Ezért kapunk kevesebb olimpiát idén

 

Javában zajlanak a téli olimpia küzdelmei Szocsiban. Hogy ez a hétköznapi magyar embereknek nem tűnik fel? A hiba nem az ön készülékében van.

Lassan 25 éve annak, hogy az olimpiák ideje alatt elég volt az Eurosportra kapcsolni, és szinte napi 24 órában nézhettük valamelyik sportág élő közvetítését. Idén ez nincs így, erről Szabó Gábor, a sportcsatorna hazai kiadásának főszerkesztője írt a Magyar Narancs felületén működő blogjában, illetve a Nemzeti Sportnak is nyilatkozott. Elmondása szerint az idei olimpiára a NOB a közvetítések új értékesítési koncepciójával állt elő. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a nemzetközi szervezet megállapodott az Európai Közszolgálati Televíziók Szövetségével, az EBU-val a közvetítésekről és azok áráról. A 2014-es olimpia előtt a NOB a piacon értékesítette a jogokat, ami azt jelentette, hogy országonként keresett közvetítőt és a legtöbbet kínáló televíziós társaság kapta a kizárólagos jogokat. Mi lett mindennek az eredménye?

szocsi tv 2

Egyfelől a NOB bevétele nőtt. Másfelől viszont szinte mindenki más rosszabbul járt, mint eddig. A nézők egészen biztosan. A jogokat elnyerő televíziós társaságok többségének ugyanis már az is gondot jelent, hogy a 100 órás közvetítési minimumot beszorítsák műsorstruktúrájukba, illetve egyéb ? például közszolgálati ? kötelezettségeik mellé. Összehasonlításképpen az Eurosport négy évvel ezelőtt közel 500 órát közvetített Vancouverből, a magyar közszolgálati adók ennek idén a töredékét adják.

A kizárólagosság ugyanakkor azt is jelenti, hogy közvetítéseknek geokódoltaknak kell lenniük, tehát nem nézhetjük egy, a közvetítési jogokat birtokló akármelyik tévétársaság közvetítését, hanem csak a Duna Tv-jét. Akik persze mindent megtesznek a nézők minél színvonalasabb kiszolgálása érdekében, egyszerűen objektív akadályai vannak, hogy képtelen a korábbi időben megszokott mennyiségben sugározni. Így fordulhat elő, hogy nem csak kedvenc sportágunk megy igencsak korlátozott óraszámban, de a nagyon alacsony számú magyar versenyző sem mindig kerül képernyőre. Hogy mindezért mégis kire kell haragudni, az kevésbé érdekes kérdés, mint az, hogy miként lesz ezután.

szocsi tv 3

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum