Be lehet-e tiltani a verekedéseket?

 

Ha annyi baj van vele, tulajdonképpen ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Ha tehát mégsem ezt teszik, annak oka van. Melyek ezek, hol a bunyó igazi helye a hokiban? Ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni.

Az NHL előszezonja nem az új csoportbeosztásokról, a címvédés esélyeiről, hanem a verőemberekről és a bunyóról szólt. Mi is számtalan cikkben írtunk aktuális történésekről, például az új fejvédős szabály kijátszásáról vagy a Kessel-ügyről. Írtunk tovább Yzerman kezdeményezéséről, amely a verekedőket véglegessel büntetné a tengerentúlon is, és történeti áttekintést is adtunk a verőemberek megjelenéséről az NHL-ben, valamint arról, hogy kutatók szólítják fel az NHL-t a bunyók kiktatására. Lezárni nem tudjuk, de most egy időre elengedjük a témát, egy utolsó elemzés ismertetésével, amelyet annak idején egyik kedvenc hokis portálunk, a Puck Daddy egyik legrégebbi munkatársa írt.

Kell tehát a bunyó a hokiban vagy sem? A kérdés megfogalmazható provokatívabb módon: Bettman miért nem tiltja meg a verekedést? Üzleti érdek fűződik hozzá, vagy ehhez még ő sem elég erős. Nos, egyes vélemények szerint, ha 20 évvel ezelőtt áll elő ilyesmivel, az karrierje végét jelenthette volna, mára azonban alaposan megváltozott a helyzet. Egyrészt sokkal elismertebb és erősebb lett, másrészt nagyon komoly üzleti érdekek szólnak a betiltás mellett. Elég csak az agyrázkódások körüli egyre nagyobb figyelemre utalni vagy arra a hatalmas összegre, amit az NFL volt kénytelen utólag kifizetni a már nem aktív játékosok egészségügyi kárpótlása gyanánt.

Ha tehát Bettman nem lép fel komolyabban a bunyók ellen, arra valószínűleg jó oka van. Először is, a fizető nézők jelentős része nincs ellene. Sőt, embert nem láttak még egyetlen hokiarénában sem, aki egy bunyó alatt indult volna ki popcornért. A főkomisszár igyekszik semleges álláspontot elfoglalni bunyó-ügyben. Egyrészt elismeri, hogy a játékban sok a szenvedély, ami természetes úton hozza magával a verekedéseket, ugyanakkor tagadja, hogy a liga azt valaha is különösebben reklámozta volna. Ez utóbbi állítás egészen biztosan nem igaz. Ahogyan a blogszerkesztő írja, a Puck Daddy indulásakor egyértelmű versenyelőnyt jelentett a liga hivatalos honlapjával szemben az, hogy az nhl.com-on egy belső policy értelmében nem jelenhettek meg verekedésekről videó-összefoglalók. Aztán a liga látta, hogy ez mennyi kattintást hoz, és ma már Parros sérülése is felkerülhet.

Természetesen tudatos kampány soha nem szólt a verekedések reklámozása mellett, de nem is úgy kezelik, mint egykor vagy mint a sport brutalizálódásának egyik jelenségét, ahogyan azt a legtöbb média ma beállítja. Arról, hogy üzletileg mennyire jövedelmező vagy káros a bunyó intenzív jelenléte a hokiban, Bettman a következőket mondja: “Valakiknek ez tetszik, valakiket ez taszít. Ebben az üzletben nincsenek abszolút kategóriák.” Bettman szerint ez igaz a hokiszüzekre is: valakiket elsőre nem hoz izgalomba a játék, de a bunyó annál inkább, és vannak olyanok is, akiknek már első alkalommal is bejön a hoki, de a verekedések taszítják őket.

Bettman másik fő érve az, hogy ez nem villanykapcsoló, nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni ilyen mélyen a sportág hagyományaiban gyökerező dolgot. Húszéves elnöksége alatt a verekedések száma csökkent. A kimondottan verekedésekre alkalmazott játékosok száma szintén csökkent. Ma már szinte nem is látni olyat, hogy komplett sorok leállnak egymással öklözni. Olyat pláne nem, amikor az egész kispad beugrik. Pedig régebben ezek sem voltak ritkák. Itt jön a képbe az idei új szabály, amely kétperces kis büntetéssel szankcionálja a sisak levételét. Persze egyszer-egyszer ki lehet játszani, de a szabálykönyv ilyen apró változásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy csökken a verekedések száma. Jó példa erre az úgynevezett instigator rule bevezetése 1992-ben. E szabály értelmében a verekedés kezdeményezője plusz kétperces kis büntetést kapott. Az alábbi grafikonon jól látszik, milyen radikális változást hozott ez az apróság is a statisztikákban. A kék vonal jelöli a verekedőemberek által kapott büntetéspercek, a zöld pedig az általuk játszott meccsek számának alakulását. Az eredmények egyértelműek: a mérkőzések száma nőtt, a kapott büntetésperceké csökkent.

instigator_rule
Forrás: http://www.boysonthebus.com/2013/09/25/the-evolution-of-goon-culture-in-the-nhl/

Hasonló változásokat várnak az idén bevezetett sisaklevétel büntetésétől is. Nem jelent radikális változást, egyesek számára talán nem tűnik többnek apró kellemetlenségnél, mégis, ez egy újabb lépés a verekedések visszaszorításában. Még puhább változás, hogy idén úgy tűnik, a vonalbírók azt az instrukciót kapták, hogy ha a helyzet engedi és nem túl veszélyes, már a sisaklevétel pillanatában közbeavatkozhatnak. Ez természetesen nem írott szabály, nem is hivatalos stratégia. Méltó példát erre az október 22-i Edmonton–Montreal mérkőzésen láttunk példát, amikor a vonalbírók még azelőtt szedték szét a sisakjukat levevő Travis Moent és Luke Gazdicot, hogy elkezdhették volna a bunyót. Mindkét játékos sportszerűtlen magatartásért kapott két percet és nem verekedésért.

(Érdekességképpen mindenképpen ide tartozik, hogy a verekedésekkel szemben évtizedekig zéró toleranciát alkalmazó európai hokikultúrában az utóbbi években enyhülés mutatkozik. Egyes ligákban már nem jár egyből végleges egy-egy bokszpárbaj után. Ilyen az EBEL is, ahol a jelenleg érvényes szabály szerint csak a második fight után kell 5+20-at adni a vétkesnek, az első verekedést megússza sima 5 perccel.)

Általában nehéz egyetérteni Bettmannel, de ebben az esetben teljes mértékben igaza van: a hoki túlságosan gyors, túlságosan fizikai sport ahhoz, hogy a verekedéseket be lehessen tiltani, és nem is célszerű a játékot alapvetően befolyásoló, radikális szabályváltozásokat forradalmi gyorsasággal bevezetni. Főként úgy, hogy a játékosok kiállnak a bunyók létjogosultsága mellett. Apró lépések és olyan szimbolikus üzenetek, mint Rolston edző mégoly igaztalan tízezer dolláros “kis büntetése” az előszezonban, azonban hosszú távon oda vezethetnek, hogy az érintett szereplők átgondolják a bunyó helyét és szerepét a hokiban. Ha pedig olyan a helyzet, amúgy sincs min sokat gondolkodni, le kell venni azt a fejvédőt.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (6)

 1.   #1
  bubu,   

  Nem sok szimpatikus kijelentése van Bettmannek de ez az! Azt én megjegyezném hogy az NFL-es kártérítés az NHL-be nem valószínű: ott egyértelműen a játék során szedték össze, az NHL-be meg ki tudja megmondani hogy az egészségkárosodás ütközés vagy verekedés miatt alakul ki, a verekedés meg önként vállalt...

 2. 2000002
    #2
  2000002,   

  Az ilyen szimpla verkedéseket, hogy dobjuk le a kesztyűt csak hogy a sok idióta amcsi örjönghessen ezt betiltanám. De ha valaki nekimegy a kapusomak, kinyírja az egyik játékosomat akkor az haljon.

 3. aticusic
    #3
  aticusic,   

  Hát,ha teljesen ki akarnák iktatni,akkor a hokit vagyis a a szabályait radikálisan meg kellene változtatni ami már nem hoki lenne,és nem lenne ekora nézettsége.
  Tehát a bunyók nagyjából az ütközésekből szerzett sértések(és persze szurkálások amit mi nem is látunk)levezetése,persze ez játékosfüggő,ki hogy birja elviselni.
  Még a római időben is cirkusz kellett a népnek,mint ahogy ma is,tehát ez hozzájár,és még nem halt bele senki,viszont az ütközéseket le lehetne korlátozni,azok sokkal veszélyesebbek...

 4. munkagep
    #4
  munkagep,   

  Engem inkabb az erdekelne, hogy mas csapatsportokkal szemben a hokiban egyaltalan hogy maradhatott fenn a bunyo. NBA-t, NFL-t vagy MLB-t nem kovetem, de nem tudok rola, hogy ott toleralnak az ilyesmit. Fociban meg csak fetrenges van, bunyo sosem. Nekem egyaltalan nincs elleneme a bunyo, csak tenyleg nem ertem, hogy a hokiban ez hogy maradhatott fenn.

 5. facsipesz
    #5
  facsipesz,   

  @munkagep: "Fociban meg csak fetrenges van, bunyo sosem."

  Mondjuk a foci meg a másik véglet. Komolyan roppant kínos néznem is, amikor az egyik egy cicapofont ad a másiknak, az meg összeesik (két kézzel archoz kapva esik földre), mint akit csákánnyal találtak meg. És ezek hívják magukat férfiaknak...

 6. Nemo
    #6
  Nemo,   

  @aticusic: Hát a római időkbe azért páran belehaltak.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk