Széligék nyerték a francia Winter Classicot

 

Az évad francia klubhokijának leglátványosabb mérkőzésén a Briancon idegenben is nyerni tudott, egy végletekig kiélezett mérkőzésen.

A Briancon idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, a Grenoble pár évvel ezelőtt 50 gyertyát fújt el a tortán, a francia hoki két nagyágyújáról van tehát szó. A két város ráadásul mindössze 116 km-re fekszik egymástól, minden adott tehát a nagy rivalizálás kialakulásához. A Grenoble ebben sikeresebb volt eddig, hatszoros bajnok, kétszeres Francia Kupa- és háromszoros ligakupa-győztes. Ezek során számtalan alkalommal éppen a Briancont fosztották meg ugyanezektől a címektől, amelynek “mindössze” három címe van: egyszeres ligakupa- és kétszeres Francia Kupa-győztes. Szélig Viktor mindhárom győzelemnek részese volt, ami megsüvegelendő teljesítmény.

Ennyit az előzményekről. Grenoble-ban végül 19 767-nél állt meg a mutató, ennyi fizető néző tudott bejutni a Stade des Alpes-ban rendezett, a francia jégkorong szempontjából történelmi jelentőségű mérkőzésen. Maga a meccs is minden igényt kielégítő izgalmakat hozott. Az első harmad 13. percében három hazai játékos is kétperces kibüntetést kapott, így fordulhatott elő, hogy a Briancon fél perc alatt két kettős előnyben született gólt szerzett és vezetett 2-0-ra. A második harmad legelején a hazaiak kerültek kettős előnybe, ők is két gólt lőttek, szintén egy perc alatt, így 22 perc után 2-2-ről folytathatták a csapatok, miközben a nézőtér szinte felrobbant a szurkolástól. Széligék azonban nem illetődtek meg, hamar visszavették az irányítást, ami gólokban is megmutatkozott, így a második harmad végére visszaállt a vendégek kétgólos előnye.

A harmadik játékrészben a hazaiaknak sehogy sem sikerült közelebb zárkózniuk, egyre inkább szorította őket az idő. Ez hibázásra kényszerítette őket, amit ki is használt a Briancon, az 51. percben 5-2-re módosítva az állást. A meccsnek azonban még nem volt vége, a Grenoble minden energiáját mozgósította és az 58. és 59. percben szerzett találattal újra teljesen nyílttá tették a mérkőzést. A hátralévő másfél percet azonban tökéletesen uralta Luciano Basile legénysége, így az eredmény már nem változott, 5-4-re nyert a Briancon, amely egy történelmi meccsen a nagy rivális ellen aratott példátlan nézőszám és a televízió nyilvánossága mellett aratott győzelemmel ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját.

A magyar válogatott egykori hátvédje és csapatkapitánya ekképpen emlékezett a mérkőzésre: “Azt hiszem, hogy csak azt tudom ismételni, amit minden olyan játékos elmondott már, akinek volt szerencséje ilyen meccsen jégre lépni. Élvédő, arcfestés, remek hangulat, felejthetetlen élmény és nem csak a győzelem miatt. Bár szuper volt pont itt megszakítani a Grenoble elleni rossz szériánkat! A Winter Classicból a téli jelző csak az időpont miatt volt jogos, az időjárás felől kevésbé. Délután fél 3 körül mentem egy kört az arénában és megakadt a szemem a kivetítőn megjelenő 19 fokon. A harmadik harmadra már csökkent a hőmérséklet és jött egy kis havas eső ijesztgetésnek, de nem maradt sokáig és nem is volt igazán zavaró. A jég is viszonylag jó volt, de messze nem olyan pompás, mint a reggeli mozgás alkalmával. Az átlátszó palánk remek és szokatlan megoldás, furcsa volt a jégről a cserepadon lévők korcsolyáját látni. A rendezés előtt le a kalappal, hatalmas show-t csináltak a népnek. Élő zene, folyamatos látványosságok, a meccs végén jég rallye, majd hatalmas tűzijáték, még egy leánykérés is elcsattant az egyik spori részéről. A fiamnak nem kell majd mesélni, mert ott volt, de az unokák nem fogják megúszni a papa sztorijait, erről a csodálatos napról lesz mit mesélni!

A meccsről: jobbak voltunk az ellennél, de a végén majdnem pórul jártunk, hogy a 3 gólos vezetésünknél már az végső dudaszót vártuk. Nagyon magunkra hoztuk őket, még az utolsó másodpercek is tartogattak izgalmakat. Összességében egy kemény, sokgólos, igazi hokiünnepet láthattak a kilátogatók és a tévénézők.”

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum