Mire számíthatunk a C csoportban?

   

Február 12-én a C csoport küzdelmeivel megkezdődik a 2014-es téli olimpia legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, a férfi jégkorongtorna.

A Bolsoj Arénában Svédország–Csehország, a Sajba Arénában Svájc–Lettország mérkőzést rendeznek, magyar idő szerint este hattól. Írásunkban röviden bemutatjuk a négy válogatottat.

A csoport és a torna egyik esélyese Svédország. A 2006-os olimpia győztese annak ellenére bombaerős kerettel vág neki a tornának, hogy egyik legjobbját, Henrik Sedint, sérülés miatt nélkülözni lesz kénytelen. A svéd válogatott kiváló idősebb és kiváló fiatalabb játékosok kombinációja. Jelenleg három olyan csapat van az NHL-ben, amelynek svéd a csapatkapitánya: Zetterberg a Detroité, Henrik Sedin a Vancouveré, Landeskog a Coloradóé. További három svéd játékos visel A betűt NHL-es csapatában: Henrik Tallinder (Buffalo), Alexander Steen (St. Louis) and Nicklas Backström (Washington). Nem beszélve Daniel Alfredssonról, aki 14 évig volt az Ottawa csapatkapitány, így tudhat egyet s mást a dolgokról. Egyetlen játékosa lesz a válogatottnak, aki nem az NHL-ből érkezik, Jimmie Ericsson annak a Skellefteának a csapatkapitánya, amely vezeti az SHL-t, 10 ponttal előzve meg a második és hússzal a harmadik helyezett csapatot.

De nagy kérdés, mennyire érinti a háromkoronásokat egyik legjobbjuk, Henrik Sedin kiesése. Azt láthattuk, hogy a Sedin ikrek érkezéséig Stockholmban is igen akadozó volt a játékuk, a szövetségi kapitány pedig igen korán bejelentette, hogy a két Sedin nem csak, hogy ott lesz Szocsiban, de övék az első sor, annyi jégidővel, amennyihez az NHL-ben is szokva vannak. Per Marts kulcsszereplő a történetben. Élete egyik legnagyobb feladványát kell megfejtenie, miszerint hogyan rakja össze az első sort. Márpedig a szakember egyik erőssége a sablonoktól elszakadó gondolkodásmód és a csapatkohézió megteremtése. Mindebben nagy segítségére van a mentális felkészítésért felelős szakember, Per Pettersson. Ő és Marts tíz éve dolgoznak együtt, ráadásul a nyugodt munka körülményei eleve adottak, hiszen a szövetség már a torna előtt két évvel meghosszabbította a teljes edzői stáb szerződését.

Sweden Sochi

Az egész olimpia egyik legnagyobb szkepszissel várt szereplése talán Csehországé, akik az utóbbi időben nem igazán örvendeztették meg rajongóikat kiváló szerepléssel. Mindent elmond, hogy 1998-ban, mikor először mehettek NHL-esek az olimpiára, a cseh keret leggólerősebb játékosa Jaromír Jágr volt, és még ma, 41 évesen is ő számít az egyik legnagyobb ásznak. A cseh jégkorong az utóbbi időben mintha nem a szokott mennyiségben és minőségben termelné az utánpótlást. Alois Hadamczik szövetségi kapitány válogatása ráadásul jelentősen borzolta a kedélyeket, hiszen nincs ott Szocsiban sem Jiri Hudler, sem Radim Vrbata. Helyettük viszont ott lesz például a 42 éves Petr Nedved, aki nem az NHL-ben, hanem a Liberecben kergeti a pakkot immár hatodik éve. Ha Tomas Hertl nem sérül meg december 19-én, minden bizonnyal vele lehetne az öregedést ellenpontozni. Hertl hiányában ugyanakkor megnyílhat az út Ondrej Palat előtt. A 22 éves balszélső első teljes szezonját tölti az NHL-ben és az ismeretlenségből szépen csendben egyre figyelemreméltóbb rookie-szezont varázsol. Jelenleg 58 meccsen szerzett 34 pontnál tart, nem mellesleg a Tampa első sorában játszik, 2013 gólkirálya, Martin St. Louis mellett.

“Természetesen nem gondolom, hogy bárki is esélyesnek tartana bennünket – mondta erről a Phoenix Coyotes hátvédje, Zbynek Michalek. – Senki sem vesz minket túlságosan komolyan. De szerintem épp emiatt jó helyzetben vagyunk, senki nem vár el tőlünk semmit. Így lesz esélyünk meglepetést okozni a surranópályán.” Valami hasonló történt 2010-ben is, amikor hatalmas meglepetésre világbajnokok lettek, a döntőben megverve az oroszokat. De vajon sikerülhet-e ez kétszer ilyen rövid idő alatt. Az első meccsüket a svédekkel játsszák, márpedig a nagy csapatok a tornák elején mindig szenvednek kicsit. Végzetes hiba lenne azonban csak a svédekre koncentrálni, hiszen Lettország könnyen meglepheti a nem túl fürge cseh csapatot, nem beszélve Svájcról, amely a legutóbbi négy világbajnoki mérkőzésből hármat megnyert a csehek ellen.

cseh szocsi

Ennek ellenére Svájc megítélése vegyes. A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmet szerző csapat régóta ott toporog a kiugró siker árnyékában, sokat írtunk erről is és az elmúlt húsz év töretlen fejlődésének titkairól is. Az egyik kulcsfigura kétségkívül Sean Simpson, aki igyekszik lehűteni a kedélyeket: „Az én elvárásaim a csapattal szemben változatlanok. Ettől persze az emberek nagyobb nyomás alá fognak bennünket helyezni, a legutóbbi ezüstérmünk után. De mi tudjuk, hol a helyünk a világban, tudjuk, hogy ez egy kemény torna és benne kemény csoport lesz. Ugyanazzal az attitűddel kell pályára lépnünk, mint a vb-n, vagyis kiadni magunkból mindent, aztán majd meglátjuk, mindez mire lesz elég. Már az is nagy előrelépés lenne, ha bejutnánk a legjobb nyolc közé – utalt Simpson arra, hogy ezüst ide vagy oda, Svájcnak az élmezőnyben kivívott pozíciójának a megtartása is komoly fegyvertény lenne, hiszen mindenki rohamléptekkel fejlődik.”

A csapat legidősebb játékosa a 36 éves védő, Matthias Seger, aki 15 vb-n és három olimpián vett részt Szocsi előtt. Kisebb meglepetésre ő és nem a Flyersben játszó Mark Streit lett a csapat kapitánya. Streit az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő svájci játékos, aki ha csak teheti, mindig ott van a válogatottal és ilyenkor ő a csapatkapitány is. Igen ám, érvelt Simpson, de ezt nem mindig tehette, úgyhogy hiába ő a nagyobb név, az elmúlt 16 évben mindössze egy vb-ről hiányzó Seger régebb óta ott van a csapat mellett, jobban ismeri a játékosokat. A keret máskülönben nem tartogat meglepetéseket, a 11 NHL-es játékosból ketten fognak hiányozni, a sérült anaheimi védő, Luca Sbisa és Sven Bartschi, akinek nincs jó szezonja, így az NHL és a Calgary Flames helyett az AHL-ben vitézkedik. Kapusposzton hiányozni fog a sérült Martin Gerber, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az ezüst megszerzésében, hiszen Reto Berrával soha nem látott kiegyensúlyozott teljesítményre képes tandemet alkottak, és aki 2006-ban Torinóban 47 lövést fogott a Kanada ellen aratott 2-0-s diadal alkalmával. Nagy gond persze így sincs, hiszen az elsőszámú kapus az a Jonas Hiller lesz, aki legutóbb franchise-rekordnak számító 14 mérkőzéses győzelmi szériát produkált az Anaheimmel. A svájciaknak első lépésben Lettországot kellene megverniük és akkor viszonylag jó pozícióban várhatnák a két nagyot, vagyis Csehországot és Svédországot.

Svajc sochi

Mindehhez azonban Lettországnak is lesz egy-két szava. A balti állam már a részvételt is drámai körülmények között harcolta ki, hiszen a rigai selejtezőcsoport utolsó meccsén dőlt csak el a tornagyőzelem, a franciák pedig 20 perc után már 2-0-ra is vezettek. A meccset végül elveszítették a házigazdák, egy pontot azonban megmentettek és ez elég is volt ahhoz, hogy egy ponttal megelőzve a kazahokat, kettővel a franciákat sorozatban negyedik olimpiájukra készülhessenek. Ted Nolan nem is győzi hangsúlyozni, mekkora siker ez a kis balti állam számára, ám itt még nem akarnak megállni: “Nagy eredmény, hogy kijutottunk, de nincs ember a Földön, aki megnyugodna ettől. A Játékok mindannyiunkból a lehető legjobbat hozzák ki, és mint akárki más, mi is nyerni akarunk. Végül is az olimpia az a hely, ahol varázslatos dolgok tudnak történni.”

Márpedig ha valaki, hát az indián rezervátumban felnőtt Nolan tudja, mi az a varázslat, róla külön is érdemes olvasni, amit itt meg is tehetnek. A csapat magja természetesen a Dinamo Rigából kerül ki, így a 41 éves Ozolins is, aki mögött két Stanley-kupa döntő és egy gyűrű áll. A harmadik olimpiáján résztvevő és a nyitóünnepségen a lett zászlót vivő veterán 2008-ban visszavonult, de 2009-ben mégis visszatért segíteni a Rigának a KHL-ben. Erről az időszakról így vallott: “Egyszerűen pszichésen képtelen voltam játszani és egy teljes évig nem is foglalkoztam a hokival. Amikor hívtak, hirtelenjében azt sem tudtam, hol a szerelésem.” A játékos még azt is hozzátette, hogy egy évig egyáltalán nem is nézett hokit, ha nem játszik, nem érdekli a játék, inkább tanult, készült a civil életre. Mindazonáltal nagyon örül az olimpiának, más attitűddel játszik, már kevésbé stresszes, mint egyébként. Ami kulcsfontosságú tényező lehet, hogy a Riga idén kitűnően teljesít a KHL-ben, a rájátszás már megvan, ami nagy önbizalmat adhat minden játékosnak. A csapatnak egyetlen NHL-es játékosa van, a 20 éves Zemgus Girgensons, aki a Buffalo játékosa. A letteknek szintén nagy fegyvere lehet a híresen lelkes közönségük, akik minden bizonnyal Szocsiba is nagy számban is kísérik el kedvenceiket.

Lett sochi

Cimkék: , , , , ,

Összes (21)

Utolsó hozzászólások

 1.   #16
  cezar,   

  Jo Svéd Kezdet feljovo csehek idáig jobbak a svédek de jon a kiálitas.

 2. 75ah1c
    #17
  75ah1c,   

  @Tsd: Szuper minőségben, jó meccsek! Mekkorákat védett Masalkskis, bár Hillernek is volt egy olyan védése, hogy még ő maga sem tudta, hol a korong. Aztán 59:52-nél a svájciak eldöntötték!

 3. bvr
    #18
  bvr,   

  @Tsd: Nagyon köszi, ez király! :)) Így most épp tudom is nézni a finn-osztrákot.

 4. csiszi
    #19
  csiszi,   

  @Tsd: ez nagyon fasza, köszi! ráadásul minden eseményt párhuzamosan adnak (mint 2 éve az EBU - amúgy teljesen ingyen...)

 5.   #20
  cezar,   

  Mindegy mit játszotak ma ugyis továbjutnak a legjob nyolc kozé ilyen a játék rend-
  szer.Négy nyert mecsel a végén olimpia bajnok leszel.

 6.   #21
  macisajt,   

  Biztos én vagyok a hülye, de nem találom a BBC tv-t, és hiába van zen mate nem csinál semmit. Segítség!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS ÉLŐ
EBJL 12:40 OHCDMJ ÉLŐ
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk