Nem lesz címvédés a junior-vb-n

   

Az egyik legnagyobb favorit USA a négy közé sem jutott be, mivel a negyeddöntők során Oroszország túl nagy falat volt nekik. A másik három mérkőzésen nyertek a favoritok, a kiesési kör első meccsét magabiztosan nyerte a friss feljutó Norvégia.

A nap legnagyobb rangadóján Oroszország játszott az USA-val. Az amerikaiakat előzetesen mindenki esélyesnek tartotta a tornagyőzelemre, mivel nekik van a legszisztematikusabban felépített utánpótlásnevelő programjuk. Ehhez képest az orosz válogatott szerzett vezetést a hetedik percben, amit egy őrült gólpárbaj követett, a következő tíz percben ugyanis még négyszer zörgették meg a csapatok a hálót. Ebből az USA jött ki jobban, ami azt jelentette, hogy 3-2-es amerikai vezetéssel kezdődött a második játékrész, ami a játékosok fegyelmezetlenségéről szólt elsősorban. Az első 20 perc alatt ugyanis a két csapat mindössze egyetlen kiállítást produkált, míg a másodikban előbb az oroszok kaptak egy kétperces, majd egy 2+10 perces kiállítást, aztán az amerikaiakat kezdték el kiszórni a játékvezetők. A 33. percben egyből két játékost is, így másfél percig kettős előnyben támadhatott az orosz válogatott, amit húsz másodperc alatt értékesítettek. Itt azonban még nem volt vége, a megmaradt szimpla előny ideje alatt újabb amerikai szabálytalanság következett, amit szintén nem hagyott kihasználatlanul Varnakov mester legénysége, így perc alatt két kettős előnyből szerzett góllal átvette a vezetést Oroszország. Érdekesség, hogy mindkétszer Zadorov volt eredményes, Szlepisev passzából. A harmadik harmadban őrizte előnyét a Szbornaja, az USA nem tudta belőni a helyzeteit, így a végén lehozta kapusát. Csakhogy Matt Grzelcyk hátvéd elcsúszott, elvesztette a korongot, amivel Bucsnevics meg sem állt az üres kapuig és beállította az 5-3-as végeredményt.

?Az emberelőnyök döntötték el a meccset ? nyilatkozta a mérkőzés után az első orosz gól szerzője, Mihail Grigorenko ? két előnyös gólt is lőttünk, amivel átvettük a vezetést és meg is őriztük. Kulcsfontosságú volt a két egymás utáni 5-3 elleni játék. Azt goondolom, a mai mérkőzés során jobb csapattá váltunk, mint amilyenek tegnap voltunk. Megérdemeltük a győzelmet. Remélem, meg tudjuk őrizni ezt az energiát és színvonalat az elődöntőkre is.? Az amerikai válogatott játékosa, Stefan Matteau szintén az emberelőnyökben látta a különbséget: ?A büntetések felemésztették az esélyeinket. A játékvezetők tették a dolgukat. Igen, talán más a játékvezetés, mint Észak-Amerikában, de azt gondolom, hogy mi is elég okot szolgáltattunk a kiállításokra. És ezek a hátrányok kényszerítettek térdre minket. Ráadásul nekünk is megvoltak az előnyeink, csak nem tudtunk élni velük.?

A Finnország?Csehország mérkőzés szintén 5-3-mal ért véget és bár a csehek már 3-1-re is vezettek a 35. percre, a hátralévő 25 perc alatt két gólig és egy asszisztig jutó Ikonen vezérletével fordítottak a finnek. A végén itt is üreskapus gól született. A csehek kapusa, Langhamer kritikusan nyilatkozott: ?Nem elég negyven percet játszani egy hokimeccsen, az 60 percig tart. Kemény dolog így veszíteni, de ilyen a hoki. Mindazonáltal szerintem évről évre jobbak vagyunk. Nem vagyunk sem jó, sem rossz csapat, nagyszerű játékosok csoportja vagyunk. Nagyon jól érzem magam az utánpótlásprogramunkban.? A meccs hőse, Juuso Ikonen szerint mindent megtesznek azért, hogy a 2006-os bronzérem után ismét éremmel térjenek haza: ?Éppen erről beszéltünk a vb előtt, hogy mióta nem nyert Finnország érmet és hogy ezen mindenképpen szeretnénk változtatni. A saját játékunkkal akarunk nyerni, meccsről meccsre haladunk előre, mindig csak az éppen aktuális feladatra koncentrálva.?

Svájc sokáig jól tartotta magát Kanada ellen, amely az első harmadban megszerezte a vezetést, amit a második harmadban büntetőből duplázott meg. A helvétek azonban a második játékrész utolsó másodpercében betaláltak, így a záró játékrész minimális kanadai előnnyel indult. Érdekes módon ebben a periódusban Brent Sutter csapata mindössze ötször találta el a kaput, ezek közül kettő mégis bement, így 4-1-re nyertek a jóval esélyesebb kanadaiak, megőrizve hibátlan mérlegüket a svájciakkal vívott eddigi húsz junior világbajnoki meccsen. ?Tudtuk, hogy jól felépített csapat Kanadáé, amely nagyon fegyelmezett is egyben ? mondta a svájciakról Reinhart, az első kanadai gól szerzője. ? Ezért fontos volt, hogy végig türelmesek maradjunk.? A büntetőt értékesítő Manthát megkérdezték a rávezetésről is: ?A kapus hamar elmozdult, így tudtam, hogy ki tudom cselezni. A rávezetéseknél szerintem az a lényeg, hogy az ember nagyon koncentráljon és figyelje, mit tesz a kapus. Mindig aszerint cselekszem, hogy a kapus mit tesz. Minden nap igyekszünk jobb és jobb csapattá válni, ez így volt ma is és így kell tennünk a következő mérkőzésen is.? A helvétek hátvédje, Phil Baltisberger reálisan látta a mérkőzést: ?A megfelelő attitűddel álltunk bele a mérkőzésbe, mindent kiadtunk magunkból. Sajnos ez sem volt elég.?

A nap utolsó mérkőzésén a svédek minden harmadot 2-0-ra nyerve végül 6-0-s győzelmet arattak a szlovák válogatott felett. Lindholm 1+3-ig, Forsberg 2+1-ig, Wallmark két gólig jutott. Ezzel a házigazdák egyeetlen csapatként továbbra is veretlenek a világbajnokságon és nyolcadik egymást követő évben játszhatnak éremért. 2012-ben aranyat, 2013-ban ezüstérmet szereztek. Peter Cehlarik, a szlovákok játékosa a meccs után elég szűkszavúan nyilatkozott: ?A célunkat elértük, bejutottunk a legjobb nyolc közé. Igyekeztünk meglepetést szerezni, de ez nem sikerült.? A svédek már inkább előre tekintettek és az oroszok elleni elődöntővel foglalkoztak: ?Nagyon képzett játékosok, szeretik ha nagy területet adsz nekik ? mondta a kapus, Oscar Dansk. ? Ezt nem szabad engedni, nyomás alatt kell tartanunk őket, és játszani a saját játékunkat.? A csapatkapitány Forsberg a további fejlődés területeit is pontosan látja: ?Kevesebb emberhátránnyal lehet csak esélyünk az oroszok ellen. A szlovákoknak ma rengeteg előnyt adtunk, amelyeket veszélyesen is játszottak meg, de az orosz válogatott még náluk is sokkal veszélyesebb lesz. Ezen még egyértelműen dolgoznunk kell.?

Egy harmad és az előnyös játék döntött a negyeddöntőkkel párhuzamosan zajló kiesési rangadón is. A két győzelemig tartó párharc első mérkőzését Norvégia nyerte Németországgal szemben. Góltalan első és harmadik játékrész között, a második harmadban három gólt, közte két emberelőnyös találatot szereztek a frissen feljutó norvégok, így összesítésben 3-0-ra nyertek. Norvégiának a jelenlegi lebonyolítási rend 1996-os bevezetése óta még egyszer sem sikerült bent maradnia az elitben, most meccslabdához jutott ehhez, a következő mérkőzést pénteken délután négy órakor játsszák.

Az elődöntőket szombaton rendezik, ezek során Svédország Oroszországgal játszik, míg Kanada Finnországgal méri össze erejét.

Linkgyűjteményünkben megtalálhatják a junior világbajnoksággal kapcsolatos összes fontos információt sorsolásról, eredményekről, csapatokról, statisztikákról és videókról.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum