Hetényi Zoltán az EBEL legjobb kapusa

   

Ma már nincs semmi görcs bennem, mondja válogatott kapusunk, aki 27 mérkőzésen 92,7%-kal védett – közte két hibátlan meccsel –, ezzel a legjobb teljesítmény nyújtotta a ligában. Korábban egy magyar és egy Volán-kapus sem tudott hasonlót felmutatni. Fontos dolgokról beszélgettünk.

Hetényi Zoltán KHL-es, NHL-es, kanadai és amerikai, osztrák és szlovén válogatott kapusokat követ az EBEL legjobb kapusai történetében. A szezonban pedig olyanokat utasított maga mögé, mint a szlovén olimpikon Gracnar, a kiváló kanadai Ouzas, az NHL-es múlttal rendelkező Sabourin, a cseh Extraliga 3 évvel ezelőtti legjobb kapusa, Sasu Hovi, és még folytathatnánk a sort. Pedig a szezonja nem indult fényesen, bár a nyáron visszatért a finn élvonalban, a Tappara edzője egy mérkőzésen sem jelölte a kezdőcsapatba, november végi hazatéréséig mindössze 9 Mestis-meccsen védett.

Megnyerte az EBEL-ben a kapusok közti versenyt, a legjobb hatékonysággal zárt. Mit jelent ez és hogyan értékeli ezt a helyzetet?

Én is nagyon örültem ennek, nagy dolog. Korábban a Volánból még senkinek sem sikerült ezt elérni, én lehettem az első, azt gondolom, komoly szakmai siker ez számomra. Az külön öröm, hogy eddig 27 mérkőzésen védtem zsinórban, csak kétszer kellett idő előtt elhagynom a kaput.

Milyen volt a csapat, a védelem és a védekezés ezen a 27 meccsen?

Természetesen ez egyedül nem megy, az eredményeimben vastagon benne van az egész csapat. A jégkorong annak ellenére csapatjáték, hogy ezen belül a kapusok egyéni sportolónak számítanak. Vannak alapdolgok, amik nélkül nincs siker. A csapat részéről jól kell mennie a játéknak. A kapusnak meg kell fognia a korongot. Nem ilyen egyszerű, mint ahogy kimondja az ember, de nem is annyira bonyolult. Ha ez a két dolog együtt van, akkor könnyen jön a győzelem. Ha a csapat látja, hogy a kapusára számíthat, mert magabiztos, fejben ott van, akkor bátrabban játszanak a srácok. Ha a kapus érzi, hogy jól dolgoznak előtte a társak, hogy megvédik a nehéz helyzetekben, akkor még jobban tud teljesíteni. Egymást húzzuk fel, ez a jó eset. És amióta visszajöttem a Volánhoz, többnyire ilyen meccseket játszottunk. Nem voltak kirívó esetek, nem jött az ellenfél meccsenként ötször szólóban, nem hagytak túl sokszor magamra, összességében jó volt a csapatvédekezés.

Amikor szezon közben hazatért, számított erre a feltétlen bizalomra Marty Raymond részéről? Mit jelent ez egy kapusnak?

Nem számítottam erre és nem is vártam el. Úgy jöttem haza, hogy most már tényleg le kell raknom valamit az asztalra. Előzetesen minden egyes percnek örültem volna, amit a kapuban tölthetek, nagyon ki voltam éhezve a játékra és a sikerre. Úgy gondolkodtam, hogy ha nem megy, arra számíthatok, hogy 3-4 meccsre kikerülök a kapuból. Marty Raymond bizalmát az első perctől éreztem, és ez nagyon sokat számít egy játékosnak. Ilyenkor a maximumon túlmenően is mindent megtesz az ember az edzőért. Így vagyok ezzel 27 mérkőzés óta.

A rájátszásban mire lesz elég a Volán tudása?

Nincs megállás. Elértük az egyik célt, jön a másik. Mindig új célokat kell keresni. Most adott a feladat. Megkaptuk a Bolzanót, meg kell verni őket mindenképp! Tovább a már megkezdett úton, nem nézzük az ellenfelet, csak a célt. Menjünk még egy kört, legyen minél hosszabb a szezon. Tízből nyolc meccset nyertünk a középszakaszban. Ezt ki gondolta volna előtte? Én bíztam a csapatban az alapszakasz végén is. És most is bízom. Csak pozitívan, ez a lényeg most is.

Sokan attól tartanak, hogy egy ilyen jó szezonnal a háta mögött ismét a légióséletet választja. Tudom, ne szaladjunk előre, de mégis, mi a terve, hová szeretne eljutni, és az eddig szerzett tapasztalatai alapján merrefelé indulna, ha kijelölhetné a saját útját?

26 évesen már mások a céljaim, mint 4-5 éve voltak. Sokat voltam külföldön, sok mindenen mentem keresztül. Eddig még nem beszéltem róla, de most fontosnak tartom elmondani, mert idetartozik: január 27-én véget ért az amerikai ügyem, a hatóságok minden vádpontban felmentettek, ártatlan vagyok, mindenféle nyilvántartási rendszerből töröltek. Ezzel ezt a témát le is zárom. Kapusként nincs más célom, mint minél többet védeni egy olyan csapatban, ahol komoly bizalmat élvezek az edzők és a menedzsment részéről. Szeretnék 40-50 meccses szezonokat futni, ez az elsődleges célom, nem az, hogy ide-oda utazgassak a nagyvilágban. De ez a téma az áprilisi világbajnokság után jön majd elő igazán, addig más dolgom van.

Azt már megfejtette, hogy a Tappara edzője miért nem adott egy meccs bizonyítási lehetőséget sem a szezon elején?

Nem voltam szimpatikus a számára, nem tetszett a védési stílusom. Amikor az őszi válogatott szünet után visszatértem, akkor jelezte a menedzseremnek, hogy nem bízik bennem, keressünk másik csapatot. Jól jött ez a döntése, mert hamar megtapasztalhattam, milyen az, amikor teljes a bizalom irántam.

A szerződésekről ki dönt inkább, a játékos vagy a menedzsere?

A szezon végén leülünk áttekinteni, hogy milyen volt az előző év, mik a célok, a lehetőségek és mi várható el a következő évben. Nagyon jó menedzserem van, és egy jó menedzsernél az egyik legfontosabb szempont, hogy melyik választás biztosítja leginkább a játékos fejlődését. Itt kell megemlítenem azt az embert, akinek nagyon sokat köszönhetek, aki elérte, hogy a Jokerithez kerüljek, hogy NHL-campen vehessek részt. Bede Nikolett volt, aki segített nekem ezen az úton, és felnyitotta a szemem, így ma már nem a Playstationt nyomkodom, hanem idővel profi játékos lettem, komoly munkával, komoly célokkal. Ő az, aki nélkül ma egy nulla lennék. Megtalálta nekem azt az NHL-es menedzsert, aki ma is foglalkozik velem, akinek többek között Tim Thomas és Tuukka Rusk is az ügyfélkörébe tartozik. Mindig hálás leszek neki ezért.

Eseménydús 1,5-2 év volt ez az életében. Hogy érzi, megerősödve jött ki a történésekből? Ez a tapasztalat az előnyére válik a jövőben, tanult az eseményekből?

Mára profi játékos lettem, más vagyok, mint 4-5 éve voltam. Már nincs bennem semmi görcs, a mérkőzések előtti este is lehet hozzám szólni, a sikereket és a kudarcokat is fel tudom dolgozni, és a mérkőzésen sem vesztem el a fejem, nem zuhanok össze.

Nagyjából tíz éve azt tartják Hetényi Zoltánról, hogy nagyon jó képességekkel megáldott, sok munkát végző kapus, egyedül a pszichés dolgok terén kell fejlődnie. Igaz ez, dolgozik a változtatáson? Hogy áll most mentálisan?

Valószínűleg igaz volt ez a megállapítás, de ahogy mondtam, ma már máshogy állnak a dolgok. Korábban sokat törődtem azzal, hogy az emberek mit mondanak rólam, hogyan értékelik a teljesítményemet. De megtanultam kizárni a zavaró tényezőket, már csak a dolgommal foglalkozok, csak arra hallgatok, aki fontos és akire érdemes. Idén is voltak kisebb balhéim az EBEL-meccseken, például a Graz és a Klagenfurt ellen odaálltam dulakodni az ellenféllel, de ez már nem azért történt, mint régebben, amikor elvesztettem a kontrollt, hanem mindent tudatosan csináltam. Hátulról láttam, hogy kevés momentumunk van ezeken a mérkőzésen, tüzelni kellett a srácokat egy kicsit, hátha megmozdul valami, jön egy kis pezsgés ezáltal.

Az áprilisi világbajnokságot miként várja, hogy látja az esélyeinket?

Nem mondanám esélyesnek magunkat, az a realitás, hogy nem végzünk az első két helyen. De a Volán sem volt esélyes a rájátszásra, és mégis ott vagyunk. Ne szeretnék közhelyeket pufogtatni. Azt szeretném, ha ez egy olyan vb lenne, ahol nem beszélünk előtte a célokról, hanem egyszerűen azon az öt meccsen végre megcsináljuk azt, amiért oda megyünk. Az edző döntése, hogy bekerülök-e a vb-csapatba. Minden EBEL-meccsen azt is próbálom bizonyítani, hogy készen állok a feladatra, bírom a sorozatterhelést, meg lehet bennem bízni, több mérkőzésen át tudok koncentráltan védeni.

Cimkék: , , , ,

Összes (49)

Utolsó hozzászólások

 1.   #44
  jozsef78,   

  Hetének én is Gratulálok!
  Tavaly nyáron volt szerencsém együtt nyaralni pár napot az EBEL első kapussal és az említett Hölggyel, teljesen véletlenül....
  Vérre menő ping-pong és tenisz meccseket játszottam Hetével, hatalmas élmény volt és nagyon-nagyokat nevettük együtt
  Nagyszerű EMBERT ismertem meg benne és Kedvesében!!!
  Sok sikert kívánok én is, feleségem is, és kislányom is akire EBEL első kapusa is vigyázott!!!!
  CSAK íGY TOVÁBB!!!

 2. Foton
    #45
  Foton,   

  Hajrá Hete! Hiába no, mégiscsak a kék-fehér színek..... ;-)

 3. 62-es
    #46
  62-es,   

  Csak gratulálni tudok, bravó Hete !

 4. prunuspinosa
    #47
  prunuspinosa,   

  Csak Gartulalni tudok Hete, buszke vagyok arra a fotora Veled ami a Volan-Becs meccs utan keszult dec vegen, koszonom...es bocs hogy enyhen ittasan de elkaptalak arra a fotora... :)))
  4ever Volan es ha Te vagy a kapuban, nem felek a lovesektol...ahogy emlitetted, mid1 hogy kutya, vagy bornyu, vagy eppen Roka...le kell gyozni oket...HAJRAAAA VOLAAAAANNNN...vasarnap is a VuvuZela vezessen Benneteket... es a 19...

 5. kokenyr3
    #48
  kokenyr3,   

  @prunuspinosa: +1! védd ki a szemüket! Hajrá Zoli! Hajrá Volán...!

 6. jimmike10
    #49
  jimmike10,   

  Sziasztok!

  Tudja valaki Zoli emailcímét vagy bármilyen másik formáját, hogy írjak neki?
  Az ötéves kisfiamnak a legnagyobb példaképe Zoli, és már az óvodában foci közben is úgy véd, mint fent említett kapuskedvencünk...
  Csak szeretném neki elmondani ezeket.
  Köszönöm!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk