Mire számíthatunk a C csoportban?

   

Február 12-én a C csoport küzdelmeivel megkezdődik a 2014-es téli olimpia legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, a férfi jégkorongtorna.

A Bolsoj Arénában Svédország–Csehország, a Sajba Arénában Svájc–Lettország mérkőzést rendeznek, magyar idő szerint este hattól. Írásunkban röviden bemutatjuk a négy válogatottat.

A csoport és a torna egyik esélyese Svédország. A 2006-os olimpia győztese annak ellenére bombaerős kerettel vág neki a tornának, hogy egyik legjobbját, Henrik Sedint, sérülés miatt nélkülözni lesz kénytelen. A svéd válogatott kiváló idősebb és kiváló fiatalabb játékosok kombinációja. Jelenleg három olyan csapat van az NHL-ben, amelynek svéd a csapatkapitánya: Zetterberg a Detroité, Henrik Sedin a Vancouveré, Landeskog a Coloradóé. További három svéd játékos visel A betűt NHL-es csapatában: Henrik Tallinder (Buffalo), Alexander Steen (St. Louis) and Nicklas Backström (Washington). Nem beszélve Daniel Alfredssonról, aki 14 évig volt az Ottawa csapatkapitány, így tudhat egyet s mást a dolgokról. Egyetlen játékosa lesz a válogatottnak, aki nem az NHL-ből érkezik, Jimmie Ericsson annak a Skellefteának a csapatkapitánya, amely vezeti az SHL-t, 10 ponttal előzve meg a második és hússzal a harmadik helyezett csapatot.

De nagy kérdés, mennyire érinti a háromkoronásokat egyik legjobbjuk, Henrik Sedin kiesése. Azt láthattuk, hogy a Sedin ikrek érkezéséig Stockholmban is igen akadozó volt a játékuk, a szövetségi kapitány pedig igen korán bejelentette, hogy a két Sedin nem csak, hogy ott lesz Szocsiban, de övék az első sor, annyi jégidővel, amennyihez az NHL-ben is szokva vannak. Per Marts kulcsszereplő a történetben. Élete egyik legnagyobb feladványát kell megfejtenie, miszerint hogyan rakja össze az első sort. Márpedig a szakember egyik erőssége a sablonoktól elszakadó gondolkodásmód és a csapatkohézió megteremtése. Mindebben nagy segítségére van a mentális felkészítésért felelős szakember, Per Pettersson. Ő és Marts tíz éve dolgoznak együtt, ráadásul a nyugodt munka körülményei eleve adottak, hiszen a szövetség már a torna előtt két évvel meghosszabbította a teljes edzői stáb szerződését.

Sweden Sochi

Az egész olimpia egyik legnagyobb szkepszissel várt szereplése talán Csehországé, akik az utóbbi időben nem igazán örvendeztették meg rajongóikat kiváló szerepléssel. Mindent elmond, hogy 1998-ban, mikor először mehettek NHL-esek az olimpiára, a cseh keret leggólerősebb játékosa Jaromír Jágr volt, és még ma, 41 évesen is ő számít az egyik legnagyobb ásznak. A cseh jégkorong az utóbbi időben mintha nem a szokott mennyiségben és minőségben termelné az utánpótlást. Alois Hadamczik szövetségi kapitány válogatása ráadásul jelentősen borzolta a kedélyeket, hiszen nincs ott Szocsiban sem Jiri Hudler, sem Radim Vrbata. Helyettük viszont ott lesz például a 42 éves Petr Nedved, aki nem az NHL-ben, hanem a Liberecben kergeti a pakkot immár hatodik éve. Ha Tomas Hertl nem sérül meg december 19-én, minden bizonnyal vele lehetne az öregedést ellenpontozni. Hertl hiányában ugyanakkor megnyílhat az út Ondrej Palat előtt. A 22 éves balszélső első teljes szezonját tölti az NHL-ben és az ismeretlenségből szépen csendben egyre figyelemreméltóbb rookie-szezont varázsol. Jelenleg 58 meccsen szerzett 34 pontnál tart, nem mellesleg a Tampa első sorában játszik, 2013 gólkirálya, Martin St. Louis mellett.

“Természetesen nem gondolom, hogy bárki is esélyesnek tartana bennünket – mondta erről a Phoenix Coyotes hátvédje, Zbynek Michalek. – Senki sem vesz minket túlságosan komolyan. De szerintem épp emiatt jó helyzetben vagyunk, senki nem vár el tőlünk semmit. Így lesz esélyünk meglepetést okozni a surranópályán.” Valami hasonló történt 2010-ben is, amikor hatalmas meglepetésre világbajnokok lettek, a döntőben megverve az oroszokat. De vajon sikerülhet-e ez kétszer ilyen rövid idő alatt. Az első meccsüket a svédekkel játsszák, márpedig a nagy csapatok a tornák elején mindig szenvednek kicsit. Végzetes hiba lenne azonban csak a svédekre koncentrálni, hiszen Lettország könnyen meglepheti a nem túl fürge cseh csapatot, nem beszélve Svájcról, amely a legutóbbi négy világbajnoki mérkőzésből hármat megnyert a csehek ellen.

cseh szocsi

Ennek ellenére Svájc megítélése vegyes. A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmet szerző csapat régóta ott toporog a kiugró siker árnyékában, sokat írtunk erről is és az elmúlt húsz év töretlen fejlődésének titkairól is. Az egyik kulcsfigura kétségkívül Sean Simpson, aki igyekszik lehűteni a kedélyeket: „Az én elvárásaim a csapattal szemben változatlanok. Ettől persze az emberek nagyobb nyomás alá fognak bennünket helyezni, a legutóbbi ezüstérmünk után. De mi tudjuk, hol a helyünk a világban, tudjuk, hogy ez egy kemény torna és benne kemény csoport lesz. Ugyanazzal az attitűddel kell pályára lépnünk, mint a vb-n, vagyis kiadni magunkból mindent, aztán majd meglátjuk, mindez mire lesz elég. Már az is nagy előrelépés lenne, ha bejutnánk a legjobb nyolc közé – utalt Simpson arra, hogy ezüst ide vagy oda, Svájcnak az élmezőnyben kivívott pozíciójának a megtartása is komoly fegyvertény lenne, hiszen mindenki rohamléptekkel fejlődik.”

A csapat legidősebb játékosa a 36 éves védő, Matthias Seger, aki 15 vb-n és három olimpián vett részt Szocsi előtt. Kisebb meglepetésre ő és nem a Flyersben játszó Mark Streit lett a csapat kapitánya. Streit az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő svájci játékos, aki ha csak teheti, mindig ott van a válogatottal és ilyenkor ő a csapatkapitány is. Igen ám, érvelt Simpson, de ezt nem mindig tehette, úgyhogy hiába ő a nagyobb név, az elmúlt 16 évben mindössze egy vb-ről hiányzó Seger régebb óta ott van a csapat mellett, jobban ismeri a játékosokat. A keret máskülönben nem tartogat meglepetéseket, a 11 NHL-es játékosból ketten fognak hiányozni, a sérült anaheimi védő, Luca Sbisa és Sven Bartschi, akinek nincs jó szezonja, így az NHL és a Calgary Flames helyett az AHL-ben vitézkedik. Kapusposzton hiányozni fog a sérült Martin Gerber, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az ezüst megszerzésében, hiszen Reto Berrával soha nem látott kiegyensúlyozott teljesítményre képes tandemet alkottak, és aki 2006-ban Torinóban 47 lövést fogott a Kanada ellen aratott 2-0-s diadal alkalmával. Nagy gond persze így sincs, hiszen az elsőszámú kapus az a Jonas Hiller lesz, aki legutóbb franchise-rekordnak számító 14 mérkőzéses győzelmi szériát produkált az Anaheimmel. A svájciaknak első lépésben Lettországot kellene megverniük és akkor viszonylag jó pozícióban várhatnák a két nagyot, vagyis Csehországot és Svédországot.

Svajc sochi

Mindehhez azonban Lettországnak is lesz egy-két szava. A balti állam már a részvételt is drámai körülmények között harcolta ki, hiszen a rigai selejtezőcsoport utolsó meccsén dőlt csak el a tornagyőzelem, a franciák pedig 20 perc után már 2-0-ra is vezettek. A meccset végül elveszítették a házigazdák, egy pontot azonban megmentettek és ez elég is volt ahhoz, hogy egy ponttal megelőzve a kazahokat, kettővel a franciákat sorozatban negyedik olimpiájukra készülhessenek. Ted Nolan nem is győzi hangsúlyozni, mekkora siker ez a kis balti állam számára, ám itt még nem akarnak megállni: “Nagy eredmény, hogy kijutottunk, de nincs ember a Földön, aki megnyugodna ettől. A Játékok mindannyiunkból a lehető legjobbat hozzák ki, és mint akárki más, mi is nyerni akarunk. Végül is az olimpia az a hely, ahol varázslatos dolgok tudnak történni.”

Márpedig ha valaki, hát az indián rezervátumban felnőtt Nolan tudja, mi az a varázslat, róla külön is érdemes olvasni, amit itt meg is tehetnek. A csapat magja természetesen a Dinamo Rigából kerül ki, így a 41 éves Ozolins is, aki mögött két Stanley-kupa döntő és egy gyűrű áll. A harmadik olimpiáján résztvevő és a nyitóünnepségen a lett zászlót vivő veterán 2008-ban visszavonult, de 2009-ben mégis visszatért segíteni a Rigának a KHL-ben. Erről az időszakról így vallott: “Egyszerűen pszichésen képtelen voltam játszani és egy teljes évig nem is foglalkoztam a hokival. Amikor hívtak, hirtelenjében azt sem tudtam, hol a szerelésem.” A játékos még azt is hozzátette, hogy egy évig egyáltalán nem is nézett hokit, ha nem játszik, nem érdekli a játék, inkább tanult, készült a civil életre. Mindazonáltal nagyon örül az olimpiának, más attitűddel játszik, már kevésbé stresszes, mint egyébként. Ami kulcsfontosságú tényező lehet, hogy a Riga idén kitűnően teljesít a KHL-ben, a rájátszás már megvan, ami nagy önbizalmat adhat minden játékosnak. A csapatnak egyetlen NHL-es játékosa van, a 20 éves Zemgus Girgensons, aki a Buffalo játékosa. A letteknek szintén nagy fegyvere lehet a híresen lelkes közönségük, akik minden bizonnyal Szocsiba is nagy számban is kísérik el kedvenceiket.

Lett sochi

Cimkék: , , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 15., vasárnap
EBYSL 12:10 MACRBS 3-4 HVÉGE
EBYSL 14:30 MZAAVS 2-3 HVÉGE
EBYSL 16:20 VSVDMJ 3-2VÉGE
EBYSL 16:40 VASSLL 1-2VÉGE
EBEL 17:00 AVSG99 1-5VÉGE
EBYSL 17:00 HKBZNO 1-5VÉGE
MOL 17:00 GALMAC 1-7VÉGE
MOL 18:30 DHKTIT 4-3VÉGE
január 16., hétfő
U18 17:15 MISPEF 10-2VÉGE
MOL 17:30 BRAMAC 0-3VÉGE
MOL 18:00 UTEDAB 4-1VÉGE
  • M4 SPORT
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
NHL 01:35 MTLPIT 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKSJS 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 DHKPEF 
U18 16:00 AVSUTE 
U18 16:00 ETOMIS 
EBYSL 17:40 VASMZA 
EBYSL 18:00 AVSVIC 
MOL 18:00 DABBRA 
U18 18:10 VASMAC 
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk