Majdnem minden szempontból belenőttem a DEL-be

   

Sofron István, a Kredeld Pinguine csatára 26. születésnapjára első DEL-duplájával lepte meg magát. Csapata máris a legjobb nyolc közé jutott. Német döntőt játszik, vagy a világbajnokságra utazik? A kettő együtt nem megy.

Sofron István első németországi évében eddig 45 mérkőzést játszott, 8 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott, a 20 pont feletti bemutatkozó szezon nem mutat rosszul. A Krefeldben három kanadai légiós és egy német válogatott után az 5. legtöbb gólt lőtte, +4-es mutatója is biztató. A Krefeld második a német élvonalban, és a Hamburg után másodikként biztosította helyét a DEL negyeddöntőjében. Az alapszakasz jövő héten véget ér. A szezon április végéig tart, ez azt jelenti, hogy amennyiben a Krefeld beverekszi magát a DEL döntőjébe, akkor Sofron István nem állhat a válogatott rendelkezésére a szöuli világbajnokságon. Erről is kérdeztük.

Milyen sérülés miatt nem játszhatott a válogatottban?

Január közepén az egyik mérkőzésen a kapunak csúsztam, megsérült a vállam és a könyököm. Fájt, de tudtam játszani. Aztán éppen a szünet előtti pénteken kaptam egy ütközést a sérült vállamra, ami zsibbadni kezdett, alig tudtam használni a kezem. A hazautazásom előtt a kluborvos megvizsgált, és íngyulladást állapított meg, ami miatt 7-10 nap pihenőt írt elő. Azt mondta, ha nem kúrálom ki vagy rásérülök, az a szezonom végét jelentené. Emiatt kellett lemondanom a lengyelországi túrát. Azon a héten a gyógytorna és a kúra mellett csak korcsolyázást engedélyeztek számomra. A könyököm már teljesen rendbe jött, és a vállam is folyamatosan javul.

Mostanra sikerült felvenni a DEL ritmusát, otthon van már a német ligában?

Sok mérkőzésünk van a szezonban és szerencsére sokat játszom. A sok sérülés miatt előrébb tudtam kerülni a csapatban, azóta sokkal jobban megy a játék. Az edző is elégedett velem, jó értékeléseket kapok tőle. Bátor, lendületes játékot vár tőlem, örül a sok ütközésnek. 9-10 mérkőzés óta megtalálta az eddigi legjobb sort nekem. Francois Méthot és Roland Verwey mellett játszom, nagyon jól megértjük egymást, sok helyzetet alakítunk ki és a pontok is jönnek. Ez papíron a harmadik sor, de ennek nem sok jelentősége van, 5 az 5 ellen ugyanannyit vagyunk fent, mint az első két egység, sőt ha jól megy, akkor többet is. Az utóbbi meccseken az emberelőnyös sorokból kimaradtam, dolgozom a visszakerülésen. De nem ez a legfontosabb. Jól megy a csapatnak, jönnek a győzelmek, és nemrég engem választott az edző a hét játékosának a keretből, amitől nagyon boldog voltam, mert sokat dolgoztam ezért.

Eddig jól sült el a szezonom, úgy érzem, bemutatkozásnak nem lesz ez rossz, de a vége még nagyon messze van, és nem mindegy, hogy jön össze a rájátszás, mert ott is bizonyítanom kell. Úgy érzem, majdnem minden szempontból belenőttem a DEL-be. Elhittem már, hogy ugyanazt meg tudom csinálni, mint ami otthon, aztán az EBEL-ben sikerült. Bár nem játszom annyit egy meccsen, mint a Volánban, de már jóval többet, mint az első meccseken, így nagyobb a meccsrutinom is, és nagyobb erő jut egy-egy cserére. Azt kell látni, hogy a csapatunkban 12-15 légiós áll az edző rendelkezésére, akik jobbak, mint a német átlag, és nekem őket kell kiszorítanom ahhoz, hogy egyáltalán a csapatban legyek. Nagyon kemény a harc, minden nap keményen kell dolgoznom a helyemért, ez a legnagyobb különbség ahhoz a szerephez képest, amit a Fehérvárban betöltöttem.

Miben fejlődött a legtöbbet?

Ez egyértelmű: javult a reakcióidőm. A másik pedig, hogy folyamatosan új tapasztalatokat szerzek, bővül a technikai repertoárom. Például odahaza mindig a jobb oldalon játszottam. Krefeldben januárban áttett az edző a bal szélre. Féltem ettől a lépéstől, de most már élvezem. Ennek a húzásnak az a lényege, hogy így tenyeresre jön a korong, jobban tudok helyezkedni, jobban átlátom a pályát koronggal és korong nélkül is, több időm van jó megoldást választani,miközben nem lassul le a játékom. A DEL-ben az EBEL-hez képest a játék gyorsasága, mi feltűnően más.

Mindig érdekes, hogy kik laknak egy szobában a csapatból. Krefeldben hogy néz ki a szobabeosztás?

Mitja Robar a szobatársam. A szlovén válogatott hátvédje nagyon jó barátom lett. De tényleg nagyon jó fej mindenki velem, óriási dolog, hogy ilyen jó helyre kerültem, nem is tudnék jobb társaságot elképzelni. Robar mellett a lett csapatkapitányunk, Herberts Vasiljevs is ott volt az olimpián. Nagyon izgatottak voltak mindketten Szocsi előtt. Biztattuk őket, hogy megfelelően felkészültek, jól fog sikerülni mindkettejüknek az olimpia. Igazunk lett, azt hiszem, mindkét válogatott bőven túlteljesítette az elvárásokat. Büszkék vagyunk rájuk, megveregettük a vállukat, de sokáig nem tudtuk ünnepelni őket, mert ahogy visszaértek, jöttek a meccsek, és mindenki vissza állt a sorba. Mitjával már az áprilisi világbajnokságról is beszélgettünk. Tavaly Ladányi Balázs beszélte meg az olasz csapattársaival, hogy együtt jutunk fel velük az A csoportba. Abban maradtunk Robarral, hogy idén mindent megteszünk azért, hogy ez sikerüljön.

Ennek viszont az az alapfeltétele, hogy ne nyerjék meg a DEL-t, mert ha döntőbe jut a Krefeld, akkor mindketten lemaradnak a szöuli vb-ről. Hogy tervezné meg a szezon végét?

Ez egy rohadt dolog, mert a két álmom egyszerre nem sikerülhet. Nagyon szeretném, ha maximálisan meg tudnék dolgozni a fizetésemért és a kapott bizalomért a klubcsapatomban. Hatalmas dolog lenne megnyerni a német bajnokságot. Erre látok is esélyt, nagyon erős csapatunk van, természetesen a playoff más világ, azt sem lehet kizárni, hogy kiesünk az első körben. Nagyon készülünk a végjátékra, én is nagyon komolyan meg szeretném mutatni magam a rájátszásban. Nem szeretnék nagy szavakat használni, de azt hiszem, mindenkinek egyértelmű, mennyire fontos nekem a magyar válogatott és mennyire szeretek a nemzeti mezben játszani. De profi játékos vagyok. Ebben a világban mindig csak a következő meccsre szabad gondolni, mert azt kell megnyerni. Tehát a dolgok logikája szerint nekem most elsődlegesen itt van dolgom ebben a szezonban. Nincs mit szépíteni ezen, azon kell dolgoznom, hogy minél tovább jusson a Krefeld a DEL-ben. Mindig nyerni akarunk, márpedig ha mindig nyerünk, akkor nem tudok a válogatott rendelkezésére állni, elúszik a világbajnoki szereplésem. Furcsa, de nekem mostani munkaköröm szerint mindent meg kell tennem ezért. Ne várja tőlem senki ebben a helyzetben, hogy azt mondjam, szeretném ha minél előbb kiesne a klubcsapatom, hogy ott lehessek Szöulban. Az viszont nagyon jó érzés, hogy ha itt elbukunk, akkor sincs vége a szezonnak, akár egy pihenőnap után máris a válogatottnál lehetek, ahol óriási élmények várnak rám. Ettől még nem másodlagos a válogatottbeli szereplés.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (9)

 1. Bujdy
    #1
  Bujdy,   

  "Ez egy rohadt dolog, mert a két álmom egyszerre nem sikerülhet." :(

  Akkor teljesüljön idén a második esemény, jövőre meg módosított álmok (DEL 1. hely, bentmaradás) már beleférnek! ;)

 2. tom40
    #2
  tom40,   

  Nem kell ragozni Sofi, mindenki érti! Hajrá a következő mérkőzésre!!!

 3.   #3
  specikacsa,   

  Csak ennyi:Mindent bele Sofi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Evgeni Krkic
    #4
  Evgeni Krkic,   

  @Bujdy: Tényleg így lenne a legjobb. Idén feljutás jövőre pedig megnyerik a DEL-t + harc a bentmaradásért!

 5.   #5
  Slaci,   

  Idén Sofi nélkül feljutunk, jövőre meg nem gond, mivel a németekkel úgy is az A csoportos VB-hez igazítják a bajnoki menetrendet - ez is egy lehetőség.

 6. csiszi
    #6
  csiszi,   

  Egyébként mi az oka annak, hogy a Div1 VB korábban van, mint az A csoportos? Simán lehetnének egyszerre, vagy mondjuk 1 hét csúszással.

 7. Galci
    #7
  Galci,   

  Jó olvasni, hogy egy Magyar fiú duzzad az önbizalomtól és minderre az oka is megvan:-)
  Hajra Sofi!

 8. trollfeeder
    #8
  trollfeeder,   

  Fél az elit, ha az alsóbb osztályok később játszódnak, akkor nyakukra zárkózik pár ország. Ami persze ettől függetlenül is meg fog történni, csak lassabban! =)

 9. trollfeeder
    #9
  trollfeeder,   

  Egyik légióskodó játékosunkra se orrolhatunk meg, ha a klubkötelezettségei miatt nem jöhet. Nekünk úgysem az a fontos, hogy felslisszanjunk az A csoportba, hanem egy biztos, de lassú zárkózás legyen játékban. Utána jönni fognak az eredmények is.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
CEHC 18:30 AVSOHC 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
U18 19:40 KMHUTE 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk