Mesterhármassal indult a junior vébé

 

Négy mérkőzést játszottak a malmői junior jégkorong-vb nyitónapján. Nyertek az esélyesek, de Svájc komoly fejfájást okozott a házigazdáknak.

A nyitómeccsen az elmúlt években hagyományaihoz képest alulteljesítő, de stabilan a topcsapatok közé tartozó Kanada találkozott a kiesés elkerülését célul tűző Németországgal. Több száz kanadai szurkoló hangos buzdításával kezdődött a meccs, akik azonban másfél perc után ideiglenesen elhalkultak, hiszen Saeftel távoli bombája talált utat Paterson ketrecébe. Kanada hamarosan kiegyenlített, majd a vezetést is átvette. Németország a 16. percben még tudott egyenlíteni, de innentől kezdve csak egy csapat volt a pályán. Még az első harmad vége előtt elhúzott Kanada 4-2-re, és a mesterhármasig jutó Anthony Mantha vezérletével végül 7-2-re nyertek. Érdekesség, hogy Mantha igazi hokis családból származik, hiszen a nagypapa, André Pronovost hatszáznál is több mérkőzést játszott az NHL-ben az 50-es és 60-as évek fordulóján.

A csoport másik mérkőzésén a címvédő USA meggyőző játékkal győzte le 5-1-re az utánpótlásban is az élvonalba kívánkozó cseheket. A tavalyi negyeddöntőbeb 7-0-ra nyertek a későbbi aranyérmesek, és bár a különbségen sikerült valamennyit csökkenteni, azért az még látható maradt. Az amerikaiaknak mindössze 81 másodperc elég volt a vezetés megszerzéséhez, a csapatkapitány Barber húzott el a szélen és fonáklövése némi szerencsével a cseh kapus, Dolejs korcsolyájáról pattant be a kapuba. Ráadásul a csehek csapatkapitánya, Petr Sidlik ugyanebből a támadásból kétperces kisbüntetést kapott, az USA így a 3. perc elejére már 2-0-ra vezetett. A gólpasszt az előnyben bent lévő sor centere, az 1996-os születésű Jack Eichel adta, róla is fogunk még hallani a közeljövőben. A második gólt követően több helyzete is volt az utolsó érmét egy bronz formájában 2005-ben nyerő cseh válogatottnak, de a 196 centis és 98 kilós Gillies kapuson nem találták a rést. A második harmad felénél az USA megszerezte harmadik gólját, majd három perccel a harmad vége előtt a negyediket is. Az utolsó játékrész így puszta formalitás maradt, melyet 1-1-re hoztak a csapatok, kialakítva az 5-1-es végeredményt.

A másik csoport ddélutáni meccsén az orosz válogatott az első két harmadban valósággal lemészárolta a frissen feljutott norvégokat. Már 15 perc után 5-0-ra vezettek, amit a második harmadban további öt góllal fejeltek meg. Különösen az Osznovin, Barabanov, Zsafjarov sor volt elemében, amely háromszor is beköszönt a norvég kapusnak. Az utolsó játékrészben már nem erőltették az oroszok a góllövést, bár egyet még így is lőttek, viszont sikerrel őrizték kapujukat a góltól, a norvégok az egész meccsen mindössze 14-szer találták el a kaput. A vége 11-0 lett.

Legnehezebb dolga a házigazda svédeknek volt, akik az esti mérkőzésen az utánpótlásban is egyre fontosabb szerepet játszó Svájcot fogadták. Az első harmadban meg is hűlt a mintegy 11 ezer néző ereiben a vér, hiszen a hatodik percben a helvétek emberelőnyből megszerezték a vezetést. Gyors gólváltás követte a találatot, hiszen egy perccel később a svéd csapatkapitány, Filip Forsberg talált be, de újabb másfél perc elteltével Svájc visszavette a vezetést. Erre 21 másodperc alatt egyenlítettek a svédek, majd a harmad végén a vezetést is átvették. A második játékrészben többet támadtak a hazaiak, de gólt egyik csapat sem tudott elérni. A 42. percben Svájc jelezte, hogy komolyak a szándékai, és ezúttal ők egyenlítettek. A svédek azonban ezúttal is nagyon hamar tudtak válaszolni, 1:40-nel később már újra vezettek és az 58. percben ötödik góljukat is megszerezték, 5-3-ra megnyerve a mérkőzést. A svéd győzelemben elévülhetetlen érdemeket szerzett Forsberg, aki 1+2-vel zárta a meccset.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 17., szombat
U18 16:00 MACAVS 2-5VÉGE
U20 18:10 VASAVS 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
március 19., hétfő
U18 18:05 UTESCC 0-8VÉGE
U18 19:00 MACAVS 4-1VÉGE
március 21., szerda
U20 18:40 AVSMAC 3-2 HVÉGE
U20 18:40 VASUTE 3-4 BVÉGE
március 22., csütörtök
U20 17:40 AVSVAS 
március 23., péntek
U18   RBSAVS 
KHL 15:00 SZJTRK 
    • SPORT 2
EL 19:00 MACMIS 
március 24., szombat
U18   RBSAVS 
U20   MACAVS 
U20   UTEVAS 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
március 27., kedd
U18   AVSRBS 
U20   AVSMAC 
U20   VASUTE 
EL 18:30 MISMAC 
március 28., szerda
EL 20:00 MISMAC 
    • M4 SPORT
Partnerünk