Az NHL ott lehet a következő olimpián is

   

A kedd délelőtti sajtóbeszélgetésen úgy tűnt, minden fél a közös folytatást tartja a legvalószínűbbnek. Ha más esetleg nem is, a játékosok lelkesedése meggyőzi az NHL vezetését.

A legjobb nyolc közé kerülésért folytatott küzdelmek előtt egy nagyon fontos sajtótájékoztatót is tartottak kedden Szocsiban, amelyen részt vett René Fasel, az IIHF elnöke, Gary Bettman, az NHL első embere és Donald Fehr, az NHL-es játékosok szakszervezetének vezetője. Mint az hamar kiderült, hosszabb idő lesz még, mire eldől, hogy megy-e az NHL 2018-ban Pjongcsangba. A vezetők nem zárták ki, hogy egy átfogó megállapodás keretében akár hosszabb távra is megállapodhatnak.

Fehr Fasel Bettman

Gary Bettman már a sajtótájékoztató legelején leszögezte, hogy egyelőre semmiről sem tárgyaltak, sőt nem is azért vannak Szocsiban, hogy tárgyaljanak, hanem hogy szórakozzanak a világ egyik legnagyobb jégkorongos eseményén. Gyors megegyezés a 2018-as olimpián történő részvétel feltételeiről nem várható, egyetlen esetet kivéve, ha a játékosok úgy döntenek, hogy nem akarnak menni, ebben az esetben ugyanis nem lenne miről tovább tárgyalni.

Donald Fehr hozzátette: “Mint minden esetben, amikor vita van arról, hogy valami megtörténjen-e vagy sem, ennek is megvan a folyamata, amin keresztül kell mennünk. Rengeteg időnk van még, hogy a játékosokkal beszéljünk, megemésszük az általuk mondottakat, kitalálják, hogy mit is akarnak, aztán megpróbáljuk azt megvalósítani. Ez a folyamat a játékok után teljesedik ki.”

E folyamat kapcsán Bettman kiemelte, hogy annak nem egy jó vagy rossz döntés lesz az eredménye, a tárgyalások az egyensúlyok megtalálásáról szólnak majd: “A lényeg a konszenzus. Mi a jó szervezőbizottságnak, mi a jó a NOB-nak, mi a jó az IIHF-nek, mi a jó szakszervezetnek és mi a jó az NHL-nek. Ahogy Donnak végig kell ezt beszélnie a játékosokkal, nekem is ugyanezt kell tennem a liga csapataival és a tulajdonosokkal, keresve az egyensúlyt az érdekelt felek között. René nagyon szerette volna, ha ma úgy jövünk ide, hogy bejelentjük, indulunk a 2018-as olimpián. De tudja, hogy erről nincs szó és talán még ő sem egyeztetett le mindent a szervezőbizottsággal.”

Hogy mégis mikorra várható megegyezés? Donald Fehr lakonikus válasza szerint ez a folyamat tart, ameddig tart. Bettman ennél konkrétabb volt, szerinte hat hónap alatt be lehet fejezni az erről folyó tárgyalásokat. Már csak azért is, mert ha a nem mellett döntenek, időt kell adni a nemzeti szövetségeknek arra, hogy alkalmazkodni tudjanak a helyzethez, ha pedig az indulás mellett teszik le a voksukat, akkor ahhoz kell idő, hogy a lehető legjobban ki tudják használni az ebből adódó előnyöket.

René Fasel, az IIHF részéről nem vonta kétségbe annak létjogosultságát, hogy az olimpián a legjobb játékosoknak kell játszaniuk. Bettmannel közösen megállapították, a játékosok egyértelműen vágynak az olimpiai szereplésre, és ez falakat dönt le. Elfogadják a közös játékszabályokat, mindenki az olimpiai faluban lakik azonos körülmények között, vállalják a szponzorokkal szembeni szankciókat (akinek a támogatója nem hivatalos olimpiai partner, az nem hirdetheti magán a felszerelését márkajelzéssel, kivétel ez alól az ütő), és az összes játékos fizetés nélkül lép jégre. Nyilván ebbe a megállapításba a helyezések után járó nemzeti olimpiai bizottsági prémium nem számít bele.

Igaz, Fasel ebből a szempontból könnyű helyzetben van, kevés kártyát osztanak neki ebben a játszmában. Mint meglepő módon elmondta, sem a világbajnoki aranyhoz, sem a Stanley Kupa-győzelemhez nem mérhető az olimpiai aranyérem értéke, ezt majd vasárnap este látni fogjuk a győztes csapat játékosai arcán. Gary Bettman sietve hozzátette, sajnos Fasel angolnyelv-ismerete általában jó, de néha rosszul fejezi ki magát. A nagy derültséget kiváltó megjegyzés után Bettman mikrofonon kívül odasúgta Faselnek, szerez neki jegyet a következő Stanley Kupa-döntőre, hogy közelről is meg tudja vizsgálni a győztes örömét.

Az olimpia mellett két ügy került szóba, Gary Bettmant megkérdezték, hogy lesz-e női NHL, mire a főkomisszár így válaszolt: “Egyelőre üzletileg semmi nem indokolja egy professzionális női jégkorongliga létrehozását Észak-Amerikában. De ennek lehetőségét folyamatosan tanulmányozzuk. Egy női NHL létrehozásához sok munkára van még szükség, de mindenképpen figyelmet érdemlő kezdeményezés lenne.”

A másik ügy a világkupa kérdése volt, erről Fehr a következőket mondta: “Már komoly tárgyalásokat folytattunk erről, amik még most is tartanak. Amint egyezségre jutunk, azt mindenkivel tudatni fogjuk. Nem állunk beláthatatlanul távol ettől, de ma még erről nem beszélhetünk.”

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 17., szombat
U18 16:00 MACAVS 2-5VÉGE
U20 18:10 VASAVS 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
március 19., hétfő
U18 18:05 UTESCC 0-8VÉGE
U18 19:00 MACAVS 4-1VÉGE
március 21., szerda
U20 18:40 AVSMAC 3-2 HVÉGE
U20 18:40 VASUTE 3-4 BVÉGE
március 22., csütörtök
U20 17:40 AVSVAS 
március 23., péntek
U18   RBSAVS 
KHL 15:00 SZJTRK 
    • SPORT 2
EL 19:00 MACMIS 
március 24., szombat
U18   RBSAVS 
U20   MACAVS 
U20   UTEVAS 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
március 27., kedd
U18   AVSRBS 
U20   AVSMAC 
U20   VASUTE 
EL 18:30 MISMAC 
március 28., szerda
EL 20:00 MISMAC 
    • M4 SPORT
Partnerünk