A rezervátumtól Lettország kispadjáig

   

A Szocsiban induló sportolók és szakvezetők közül talán Ted Nolan életútja a legviszontagságosabb. A hoki Mészöly Kálmánja az ojibwe indiánok egyik rezervátumában látta meg a napvilágot, családja 12 gyermeke közül ő volt a 10.

Az 55 éves kanadai szakember víz és villany nélkül nőtt fel, és bár korán elkezdett jégkorongozni, az iskolai csapatban külön sorba kellett tenni a bátyjával, mert közös ütőjük és kesztyűjük volt. Szülei korán meghaltak, apját 14 évesen veszítette el, édesanyját nem sokkal később gázolta halálra egy ittas sofőr. Húszéves korában igazolta le a Detroit, végül 78 meccset játszott a világ legerősebb ligájában.

Mindez erősen meghatározza viszonyát a sporthoz: “Ez csak játék. Annyi minden miatt aggódhatunk és stresszelhetünk ezen a világon, a sport nem tartozik ezek közé” ? nyilatkozta a Buffalo Sabres és a lett válogatott szakvezetője az olimpiai hírszolgálatnak. Nolan 16 év után idén tért vissza a Buffalóhoz, ahol vezetőedzői karrierjét kezdte az NHL-ben az 1995/96-os szezonban. Első teljes idényében meg is választották az év edzőjének, azonban szerződése kapcsán vitába keveredett klubjával, amely el is engedte a szakembert.

Nolan Latvia

2011-től vezeti Lettország kispadját, és annyira megszerette az országot, a válogatottat, hogy amikor régi klubja 16 év után megkereste egy újabb ajánlattal, csak azzal a feltétellel vállalta el, hogy figyelmét megoszthatja a Sabres és Lettország között. Nolan elismerte, hogy a lett felkérés idején azt sem tudta, hol található Lettország a térképen és hogy játékosai többségének vezetéknevét a mai napig nem tudja helyesen kiejteni. “De ismerem mindegyikőjüket, 90%-ukkal két éve dolgozom együtt. Ismerem őket névről, a stílusukról, tudom, mire képesek a csapatért és mik a határaik.”

Nolan 2

Nolan az egyik legszebb emlékeként az olimpiai kvalifikációs torna megnyerését említi. Mint mondja, ez egészen más, mint amikor alanyi jogon van ott valaki a játékokon, itt ki kellett harcolni a részvételt. A torna pedig éppen azért semmihez sem fogható, mert az olimpiai aranyérem a tét.

Fia, Jordan Nolan máris túltett rajta. A Los Angeles Kings játékosként 2012-ben Stanley Kupát nyert, biztosan halad 150. NHL-meccse felé.

Jordan Nolan

Jordan Nolan 2

Jordan Nolan 3

 

Nolanek

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum