Az olimpia szombati programja

 

A nap rangadóján az USA-val játszanak a házigazdák, Szlovákia Szlovénia ellen javíthat, míg Svájc Csehországgal, Svédország pedig a lettek ellen zárja a csoportkört.

Bemelegítésként délelőtt 9-kor Szlovákia Szlovénia ellen lép pályára. Mindkét csapat vereséggel kezdte az olimpiát, de míg a szlovénok vállalható, 5-2 arányú vereséget szenvedtek az oroszoktól, addig Szlovákia elmaradt a várakozásoktól és 7-1-re kapott ki az USA együttesétől. Északi szomszédainkat továbbra is sújtják a sérülések, pénteken Marcinko számára ért véget a hokitorna, szalagszakadást diagnosztizáltak nála. Szlovákia egyetlen gólját az 1990-es születésű Tomas Tatar szerezte, míg a szlovénoknál mind a két gólt Ziga Jeglic jegyezte. Szlovénia történelme során először szerepel olimpián, világbajnokságokon eddig három alkalommal futott össze a szlovák válogatottal, mindháromszor Szlovákia nyert.

A nap mérkőzésén délután fél kettőkor a Miracle on Ice sokadik visszavágója következik, vagyis az USA és Oroszország válogatottja csap össze. Mint ismeretes, 1980-ban a Lake Placid-i olimpia döntőjében a sorozatban ötödik aranyérmük megszerzésére készülő, félelmetes szovjet válogatottat alaposan megtréfálta az amatőrökkel felálló amerikai csapat. Mindkét csapat győzelemmel kezdett, az USA egy 6-0-s második harmad után 7-1-re győzte le Szlovákiát, míg az oroszok 5-2-re múlták felül Szlovéniát. Ugyanez sikerült már Vancouverben is nekik, akkor a finnek elleni elődöntőben lőttek 20 perc hat gólt. Az USA válogatottjában Phil Kessel három pontot szerzett, ez máris több, mint amit Vancouverben elért. Utoljára 2006-ban Torinóban játszottak egymással, akkor 5-4-re nyert Oroszország. Az USA kapujában ugyanaz a Jonathan Quick fog kezdeni, aki a Szlovákia elleni meccs első felében néhány nagyon fontos védést mutatott be, Bylsma edző tehát egyelőre nem rotálja a kapusait.

Este hat órakor kezdődnek a C csoport záróküzdelmei. Az egyik találkozón az egyaránt egy-egy győzelemmel és vereséggel álló Svájc és Csehország találkozik, mindketten kikaptak a svédektől és legyőzték Lettországot. A svájciak nagyon szoros meccsen kaptak ki a svédektől és alig tudták legyőzni Lettországot, míg a csehek simán kaptak ki a svédektől, viszont viszonylag simán győztek a lettek ellen. Jágr azt nyilatkozta a lettek legyőzése után, hogy Svájc ellen kiderül, melyik a csapat igazi arca. Jagr egyébként szombaton ünnepli 42. születésnapját. A keret másik veterán tagja a 43. évében járó Petr Nedved, aki még Kanadával nyert ezüstérmet 1994-ben Lillehammerben. Az olimpiák történetében eddig mindössze egyetlen hokisnak sikerült 20 év eltéréssel érmet szereznie, a svájci Bibi Torriani 1928-ban és 1948-ban egyaránt bronzérmet szerzett. Érdekes módon a két válogatott eddig mindössze egyszer találkozott egymással olimpián, 2006-ban Torinóban Svájc nyert 3-2-re. Közelebbi élmény a tavalyi világbajnokság, amelynek csoportkörében Svájc 5-2-re, a negyeddöntőben pedig 2-1-re nyert.

A csoport másik meccsén a veretlen Svédország játszik a még nyeretlen Lettország ellen. A balti állam válogatottja eddig egyszer találkozott Svédországgal olimpián, 2006-ban Torinóban a háromkoronások 6-1-re nyertek. A lettek egyetlenegy alkalommal tudtak a skandinávok fölé kerekedni, a számunkra is emlékezetes 2009-es svájci világbajnokság csoportkörében büntetőkkel nyertek 3-2-re. A mérkőzésen visszatérhet Alexander Edler, akit az Eric Staal elleni brutális ütközése után tiltottak el a tavalyi világbajnokságon.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum