Csapata ellen fogadott a dán válogatott csatár

   

Dániához fűződik a jégkorongsport első napvilágra került fogadási csalása. Hogy előbb-utóbb lesz ilyen, azt biztosra vehettük, de hogy éppen egy skandináv országban, az meglepő. A klub kirúgta, az IIHF letiltotta az érintetteket.

Az Esbjerg Energy január 3-i, Rungsted elleni mérkőzése előtt az esbjergiek három játékosa, a kapus Dennis Jensen, továbbá két csatár, a válogatott Kirill Starkov és a kanadai légiós Tyler Moisenko saját csapata ellen fogadott. Már január 3-án érezhették néhányan, hogy valami nem kerek, amikor a fogadóirodák egy része néhány órára váratlanul levette műsoráról a Rungsted?Esbjerg meccset gyanús fogadási tevékenység miatt. A dán szövetség vizsgálata szerint a játékosok nem a végeredményre fogadtak ugyan, hanem arra, hogy a sereghajtó Rungsted legalább egyszer betalál az első harmadban, de a szezon eleje óta él a szabály, miszerint minden olyan meccsre tilos fogadniuk a játékosoknak, amelyen a saját csapatuk részt vesz. A gólszerzés végül háromszor is sikerült az első harmadban a Rungstednek, miközben Jensen állt az esbjergi kapuban. Végül a sereghajtó 7-4-re nyerte az összecsapást.

A mérkőzés összefoglalója:

A három játékost az Esbjerg azonnali hatállyal kirúgta, a 26 éves Starkov, akit az NHL-be is draftoltak annak idején, elbúcsúzhat a dán válogatottól is, pedig ott is alapember, a tavalyi A csoportos világbajnokság túlnyomó részében az első sorban játszott. A klub rendkívül karakán döntést hozott, hiszen ő a legnagyobb áldozata az egész históriának. Ugyanis Starkov és Moisenko a liga legeredményesebb csatárai közé tartozik, előbbi 31 meccsen 12+33-mal a második, utóbbi 31 meccsen 16+27-tel a negyedik a kanadai táblázaton, mindkettő az Esbjerg első sorában játszott. A klub helye még nem biztos a playoffban, két legjobbjának kirúgásával lehet, hogy a rájátszás is elúszik. A következetesség azonban a későbbiekben kamatozhat.

Esbjerg Rungsted

A kirúgott játékosok élete nem lesz egyszerű. A hazájában az AHL-ig jutó Moisenko a dán Jydske Vestkystennek nyilatkozta, hogy az élete romokban hever, alighogy felépítette magát Európában, máris mehet vissza Észak-Amerikába, de ilyen előélettel ott is csak a háztömb körüli bajnokságok maradnak számára. Az orosz származású Starkov a svájci másodosztályú Red Ice Martignyhez szeretett volna menekülni, de az IIHF megakadályozta ezt, nem járult hozzá a nemzetközi transzferhez. Úgy tűnik, egyelőre mindhárman csak az IIHF-en kívüli ligákban találhatnak maguknak jégkorongos munkát.

Starkov a lebukás után azonnal elismerte bűnösségét és a dán média rendelkezésére állt, ahol nyíltan beszélt hibájáról. Ugyanakkor hozzátette, a mérkőzés folyamán nem befolyásolta játékát a fogadás, ezt teljesítménye, lőtt gólja is igazolja. 0-1-nél csak arra gondolt, hogy valahogy meg kell nyerni a meccset. A mérkőzésen jobb volt az ellenfél, azért nyert, nem a fogadás miatt. Hozzátette, korábban soha nem tett ilyet és a jövőben sem fog.

A klub szponzorai nagyon érdekesen reagáltak. Nemhogy elhatárolódtak volna az eseményektől, hanem azonnal plusz forrásokat, mintegy 40 ezer eurót biztosítottak a csapat számára, amiből még az átigazolási határidő előtt két légióst igazolhatnak.

Kirill_Starkov

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum