Nincs könnyű dolgunk

   

A Sapa Fehérvár AV19 csapatkapitányát az átalakulásról, az EBEL-alapszakaszról kérdeztük, de emellett sok minden érdekes is szóba került. Például hogy mi hiányzik ahhoz, hogy a mai fiatalok stabil A csoportosak legyenek.

Tokaji Viktor a kezdetek óta ott van a székesfehérvári EBEL-csapatban. Az aktuális a hetedik szezonja, ezt rajta kívül csak Benk András és Kovács Csaba mondhatja el magáról. Túl van 300. mérkőzésén az osztrák bázisú ligában, és több mint 100 pontot szerzett. Ős-dunaújvárosi létére megkapta a C betűt. A grazi túra előtt beszélgettünk az alábbi fontos kérdésekről.

Augusztusban mit gondolt, milyen szezon következik a Fehérvár életében? Ilyen, amilyen?

A szezon előtt egy teljesen új csapatot kezdtünk építeni. A rutinos játékosok és a légiósok közül alig maradt valaki a csapatnál, teljesen új edzőgarnitúra irányítja a szakmai munkát. Ha valaki azt mondja, hogy szinte az alapszakasz utolsó mérkőzéséig versenyben leszünk a 7. helyért, akkor előre elégedettek lettünk volna az eredménnyel. A 44 mérkőzésen megszerzett 43 pont is jónak mondható. Ebből a szempontból nincs hiányérzetem.

Tokaji AVS 2

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Hiába telt el 5 hónap a csapatépítésből, még bőven formálódó szakaszban van az együttesünk, a rutintalansággal együtt ez okozta, hogy hektikus a szezonunk. Voltak jó periódusaink és kisebb, nagyobb hullámvölgyeink is. A cél nem is lehet más, mint előrelépni és kiegyenlítettebb teljesítmény nyújtani. Ez azonban nagyon nehéz feladat, ha megnézzük a liga élcsapatait, náluk is komoly ingadozások vannak szezonon belül, jó példa erre a Salzburg vagy Villach, de elég csak azt kiemelni, hogy a kiemelkedő költségvetéssel és játékosállománnyal dolgozó Klagenfurt most velünk küzd az alsóházban. Szóval nincs könnyű dolgunk a középszakaszban sem, meglátjuk, mire lesz elég a tudásunk.

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy lehet, hogy a jó csapatokkal játszva jó meccsen pontokat szerzünk, a gyengébbekkel pedig szenvedünk és többször pont nélkül maradunk. Ahogy haladnak az évek, egyre több csapat indul az EBEL-ben és inkább kiegyenlítettebbé válnak az erőviszonyok. Említettem már a KAC 7. helyét, de mondhatnám a Dornbirnt is, milyen gyengén kezdte a szezont, a végére feljavult, pedig végig az egyik legjobb emberelőnyös sorral rendelkeztek. Vagy ott van az Innsbruck, tele légióssal, nem is rosszakkal, és csak utolsók tudtak lenni.

Nagyon hosszú a szezon, és az olimpiai szünet miatt váltakozó a ritmusa is. November elejétől múlt hétig végig feszített tempóban játszottuk a meccseket, alig volt pihenés, buszról fel-le szálltunk, és közben még jöttek a válogatott mérkőzések is. Most változott a ritmus, a középszakaszból hat meccset lejátszunk az olimpiai szünetig, amikor is három hétig áll a bajnokság. Egy nem akármilyen lengyelországi válogatott torna és a Szuperkupa vár ránk ez alatt, majd egy héten belül lenyomjuk a maradék négy meccset az EBEL-ben. Eközben végig voltak hiányzóink sérülés miatt, Sikorcin is egyre jobb formában játszott, mikor elvesztettük az egész szezonra,ami komoly veszteség, mert a világbajnokságra sem épül fel.

Nézzünk pozitívumokat és negatívumokat!

Mindenféleképpen pozitívan értékelem a fiatalok csapatba építését. A két fiatal kapusunk megmutatta, lehet rájuk számítani, a hátvédposzton a leginkább egyértelmű az előrelépés, jönnek az újak, próbálnak beépülni. A csatároknál egyelőre kevesebb szerepet kapnak, de jó látni, hogy az 1993 és 1996 közöttiek több évfolyamból érkezve is jól megállják a helyüket, megoldják a rájuk bízott feladatokat, bevethetők, amikor szükség van rájuk. A szezon közben igazolt Hetényi Zoltán pedig rengeteget hozzátesz a csapat értékéhez. Csak dicsérni tudom, edzésen és mérkőzésen is példamutatóan dolgozik, ő ad tartást nekünk a nehéz helyzetekben.

A szezonban megszerzett pontok számával elégedettek lehetünk, nagyjából ez a realitás. De még koránt sincs vége a versenyfutásnak, a célunk határozott, azt tűztük ki magunk elé az öltözőben, hogy playoffot játszunk idén.
A Fehérvár, de egyben a magyar jégkorong hiányossága, hogy sem mennyiségileg, sem minőségileg nem áll rendelkezésre a középső korosztály. Ezt a problémát már 6-8 éve felismertük, de nem lehetett rajta változtatni. Remélhetőleg több ilyen korszaka nem lesz a magyar hokinak. A Fehérvárban és a válogatottban is a csapat jelentős részét kéne adnia a 25-30 éves korosztálynak, amely azonban nagyon kevés játékost biztosít ezekben az években. Így a folyamatosság megszakad, és ez gondokat okozhat.

Lehet hiányérzetünk amiatt, hogy bár a legtöbb hosszabbítást játszottuk a ligában, a 13 ráadásból csak 6-ot nyertünk meg. Ez alakulhatott volna másképpen is, még akkor is, ha a hosszabbítás és a büntetőzés jórészt lutri.

Tokaji AVSRBS

Kaphatunk egy rövid elemzést a hátvédekről?

Ezen a poszton idén jól el vagyunk eresztve, hiszen 9-en vagyunk, így legalább egy játékost közülünk mindig ki kell hagynia az edzőknek a keretből. A mennyiség tehát megvan, most már csak a tapasztalatot és a szintet kell feljebb húzni. Ez folyamatos, kitartó munka eredményeképpen érhető el. Éppen ezért hangsúlyozom mindig a fiataloknak, hogy ne elégedjenek meg azzal, amit elértek, ne kényelmesedjenek el attól, hogy sikerült bekerülniük a csapatba. Fontos hogy éljenek a lehetőséggel, ne visszaéljenek a helyzettel. Ilyen háttérrel, amilyen most a játékosok rendelkezésére áll, gondolok itt az erős, jó bajnokságokra, az egyre jobb szakmai munkára, a kiváló külföldi edzőkre, de akár a budapesti Metodikai Központra is, ahol olyan gépek, felszerelések állnak rendelkezésre, amilyenekről mi álmodni sem tudtunk pályánk elején, nos ezek hatására tovább kell lépni, fejlődni kell. Ezeket is mind ki kell használni.

Az lenne a legjobb, ha nálam 5-10-szer jobb játékosok nevelődnének ki a magyar hokiban. Ehhez minden adott. Ha azt nézem, hogy mi honnan indultunk és onnan hová értünk el, akkor ha a maiak csak ugyanennyit hozzátesznek, mint mi, stabil A csoportos válogatottat kell alkotniuk. De azért erre meg egy kicsit várnunk kell. Ők már egy más generáció, de nem veszhet el a motiváció, ami az egésznek a mozgatórugója. Talán könnyebben megelégszenek dolgokkal, örülnek, hogy bekerülnek, de ez nem így megy, akkor sem szabad megelégedni, hátradőlni, mert folyamatosan fejlődni kell, es még többet dolgozni, még többet hozzátenni a kötelező edzésen kívül is. Nem egyszer fordul elő, hogy noszogatni kell valakit, pedig nem szabadna megelégednie azzal, hogy ő a széna a szekéren. Az kéne, hogy megfeszüljön és akarja húzni a szekeret.

Idén már nem Horváth András a párja a védelemben. Okoz gondot 36-37 évesen a váltás, az új helyzet?

Érdekes, hogy 15-16 év után kényszerűen megváltozott a helyzetem. Eddig az idő nagy részében Baluval játszottam, volt hogy elkerültünk egymás mellől, de általában hamar összetett minket újra az edző. De nem csak ebből a szempontból változott idén a helyzet. Új a csapat, új az edző, és már szinte mindenki játszott mindenkivel a védelemben. Ilyen korábban nem volt a Volánban, de most azt mondom, hogy márpedig a modern hoki igazából erről szól. Hogy mennyire vagy univerzális, flexibilis. Természetesen sokszor előny, ha ismered a társad rezdüléseit, szokásait, erősségeit, gyengéit. De ha megvan a játékszisztéma és bízol a társadban, akkor majdnem minden esetben tudod, mit fog csinálni.

Csiszolódunk egymáshoz, nagyon sokat instruáljuk egymást a jégen és a jégen kívül is átbeszéljük a helyzeteket, ezekből is sokat tanulunk. Azt gondolom, elég jól működik a kommunikáció, nincs igazából probléma abból, hogy nem állandóak a hátvédpárok, bár most úgy tűnik, Szirányi Bencével kicsit állandósultunk az utóbbi időben. Egyébiránt úgy érzem, hogy van ennek is előnye, nem is kevés. Ha nagyon megszokod a párod, akkor a dolgok automatikussá válnak anélkül, hogy átgondolnád, igazán jó-e úgy, ahogy csinálod. Elmehet a fókusz a rutin miatt. A mostani helyzet miatt jó értelemben éberebbnek kell lennünk a meccseken és jobban figyelni a részletekre, a játékszituációkra.

Tokaji AVSZNO

Az egy évvel ezelőtti teljesítményéhez képest a budapesti világbajnokság alatt újjá született, néhány társával együtt. Hogy történt ez?

A világbajnokság előtt hatalmas bizonyítási vágy munkált bennünk, Volán-játékosokban. A válogatottban be akartuk bizonyítani, hogy ami 2012 decembere után történt velünk, az kisiklás, ami nem fordul elő többször. A hazai vébén mindenki szerette volna megmutatni, hogy nem múltak még el azok az évek, amikor örömet tudunk okozni szurkolóinknak, amikor képesek vagyunk csúszni-mászni a jégen egymásért, a cél érdekében. Úgy érzem, és a visszajelzések is ebben erősítettek meg, hogy ezt a célt elértük.

Milyennek látja a jövőt a Fehérvárnál?

Nagyon fontos ez az év a játékosoknak is. Ne felejtsük el, a teljes edzői garnitúra lecserélődött, a vezetés jelezte, hosszú távon számít Marty Raymondékra, hároméves szerződést kötött velük és hároméves programot hirdetett. Az új stábnál minden egyes játékos tiszta lappal indult, nem volt előtörténet, tapasztalat, tehát mindenkinek újra kellett bizonyítania. Amit idén látnak tőlünk, jövőre abból kell tovább építkeznünk, mert a második évben mindenképpen jobb eredményt vár tőlünk a szakvezetés és természetesen a szurkolók is.

Vannak tartalékaink. A fiataljaink rutinosabbak lesznek, mint idén voltak, az elvesztett pontok egy részét így meg lehet majd szerezni, és csökkenthetjük a hullámvölgyek számát és hosszát is. De ne rohanjunk előre, mert előttünk áll még a középszakasz, és remélem, hogy annak végén a playoff is. Ha nem sikerül bejutnunk a legjobb nyolc közé, nem dőlünk a kardunkba, de mi egyértelműen ezt a célt tűztük ki, mert úgy érezzük, reális esélyünk van bejutni.

Cimkék: , , ,

Összes (22)

Utolsó hozzászólások

 1. gerypofa
    #17
  gerypofa,   

  Valamikor volt egy cikk, hogy az extraligában mennyit keresnek a játékosok. Hát nem voltak goromba nagy összegek. Nem tudom, hogy az itteni játékosok mennyit keresnek, de nem lehet nagy eltérés sztem. Úgyhogy nem vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy a "celebeknél" többet keresnek. Igaz, azt sem tudom, hogy azok mennyit keresnek, de sajnos, van olyan érzésem, hogy az üres, semmirekellő teljesítményükkel eleget:(

 2. Rettenet_tabornok
    #18
  Rettenet_tabornok,   

  Csak arra szerettem volna utalni, hogy a profi sportolói karrier a mai Magyarországon vonzó lehetőség lehet. S ez igaz a hokisokra is. Ezért nem kell vészharangot gongatni a mai viszonyokról.

 3. Licsimi
    #19
  Licsimi,   

  @meddoc: Szerencsére Godónak idén nincs ilyen gondja...

 4. Nemo
    #20
  Nemo,   

  @chrome: Hogy az aranygeneráció tagjait nem lehetett kiszorítani a válogatottból? Nos azért meg lehetett volna próbálni. Ha valakiben meg van a szükséges alap tehetség és ugyanakkor átlagon felüli szorgalom annak jó esélye lett volna kiszorítani valakit. Azért a sapporoi csapat sem csupa félistenből állt. Ennek ellenére jórészt egyet értek veled mert ha valaki végig lapozgatja az évkönyveket láthatja hogy Palkovicsék korosztálya hány nemzetközi meccset játszott már fiatalon is. Mire eljött Sapporo már átlagosan 150 válogatott, interliga és más nemzetközi meccs rutinja volt bennük. Ők is igazából 30-éves korukra értek be. Ezért volna jó ha végre össze lehetne hozni azt a bizonyos B válogatottat. Ahol azok a srácok szerepelhetnének akik ott vannak a válogatott küszöbén évek óta, de pont nem tudnak bekerülni. A szövetség pedig pénzt és diplomáciát nem kímélve színvonalas versenylehetőséget biztosítana nekik is. Ha évente csak 1-2 ember tudna így a hátsó kapun bejutni a nagy válogatottba már nagyon megérné, mert sajnos nincsen annyi tehetségünk hogy elpazaroljuk őket. Azt azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni hogy ez csak azoknak lenne segítség akik maguk is nagyon sokat tesznek érte. Elnézést a hosszú szövegért.

 5. trollfeeder
    #21
  trollfeeder,   

  @Licsimi: =D

 6. magasbot
    #22
  magasbot,   

  Lesz még itt "aranygeneráció"...!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk