Jöhet a Winter Classic a MOL Ligában is

   

A MOL Liga történetének kétségkívül leglátványosabb meccsén a jelenlegi második fogadja a Városligeti Műjégpályán a harmadikot. Az esélyek, a MOL Liga idei szezonjának megfelelően, teljesen kiszámíthatatlanok.

A két csapat tökéletes döntetlenre áll egymással szemben, hiszen eddigi négy találkozójukból kétszer nyert a DAB és kétszer a Miskolc. Mindkét csapatnak sikerült már saját otthonában legyőznie ellenfelét, sőt, mindkét csapatnak negatív a különbsége hazai pályán. Már csak ezért is érdekes, mire mennek egymással semleges területen.

Azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy a tabellán nagyon szoros az állás. Tulajdonképpen nem is érdemes nézegetni, hiszen ha valaki fordulóról fordulóra próbálja követni a változásokat és valamiféle irányt, tendenciát kutatni benne, előbb-utóbb becsavarodik. Higgyék el, kipróbáltuk. A DAB 28 meccset játszott eddig, melyeken 52 pontot gyűjtött. A Miskolcnak 30 mérkőzésre volt szüksége ehhez. Ha tehát szombaton nyerni tud, nagy lépést tesz hatpontos relatív hátrányának ledolgozására. Kimondottan jól jön tehát a borsodiaknak, hogy a dunaújvárosiak elvesztik a hazai pálya előnyét, hiszen idegenben a DAB eddig a megszerezhető pontok felét hozta el, míg hazai pályán közel 75% ez az arány. A Miskolc idegenben 46%-os teljesítményt nyújtott eddig. A semleges pálya természetesen jobb, mint vendégként szerepelni valahol, így a különbség valamivel kisebb, de a mérkőzéssel komoly sanszokat bukik a Dab.Docler.

mla_0042_resize

Ha az eddig egymás ellen lejátszott négy mérkőzést tekintjük, kiemelkedő egyéni teljesítmények után kutatva, akkor miskolci oldalról kiemelkedik Hajós Roland, Popovics Patrik, Tóth Adrián és Dubek Vladimir ponterőssége. Hajós 4+3-mal, Popovics 0+7-tel, Tóth 4+1-gyel, Dubek pedig 1+4-gyel zárta az idei DAB elleni meccseket. A másik oldalból nehezebb felkészülni, hiszen ott egyenletesebben oszlottak el a találatok. Pont per meccs átlag fölé Galanisz Nikandrosz és egy miskolci fegyelmi beadvány nyomán a Winter Classicot csaknem kihagyó Azari Zsolt tornázta magát. Előbb 2+4-gyel, utóbbi 2+3-mal abszolválta a Jegesmedvék elleni párharcokat.

Stephan Lundh (vezetőedző, Dab.Docler): “Nekem már kétszer is részem lehetett abban a szerencsében, hogy részt vehettem szabadtéri mérkőzésen. Nagyon nagy élmény volt mind a göteborgi, mind a karlstadi mérkőzés a Frölundával. A játékosaim nagyon készülnek, a tökéletes élményt győzelemmel szeretnék megszerezni maguknak. Miközben gálameccsről beszélünk, nem feledhetjük, hogy fontos pontokról kell döntenünk. Hullámzó volt a teljesítményünk az utóbbi időszakban, ezért arra kell ügyelnünk, hogy megtaláljuk a  jó dolgokat és azokat megtartsuk, a rosszakat pedig tegyük félre. A Miskolc nagyon jó csapat, figyelem és fegyelem a legfontosabb, amire szükségünk lesz. Nagy örömmel várjuk a szurkolókat, szeretnénk remek mérkőzéssel emlékezetessé tenni számukra is a szombat estét. Azari Zsolt visszatér eltiltása után, Peter Sevela viszont továbbra is sérült, minden bizonnyal nem játszhat a Városligetben.”

Bob Dever (vezetőedző, Miskolc): “A szombati nap is olyan lesz, mint mindegyik más mérkőzés. Legalábbis így kell legyen, ha nyerni szeretnénk. Természetesen, a szokatlan körülmények, a szép környezet, a megszokottnál több szurkoló egy picit elvonhatja a játékosok figyelmét. Éppen ezért az edző legfontosabb feladata ilyenkor az, hogy fenntartsa játékosaiban a feladatra való összpontosítást. A szél, a hőmérséklet nem lesz nagyon zavaró, mindkét csapat ugyanolyan körülmények között fog játszani. Az Érsekújvár ellen az első és az utolsó harmadban remekül játszottunk, remélem, azt a formánkat hozzuk szombaton este is. A junior-világbajnokság miatt most kiszorultak az edzéseink a nyitott pályára, de ez talán most előny is lehet. Ahogy láttam, a játékosaimnak nagyon tetszett az edzés a szabadtéri pályán. Knox visszatér az eltiltása után, és szeretném ha Metcalfe-nak és Szilágyinak is megadatna az az élmény, mint csapattársaiknak, ezért ők is beöltöznek, bár játékuk elég valószínűtlen. Egy hiányzónk lesz így, Ritó László. Ő nehéz döntés előtt állt, de meggyőződésem, hogy jól döntött, amikor az U20-as válogatottat választotta. Szabadtéri meccs még lehet az életében számtalan, de világbajnokságon a szülővárosában nem mindig játszhat az ember.”

A MOL Karácsonyi Hoki Buli – Winter Classic a Városligetben programja

2013. december 14. szombat

10.00: U10 (mini)-torna
13.00: MAC Budapest–ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia EBJL (U18)-mérkőzés
16.30: Öregfiúk All Star-mérkőzés
18.30: Dab.Docler–Miskolci Jegesmedvék MOL Liga-mérkőzés

2013. december 15. vasárnap

10.00: U8 (szupermini)-torna
13.00: KMH Budapest–Sabres Vienna EWHL-mérkőzés
17.50: Sapa Fehérvár AV19–EC-KAC Klagenfurt EBEL-mérkőzés

 

Dab.Docler–Miskolc 2-1

   

Somogyi Balázs vezérletével hosszabbításban nyert az összességében többet támadó csapat egy egészen különleges hangulatú mérkőzésen.

Az első harmad újvárosi attakokkal indult, melyek azonban közvetlen gólveszélyt nem vagy csak ritkán jelentettek a Jegesmedvék kapujára. A játék azonban leginkább a miskolci harmadban folyt, amit nem is lehetett hiba nélkül levédekezni, Miskolczi akasztott bottal az ötödik percben. Az újvárosiak nem sokat kezdtek azonban az előnnyel, a második perc második felére sikerült a Ladányi, Somogyi, Szappanos sornak nyomás alá helyezni a kaput, Duschek azonban a helyén volt. Az előny után maradt a meddő Acélbika-fölény. A harmad második felében tudott először hosszabb időre tábort verni a miskolci csapat az újvárosi harmadban, és innentől Kalninsnek is több dolga akadt. Ez azonban azt is jelentette, hogy a miskolc feladta a bunkerhokit és sérülékenyebbé vált a védekezése.

DABMIS WC2

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az egyik dunaújvárosi ellentámadás során a 18. percben Somogyi a saját kipattanójára ment a kapu mögötti palánkhoz, agilitása meg is hozta a gyümölcsét, hiszen megszerezte a pakkot, majd a pályának háttal sikerült centerezni azt az üresen érkező Ladányinak, aki nem is hibázta el a ziccert. A Miskolc a lehető legjobban reagált a bekapott gólra, szinte azonnal egyenlíteni akart, amire meg is volt a lehetősége, hiszen még ugyanabban a percben Roczanov kapta üresen a korongot Kalnins előtt, azonban elvétette a lehetőséget. Maradt az 1-0, a többet támadó csapat vezetett az első húsz perc után.

A második harmad szinte tökéletes inverze volt az elsőnek. A Miskolc az első perctől szinte az utolsóig dominálta a játékrészt. Az első percekben Popovics és Faith is nagy helyzetet hagyott ki, majd a 3. percben Knox ment el a balszélen, a védők pedig a kelleténél lazábban őrizték a borsodiak egyik legjobbját, aki védhetetlenül lőtte ki a hosszút. A gól után a DAB is magasabb fokozatba kapcsolt, kiegyenlítettebbé vált a játék, de az Acélbikák többnyire egyéni akciókból veszélyeztettek, nyoma sem volt az első harmad csapatmunkájának.

Mindez igaz volt a védekezésre is, Nagy Richárdot a 28. percben küldték ki a játékvezetők bottal akasztásért, amit Fliszár kis híján még a késleltetett kiállítás alatt gólra váltott. A hátrányban újra nagyon jól játszott Stephan Lundh csapata, így különösebb veszély nélkül múlt el ez a két perc. A 33. percben Roczanovot és Lindgrent egyszerre állítják ki a játékvezetők, így két percig 4-4 ellen játszanak a csapatok. Ez idő alatt Knox a saját harmadából indulva jut el az újvárosi kapuig, ám a korong helyett a csatár köt ki a kapuban. A harmad végére átvette az irányítást a DAB, de messze járt a gólszerzéstől, ismét a többet támadó csapat nyerte a játékrészt.

A harmadik harmad a változatosság kedvéért újvárosi támadásokkal indult, azonban a lendület korán megszakadt, hiszen Pavuk a 43., Huba a 46. percben kapott kiállítást. A hátrányokat ismét sikeresen védekezte ki a Dunaújváros, a harmad közepére azonban kiegyenlítettebbé vált a játék. A tempó hagyott némi kívánnivalót maga után, de a harmad végére ismét felpörögtek a csapatok, teljesen nyíltsisakossá vált a küzdelem, mindkét csapat a győzelemre hajtott és bármelyik nyerhetett is volna.

Azonban egyik sem talált be, így jöhetett a hosszabbítás. Amely miskolci helyzettel indult, Knox és Faith összjátéka okozott jelentős zavart a DAB védelmében, de nem sikerült beütni a mindent eldöntőt. Nem úgy, mint a túloldalon, ahol Gröschl fordult be a kapu elé, gólt ugyan nem szerzett, de a kipattanó tökéletes volt az érkező és az egész meccsen az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Somogyinak, aki eldöntötte a mérkőzést. Összességében talán a vártnál talán alacsonyabb színvonalú, inkább a playoff-meccsek felfokozott hangulatát idéző mérkőzést a szép számban kilátogató néző, amelyen nyert a jobbnak tűnő csapat, de a miskolci pontszerzés is teljesen megérdemelt.

Stephan Lundh (vezetőedző, DAB): Az első harmadban mi, a másodikban a Miskolc volt a jobb. Egyenlő csapatok vívtak jó mérkőzést, amelyből végül mi jöttünk ki jobban. Nagyon örülök a győzelemnek és a két pontnak.

Bob Dever (vezetőedző, Miskolc): Az első harmadban nagyon rosszul játszottunk, nem értem, mi zavarta meg a játékosokat. A második harmadtól feljavultunk, voltak lehetőségeink, és ezért sajnálom, hogy lelkes szurkolóinkat nem tudtuk megajándékozni egy győzelemmel.

MOL Liga, Városliget, 2784 néző. Játékvezetők: Haszonits, Varjú, Kis-király, Vas.
Kalnins: 96,2% (Kiss T.)
K
Duschek: 95,6% (Gyenes)
Lindgren, Hüffner, Somogyi, Ladányi, Szappanos
1
Boyle, deBruyn, Roczanov, Dubek, Rafaj
Huba, Erdélyi, Galanisz, Azari, Kiss Á.
2
Láda, Hegyi Á., Hajós, Popovics, Tóth
Hruby, Nagy R., Pavuk, Papp, Gröschl
3
Durco, Vojtkó, Fliszár, Faith, Knox
Léránt, Szabados, Magosi, Hegyi Á. Z., Peterdi
4
Orosz, Budai, Metcalfe, Szilágyi, Miskolczi
Stephan Lundh, Jonas Johnson
E
Bob Dever
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 17:06 DAB Ladányi Somogyi Szappanos
1-1 22:49 MIS Knox Fliszár Faith
2-1 62:43 DAB Somogyi Gröschl
45 Kapura lövések száma 26
18 Kiállításpercek 6

A Dab.Docler–Miskolc képei

   

A Dab.Docler–Miskolc góljai

 

A DigiSport összefoglalójában megtekinthetik a városligeti MOL Liga-rangadó három legfontosabb történését, erre a linkre kattintva.

Cimkék: , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 20., péntek
U20 14:40 DHKAVS 6-5VÉGE
MOL 18:00 UTEBRA 6-2VÉGE
MOL 18:30 TITSCC 3-4 BVÉGE
EBJL 18:40 HKBMAC 0-6VÉGE
MOL 19:00 FTCGAL 9-0VÉGE
EBEL 19:15 G99AVS 5-2VÉGE
január 21., szombat
EBJL 12:40 HKBVIC 3-4VÉGE
EBYSL 14:30 RBSHKB 6-2VÉGE
EBJL 15:00 UTEEHL 4-1VÉGE
SVK3 15:30 HKBTRB 4-5 HVÉGE
EBJL 16:10 MACOHC 5-1VÉGE
EBYSL 17:00 DMJOLL 10-7VÉGE
EBYSL 17:10 VASMZA 7-2VÉGE
EBYSL 18:00 EHLMAC 2-4VÉGE
EBJL 18:30 MRBDMJ 0-4VÉGE
EBJL 18:55 VSVAVS 3-4 HVÉGE
MOL 19:00 MACGAL 15-2VÉGE
MOL 19:00 MISSCC 7-2VÉGE
január 22., vasárnap
EBYSL 12:00 RBSMAC 
MOL 12:30 FTCBRA INFO
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT INFO
MOL 18:00 MACUTE INFO
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
KHL 14:00 AllStar
  • SPORT 1 (felv.)
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
KHL 17:30 JOKAVT 
  • SPORT 2
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
január 28., szombat
U18   ETOMAC 
U18   PEFDHK 
U18   TVSMIS 
KHL 10:30 KUNMZA 
  • SPORT 2
EBYSL 12:15 DMJOHC 
EBYSL 13:40 AVSSLL 
U18 14:40 AVSKMH 
MOL 17:00 GALBEO 
MK 17:30 döntő
U18 18:40 VASUTE 
EBYSL 19:40 VSVVAS 
január 29., vasárnap
EBYSL   DMJOHC 
EBYSL   HCIHKB 
EBYSL   MACZNO 
EBYSL   MZAVAS 
EBJL 13:10 AVSZAS 
EBEL 17:30 DECAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk