Alakul az NHL és az olimpia közös jövője

   

Az NHL alelnöke szerint hat hónapon belül választ kapunk arra a kérdésre, hogy a liga játékosai ott lesznek-e a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Amit jelenleg tudni lehet, az több mint meglepő.

Bill Daly, az NHL második embere az NHL-játékosok lehetséges jövőbeli szerepléséről beszélt Szocsiban. A Bolsoj Arenában tartott sajtótájékoztatón Daly így reagált a jövőt firtató kérdésekre: “Nem hiszem, hogy ez a döntés sokáig tartana, nem lesz egy hosszú folyamat, de néhány beszélgetésünk még hátravan a nemzetközi szövetséggel és a játékosok szakszervezetével is. Tisztázni kell,  mit szeretnénk tenni a nemzetközi jégkorongban. Ezek a beszélgetések igazából már zajlanak is.”

Az alelnök terve szerint a játékok után összehívná a liga vezető tisztségviselőit egy értekezletre és velük vitatná meg, hogy hogyan tovább: “Rengeteg negatív visszajelzés jött az olimpia közeledtével. Tény, hogy mi itt vendégek vagyunk és ez nem a mi tornánk, nem a mi versenyünk. Jó dolog, hogy itt lehetünk, összességében vannak negatív és pozitív reakciók is. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy a játékosok lelkesek az olimpia miatt és inkább ide mennek, mint bármilyen másik nemzetközi eseményre. Természetesen mi is úgy gondoljuk, hogy akkor a legjobb az olimpia, ha mindenki részt vesz rajta, a legjobbak is. Ráadásként az olimpiának van egy olyan hangulata, olyan közege, ami semmi máshoz nem fogható.

Bill Daly

Ugyanakkor fontos faktor a játékosok sérülése. Torinóban sok kulcsjátékos megsérült, aki aztán nem tudott segíteni a csapatának a liga későbbi szakaszában, és ez sok tulajdonosban keserű szájízt hagyott. Vancouverben viszont alig voltak sérültek, egészen más tapasztalattal távoztunk onnan. Sokféleképpen lehet számszerűsíteni az olimpiai részvételt, és fogunk is az olimpia után egy komoly értékelést készíteni, de az sem lehet teljesen objektív, nem lehet az alapján kijelenteni, hogy mondjuk, ha ennyi és ennyi nézőnk volt, akkor megyünk legközelebb is, ha nem, akkor pedig nem megyünk. Ez a döntés inkább megérzések alapján fog megszületni.”

Egy további megfontolandó tényező a pjongcsangi helyszínnel kapcsolatban az, hogy ez segíthet fejlődni a jégkorongnak az ígéretesen növekedésnek indult ázsiai piacon. Bár Daly szerint ez rövid távon nem fog sokat hozni az NHL-nek. ”Soha nem fogjuk figyelmen kívül hagyni az ázsiai piacot ? mondja erről Daly ?, ez nagyon-nagyon fontos terület nekünk, de rövid távon nem látom reális célnak, hogy komoly hatással legyünk rá.”

Daly elismeri ugyanakkor, hogy a játékosok élvezik az olimpiai részvételt, és nincs ennél nagyobb sportesemény. “Azok a játékosok, akik ott vannak az olimpián, imádják a lehetőséget ? mondja erről ?, akik meg nincsenek ott, élvezik a pihenőt. Ilyen értelemben az olimpia rendkívül játékosbarát esemény is.” A liga ugyanakkor szeretné, ha vissza lehetne hozni a világkupát és azt a saját feltételei szerint tudná megrendezni.

Daly szavaiból az tűnik ki, hogy ő maga szeretné, hogy menjen az NHL 2018-ban is az olimpiára, viszont nem várja ettől a szerepléstől azt, hogy ez egy csapásra megváltoztatna mindent az ázsiai piacon, úgy gondolja, hogy az NHL ázsiai megerősödéséhez nagyon kemény aprómunka szükséges. Daly szokása szerint igyekszik lebegtetni bizonyos fontos kérdéseket, ám a mostani bejelentés inkább tűnik pozitívnak. 6 hónap múlva ugyanis csak azt lehet bejelenteni, hogy megy az NHL a dél-koreai olimpiára, azt aligha, hogy nem megy, hiszen azzal csak újabb egyeztetéseket generálnának, ilyen fontos kérdésben nem lehet nemleges döntést hozni 3,5 évvel az esemény előtt.

Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy az NHL az eddigieknél keményebb árat fizetett meg a szereplésért, és elképzeléseit elsődlegesen az IIHF torkán kívánja lenyomni. A korábbi terveik alapján az olimpiai ciklusok felénél, azaz négyévente világkupát rendeznének Észak-Amerikában ? ha már az olimpiai szereplést végül is elfogadják retorikailag szükséges rosszként ?, szintén a legjobb játékosok részvételével. Daly szavaiból az derül ki, hogy mindezt most keresztül kívánják vinni. Hogy mindez lehetséges-e és ha igen, az a jelenlegi nemzetközi versenyrendszerre, elsősorban az évenkénti világbajnokságra nézve mit jelent, az hamarosan kiderül.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum