Nyolcan maradtak a legutóbbi vb-csapatból

   

Rich Chernomaz azt ígérte, pénteken 4 rutinos játékos pihen és minden fiatal játszik Lengyelország ellen. Így is lett, megvannak a sorok. Egyszerre zárjuk le a fehérorosz meccset és nyitjuk meg a lengyel meccsről a diskurzust. Rengeteg érdekesség egy helyen.

Rich Chernomaz bátran vállalkozik a merésznek látszó húzásokra a februári EIHC-torna keretében. Már a 42 fős bő keret kijelölése is komoly paradigmaváltást jelentett. Ezt követte a Gdanskba utazó 26 játékos megnevezése. Ezt követően megígérte, hogy végig négy sorral játszunk a lengyel tornán. Majd eljött az első mérkőzés hajrája, 0-2-nél a kapus lehozatalos helyzetnél 6 a 4 ellen Sebőköt küldte be Azari mellé, komoly helyzetünk is volt ebből, majd az utolsó percben 6 az 5 ellen a következő sor lőtte a gólunkat: Szirányi, Tokaji, Kovács Cs., Galanisz, Németh A., Nemes. A fehérorosz időkérés után pedig az utolsó 37 másodpercre már vissza sem állította a kapust, maradtunk hatan a középkezdésnél. Az utolsó másodpercben akár ki is egyenlíthettünk volna.

HUNPOL 1

Ezek után a szövetségi kapitány ismertette a pénteki tervet, miszerint 4 rutinos játékost pihentet Lengyelország ellen. A délelőtti edzés után ki is jelölte a második meccsre vonatkozó játékoskeretet, amelyből Hetényi Z., Hegyi Á., Ladányi és Mihály maradt ki ezúttal. Ez azt jelenti, hogy a kiváló formában játszó hazaiakkal szemben egy olyan magyar csapat áll majd, amelyben 5 juniorkorú játékos található, és a játékosok több mint a fele 1990-ben vagy később született. A legutóbbi világbajnokságon 3 hátvéd és 4 csatár volt ott a pénteki sorainkból, plusz a cserekapus Rajna Miklós. Egyszersmind a pénteki kettő után újabb három újoncot avatunk, először játszik a felnőtt válogatottban Reiter Attila, Dósa Krisztián és Kocsis Ferenc. Ne feledjük, a jelenleginél erősebb kerettel is milyen nehezen győztük le a mostanival szinte megegyező lengyel válogatottat a Jégpalotában, büntetőkkel 2-1-re.

Rich Chernomaz csapata a Magyarország–Lengyelország meccsre:

Sevela (Rajna)

Gröschl, Szirányi
Tokaji, Reiter
Hüffner, Gőz
Orbán, Varga

Kovács, Vas J., Sárpátki
Benk, Galanisz, Azari
Németh, Sebők, Magosi
Kocsis, Nemes, Dósa

A 20:45-kor kezdődő mérkőzést a TVP Sport közvetíti.

Csütörtöki játékunkkal megkeserítettük a fehéroroszok életét. A szláv népektől megszokott önmarcangolást eredményezett az eredmény, pontosabban a támadójátékuk eredménytelensége. A nép hangja egyrészt szégyennek nevezte, hogy a tartalékos magyarokat csak ennyire sikerült megverni, egy csendesebb kisebbség megállapította, hogy ugyan már, hiszen látható volt, hogy már a magyarok is magas szinten megtanulták a védekezést. A konklúzió nagyjából megegyezett Glen Hanlon szövetségi kapitány értékelésével, a sztárok nélkül nem megy:

“Az ilyen meccsek után még többre kell értékelnünk a válogatott legjobb hokisait” – mondta a tengerentúli edző, majd név szerint említette Grabovszkijt, a Kosztyicin fivéreket, Kaljuzsnijt és Kolcovot, mondván, amikor ők ott vannak a jégen, egészen más a játék minősége. “Nemrégiben színvonalában egy KHL-es találkozóhoz hasonlítottam a Nyeman–Junoszty bajnoki meccset, de azért mégsem a SZKA–Ak Barsz párosításra gondoltam” – magyarázta a különbséget a jók és a legjobbak között. “Összességében volt miért izgulnunk a magyarokkal játszott mérkőzésen – folytatta –, többek között a pocsék helyzetkihasználás miatt. Ezen a problémán a továbbiakban még komolyabban kell dolgoznunk.”

HUNPOL 2

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Szirányi Bence: “Pörgős mérkőzés volt ez, nagyon jól játszott a fehérorosz csapat, de a 2. és a 3. harmadban már sikerült felvennünk a ritmust. Gyorsan hozzáteszem a jó eredményhez, hogy Hetényi Zoltán ismét kiválóan védett, ez megalapozta ezt. Lehetett volna nagyobb is a különbség a látottak alapján, egyszer-kétszer beragadtunk a kapunk elé, ilyenkor nagyon elkapták a fonalat riválisaink. De úgy érzem, ekkor sem léptünk ki a játékból, tartottuk a fonalat. Végig bírtuk erővel, minden játékosunk jó állapotban érkezett klubjából a válogatotthoz.

A gólom érdekes volt. Már előtte néztem, hogy ellőjem-e, és úgy döntöttem, jó a helyzet, de blokkolta az elém vetődő védő. Szerencsém is volt, mert ki tudtam húzni alóla és mire felállt, elkorcsolyáztam mellette, közelebb vittem és sikerült Koval mellé belőnöm. Nagyon örültem a gólnak, mert az egész csapat sokat dolgozott azért, hogy ne nullával jöjjünk le a végén.”

Nemes Benjámin: “Elég sokat játszottam, ami nagyon jókor jött nekem, hiszen a klubcsapatomban előfordul, hogy csak néhány csere jut egy-egy mérkőzésen. Jól ment a bulielhozatal, jó százalékban sikerült megnyernem a párharcokat. Örültem annak is, hogy a speciális sorokban is számítanak rám, egy csatár természetesen emberelőnyt szeret igazán játszani, de ezúttal emberhátrányos védekezésben kaptam feladatokat, úgy éreztem, a csapat hasznára tudtam lenni ott is. Igyekeztem mindent kiadni magamból, szeretnék ezen a tornán mindhárom meccsen jégre lépni. Nagyon örülök annak is, hogy az egyetlen gólunknál fent voltam a jégen.”

Sárpátki Tamás, az egyik újonc (bal oldalon): “Az első harmadban volt 3-4 cserém, a másodikban többet játszott a sorunk és mentem előnyben is, és a harmadik harmadban nagyjából ugyanennyit voltunk bent. A végén még 6 az 5 ellen is betett az edzőnk. Nagyon jól éreztem magam ezen a mérkőzésen, örülök, hogy ennek a nagyszerű csapatnak a tagja lehetek és hogy egy ilyen erős ellenféllel szemben lephettem először jégre a felnőtt válogatottban. Nagyon bízom abban, hogy pénteken meg is lesz az első győzelmem a felnőttek között.”

Sebok Sarpatki

Fotó: icehockey.hu

Sebők Balázs, a másik újonc (jobb oldalon): “Elég idegesen, túlságosan izgatottan kezdtem, de szerencsére sikerült viszonylag korán túllendülnöm ezen, amiért hatalmas köszönettel tartozom az egész csapatnak, mivel rengeteg biztatást kaptam a játékosoktól és a stábtól. Egész sokat játszottam szerencsére, ami szintén sokat segített abban, hogy könnyebben el tudjam kapni a ritmust. A meccs nagyon jó iramú, kiélezett csata volt, rettentő jó lett volna nyerni persze, de úgy gondolom, nagyon jó eredményt értünk el így is.”

u20montage

Pénteken hárman debütálnak a válogatottban, közülük Kocsis Ferencet elég jól ismerik a hazai hokiszurkolók, már tavaly is játszott az EBEL-ben, de a juniorvébén kiváló teljesítményt nyújtó két újoncot röviden bemutatjuk.

Reiter Attila 6 éves kora óta az Alba Volán játékosa. A 19 éves hátvéd 2 éve 3 meccset játszott a MOL Ligában, az EBEL-ben novemberben mutatkozott be, két meccset kapott, határozott, gyors játékkal hívta fel magára a figyelmet. Eddig két ifjúsági és két junior-világbajnokságon szerepelt, az EBEL juniorcsapat oszlopos tagja. Ha minden igaz, egy nagyon rutinos társat kap első meccsére, Tokaji Viktor oldalán játszik.

“Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy a kapitány elhoz a lengyelországi tornára. Természetesen nagyon örülök, hogy így döntött a stáb. A kétnapos felkészülés nagyon fárasztó volt, nagyon sokat játszottunk, a megszokottnál nagyobb tempóban. Meglepően jól fogadtak minket a rutinosabb kerettagok, nagyon segítőkészek velünk, úgyhogy könnyen lehet tanulni tőlük. Edzői értékelést jelenleg még nem kaptam, de igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy elégedettek legyenek velem. A lehető legjobb formámat szeretném hozni, az a célom, hogy bebizonyítsam, magas színvonalon is megállom a helyemet. Mert valóban hatalmas a különbség az EBEL U20 és a KHL, vagy éppen a DEL között, ahonnan szintén több ellenfelünk érkezik, de felkészültem a várható sebességkülönbségre is.”

Dósa Krisztián duplán ünnepel, 20. születésnapján kap lehetőséget a válogatottbeli bemutatkozásra. A fiatal játékos a Bp. Starsban kezdett hokizni, majd a MAC érintésével igazolt a Volánhoz, ahol 3 szezont húzott le. 2012-ben visszatért Budapestre, azóta a MAC játékosa. Felnőtt mérkőzést még nem játszott korábban, illetve az OB II.-ben van 9 meccse három szezonnal ezelőttről. A hátvédként és csatárként egyaránt bevethető fiatal játékos két U18-as és egy U20-as vébén szerepelt. Ez évben az osztrák és a magyar juniorbajnokságban játszik.

“Nem számítottam bemutatkozásra, már a bő kerethez kapott behívót is óriási dolognak tartottam. Nagyon meglepődtem, amikor a szűkítésnél rám nem került sor. Jó volt nagyon az edzőtábor, úgy érzem, jól is sikerült, a magasabb tempóhoz többnyire alkalmazkodtam. Ha nem utazhattam volna ide, a tornára, akkor is óriási élmény lett volna, így meg főleg. Az idősebbek közül mindenki barátságos volt a fiatalokkal, segítettek minket még a játéknál is, ha hibáztunk, akkor is türelmesebbek voltak. Összességében a stáb meg volt elégedve a fiatalokkal, mindenki hajtott és igyekezett megmutatni, mit tud, de személy szabott értékelést mindig csak a szereplés végén kapunk, tehát eddig csak azok, akik már nincsenek velünk. Az biztos, hogy mindent megteszünk majd, hogy segítsük a csapatot a hátralévő meccseken. Mindentől függetlenül már az is nagy szó, hogy utaztunk, szóval senki sem lesz csalódott, ha keveset játszik. Remélem, pozitívan tudok hozzájárulni majd a meccshez, az biztos, hogy az edzőtáborhoz képest még egy fokkal nagyobb lesz a tempó. Biztosan lesz furcsa része is a pénteki mérkőzésnek. Már az edzések alatt is az volt, hogy nem 18-19 évesekkel küzdök a sarokban a korongért, hanem esetenként 30 évesekkel. Az edzők azt tanácsolták nekünk, hogy ne nézzük, ki ellen kell megküzdeni, mert magunkat hozhatjuk nehéz helyzetbe, ha túlságosan tiszteljük a másikat. Igyekszem este sem ezzel foglalkozni.”

A felnőtt válogatott bő kerete a februári EIHC-tornára:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Hetényi Zoltán 1988 Fehérvár
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Sevela Peter 1983 Dab.Docler
Védők:
Dósa Krisztián 1994 MAC
Gőz Balázs 1992 Morzine-Avoriaz (FRA)
Gröschl Tamás 1980 Dab.Docler
Hegyi Ádám 1986 Miskolc
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Fehérvár
Támadók:
Azari Zsolt 1986 Dab.Docler
Benk András 1987 Fehérvár
Galanisz Nikandrosz 1988 Dab.Docler
Kocsis Ferenc 1995 Fehérvár
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Ladányi Balázs 1976 Dab.Docler
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Mihály Árpád 1980 Fehérvár
Nemes Benjámin 1993 Fehérvár
Németh Attila 1992 Fehérvár
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Vas János 1984 Rouen (FRA)

A gdanski EIHC-torna programja:

2014. február 6., csütörtök, 16.30: Magyarország–Fehéroroszország 1-2
2014. február 6., csütörtök, 20.00: Lengyelország–Olaszország 2-1

2014. február 7., péntek, 17.00: Fehéroroszország–Olaszország (ImprezyLive.pl)
2014. február 7., péntek, 20.45: Lengyelország–Magyarország (TVP Sport)

2014. február 8., szombat, 17.00: Olaszország–Magyarország (ImprezyLive.pl)
2014. február 8., szombat, 20.45: Lengyelország–Fehéroroszország (TVP Sport)

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
október 18., szerda
MK 16:00 KMHFTC 1-6VÉGE
U18 17:35 GEPSCC 1-40VÉGE
MK 18:00 DABUTE 3-5VÉGE
MK 19:30 MACTIT 3-0VÉGE
október 19., csütörtök
U18 14:45 DHKMAC 2-3 BVÉGE
U18 16:00 PEFMIS 4-2VÉGE
U18 17:05 GEPVAS 0-15VÉGE
U20 17:20 ETOAVS 5-7VÉGE
U18 17:40 AVSSCC 6-0VÉGE
U18 18:00 ZEGUTE 1-5VÉGE
U18 19:00 SZDETO 0-12VÉGE
U20 19:00 UTEVAS 1-2VÉGE
október 20., péntek
KK 13:30 TXUMIS 0-5VÉGE
U20 16:50 SLLKMH 2-3VÉGE
KK 17:30 BRACZB 8-4VÉGE
EL 18:00 DABMAC 3-6VÉGE
EL 18:00 UTEVC2 4-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 2-3 HVÉGE
EL 18:30 TITFTC 1-2 BVÉGE
U20 20:00 HDJMAC 2-1VÉGE
október 21., szombat
U18 12:30 ZNOAVS 
U20 12:40 VSVKMH 
KK 13:30 MISCZB 
U20 14:45 G99DHK 
U20 15:50 SLLMAC 
EWHL 17:30 SKPKMH 
KK 17:30 BRATXU 
U18 18:00 ETOKMH 
U18 18:30 MACMIS 
U18 19:00 UTEVAS 
U18 19:00 UTEVAS 
október 22., vasárnap
U20 09:40 VSVMAC 
U18 12:45 VSVKMH 
U20 12:50 HDJKMH 
EWHL 13:00 KMHNEH 
KK 13:30 CZBTXU 
KK 17:30 MISBRA 
EBEL 17:45 AVSEHL 
    • M4 SPORT
EL 17:50 VC2DAB 
EL 18:00 FTCMAC 
U20 18:00 VICVAS 
EL 18:30 UTETIT 
október 24., kedd
U18   AVSMAC 
október 25., szerda
MK 18:00 FTCTIT 
MK 18:40 VASMIS 
október 26., csütörtök
U18   MISVSV 
U18   PEFDHK 
U18   SZDGEP 
U20   UTEAVS 
U20   ZNOMAC 
U20 19:25 KMHDHK 
október 27., péntek
U18 15:40 VASOKR 
U18 17:10 KMHVIC 
EL 17:50 VC2BRA 
EL 18:00 FTCUTE 
EL 18:30 TITMIS 
EL 19:00 MACSCC 
U18 19:10 UTEKAC 
   H I R D E T É S
Partnerünk