Magyar sportdiplomata a női olimpia főnöke

 

Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnökségi tagja felügyeli a női csapatok versengését. A női bizottság vezetője úgy látja, teljes jogú taggá vált a női szakág.

Milyen minőségben dolgozik Szocsiban?

Kettős szerepben vagyok itt. Egyrészt az IIHF elnökség tagjaként, mivel mindannyian itt vagyunk a councilból. Másrészt pedig a női jégkorongtorna chairmanjeként, azaz az IIHF által delegált vezetőjeként.

Ki a chairman, mi a feladata és milyen korábbi tapasztalatai vannak ebben a szerepkörben?

2012 szeptemberében választottak be a 13 tagú elnökségbe, de addigra már kiosztották a 2012/13-as világbajnokságokat, így az új tagok tavaly nem kaptak lehetőséget. Idén már más a helyzet. Ősszel mutatkoztam be chairmanként a női BL-selejtezőn Szlovákiában, és az olimpián kívül kaptam még két női tornát, a budapesti U18-as és a lettországi divízió 1/B csoportos felnőtt világbajnokságot. A másik oldalról sokszor láttam már ezt a munkát, több női vb-n voltam a magyar válogatottak csapatvezetője, és korábban játékosként édesapámat is láttam ebben a szerepben. Ez azért nagy könnyebbség. A feladatköröm nagyjából megegyezik egy világbajnokságon megszokottal, de Szocsiban az a különbség, hogy itt a NOB a rendező, mi partnerként elsősorban a szakmai felügyeletet látjuk el az IIHF részéről, valamint a részletekre ügyelünk, kevésbé van befolyásunk az átfogó dolgokra.

Kolbenheyer 3

Itt kell gyorsan hozzátennem, hogy minden korábbi híresztelés és sajtóinformáció ellenére az olimpián minden fantasztikusan szervezetten működik. A játékosok tökéletesen elégedettek a két arénával, a kiszolgálóegységekkel, az étkezéssel és a szállással is. Még kérni sem tudnak olyat, amit ne tudnának a szervezők vagy mi teljesíteni. Le a kalappal az oroszok előtt.

A jégkorongtornán két chairman dolgozik az IIHF részéről. Rene Fasel elnök a férfiaknál, én pedig mint említettem a nőknél. A legfontosabb hivatalos feladatom a direktorát ülések megtartása és vezetése. Itt tisztázunk a csapatokkal mindent, a legapróbb dolgokig és itt van mód a problémás ügyek elővezetésére. Elég gördülékenyen zajlik az olimpia, a legnagyobb kérdéseket a játékvezetők tevékenysége vetette fel eddig. Róluk esett a legtöbb szó. A vitás ügyek áttekintése után mindenki megnyugszik és dolgozik tovább. Egyértelműen az a visszajelzés, hogy a női csapatok nagyon örülnek annak, hogy női chairman, vagyis chairwoman van a tornán. Szeptemberben nagyon meglepett, amikor az elnök úr rám bízta ezt a feladatot. Mivel csak két női elnökségi tag van, és én vezetem a női bizottságot, ezért esett rám a választás. Tudni kell, hogy én vagyok a legfiatalabb és a legkevésbé tapasztalt council tag. Úgy tűnik, az eddigi munkámat elismerik, és azt az elejétől fogva nagyra értékelik, hogy játékosként és csapatvezetőként közvetlen kapcsolatom volt és van a sporttal. Mindezzel együtt óriási megtiszteltetés, hogy engem választottak az olimpiára.

A női torna lebonyolításában változtattak, és már az első napokban jelezte a NOB, nem kérdéses többé, biztos a női hoki helye az olimpián. Minek köszönhető ez?

Két dolog változott Vancouverhez viszonyítva. Az első fontos lépés, hogy új struktúrában játszanak a csapatok. A négy legjobb kiemelése jó döntés volt, így szoros meccseket láthatnak a nézők. De ettől függetlenül általában is fejlődött a női jégkorong. Természetesen az USA és Kanada uralja még mindig a mezőnyt, nagy az előnyük, de ne feledjük, a férfiaknál is nagyon sok évbe telt, mire a meghatározó néhány országot komolyan veszélyeztetni kezdték a felzárkózni igyekvők. A valós versenyre még a nőknél is várni kell egy vagy két olimpiát. Azt viszont már nehéz megjósolni, hogy melyik csapat fog a 3–6. helyen végezni. Ráadásul a divízió 1/A csoportjában jön felfelé jó néhány csapat. Csehországot például nagyon dühíti, hogy nem jutott ki Szocsiba, de Dánia és Franciaország is komoly ütemben fejlődik. Tavaly megtapasztaltuk, milyen a divízió 2/A csoport a női mezőnyben, és azt kell mondanom, ez az osztály is sokat javult globálisan. Már nincs futottak még csapat, mindenki ellen meg kell harcolni a győzelemért.

Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a dél-koreaiak akár férfi, akár női vonalon automatikusan részt vehetnek-e a saját olimpiájukon. Hol tart ez az ügy?

Amikor a NOB kijelölte a dél-koreai várost a 2018-as téli olimpia helyszínéül, ez komoly kérdés volt az IIHF-en belül. Végül kongresszusi döntés született arról, hogy nem lesz automatikus a hazaiak indulása, ehhez kritériumként egy konkrét világranglista-helyezés elérését határozta meg a nemzetközi szövetség. Ezt sem a férfiak, sem a nők nem érték el eddig, igazából meg sem közelítették, és valószínűleg nem is fogják. A koreaiak ezért nemrég tárgyalást kezdeményeztek az IIHF-fel. Elmondták, komolyan tudnának fejlődni, de csak azokat a sportágakat támogatja hazájuk olimpiai bizottsága, amelyek garantáltan részt vesznek. Ha az IIHF korábbi döntését megváltoztatva mégis zöld utat enged nekik, akkor tudnának külföldi szakembereket szerződtetni, és a válogatottaikat a következő 4 évre centralizálni. Erre még nem válaszolt az IIHF, tehát továbbra is kérdéses a dél-koreaiak részvétele. Úgy látom, kétféle megoldás jöhet szóba. Vagy kellően alacsonyan húzza meg a sportág nemzetközi vezetése a határokat, vagy eltörli a kritériumokat, és akkor mégis mindkét csapat automatikusan részt vesz a tornán. De erről a kérdésről az elnökség javaslata alapján a kongresszus dönt.

Kolbenheyer 4

Említette a magyar válogatottat és az olimpiát. Lát-e esélyt arra, hogy női válogatottunk 2018-ban ott legyen Dél-Koreában?

Nagyon fiatal csapatunk van, melynek tagjai viszonylag egykorúak. Talán furcsán hangzik, de ahogy közelről látom a különböző országokból érkező válogatottak lehetőségeit, úgy értékelem, a TAO-támogatás révén sokuknál előnyösebb pénzügyi, finanszírozási helyzetben vagyunk. Ezt ki lehet használni. Amiről egyes országok csak álmodoznak, mi megtehetjük, együtt tarthatjuk ezt a fiatal női válogatottat, megszervezhetjük a hatékony versenyeztetésüket. Az itthon játszókon kívül egyre több légiósunk van, akik nívós külföldi bajnokságokban fejlődnek. Az eddig elmondottak miatt úgy érzem, nem lehetetlen, hogy odaér ez a csapat, de ahogy jeleztem korábban, sok ország hasonló tervekkel vág neki a következő négy évnek, és ne feledjük, mi még csak most jutottunk fel a harmadik vonalba. Ennek ellenére nem irreális terv ez, játéktudásban annyira messze nem vagyunk például az olimpián most 7–8. helyen álló Japántól vagy Németországtól, hogy pusztán egy szép álom legyen az olimpiai szereplés. Meg tudunk ezért küzdeni, ha jól megszervezzük dolgainkat. Meglátjuk, milyen sikerrel tesszük. Általános probléma a női jégkorongban, hogy sok olyan ország, amely a felnőtteknél sikeres, utánpótlásgondokkal küzd, az olimpián is látható, hogy sok idősebb játékos is befér még a csapatába. Ezt a helyzetet is meglovagolhatjuk.

Milyen a női jégkorong népszerűsége Szocsiban?

Meglepődtem, hogy milyen sok néző követi a helyszínen a női jégkorongot. Izgulnak, szurkolnak, remek a hangulat! Nem titok, a szervezők nem szeretnének üres lelátókat látni. Ezért az a terv, hogy ha ilyen helyzetbe kerül valamelyik helyszín, oda ingyen beengedik az önkénteseket, hogy jobban nézzen ki a kamerában. Erre a megoldásra a női jégkorongtornán eddig még nem volt szükség, maguktól telnek meg a nézőterek, érdekli a nézőket a női hoki. Ráadásul nem csak a két érdekelt ország vagy a helyiek jönnek, de turisták, szimpla kíváncsiskodók is. Az a vélemény alakult ki a szakmában, hogy egy laikus elsőre többet ért meg a jégkorong sportágból egy női mérkőzésen, mint egy férfin. A legjobb fiúcsapatok olyan sebességgel játszanak már, ami egy szakavatott szemnek is nehezen követhető néha. A nők játéka  lassabb, könnyebben átlátható. Azt gondolom, a szocsi olimpia után kijelenthetjük, hogy a női jégkorong immár önmagában is teljes jogú, elfogadott sportág az olimpiai mozgalomban.

Kolbenheyer 2

Cimkék: , ,

Hozzászólások (4)

 1. pzsj
    #1
  pzsj,   

  Jó gondolatok, és tök jó hogy ilyen tűzközeli információkat hallhatunk tőle.
  És természetesen gratulálok a munkája elismeréséhez, és sok sikert a továbbiakban is.

 2. mela
    #2
  mela,   

  Először is nagy-nagy gratuláció az elvégzett munkához, mert család is munka mellett ez komoly erőfeszítést igényel, de tudjuk, hogy megfelelő ember került a megfelelő helyre.
  Másrészt 4 év leírva sok időnek tűnhet, de ha komolyan gondoljuk a célkitűzést, akkor már a következő szezonban el kell kezdeni a felkészülést, s ehhez a MOB és az MJSZ közös támogatása kell, mert nem tudhatjuk meddig lesz még TAO. Jó lenne biztosítani, hogy ne szakadjon meg a program abban az esetben is, ha megszűnik ez a támogatási forma. Sok tehát a feladat, a rendelkezésre álló idő pedig véges...

 3. dongi
    #3
  dongi,   

  Ezt csodaszép nézni olvasni. Csodálatos, hogy vannak ilyen háromgyerekes MAGYAR anyukák!

  Köszönöm Istenem, hogy Magyarnak születtem!

  Aki ugrál büszke Magyar .........

 4. csiszi
    #4
  csiszi,   

  Vállalva, hogy trollkodásnak tűnhet egy ilyen tök pozitív cikk alatt, de ha van egy elnökségi tagunk, nem lehetne kicsit többet megtudnia a közvéleménynek Hári Norbiról (mikor vesztette el a válogatottság jogát?) illetve arról, hogy az IIHF-nek van-e programja a felzárkózó országok versenyképességének javítására? Teszemazt vizsgálták-e, milyen hatása lenne egy selejtezőkörnek a BL-ben? Vagy kifejezetten cél a belterjesség?

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
CEHC 18:30 AVSOHC 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
U18 19:40 KMHUTE 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk