Boszniába megy az EBEL

 

Szarajevóba viszi két hazai januári meccsét az Olimpija Ljubljana.

A 40-esek és idősebbek között ki ne emlékezne az 1984-es szarajevói téli olimpiára? A zaklatott történelmű bosnyák főváros emlékezetes, egyúttal emberszabású téli játékokat rendezett, egyszersmind remek létesítményekkel gazdagítva a térséget.

Az olimpiai jégkorongtornát 1984. február 7. és 19. között rendezték meg. Az A csoportban a Szovjetunió, Svédország, a Német Szövetségi Köztársaság, Lengyelország, Olaszország és Jugoszlávia szerepelt, míg a B csoportban Csehszlovákia, Kanada, Finnország, az Egyesült Államok, Ausztria és Norvégia. A négyes döntőbe a szovjetek, svédek, csehszlovákok, kanadaiak jutottak be, és a körmérkőzések végén a szovjetek nyerték az aranyat. A mérkőzéseket a téli olimpiára épített, 12 ezer nézőt befogadó Zetra csarnokban és a kibővített, mintegy 6 ezer fő kapacitású Skenderija csarnokban rendezték.

Pak-ZOI-84-slika-1

Mindössze néhány évvel az olimpia után azonban szörnyű sors jutott a városnak. A boszniai háború során Szarajevó hosszú ideig ostrom alatt állt, emberek ezrei haltak meg, a várost is rommá lőtték az egymás ellen harcoló katonai csoportok. A válogatás nélküli pusztítás az emberi életek mellett az olimpiai létesítményeket sem kímélte. Torville és Dean, valamint a Tretyak fémjelezte szovjet jégkorong-válogatott olimpiai győzelmének színhelye, a Zetra csarnok és a Skenderija is kiégett, a nagy csarnok hideg pincéit halottasháznak használták, a fából készült ülésekből koporsókat készítettek. A halottakat a szomszédos stadion területén temették el.

zetra_rat

 

878_ZetraStdm_s

Az 1995-ös Daytoni Egyezmény aláírása után a békefenntartó erők használták támaszpontként. A Zetra csarnokot nemzetközi összefogás eredményeként a szarajevói olimpia 15. évfordulójára, 1999 tavaszára építették újjá.

Zetra-Sarajevo

Jeget azóta is ritkán készítettek a Zetrában, a mellette létesített sátras pályán, illetve a Skenderijában hódolhattak szenvedélyüknek a jeges sportok bosnyák hívei. Idővel a Skenderija is megújult, azonban 2012 februárjában a hatalmas hóesésben a tető beszakadt.

Sarajevski-krovovi-unutrašnjost-Ledene-dvorane-KSC-Skenderija-Sarajevo-februar-20121

A Zetra újjáépítése óta eltelt 15 év, a szarajevói olimpia óta pedig 30. Az évforduló alkalmából hosszú idő után újból csúcskategóriás jégkorongmérkőzést rendeznek a csarnokban. Szlovén kezdeményezésre az Olimpija Ljubljana ellenfeleként január 10-én a KAC, január 12-én a Villach játszik EBEL-bajnokit a hányatott sorsú legendás arénában. A két mérkőzés között is számos jeges program tölti ki az időt.

sehic-zetra-ce-danas-dobiti-struju

Az eseményre meghívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, az IIHF elnökét és alelnökét, az EBEL-országok szövetségeinek és olimpiai bizottságainak vezetőit, csakúgy, mint a BIHU (Balkan Ice Hockey Union) tagországok (Törökország, Görögország, Bulgária, Románia, Macedónia, Szerbia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina) képviselőit. A hokis hétvége egyúttal fontos diplomáciai esemény is lesz, amelyen várhatóan Bosznia és Hercegovina minden fontos politikusa részt vesz.

A tervek szerint a meccseket a térség minden országában közvetítik a televíziós csatornák, és egyúttal remélhetőleg nagyon fontos népszerűsítő eseménye lesz a jégkorongsportnak.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum