Mire számíthatunk a nyolc közé jutásért?

   

Kedden megkezdődik az olimpiai hokitorna kieséses szakasza, ahol már nem lehet hibázni. Röviden átvesszük a párharcokat és értékeljük a csapatok eddigi teljesítményét.

Kedden délelőtt 9 órakor Szlovénia Ausztria ellen lép pályára. Az USA elleni 5-1-es zakó után mondta Tomaz Razingar, a szlovének csatára, hogy ha az olimpia előtt valaki azt mondja, hogy történelmük során először nyernek Szlovákia ellen és aztán Ausztriával játszanak a nyolc közé kerülésért, azt bárki aláírta volna a csapatból. Ehhez annyit tehetünk hozzá, hogy feltehetően nem csak a csapatban, de az egész országban mindenki belement volna egy ilyen forgatókönyvbe. Sőt, akkor sem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy egész Ausztria támogatta volna ezt az elképzelést. Már a selejtezőktől kezdve nagyon egyforma utat járt be a két válogatott, hiszen Ausztria a németországi selejtezőcsoportban aratott bravúrral, Szlovénia pedig Dániából jutott ki Szocsiba, hasonlóan nagy meglepetésre. Az olimpián azután mindketten viszonylag sima vereséget szenvedtek a két legesélyesebb ellen: Ausztria Kanadától 6-0-ra, Finnországtól 8-4-re kapott ki, míg Szlovénia az említett 5-1-es zakó, mellett Oroszországtól kapott ki 5-2-re. Bár ez utóbbi meccs negyven perc után még csak 3-2 volt. Mindkét válogatott a magasabban rangsorolt, de legkevésbé rangos riválisát kapta el, Szlovénia Szlovákiát, Ausztria pedig Norvégiát, egyaránt 3-1 arányban.

A két csapatból ezen a tornán egyértelműen Grabner tűnik a legveszélyesebbnek, eddigi három meccsén 5 gólt és egy asszisztot szerzett, mellette sortársa, Michael Raffl szerzett még 3 pontot, 1+2-es leosztásban. A szlovének néggyel kevesebb gólt kaptak és csak eggyel lőttek többet eddig, mint az osztrákok, azokat pedig egyenletesebben osztották el: Jeglic két gólja mellé szerzett egy gólpasszt, Kopitar és Marcel Rodman áll még 1+1-gyel, valamint Sabolicnak van két asszisztja. Feltűnő, hogy az osztrákok legnagyobb ásza, Thomas Vanek egyelőre adós a pontokkal, egyelőre egy asszisztja van. A kapusokat illetően az osztrákoknál Swette nem védett és nem is valószínű, hogy ő kezdene a szlovének ellen, Starkbaum a finnek ellen 84,6%-kal védett és neki jutott a leghálátlanabb feladat, Kanada is, ahol 40 perc és 80,6%-os hatékonyság után lecserélték. A helyére beállt DEL-ben védő és német-osztrák kettős állampolgár Lange viszont élt az eséllyel, a Kanada elleni utolsó harmad mind a 15 lövését fogta, a norvégok ellen pedig 35 lövésből mindössze egy gólt engedélyezett, ami 98%-os védési hatékonyságot jelent. A szlovéneknél is egyértelmű a kapusok helyzete, Kristan az oroszok és a szlovákok ellen védett, utóbbi meccsen 96,4%-kal, míg Gracnar az USA elleni mérkőzést kapta meg, ahol nem sok esélye volt kiemelkedőt alkotni, bár így is sokan dicsérték a meccs utáni nyilatkozatokban. Két nagyjából egyenlő és egymást jól ismerő csapat találkozik majd, bár nem emlékszünk olyanra, amikor mindkét csapat minden NHL-es sztárja egyszerre a pályán lett volna, lehet, hogy az ő villanásaik fognak dönteni. A párharc győztese az aktuális világbajnok Svédországgal játszik majd a négy közé jutásért.

A nyolcaddöntők legegyértelműbb mérkőzését a házigazda Oroszország játssza Norvégia ellen. Az oroszok a tőlük megszokott módon pont annyit adtak ki magukból, ami a csoportkörben szükséges volt, mint utólag kiderült, hiába gyűrték volna le Szlovákiát a rendes játékidőben, Finnország pontszerzése miatt ugyanúgy az ötödik kiemelést kapták volna. Az Egyesült Államok ellen a torna eddigi legjobb mérkőzését játszotta Oroszország, amivel bizonyította, az ereje megvan a döntőbe jutáshoz. A Vörös Gépezet viszont akadozott kissé elöl, a három meccsen kapott négy gól dicséretet érdemel, a hét lőtt találat kevésbé. Norvégia a 12., azaz utolsó kiemelési számot kapta, Kanadától és Ausztriától 3-1-re kaptak ki Thoresenék, utóbbi vereség némileg váratlan volt, a kettő között elszenvedett finnek elleni 6-1-es vereség pedig a gólarányuk romlását, a minél rosszabb besorolásukat hozta.

norge

Az oroszoknál három támadó hozza a pont per meccs átlagot, Ovecskin, Malkin és Radulov egyaránt 1+2-vel áll, míg Dacjuk az USA ellen lőtt két góljával, Markov és Tyerescsenko pedig két gólpasszával érdemel még említést. A kapuban két NHL-kapus állhat, Varlamov és Bobrovszkij egyaránt biztonságot ad hátulról a csapatának. Norvégia legjobbjai közül nem mindegyik tudott húzóemberré válni Szocsiban, Mats Zuccarello például még pontot sem szerzett, de Tollefsen is eredménytelen. A három norvég gólból Skröder kettőt vállalt, rajta kívül a KHL-es Thoresen lőtt egyet és adott egy gólpasszt, Matthis Olimb kettő, a szintén KHL-es védő, Holös pedig egy asszisztnál tart. A kapuban Haugen és Volden egyaránt 88,5%-os, előbbi nemrég épült fel sérüléséből. A párharc győztesére Finnország vár, a kétszeres világbajnok északiak abban reménykedhetnek, hogy a szomszédjuk kifárasztja az oroszokat.

Érdekes módon a nyolc közé jutásért folytatott párharcok egyike a csoportmeccsek visszavágója lesz, Svájc és Lettország ugyanis már meccselt egymással a torna nyitónapján. Az a mérkőzés a kapusokról szólt, Masalskis és Hiller is hihetetlen formában védett, Svájc egy szerencsés góllal, nyolc másodperccel a hatvan perc letelte előtt szerezte meg a győztes találatot. A csoport másik két mérkőzésén Lettország egyaránt kétgólos vereséget szenvedett Csehországtól (4-2) és Svédországtól (5-3), míg Svájc egészen elképesztő módon előbb 1-0-ra kikapott a svédektől, majd ugyanilyen arányban legyőzte a cseheket. Svájc tehát úgy lett összesítésben hatodik a csoportkör után, hogy Szlovákiával holtversenyben a legkevesebb gólt, szám szerint kettőt, lőtte a tornán. A siker titka tehát a betonbiztos védekezés, amit a helvétek mesterien művelnek, eddigi három meccsük során mindössze egyetlenegy gólt kaptak, kevesebbet mint bárki a mezőnyben, beleértve a címvédő Kanadát.

Mindezt a svájciak két kapussal érték el, Hiller és Berra tandemben váltja egymást, az egyetlen gólt Berra kapta, aki így a svédek elleni meccsen 96,8%-ot produkált. Hiller a lettektől 21, a csehektől 26 lövést kapott, 47 lövés kevés volt neki a gólhoz, két shutoutja van már. A letteknél Masalskis védett a csehek ellen, akkor 39 lövésből 35-öt fogott, ami 89,7%, míg a svédek ellen Gudlevskis 30 lövésből kapott 5 gólt, ami 83,3%. A lettek a másik két meccsen lőttek 5 gólt, közülük a 255 KHL-meccsen 126 pontot szerző Sprukts vezeti a házi kanadai táblázatot 2+1-gyel. A svájciak két gólját Moser és Bodenmann ütötte, de minimum a tavalyi világbajnokság óta nyilvánvaló, hogy ilyen védekezés mellett bárki képes meccset eldöntő villanásra. Kulcsmozzanat lesz a meccs közbeni fegyelmezetlenségek minimalizálása lett részről. A csapatstatisztikák azt mutatják ugyanis, hogy a tornán eddig messze ők kapták a legtöbb büntetést, ami azért különösen aggasztó, mivel ezzel párhuzamosan, övék a második legrosszabb emberhátrányos védekezés. Svájc ugyanakkor a legrosszabbul játssza meg az emberelőnyöket, még nem volt ilyen gólja Szocsiban, és általában is nagyon rosszul lő, 91 lövésükből jött össze a két gól, ez szintén a legrosszabb az egész mezőnyben. Ez az este hat órakor kezdődő mérkőzés is hihetetlen izgalmakat ígér, Svájc tűnik esélyesebbnek, nagy kérdés, hogy Lettország meg tudja-e ismételni hat nappal korábbi, közel hibátlan teljesítményét. Ha igen, akkor meglepetést okozhatnak és megnyerik maguknak Kanadát a négy közé jutásért.

A másik este hat órakor kezdődő mérkőzés szintén nem felhangoktól mentes összecsapásnak ígérkezik, hiszen Csehország játszik Szlovákiával játszik. Szintén sok a hasonlóság a két válogatott között, hiszen mindkettő leszálló ágban van, nem sok jóra számítottak még a legvérmesebb szurkolók sem a két csapattól. A két válogatott aztán részben igazolta is a negatív várakozásokat. A csehek a svédek ellen kezdtek a nyitónapon, és 24 perc után már 4-0 volt az állás a háromkoronásoknak. Zidlicky és Jágr ugyan a meccs feléig megfelezte a különbséget, de közelebb már nem tudtak férkőzni. A lettek ellen ugyan valamivel jobban ment és 4-2-re győztek, de a svájci védelmen fennakadtak, képtelennek bizonyultak gólt lőni és végül 1-0-ra kikaptak. A góllövés a szlovákoknak sem az erősségük eddig ezen a tornán. 7-1-re kaptak ki az USA-tól, , majd hatalmas meglepetésre 3-1-re a szlovénektől, mígnem elérkezett az oroszok elleni meccs, ahol majdnem egy harmadon keresztül jobbak voltak ellenfelüknél és hatvanöt percen keresztül nem kaptak gólt a világ egyik legjobb támadóalakulatától. Egyértelmű, hogy ebből kell építkezniük a továbbiakban, ha a négy közé kerülésért akarnak játszani.

A szlovák kapuban az USA ellen Halak kezdett, akit bő fél óra elteltével váltott Budaj. A szlovénok ellen végig Budaj védett, az oroszok ellen pedig Laco. Egyértelműen utóbbi nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt, 65 perc alatt az oroszok mind a 36 kaput eltaláló lövését hatástalanította. A cseheknél a svédek ellen Kovárt Salák váltotta a harmadik gól után, a lettek és a Svájc ellen végig Pavelec védett 93,5%-os hatékonysággal. A csehek támadószekcióját a Jágr, Zidlicky páros húzza, mindkettejüknek 2-2 gólja van, előbbinek egy asszisztja is, mellettük Vorácek és Erat talált a hálóba, de meg kell említeni Plekanecet is, aki két gólpasszt szerzett eddig. Szlovák támadópotenciálról az eddig elmondottak fényében mérsékelt lendülettel beszélhetünk, érdekes, hogy eddigi két góljukat a majdnem két legfiatalabb csatáruk ütötte, Jurco és Tatar. Az orosz meccsen Marian Hossa is jól ment, bár a gólszerzés nem jött össze neki. A csapatstatisztikák alapján a cseheknek főként az emberelőnyök kihasználásában kellene előrébb lépniük, hiszen ebben utolsó előttiek, míg a szlovákoknak a lövési hatékonysága a második legrosszabb a mezőnyben, egyébként mindkét mutatóban Svájc áll az utolsó helyen.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 17., szerda
U18 17:15 ETOUTE 4-3VÉGE
MK 18:30 MISFTC 5-1VÉGE
U18 18:40 VASKMH 0-3VÉGE
MK 20:15 MACUTE 4-5 HVÉGE
    • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL   SAVKMH 
U18 11:30 GEPZEG 
U18 13:40 KMHMIS 
KHL 15:00 SZKAMR 
    • SPORT 2
U18 16:15 KACAVS 
MK 17:15 MISUTE 
    • M4 SPORT
ROM 17:30 BRAGAL 
DEBL 17:45 MARGEP 
U18 18:15 UTEOKW 
ROM 18:30 SCCSST 
U18 19:10 VASETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
U18 20:00 ZNOMAC 
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 
U18 13:30 KACMAC 
U18 14:20 MISOKW 
U18 14:30 RBSAVS 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk