Jógával támogatják meg a jó eredményeket

   

A rájátszáshoz közeledve minden kis részletnek egyre nagyobb jelentősége van. Világszerte terjed a jégkorongcsapatok körében kiegészítő tevékenységként a jóga. A Sapa Fehérvár AV19-nél is bevezették.

“Novemberben kerestük meg Ocskay Gábort, Benkné Cselényi Szandrával közösen, hogy szeretnénk a klubnál elindítani egy ilyen programot ? tájékoztatta a Jégkorongblogot a kezdetekről Puskás Kata, a magyar jégkorongsport örökös segítője, a Himalájai Jóga Tradíció oktatója és Benkné Cselényi Szandra, akinek neve is elárulja, miért szeret oly elhivatottan segíteni a csapatnak. ? Gábor azt mondta, hogy nagyon szimpatikus neki a kezdeményezésünk és maximálisan támogatja. Szerencsére a szakvezetés is nagyon pozitívan fogadta az ötletet. Marty Raymond vezetőedző elmondta nekünk, volt már olyan csapata, ahol jógáztak, és tapasztalatai pozitívak voltak, nagyon hasznos volt a játékosoknak ez a kiegészítő tevékenység.”

joga 2

Fotó: Mudra László

Hazánkban először JP MacCallum, a Dab.Docler kanadai vezetőedzője beszélt részletesebben arról, hogy a kanadai csapatoknál alkalmazzák e módszert. Ez persze nem meglepő, mivel felesége, Mara Panacci komolyan foglalkozik a témával. De természetesen egyéb tengerentúli példákat is tudunk hozni, kezdjük Tim Thomasszal.

Itt pedig a Detroit Red Wing AHL-es farmcsapata, a Grand Rapids Griffins szokásos heti jógaórája látható:

A jógaórák januárban kezdődtek Székesfehérváron, nagyjából tíz játékos vesz részt rendszeresen a fakultatív alkalmakon. Orbán Attilával azonban októbertől foglalkoznak egyénileg a jógaoktatók. Ezért az ő tapasztalatai már mérvadóak.

Mióta jár jógaórára?

Egyénileg kezdtem el néhány hónapja, de már régebben is érdekelt. Puskás Kata külön a jégkorongosoknak kifejlesztett jógát oktat. Szerencsém volt, hogy megismerhettem őt, és így lehetőségem nyílt arra, hogy ebbe a sportágba is belekóstolhassak. Egy-egy foglalkozás során nagyon komoly munka folyik. Kata mindenre figyel, így eléggé elfáradok az órák végére. Kiegészítő tevékenységként kezdtem el jógázni, arra gondoltam az elején, főként nyújtásra és erősítésre használom. De ahogy jobban elkezdtem megismerni, egyre többet láttam benne. Észrevettem, hogy már nem olyan feszesek az izmaim, nem annyira kötött a csípőm, erősödnek olyan izmaim, amiket eddig nem is nagyon használtam. Kiegyensúlyozottabbá váltak az izmok, a csontrendszerem, a belső szerveim működése. De a testi változások mellett a lelkem is kezd változni, átalakulni. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek igénylik a befelé fordulást, az odafigyelést, a nagyobb koncentrációt. E nélkül nem is tudnék végrehajtani bizonyos gyakorlatokat.

Orban Attila AVS

A csapatból hányan csatlakoztak?

Néhány hete indult be csoportosan a jógázás. Úgy tudom, hogy ez egy hosszú távú terv első lépése. Én a csapatkurzuson kívül továbbra is járok külön foglalkozásokra Katához.

Hogy fogadták az ötletet?

Minden, ami pluszt ad, az hozzájárulhat a sikeres versenyzéshez, az eredményes munkához. Ezért természetesen örültem, hogy a csapattársaim is megismerkedhettek ezzel a sportággal. Úgy tapasztaltam, hogy a csapatban is szívesen fogadták ezt a mozgásformát.

joga 1

A jógafoglalkozás fakultatív?

A csapatjóga bizonyos játékosokra, így rám nézve is kötelező. Mint említettem, járok egyéni foglalkozásokra is, mert ezen órák segítségével nő az erőm és az állóképességem, az izmaim rugalmassága, fokozódik a koncentrációm, elkerülhetem a sérüléseket, ha netán mégis megsérülök, gyorsabb lesz a felépülés folyamata, valamint a jóga megtanít kezelni a stresszt, ezáltal nőni fog a magabiztosságom és a teljesítményem is.

A csapatból hányan vesznek részt a foglalkozásokon?

Nagyjából 10-en vagyunk egyszerre. Változó a létszám, a sérülések, a fizikai állapot és egyéb tényezők miatt nem stabil a részt vevők száma, de idővel egyre többen leszünk.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum