Kezdődik a MOL Liga hajrája

   

Lassan a célegyenesbe fordul a MOL Liga alapszakasza, és az előző évihez hasonló végjáték körvonalazódik. Matematikailag még egy csapat helye sem biztos a legjobb négy között, bár a Dab.Docler talán némileg kényelmesebb helyzetben van. Óriási a tülekedés a középmezőnyben.

Előnye, egy meccsel kevesebbet játszva is, 10 pont a második helyezett Miskolccal szemben, és 18 pont az ötödik HSC Csíkszereda előtt. Mindez akkor, amikor egy-egy csapat legfeljebb már csak 27 pontot tud szerezni, elég soknak számít. A második helyen álló Miskolc 8 pontra van az 5. HSC-től, 16-ra a 6. Ferencvárostól, de a 3. és 4. helyen álló Érsekújvárnak és Brassónak már csak 3, illetve 11 pont az előnye az üldözőktől. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy ismét egy-két pont, vagy pontegyenlőség esetén a direkt összevetés dönthet majd a rájátszásba jutók és az onnan kimaradók között.

Éppen ezért nem haszontalan megnézni, hogy állnak az eddig lezárult párharcok, és melyik csapatnak hogy alakul a hátralevő programja. Négy olyan párosítás van, amelyben az összes meccset lejátszották már a szezonban. A Brassó-HSC rivalizálásnak a román bajnokság szempontjából is jelentősége van. Jobb egymás elleni eredménye miatt a Brassó lesz az első kiemelt a román bajnokság legjobb 4 csapata között, és ha a MOL Liga alapszakasz végén e két klub között pontegyenlőség alakulna ki, akkor kettejük közül is a barcaságiak végeznének előbb.

A Brassó–Ferencváros párharc ennél is szorosabban alakult, a megszerzett pontok azonosak, az összesített gólkülönbség a Ferencvárosnak kedvez. A Miskolc–Érsekújvár párban a borsodiak állnak jobban, és ugyanez a helyzet a Miskolc-UTE összevetésben is, ám ezt nyilvánvalóan zárójelbe tehetjük egyelőre, ennek csak nagyon sokszoros holtverseny esetén lehetne döntő szerepe.

Hétfőn este még egy páros csata befejeződik, lejátsszák a nyolcadik Dab.Docler–Érsekújvár meccset is. Érdekes, hogy a mezőnyt biztosan vezető dunaújvárosiak egyelőre nem állnak jól ebben az összevetésben, eddig 12 pont az Érsekújváré, és 9 a Dunaújvárosé. A gólkülönbség jelenleg 19-19, tehát a képlet roppant egyszerű: ha a Dab.Docler rendes játékidőben nyer, akkor ebben a párban övé lesz az előny, ha az Érsekújvár pontot szerez, akkor viszont a felvidékiek lesznek jobbak a direkt összevetésben.

Lezárult párharcok:
BRA–HSC: pontszám 15-9 a Brassó javára
BRA–FTC: pontszám 12-12, az összesített gólkülönbség 25-23-ra a Ferencvárosnak kedvez
NZA–MIS: pontszám 14-8 a Miskolc javára
MIS–UTE: pontszám 23-1 a Miskolc javára

Ugyanilyen fontos a szurkolói esélylatolgatásokhoz ismerni a hátralevő programot. A sorsolás szeszélye folytán az utolsó játéknapon a már kiesett UTE lesz szabadnapos, így ha minden jól megy, három meccsen is agyonizgulhatják magukat a drukkerek. Addig azonban még mindenkinek hátravan legalább 8 meccse.

Első ránézésre a hétfőn harmadik erdélyi túráját záró Miskolcnak van a legnehezebb dolga. A borsodiak már nem játszanak a papíron legkönnyebb ellenfél UTE ellen, viszont még egyszer visszatérnek majd Csíkszeredába és Brassóba.

Hátralevő mérkőzések:

Dab.Docler (82 pontja van eddig, 9 mérkőzése van hátra/ezeken 27 pontot szerezhet még – a hátralevő meccsek közül 5 otthoni, 4 idegenbeli): NZA (otthon), MIS (idegenben), FTC (o), UTE (o), FTC (i), HSC (i), BRA (i), BRA (o), HSC (o)

Miskolc (72p, 8 mérk/24p – 4 o, 4 i): BRA (i), DAB (o), HSC (o), FTC (i), BRA (i), HSC (i), BRA (o), FTC (o)

Brassó (67p, 8 mérk/24p – 5 o, 3 i): MIS (o), NZA (o), UTE (o), MIS (o), DAB (o), DAB (i), MIS (i), NZA (i)

Nové Zámky (67p, 9 mérk/27p – 4 o, 5 i): DAB (i), FTC (i), HSC (o), BRA (i), HSC (i), UTE (i), FTC (o), UTE (o), BRA (o)

HSC Csíkszereda (64p, 9 mérk/27p – 4 o, 5 i): UTE (i), MIS (i), NZA (i), UTE (o), NZA (o), DAB (o), MIS (o), FTC (i), DAB (i)

Ferencváros (56p, 9 mérk/27p – 5 o – 4 i): UTE (o), NZA (o), DAB (i), MIS (o), DAB (o), NZA (i), UTE (i), HSC (o), MIS (i)

UTE (6p, 8 mérk/24p – 3 o, 5 i): FTC (i), HSC (o), DAB (i), HSC (i), BRA (i), NZA (o), FTC (o), NZA (i)

A Miskolc még háromszor játszik a Brassóval és kétszer a HSC-vel, mind az öt összecsapás jelentősen befolyásolhatja a playoffért folytatott küzdelmet. Ennek első felvonását hétfőn rendezik, eddig a Miskolc két pontot tudott szerezni a Cenk alján, nagy kérdés, hogy a vasárnapi mérkőzés mennyit vett ki Bob Dever tanítványaiból.

Hétfőn a magyarországi Digi Sport 2 a DAB–Érsekújvárt, a romániai pedig a Brassó–Miskolcot közvetíti élőben.

A játéknap másik mérkőzése szintén rangadó lesz a javából, hiszen a ligaelső fogadja a sokáig vezető, ám az utóbbi időben visszaeső Érsekújvárt. Mindkét oldalon kulcskérdés lesz, hogy felépülnek-e a sérültek, illetve hogy Robert Spisák keze munkája mennyire látszik meg a csapaton, könnyen lehet, hogy végül ő lesz a felvidéki csapat idei legnagyobb igazolása.

Este hét órakor kezdődik a forduló harmadik mérkőzése, vagyis az UTE pesterzsébeti vendégjátéka. Nem kell mondani, hogy mekkora tétje van ennek a találkozónak, még ha azt nem a ponttáblázaton jegyzik is. A Ferencváros helyzete nem rózsás, ugyanakkor egyáltalán nem is reménytelen. Nyolc pontot kell hoznia a Brassón és a HSC-n, ha be akar kerülni a legjobb négy közé. Ahhoz, hogy legyen miről beszélni, az UTE elleni két meccs megnyerése a kötelezően megoldandó feladatok közé tartozik. És bár eddig hazai pályán nem jelentett gondot a nagy rivális legyőzése, a Megyeri úton ez korántsem ment simán, sőt, egyszer ki is kaptak. Ancsin Jánoséknak pedig kevés dolog okozhatna nagyobb örömet, mint éppen saját otthonában megfricskázni a zöld-fehéreket.

Dab.Docler–Érsekújvár 6-4

   

Sorozatban 14. győzelmét aratta a helyzeteivel és emberelőnyeivel pazarló módon bánó Dab.Docler, amely ennek ellenére megérdemelten nyert egy roppant szórakoztató mérkőzésen.

Agresszíven kezdett az Érsekújvár, míg a hazaiak a szokásosnál is tompábbnak tűntek, sokáig az is nehézséget okozott, hogy értelmes módon az újváriak harmadába juttassák a korongot. Aztán az ötödik percben egy Papp, Somogyi, Pavuk összjáték jelezte, a DAB is három pontért korcsolyázott ma ki, majd a negyedik sor veszélyeztetett, amit bedobás követett az érsekújvári kapu előtt. A bulihoz Léránt René állt oda a Bikáktól, a korongot az újváriak szerezték meg, de Pavesic ütőjén olyan szerencsétlenül pattant meg a korong, ami alaposan megtréfálta Chovant. A vezető gól megszerzése után felpörögtek Stephan Lundh tanítványai, Kames kiállítása alatt azonban nagyobb helyzetet nem sikerült kidolgozniuk. Az előny letelte után egy Somogyi korcsolyáján megpattanó korong borzolta a vendégek idegeit, de Chovan ezúttal résen volt. A 14. percben Podstavek ütője szaladt magasabbra a kelleténél, az újabb hazai előny során azonban helyzetnél tovább nem jutott a DAB. Pörgős, jó iramú volt a meccs, csak Chovánon, illetve a hazai csatárok bizonytalanságán múlt, hogy izgalmas is maradt. A harmad végére kijött a szorításból az Újvár, ráadásul Hruby vérző sérülést okozott Caladinak, négy perc folyamatos emberelőnyt biztosítva a felvidékieknek. Akiknek nem is kellett ennél több, Hurtaj és Uhnák révén két perc alatt lenullázták a négy perc előnyt és átvették a vezetést.

DABNZA

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Nem vettek vissza a csapatok a folytatásban sem, előbb Peterdi ment el olyan sebességgel, amit a kameramann sem tudott követni, majd Papp Viktor vezethetett szólót, a két dunaújvárosi akció között pedig a vendégek vezettek két életveszélyes kontrát, az eredmény azonban nem változott. A harmad felére mindez többé-kevésbé állandósuló hazai fölénnyel párosult, a 28. percben nyílt is újra a vendég büntetőpad, ezt az előnyt is kihasználatlanul hagyta azonban a Dab.Docler. Akárcsak a következőt, hihetetlen nyomás alá helyezte ugyan a DAB az Érsekújvár védelmét, de a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. Egészen a 34. percig, amikor az első sorba felkerült Kiss Ákos vágott be egy üreskapus helyzetet. A tehetséges csatár a szezon nagy részében a negyedik sorban végez kevéssé látványos, de csapata számára roppant hasznos munkát. Nem sokáig örülhettek azonban az egyenlítésnek a hazai szurkolók, hiszen egy perccel később Kowalczyk indította elképesztően pontosan Dubecet, aki két védővel a nyakán is előtte Sevela válla fölött a korongot. A DAB-nak azonban nem szegte kedvét a gyors vendégtalálat, három perccel később Contois tálalt a kékről kissé beljebb húzódó Jabornik elé, aki elképesztő erővel küldte kapura a korongot, amibe ráaddásul még Papp Viktor is beleért. A 38. perc végén pedig Szappanos passzát Hüffner lőtte el közelről, a korong felvágódott az egyik védőn és hulló falevélként landolt a tehetetlen Chovan mögött a kapuban.

A harmadik harmad is élvezetesen indult, mindkét oldalon akadtak nagy helyzetek, majd Kowalczyk szabálytalankodott Somogyival szemben, ám ezt az előnyt sem sikerült gólra váltania Ladányiéknak. Az előny után átvette az irányítást az Érsekújvár Sevela többször lehetetlennek látszó szituációkban mentett, lógott a levegőben az egyenlítő találat. A sokadik Sevela-bravúr után Stephan Lundh unta meg fiai bizonytalankodását és a harmad felénél időt kért. Sokat azonban ez sem segített a hazaiakon, az időkérést követő fél percben például Sevelának két alkalommal is óriásit kellett hárítania és a továbbiakban sem változott jelentősen a játék képe. Vészesen fogytak azonban a másodpercek és kicsit talán el is fáradt a saját maga által diktált tempótól az Érsekújvár, miközben egyre veszélyesebb kontrák jelezték, hogy az Acélbikák csak a kínálkozó alkalomra várnak. Spisák mester végül két perccel a találkozó vége előtt kikérte az időt és lehozta Chovánt. A DAB azonban korongot szerzett, Azari passzolt Ladányinak, akinek nem okozott gondot az üres kapuba lőnie a korongot. Mindent egy kapra feltéve rohamozott tovább az Újvár, a következő adandó alkalommal ismét lehozták Chovánt, majd egy kapu előtti tömörülésből Caladi szerzett gólt 35 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt. A vendégek továbbra is Chován nélkül igyekeztek egyenlíteni, azonban Nagy Richárd a saját harmadából lőtte csapata második üres kapus gólját, amivel 6-4-re megnyerte a meccset a DAB. Sevela a gólnál asszisztot adott.

Stephan Lundh (Dab.Docler): Úgy érzem, igazi közönségcsalogató mérkőzés volt. Nagyon örülök, hogy sikerült megszerezni a tizennegyedik győzelmünket sorozatban. Egy kis kihagyást kivéve az egész mérkőzést irányítottuk, megérdemelten szereztük meg a három pontot. Bár néhány gól bennünk maradt, nagyjából mindenkivel elégedett lehetek, Sevela is remek formát mutatott.

Robert Spisak (Érsekújvár): A Dab.Docler volt az erősebb csapat a mai napon. A kapusunk jól játszott, és az emberelőnyös játékunkkal is elégedett lehetek, de ez ma ennyire volt elég.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Haszonits, Németh, Abonyi, Pálkövi.
Sevela: 90,9% (Kiss T.)
K
Chovan: 93,8% (Krajcovic)
Lindgren, Hüffner, Ladányi, Szappanos, Kiss Á.
1
Král, Kowalczyk, Podstavek, Stefanka O., Dubec Marek
Huba, Nagy, Gröschl, Peterdi, Azari
2
Baron, Kames, Hurtaj, Frolík, Weissmann
Hruby, Jaborník, Somogyi, Papp, Contois
3
Sucharda, Pavesic, Stefanka M., Caladi, Uhnák
Magosi, Pavuk, Léránt, Szabados
4
Hrudík, Siska, Fiala, Korytko, Ruzicka
Stephan Lundh, Jonas Johnson
E
Robert Spisak, Miroslav Stefanka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 07:19 DAB Léránt Pavuk
1-1 18:41 NZÁ PP Hurtaj Frolík Kames
1-2 19:32 NZÁ PP Uhnák Stefanka M. Caladi
2-2 33:33 DAB Kiss Á. Lindgren Szappanos
2-3 34:34 NZÁ Dubec Marek Kowalczyk
3-3 36:34 DAB Papp Jaborník Contois
4-3 37:57 DAB Hüffner Szappanos Kiss Á.
5-3 58:19 DAB EN Ladányi Azari Lindgren
5-4 59:25 NZÁ Caladi Hurtaj
6-4 59:45 DAB EN Nagy Sevela
67 Kapura lövések száma 44
6 Kiállításpercek 10

A DAB–Érsekújvár képei

   

A DAB–Érsekújvár góljai

   

A Digi Sport feltette a hétfői MOL Liga-rangadó összefoglalóját. Itt tekinthető meg.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR ÉLŐ
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum