Ausztria új válogatottat építhet

   

Nem tudják szőnyeg alá söpörni a szocsi balhét. Lehet, hogy beáldozzák az idei világbajnokságot a fiatalítás oltárán.

A szerdai fejlemények alapján már most ki lehet jelenteni, nem jött be az ÖEHV taktikája, a közvéleményt, de még magukat az ügyben érintett vagy a csapathoz közel álló embereket is jobban érdeklik a történések annál, mintsem hogy néhány ezer vagy tízezer euró befizetésével megússzák a Szocsiban a pihenés helyett a szórakozást választó csapattagok. Ráadásul a forrongó helyzetben már nem csak a partiüggyel kell foglalkozni, hanem az olimpia végeztével a közelgő dél-koreai divízió 1/A csoportos világbajnoksággal is.

Az biztos, hogy nem ússzák meg ennyivel. Bizonyos dolgokon változtatni kell, és a változások egyes hírek szerint a csapat vezetését is érinthetik. Egyes hírforrások szerint küszöbön áll Manny Viveiros távozása, aki többek között néhány játékos viselkedése miatt rendkívül csalódott. Vannak, akik tudni vélik, hogy a nagy megbecsültségnek és szakmai, emberi tiszteletnek örvendő linzi tréner, Rob Daum kerülhet a helyére, ám Daum maga úgy nyilatkozott, hogy nagyon megviselték a válogatott körül történtek, és fontolgatja, nem vállal a továbbiakban részt a válogatott szakmai vezetésében. “Óriási csalódás volt, ami történt. Még nem tudom, hogy akarom-e folytatni, meglátjuk, mit hoz a jövő” – mondta erről az 56 éves szakember a Volksblatt című lapnak adott interjújában.

OLYMPIA - Olympische Spiele 2014, AUT vs NOR

Az olimpiai csapat egyik veterán védője, Robert Lukas nem hagyta annyiban a dolgot, és borított. A 35 éves linzi hátvéd a következőket mondta az OÖ Nachrichtben: “Botrány, hogy megtörtént ez az egész, és botrány, hogy az ÖEHV a szőnyeg alá akarta söpörni az ügyet. A tettesek mindannyian álljanak ki és kérjenek elnézést a történtekért. Csak Ausztriában tussolnak el egy ekkora szégyent, sehol máshol a világon. Nem ez volt az első eset, hogy ilyen történt, de ha semmi nem változik, akkor többet nem leszek válogatott.”

A média 6 italozó játékosról tud, akik reggel 6 órakor találtak vissza az olimpia falun belüli osztrák szálláshelyre. Érdekes azonban, hogy végig az egész ügy tárgyalása során hangsúlyos szerepet kap annak említése, hogy az osztrák csapat mindezek után másnap ellenállás nélkül kapott ki 4-0-ra Szlovéniától.

Alpo Suhonen, az osztrák szövetség sportigazgatója a Servus TV-ben értékelte az olimpiát. Mint elmondta, többen kellemes, néhányan negatív meglepetést okoztak. A pozitív teljesítmények közé sorolta az 5 gólos Grabnert, a negatívak közé Vaneket, aki elmaradt valós tudásától. A partiéjszaka őt is meglepetésként érte, véleménye szerint a ’80-as, ’90-es évek óta ilyet magára valamit is adó csapat nem csinál. “Ez is azt mutatja, még nem vagyunk elég érettek arra, hogy ilyen magas szinten játsszunk – kommentálta a finn szakember a kínos estét. – Minden ott kezdődik, hogy a játékosok tisztelik-e egymás munkáját és erőfeszítéseit. Beszélhetünk mi órákon át a fegyelemről, de a játékos személyes felelősségérzete a kulcs az ilyen helyzetekhez.”

Suhonen mindenesetre azt tervezi, hogy a jelenlegi legjobb 15, 16 és 17 éves játékosokból állít össze egy bő válogatott keretet, akikre támaszkodva a következő olimpiai ciklusra ütőképes fiatal válogatott építhető fel.  Sőt a folyamatot már a 2014-es világbajnokságon elindíthatják. Ugyan még semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot a vb-kerettel kapcsolatban, de – mint azt a hockeyfans.at portál írja – elég sok pletyka kering máris. Mint írják, a dél-koreai tornára minden bizonnyal egy jelentősen megfiatalított osztrák csapat utazik. Több régóta szolgáló játékos örökre búcsút int a válogatottnak, és következhet az elkerülhetetlen fiatalítás. Ehhez minden bizonnyal erős lökést adott a szocsi botrány, az ÖEHV ezek után radikális változásokról döntött a válogatott környékén.

Az ÖEHV egyelőre úgy kalkulál, hogy a fiatal válogatottnak kevés esélye lehet a feljutásra. Az elvárás az, hogy megalapozzák a későbbi erős válogatottat. És ebben az esetben az ÖEHV megfontolja, hogy megpályázza a 2015. évi divízió 1/A vb megrendezését.

Ausztria Magyarországgal egy csoportban szerepel az idei világbajnokságon. Ne szaladjunk annyira előre, hogy fentiekből bármilyen következtetést elvonjunk az esélyeink alakulásával kapcsolatban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., vasárnap
VB 11:20 ITACAN 1-6VÉGE
VB 11:20 NORGBR 4-3 BVÉGE
VB 15:20 AUTUSA 2-3 HVÉGE
VB 15:20 FRAKAZ 2-1VÉGE
VB 19:20 CZESWE 3-5VÉGE
    • SPORT 2 (23.00)
VB 19:20 DENSUI 0-6VÉGE
május 16., hétfő
VB 15:20 LATNOR 3-2VÉGE
VB 15:20 SVKCAN 1-5VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:20 FINUSA 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:20 FRAGER 2-3VÉGE
május 17., kedd
VB 15:20 CZEAUT 1-2 BVÉGE
VB 15:20 ITADEN 1-2VÉGE
VB 19:20 SUIKAZ 3-2VÉGE
VB 19:20 SWEGBR 6-0VÉGE
május 18., szerda
VB 15:20 FRAITA 2-1 HVÉGE
VB 15:20 NORAUT 5-3VÉGE
VB 19:20 FINSWE 2-3 BVÉGE
    • SPORT 2
VB 19:20 SUISVK 5-3VÉGE
május 19., csütörtök
VB 15:20 GBRUSA 
VB 15:20 GERDEN 
VB 19:20 CANKAZ 
VB 19:20 CZELAT 
Partnerünk
Archívum