-győzelmet terveztek a szezon előtt, az első körben pedig máris a SZKA-hoz utaznak.

A Lokomotiv Jaroszlavl második szezonja már kevésbé volt sikeres a tragédia utáni visszatérésből. Fiatal csapatukban csak az első sor termelte a pontokat, hiába vannak olyan remek kapusaik, akik 94% körül teljesítenek, ha elől nem jöttek a gólok, ezért szinte az utolsó körig küzdelemben álltak a rájátszásért.

Az Atlant Mityiscsi tavaly kiharcolta a végjátékban a playoffot, idén viszont nem jött össze nekik. A keret adott volt, mégsem tudtak igazi csapattá válni, egy jó kapus, az orosz válogatottban is EHT-tornán bemutatkozó Sztanyiszlav Galimov kevés volt a rájátszáshoz.

A Szeversztal Cserepovec az elmúlt szezonban a rájátszás második köréig jutott, idén viszont nem lesz ott. Ez nem is meglepő, miután a legjobb játékosait elvitte a SZKA, a kapuból pedig távozott a stabilitást nyújtó Kosecskin, Jakub Stepánek pedig kevés volt egyedül idén a kapujukba.

A Slovan Bratislava a szezon egyik legnagyobb kudarca. A pozsonyiak tavaly a Dinamo Moszkvával küzdöttek a főcsoport-negyeddöntőben, idén viszont leszerepeltek, messze nem hozták a Slovnaft Arenában azt a teljesítményt, amit egy évvel korábban, Jaroslav Janus 90% alatti védési hatékonysága pedig kevés volt a rájátszáshoz.

A Vityaz Podolszk megújult, továbbra is az egyetlen nyugati csapat, amely még soha nem vett részt a rájátszásban. Kapusuk, Ivan Liszutyin sokáig 95% körüli mutatójával a KHL egyik legjobb kapusa volt, viszont a szezon végére leolvadt 93%-ra a teljesítménye.

A Szpartak Moszkva szezonjára rányomta a bélyegét a főszponzor Invesztbank engedélyének visszavonása. A moszkvai piros-fehérek már a Remény Kupában sem szerepelnek, több játékos szerződését is felbontották a két hónapja késő fizetések miatt. Megeshet, hogy egy időre el kell köszönnünk a Szpartaktól, a klub 2006-ban csődbe ment, akkor kihagytak egy szezont, nem kizárt, hogy most is ez történik.

A Dinamo Minszk 10634-es átlagos nézőszámával a harmadik legjobb, viszont a tabellán a harmadik legrosszabbak. Támadójátékuk botrányos, 102 gólt lőttek, tehát még a meccsenkénti 2-es átlagos sem érték el. Már 2013-ban is fenyegetőzött Lukasenko fehérorosz elnök, hogy megszünteti a KHL-es csapatot, nem kizárt, hogy idén is szóba kerül ugyanez a téma.

A Metallurg Magnyitogorszk a liga legjobb játékosaival felállva megnyerte a Keleti-főcsoportot. Szergej Mozjakin 73 ponttal pont-, 34 találattal gólkirály lett, Jan Kovár 44 gólpasszal és +46-os mutatóval a liga legjobbja, Vaszilij Kosecskin pedig 94,1%-os védési hatékonysággal, 32 győztes mérkőzéssel és 9 shutouttal a KHL legjobb kapusa. Nem kérdés, a Gagarin Kupa egyik esélyese a nagyobbik Metallurg.

A Barisz Asztana a keleti második helyét a Csernisov-divízió megnyerésének köszönheti, amely eggyel több győzelmén múlott. A kazahok ereje a három kanadai támadó, Brandon BochenskiNigel Dawes és Dustin Boyd érdeme. A Barisz is történelmet írt, korábban soha nem nyert külföldi csapat divíziót a KHL-ben.

Az Ak Barsz Kazany számára nagy kérdés volt, hogy a kulcsjátékosok távozása után az újak mennyire tudják pótolni a régieket. Eldőlt, tudják, az NHL-ből hazatért Alekszandr Burmisztrov és az amerikai Tim Stapleton kulcsemberré tudtak válni a tatár csapatnál, amelynek csapategységben rejlő erejével idén is van esélye a Gagarin Kupára.

A Szalavat Julajev Ufa csak azért nem lett második a Keleti-főcsoportban, mert eggyel kevesebb rendes játékidős győzelemmel érték el a 94 pontot, mint a Barisz. A baskír csapat sem tündököl már évekkel ezelőtti fényében, négy kapust is elhasználtak a szezon során, viszont közülük Andrej Vasziljevszkij kiemelkedik, a tehetséges fiatal kapus alapemberré tudott válni idén.

A Torpedo Nyizsnyij Novgorod számára komoly előnyt jelent, hogy átkerült a Keleti-főcsoportba a nyáron. Nyugaton négy szezonból egyszer jutottak be a rájátszásba, keleten ez elsőre sikerült nekik, mégpedig az ötödik helyen. A Bariszhoz hasonlóan az első soruk, a légiósok alkotta SalminenImmonenWolski sor lőtte a csapat góljainak harmadát.

A Szibir Novoszibirszk harmadik alkalommal lesz ott a playoffban. Esetükben is a légiósok adják az alapot, mégpedig a finnek, Jori Lehtera és Jonas Enlund végzett a házi pontlista élén, hátul pedig a szezon közben igazolt, azóta kirobbanthatatlan Mikko Koskinen véd remekül.

Az Avtomobiliszt Jekatyerinburg még a legelső KHL-szezonjában, a 2009/10-es idényben jutott be a rájátszásba, azóta főleg az utolsó helyek valamelyikén végeztek. Idén új lendületet kapott a csapat, Jakub Kovár 93%-os védési hatékonysága és kerek 2-es kapott gólátlaga Fjodor Malihin 46 pontjával ötvözve playoffot ért a csapatnak.

Az Admiral Vlagyivosztok a KHL keleti újonca, a játékosok kiválasztása pedig jól sikerült a nyáron. Az utolsó fordulóig küzdöttek a rájátszásért, ami végül meg is lett. A Szentpéterváron mellőzött Jevgenyij Ivannyikov remekül véd, a támadóknál a német Felix Schütz és a svéd Niclas Bergfors remekelt, így várhatják a playoffot a távol-keleti nézők.

A Traktor Cseljabinszk tavalyelőtt bronzérmes lett, tavaly nagydöntőt játszott, idén be sem jutott a rájátszásba. Legjobb játékosuk, Jevgenyij Kuznyecov valószínűleg távozik az NHL-be, a Remény Kupában még megmenthetik a csapat becsületét a cseljabinszki játékosok.

Az Avangard Omszk esetében is igaz a képlet, amit a Traktornál mondtunk. A korábbi évek sikercsapata csalódást keltően kihagyja a playoffot, hat kapust fogyasztottak el, közülük egyedül a svéd címvédőtől, a Skellefteától igazolt Henrik Karlsson mutatója jobb, mint 90%. Alekszandr PerezsoginAlekszandr Popov és Szergej Kosztyicin hárman együtt kevesek voltak a rájátszáshoz.

A Jugra Hanti-Manszijszk két sikeres év után a második sikertelen könyvelheti el, tavaly épphogy lemaradtak a rájátszásról, idén egyenesen a 28 csapatos bajnokság 22. helyén végeztek. A 166 bekapott gól a harmadik legtöbb a KHL-ben, a védelmet mindenféleképpen meg kell erősíteniük, ha szeretnének újra a playoffba jutni.

A Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk tavaly a főcsoport 8. helyén végzett, most viszont mindösszesen a 12. hely jutott neki a 14 csapatból. A Jugrához hasonlóan ez a Nyeftyehimiknek is a legrosszabb KHL-szezonja, úgy lett a kisebbik tatár csapat legjobb játékosa Jegor Milovzorov, hogy januárban az Ak Barszhoz igazolt.

A Metallurg Novokuznyeck huszáros hajrával elkerülte az utolsó helyet a KHL-ben. A kisebbik Metallurg anyagilag helyrejött, többször is meglepetést okozott a szezon során, kapusaik 90% fölött védtek, de ez csak a tisztes helytálláshoz volt elég.

Az Amur Habarovszk anyagi gondokkal vágott neki a szezonnak az Amur folyó áradása miatt, ezért kénytelenek voltak legjobbjaiktól megválni az idény során. Jan Mursak és Jakub Petruzalek kivágása komoly érvágás volt számukra, a végére annyira elfogyott a csapat, hogy visszacsúsztak az utolsó helyre, ezzel történetük legrosszabb szezonját produkálva.

gagarinkupa8

Nyugati-főcsoport:

Dinamo Moszkva (1.)?Lokomotiv Jaroszlavl (8.)

A párharcnak egyértelműen a címvédő az esélyese, viszont idegenben érheti meglepetés, Jaroszlavlban csak 43 gólt kapott 27 mérkőzésen a Lokomotiv.

SZKA Szentpétervár (2.)?CSZKA Moszkva (7.)

A két katonacsapat rangadója a legpikánsabb párosítás a playoff első körében. A szentpéterváriak megszenvednek Radulovékkal, pláne úgy, hogy a moszkvaiak erősítettek a legjobban a januári átigazolás során, nagyon szoros csaták várhatóak.

Lev Praha (3.)?Medvescak Zagreb (6.)

A két csapat március 2-án találkozott Prágában, akkor 2-1-re nyertek ráadásban a csehek. A kérdés az, hogy az észak-amerikaiakkal felálló csapat mit tud kezdeni az orosz stílustól eltérően játszó cseh-svéd-finn jegyeket viselő Levvel.

Donbassz Donyeck (4.)?Dinamo Riga (5.)

Március 4-én, az alapszakasz utolsó fordulójában a két csapat gyakorlatilag eldönthette egymás között, kié lesz a pályaelőny. Akkor egygólos mérkőzésen az ukránok nyertek, akik kipihenhették magukat az olimpia alatt, míg a lett csapat magja szerepelt Szocsiban.

Keleti-főcsoport:

Metallurg Magnyitogorszk (1.)?Admiral Vlagyivosztok (8.)

Nem kell ahhoz nagy bátorság, hogy azt mondjuk, a 2007-es bajnok a párharc egyértelmű esélyese az újonccal szemben. Meg merjük kockáztatni, ha lesz söprés az első körben, az ebben a párosításban történik.

Barisz Asztana (2.)?Avtomobiliszt Jekatyerinburg (7.)

Az olimpia mindkét csapat lendületét megtörte, a négy-négy azóta lejátszott mérkőzésen a jekatyerinburgiak egyszer, a kazahok egyszer sem nyertek. Izgalmas csata várható, ha az előbb söprésről beszéltünk, akkor jelen párosításban a hét mérkőzés sem kizárt.

Ak Barsz Kazany (3.)?Szibir Novoszibirszk (6.)

A kétszeres KHL-bajnok ellen kevés lehet a szibériaiak három finn légiósa, viszont okozhatnak a tatároknak kellemetlen pillanatokat. További fontos kérdés, hogy Konsztantyin Barulin vagy Emil Garipov kap lehetőséget az Ak Barsz kapujában, ugyanis az előbbi, világbajnok kapus nincs jó formában.

Szalavat Julajev Ufa (4.)?Torpedo Nyizsnyij Novgorod (5.)

A két csapat közül a 2011-es Gagarin Kupa-győztes a párharc esélyese, mint fentebb is írtuk, Vasziljevszkij biztos pont a kapujukban. Másik oldalról viszont kérdéses, hogy Gelasvili vagy Kaszutyin vág neki első számú kapusként a párbajnak, ami fontos lehet a Torpedo szempontjából.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum