Megváltozhat a kapuelmozdítás szabálya

   

Tyutyin lövése döntéshelyzetbe hozta az IIHF-et, közelíteni akarják az ilyen helyzetek megítélését az NHL gyakorlatához.

Az olimpia eddig legjobb meccsét Oroszország és az USA válogatottja játszotta egymás ellen. Ennek során a harmadik harmadban nem adtak meg egy orosz gólt, mivel előtte három centivel elmozdult a kapu, miután Quick kapus arról vett lendületet. A játékvezetők tehát a szabályoknak megfelelő döntést hoztak. Ám az eset felhívta a figyelmet a szabályzás hiányosságaira. A kapu ugyanis olyan minimális mértékben mozdult el, hogy az aligha befolyásolta a lövő Tyutyint vagy a kapuban álló Quicket.

Ice Hockey - Winter Olympics Day 8 - United States v Russia

Jellemző, hogy sem a játékosok, sem az edzők nem értették, miért nem adták meg a gólt, és nem csak az orosz kispadnál. Mindez arra indította a nemzetközi szövetséget, hogy felülvizsgálja az erre vonatkozó szabályokat. René Fasel kedden a sajtó képviselői előtt így nyilatkozott: “Meg fogjuk változtatni a szabályokat. Két centi miatt nem megadni egy gólt? Ez képtelenség. De jelenleg ezek a szabályok, utólag nem lehet mit csinálni. Ezért azt gondolom, hogy meg kell változtatnunk ezt a szabályt, és a jövőben úgy kell megítélnünk ezeket a helyzeteket, ahogyan azt az NHL-ben is teszik, ahol ez az akció gólt ért volna. Ezt fogjuk tenni.”

Az NHL vonatkozó szabálya szerint (63.6), ha a kaput a védekező csapat tagja mozdítja el, akár szándékosan, akár akaratlanul, gól ítélhető. Ehhez két feltételnek kell teljesülnie: egyrészt az elmozdítás a korong ellövése előtt vagy annak pillanatában történjen, másrészt azt is meg kell állapítani, hogy a korong akkor is áthaladt volna-e a gólvonalon, ha a kapu a helyén marad.

Ennek a visszájáról megkérdezték Jonathan Toewst, vagyis hogy szerinte van-e olyan szabály az olimpián, amit szívesen látna az NHL-ben, mire a kanadai csatár úgy felelt, hogy talán azt érdemes lenne megfontolni, hogy a szétlövés során ugyanaz a játékos lőhessen többször, ahogyan azt Oshie tette az oroszok ellen. Természetesen Toews magánvéleményének adott hangot, míg Fasel döntési helyzetben van, de azért érdekes lenne, ha ez a mérkőzés mindkét oldalon szabálymódosítást eredményezne. Erre mindazonáltal kevés az esély, hiszen ahogyan Bill Daly, az NHL második embere fogalmazott, a tulajdonosok magától a szétlövés intézményétől is hidegrázást kapnak. Ahelyett tehát, hogy megreformálnák, hogy több értelme legyen, inkább nem is beszélnek róla, tehetjük hozzá mi.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum