Mire számíthatunk a negyeddöntőkben?

   

Két igazi rangadóval és a helyi média által két lefutottnak gondolt mérkőzéssel folytatódik az olimpiai hokitorna a legjobb 8 között. Estére meglesz az elődöntő párosítása is.

Az első mérkőzést délelőtt kilenc órakor rendezik, melyen Svédország az olimpia meglepetéscsapatával, Szlovéniával játszik. Természetesen az aktuális világbajnok az összecsapás toronymagas esélyese, 25 fős játékoskeretének egy kivétellel minden tagja az NHL-ből érkezik, míg a szlovén válogatottból egyedül Kopitar játszik a legmagasabban jegyzett ligában. A svédek eddig egyedül Svájccal szenvedtek meg, akik ellen csak hét és fél perccel a rendes játékidő letelte előtt tudtak gólt ütni, azzal a találattal viszont 1-0-ra meg is nyerték a mérkőzést. A csehek elleni nyitómeccsükön hamar 4-0-s vezetésre tettek szert, a lettek ellen viszont a harmadik harmad elején csak egy góllal vezettek, azon a találkozón is az 53. percben biztosították be a győzelmet. A lettek elleni amúgy is értékes tapasztalatokkal szolgálhat a szlovéneknek, hiszen a skandinávok nem kevesebb, mint négy gólt szereztek emberelőnyből, ami a fegyelmezett védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet. A svédek az elmúlt hat olimpián vagy az ötödik helyet szerezték meg vagy az aranyig meg sem álltak, a legutóbbi négy olimpiai negyeddöntőből azonban csak a torinóit nyerték meg. A legemlékezetesebb kudarcuk a 2002-es olimpián történt, amikor a szintén esélytelennek gondolt fehérorosz válogatott lepte meg őket egy félpályás lövéssel, amit Salo elnézett.

A keddi kvalifikáció után a szlovének érthető módon még az ünnepléssel voltak elfoglalva, azonban a svédek az edzésük után szívesen nyilatkoztak, ezekből gyűjtöttünk ki párat.

Per Marts (vezetőedző): Csak rajtunk múlik ez a mérkőzés, nem szabad engednünk a tempóból, hanem előnyt kell kovácsolnunk a sebességünkből. A 2002-es kudarcot nem említettem nekik, minek hozzak szóba olyasmit, ami ezeknek a játékosoknak eszébe sem jut.

Henrik Lundqvist (kapus): Szerintem Szlovénia kapcsán arra számíthatunk, amilyen meccset Lettország ellen vívtunk. Ők is technikásak és gyorsak, próbálják ezeket kihasználni. Tisztelnünk kell őket, elképzelhető, hogy velük is ugyanúgy megszenvedünk majd, mint a lettek ellen. Nagyon komolyan kell készülnünk. Kopitar pedig az egész NHL egyik legképzettebb játékosa, ő irányítja az előnyös játékot, nagyon érti ezt a játékot, nagyon fontos játékosa mindenkori csapatának.

Alexander Edler (hátvéd): Kopitar nagyszerű játékos, keményen kell ellene játszani, nem szabad időt és teret hagyni neki. Nagyon észnél kell lennünk, amikor ő a pályán van.

A nap második mérkőzése a megszokott időben, délután fél kettőkor kezdődik, ezen Finnország játszik Oroszországgal. A két csapat eddig hat alkalommal játszott egymás ellen olimpián, ebből a finnek jöttek ki jobban, hiszen négy meccset megnyertek, ráadásul az utolsó két alkalommal is ők kerekedtek felül. Az orosz válogatott három mérkőzésen még gólt sem tudott ütni a finnek ellen, akik az elmúlt öt téli olimpia mindegyikén nyertek érmet jégkorongban. Oroszországhoz hasonlóan a finnek is begyűjtöttek már egy vereséget, ők Kanadától kaptak ki hosszabbításban 2-1-re. E mérkőzés tapasztalatai alapján szinte biztosra vehető, hogy a finnek taktikája szerdán is arra irányul majd, hogy még csírájában fojtsák el a kreatív orosz csatárok kibontakozásának lehetőségét. Nagy kérdés, hogy az orosz válogatottban tényleg annyi van, mint amennyit eddig mutattak vagy meg tud újulni a szupersztárokból álló alakulat. Sikerre csak ez utóbbi esetben van remény ugyanis. Az orosz és a finn játékosok egyaránt bizakodóak, erről árulkodnak a meccs előtti nyilatkozatok is.

Hockey - Finland vs Russia

Erkka Westerlund (vezetőedző, Finnország): Nagyon izgatottan várjuk a házigazdák elleni mérkőzést. A játékosok tisztában vannak vele, hogy olyan lehetőség előtt állnak, amire ritkán van esélyük. Az ilyen meccsek a legjobbak a sportban.

Sami Lepisto (hátvéd, Finnország): Keményebben fogunk játszani a semleges zónában, mint ahogy Kanada ellen, különösen az első harmadban tettük. Meg fogjuk béklyózni a játékukat és nem hagyunk helyet a csatáraiknak korcsolyázni, kivesszük őket a játékból.

Sami Salo (hátvéd, Finnország): Kanada ellen nem voltunk elég kemények a semleges zónában, és a támadójátékunk is akadozott. Túl sokat cipeltük a korongot, ahelyett hogy bevittük volna az ő harmadukba. A játék ezen elemein kell javítanunk Oroszország ellen.

Alekszandr Ovecskin (csatár, Oroszország): Szerdán is élet-halál meccset játszunk. Abban biztos vagyok, hogy a finnek így készülnek és nekünk is ilyen elszántságra lesz szükségünk. Este még videózunk egyet, hogy kicsit közelebbről megismerjük, mit csinálnak, hogy játszanak.

Ilja Kovalcsuk (csatár, Oroszország): Finnországnak jó csapata és nagyon jó kapusa van. Ki kell találnunk, hogyan győzhetjük le őket, mert aranyat szeretnénk nyerni.

Az első esti mérkőzésen, este hat órától Kanada ellenfele a keddi nap legnagyobb meglepetését szállító Lettország lesz. Jellemző, hogy a keddi edzés után lekorcsolyázó kanadaiak közül az olimpia sajtóosztályának munkatársai két-három játékost is megkérdeztek Svájcról, mint potenciális ellenfélről, de senkinek nem jutott eszébe, legalább vésztartalékba eltenni pár mondatot Lettországról. Pedig a dolognak voltak előzményei. Nem csak azért, mert Svájctól minimális arányú vereséget szenvedtek a csoportkörben, hanem mert a többiek ellen is megállták a helyüket, a csehek és a svédek is elismerően szóltak a lett csapat teljesítményéről. A lettek most nagyon boldogok, amire meg is van minden okuk, ezzel együtt továbbra sem ők számítanak a negyeddöntő esélyesének, hanem a címvédő és elképesztően erős kerettel érkező kanadaiak. Nincs értelme túlságosan sokat elemezni az esélyeket, nagyjából vagy megtörténik a csoda vagy nem, ez a kérdése ennek az összecsapásnak. Beszéljenek helyettünk ismét az edzők és maguk a játékosok!

Crosby CAN

Mike Babcock (vezetőedző, Kanada): Lettország ellen Price kezd majd. Azt hiszem eleget cseréltük a sorokat, talán túlságosan is sokat. Most már inkább engedjük őket játszani. Ezen a tornán általában kevés idő jutott arra, hogy próbálgassuk, ki kivel mennyire érti meg egymást, hacsak nem az NHL-ben is egy sorban játszanak az illetők. Ráadásul sokan, akik az NHL-ben együtt játszanak, itt jobb teljesítményt nyújtanak külön. Keith és Weber elég jól megértik egymást. Vlasic és Doughty úgy játszanak, mintha egész évben együtt nyomták volna. Ez azért van, mert mi összetettük őket és működött a dolog. Szét kellett volna szednünk őket? Erre a kérdésre nem tudom a választ. Képes lett volna ugyanerre Hamhuis is, ha megkapja a lehetőséget? Erre sem tudok válaszolni. Rengeteg nagy helyzetet alakítottunk ki és puskáztunk el, de én hiszek ezekben a srácokban, akik nagyon jó játékosok és meg fogják találni a módját, hogy több gólt lőjenek. Ezzel együtt mindig csak egy góllal kell többet lőni, mint az ellenfél. Ez eddig minden meccsen sikerült, tehát örülünk.

Ted Nolan (vezetőedző, Lettország): Ez Dávid és Góliát harca lesz. Tegyük össze a kezünket és reméljük a legjobbakat.

Ryan Getzlaf (csatár, Kanada): A torna ezen szakaszában minden hiba végzetes lehet, ezzel mindenki tisztában van, így az elszántság is mindenkiben nagyobb. Nyersz vagy mehetsz haza, pont mint a playoffban. De készen állunk a szerdai nagy meccsünkre. Minden kapust tanulmányoztunk, megpróbáltuk megtalálni azokat a kis lyukakat, ahol gólokat tudunk lőni. Az edzőnk kipróbálta a legjobb sorkombinációkat és mi, játékosok is kipróbáltunk mindent. Az olimpia az állandó módosítgatásokról és a minél gyorsabb alkalmazkodásról szól. Ezzel együtt persze jó néha egy baráti arcot látni, így szeretem, ha Perryvel játszhatok egy sorban.

Corey Perry (csatár, Kanada): Természetesen az eddigieknél több gólra lesz szükség a csatárainktól, de emellett egyben kell tartanunk a csapat játékát is. Minél többször visszük be a korongot az ellenfél harmadába, annál több lövésünk lesz. Minél többet lövünk, annál több kipattanóra érhetünk oda. Ezek a dolgok mind összefüggnek és mind a gólszerzési lehetőségekről szólnak. A másik nagyon fontos dolog, hogy jól működjön a csapaton belüli kémia. Az olimpiai torna nagyon rövid. Az a csapat lesz olimpiai bajnok, amelyik a leggyorsabb áll össze.

Kaspars Daugavins (csatár, Lettország): Ez a kanadai válogatott az egyik legjobb csapat, amely valaha játszott. Nagyon kemény lesz számunkra ez a mérkőzés, de igyekszünk megnehezíteni a dolgukat. Soha nem lehet tudni, csodák már korábban is történtek. Ki kell menni a jégre, élvezni minden pillanatot és persze közben kőkeményen dolgozni. Éppen úgy, ahogyan azt ma tettük. Vagy egyszerűen csak majd szólunk a kapusunknak, hogy fogjon meg minden lövést, és akkor nem kaphatunk ki, nem igaz?

Oskars Bartulis (hátvéd, Lettország): A hoki csapatjáték és mi meccsről meccsre jobban játszottunk, mint csapat. Remélem, hogy Kanada ellen játszunk majd a legjobban, igazi nagy csapatként. Olyan sztárok ellen, mint a kanadaiak, ez a legfontosabb. Ha ez meglesz, és az apró dolgokat jól csináljuk, bármi megtörténhet.

Szintén este hatkor játszik a torna eddigi egyik legjobb teljesítményét nyújtó USA válogatottja. Ellenfele a simának induló, de a végén üres kapus góllal megnyert cseh-szlovák párharc győztese, vagyis Csehország lesz. Az eddig nem túl meggyőző csehek a playoff-kvalifikációk egyik legjobb első negyven percét produkálták, amikor 4-0-ra elhúztak a szlovákoktól. Ezt követően azonban kis híján kiengedték kezük közül a győzelmet. Az USA ellen feltehetően nem ilyen gondjaik lesznek, hiszen az egész mezőny egyik legszervezettebb és mentálisan legerősebb csapatával mérkőznek majd meg. De ha ilyen ütemben fejlődik a mutatott játék, akkor könnyen a csehek válhatnak a torna igazi meglepetés-csapatává.

Dan Bylsma (vezetőedző, USA): Három dologban kell még fejlődnünk: kiugrások, hiszen tudunk az eddigieknél még gyorsabban játszani, a zónák közötti mozgások, ez is tudjuk még gyorsabban csinálni és a letámadás, amit az eddigieknél agresszívebben kell csinálnunk. A szlovákokat jobban ismerjük, mint a cseheket, hiszen három meccsüket is láttam. A cseh csatárok más erényekkel rendelkeznek, mint a szlovákok. Hogyan jutott eszembe egy sorba tenni Pavelskit van Riemsdykkal és Kessellel? Ha végignézzük a keretünket, akkor azt láthatjuk, hogy Pavelski az egyik legokosabb és legintelligensebb játékosunk. Emellett hihetetlenül jó képességű csatár, nem csak a feje, de a keze is rendben van.

Zach Parise (csatár, USA): Ahogy az edző mondta, jobban le kell támadnunk. Eddig többnyire egy emberrel támadtunk le és ez nem mindig volt elég. Gyorsabban fel kell állnunk védekezésben és lehetőség szerint két emberrel kell letámadnunk.

Jakub Voracek (csatár, Csehország): Jól kell védekeznünk, ez a legfontosabb. Nagyon erős kerete van az USA-nak, bármelyik soruk képes gólt lőni.

Ales Hemsky (csatár, Csehország): Szlovákia ellen a harmadik harmadra nagyon, nagyon statikussá váltunk. Ettől ők új életre keltek, lőttek pár gólt és a játék egy pillanat alatt megváltozott. Ezt az USA ellen nem engedhetjük meg magunknak, nem válhatunk ennyire statikussá, hatvan percen keresztül pörögni kell.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., szombat
NVB 16:30 HUNDEN 3-0VÉGE
VB18 19:00 HUNROM 5-0VÉGE
április 15., vasárnap
VB18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
április 16., hétfő
NU16 11:05 HUNCZE 2-4VÉGE
NU16 16:05 HUNFIN 0-2VÉGE
VÁL 18:00 POLUKR 4-2VÉGE
április 17., kedd
NU16 14:20 HUNJPN 1-0VÉGE
VÁL 18:00 POLJPN 5-2VÉGE
VB18 19:00 HUNUKR 3-4VÉGE
NU16 19:20 HUNAUT 0-1 BVÉGE
április 18., szerda
NU16 13:00 HUNNOR 5-2VÉGE
VB18 15:30 HUNJPN 2-3 BVÉGE
VÁL 17:30 HUNUKR 5-4 BVÉGE
  • SPORT 1
április 19., csütörtök
NU16 09:30 HUNGER 0-4VÉGE
április 20., péntek
VB18 15:30 HUNAUT 0-4VÉGE
KHL 18:30 CSZAKB 
  • SPORT 2
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 
VB 16:00 HUNKAZ 
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk