Jöhet a Winter Classic a MOL Ligában is

   

A MOL Liga történetének kétségkívül leglátványosabb meccsén a jelenlegi második fogadja a Városligeti Műjégpályán a harmadikot. Az esélyek, a MOL Liga idei szezonjának megfelelően, teljesen kiszámíthatatlanok.

A két csapat tökéletes döntetlenre áll egymással szemben, hiszen eddigi négy találkozójukból kétszer nyert a DAB és kétszer a Miskolc. Mindkét csapatnak sikerült már saját otthonában legyőznie ellenfelét, sőt, mindkét csapatnak negatív a különbsége hazai pályán. Már csak ezért is érdekes, mire mennek egymással semleges területen.

Azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy a tabellán nagyon szoros az állás. Tulajdonképpen nem is érdemes nézegetni, hiszen ha valaki fordulóról fordulóra próbálja követni a változásokat és valamiféle irányt, tendenciát kutatni benne, előbb-utóbb becsavarodik. Higgyék el, kipróbáltuk. A DAB 28 meccset játszott eddig, melyeken 52 pontot gyűjtött. A Miskolcnak 30 mérkőzésre volt szüksége ehhez. Ha tehát szombaton nyerni tud, nagy lépést tesz hatpontos relatív hátrányának ledolgozására. Kimondottan jól jön tehát a borsodiaknak, hogy a dunaújvárosiak elvesztik a hazai pálya előnyét, hiszen idegenben a DAB eddig a megszerezhető pontok felét hozta el, míg hazai pályán közel 75% ez az arány. A Miskolc idegenben 46%-os teljesítményt nyújtott eddig. A semleges pálya természetesen jobb, mint vendégként szerepelni valahol, így a különbség valamivel kisebb, de a mérkőzéssel komoly sanszokat bukik a Dab.Docler.

mla_0042_resize

Ha az eddig egymás ellen lejátszott négy mérkőzést tekintjük, kiemelkedő egyéni teljesítmények után kutatva, akkor miskolci oldalról kiemelkedik Hajós Roland, Popovics Patrik, Tóth Adrián és Dubek Vladimir ponterőssége. Hajós 4+3-mal, Popovics 0+7-tel, Tóth 4+1-gyel, Dubek pedig 1+4-gyel zárta az idei DAB elleni meccseket. A másik oldalból nehezebb felkészülni, hiszen ott egyenletesebben oszlottak el a találatok. Pont per meccs átlag fölé Galanisz Nikandrosz és egy miskolci fegyelmi beadvány nyomán a Winter Classicot csaknem kihagyó Azari Zsolt tornázta magát. Előbb 2+4-gyel, utóbbi 2+3-mal abszolválta a Jegesmedvék elleni párharcokat.

Stephan Lundh (vezetőedző, Dab.Docler): “Nekem már kétszer is részem lehetett abban a szerencsében, hogy részt vehettem szabadtéri mérkőzésen. Nagyon nagy élmény volt mind a göteborgi, mind a karlstadi mérkőzés a Frölundával. A játékosaim nagyon készülnek, a tökéletes élményt győzelemmel szeretnék megszerezni maguknak. Miközben gálameccsről beszélünk, nem feledhetjük, hogy fontos pontokról kell döntenünk. Hullámzó volt a teljesítményünk az utóbbi időszakban, ezért arra kell ügyelnünk, hogy megtaláljuk a  jó dolgokat és azokat megtartsuk, a rosszakat pedig tegyük félre. A Miskolc nagyon jó csapat, figyelem és fegyelem a legfontosabb, amire szükségünk lesz. Nagy örömmel várjuk a szurkolókat, szeretnénk remek mérkőzéssel emlékezetessé tenni számukra is a szombat estét. Azari Zsolt visszatér eltiltása után, Peter Sevela viszont továbbra is sérült, minden bizonnyal nem játszhat a Városligetben.”

Bob Dever (vezetőedző, Miskolc): “A szombati nap is olyan lesz, mint mindegyik más mérkőzés. Legalábbis így kell legyen, ha nyerni szeretnénk. Természetesen, a szokatlan körülmények, a szép környezet, a megszokottnál több szurkoló egy picit elvonhatja a játékosok figyelmét. Éppen ezért az edző legfontosabb feladata ilyenkor az, hogy fenntartsa játékosaiban a feladatra való összpontosítást. A szél, a hőmérséklet nem lesz nagyon zavaró, mindkét csapat ugyanolyan körülmények között fog játszani. Az Érsekújvár ellen az első és az utolsó harmadban remekül játszottunk, remélem, azt a formánkat hozzuk szombaton este is. A junior-világbajnokság miatt most kiszorultak az edzéseink a nyitott pályára, de ez talán most előny is lehet. Ahogy láttam, a játékosaimnak nagyon tetszett az edzés a szabadtéri pályán. Knox visszatér az eltiltása után, és szeretném ha Metcalfe-nak és Szilágyinak is megadatna az az élmény, mint csapattársaiknak, ezért ők is beöltöznek, bár játékuk elég valószínűtlen. Egy hiányzónk lesz így, Ritó László. Ő nehéz döntés előtt állt, de meggyőződésem, hogy jól döntött, amikor az U20-as válogatottat választotta. Szabadtéri meccs még lehet az életében számtalan, de világbajnokságon a szülővárosában nem mindig játszhat az ember.”

A MOL Karácsonyi Hoki Buli – Winter Classic a Városligetben programja

2013. december 14. szombat

10.00: U10 (mini)-torna
13.00: MAC Budapest–ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia EBJL (U18)-mérkőzés
16.30: Öregfiúk All Star-mérkőzés
18.30: Dab.Docler–Miskolci Jegesmedvék MOL Liga-mérkőzés

2013. december 15. vasárnap

10.00: U8 (szupermini)-torna
13.00: KMH Budapest–Sabres Vienna EWHL-mérkőzés
17.50: Sapa Fehérvár AV19–EC-KAC Klagenfurt EBEL-mérkőzés

 

Dab.Docler–Miskolc 2-1

   

Somogyi Balázs vezérletével hosszabbításban nyert az összességében többet támadó csapat egy egészen különleges hangulatú mérkőzésen.

Az első harmad újvárosi attakokkal indult, melyek azonban közvetlen gólveszélyt nem vagy csak ritkán jelentettek a Jegesmedvék kapujára. A játék azonban leginkább a miskolci harmadban folyt, amit nem is lehetett hiba nélkül levédekezni, Miskolczi akasztott bottal az ötödik percben. Az újvárosiak nem sokat kezdtek azonban az előnnyel, a második perc második felére sikerült a Ladányi, Somogyi, Szappanos sornak nyomás alá helyezni a kaput, Duschek azonban a helyén volt. Az előny után maradt a meddő Acélbika-fölény. A harmad második felében tudott először hosszabb időre tábort verni a miskolci csapat az újvárosi harmadban, és innentől Kalninsnek is több dolga akadt. Ez azonban azt is jelentette, hogy a miskolc feladta a bunkerhokit és sérülékenyebbé vált a védekezése.

DABMIS WC2

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az egyik dunaújvárosi ellentámadás során a 18. percben Somogyi a saját kipattanójára ment a kapu mögötti palánkhoz, agilitása meg is hozta a gyümölcsét, hiszen megszerezte a pakkot, majd a pályának háttal sikerült centerezni azt az üresen érkező Ladányinak, aki nem is hibázta el a ziccert. A Miskolc a lehető legjobban reagált a bekapott gólra, szinte azonnal egyenlíteni akart, amire meg is volt a lehetősége, hiszen még ugyanabban a percben Roczanov kapta üresen a korongot Kalnins előtt, azonban elvétette a lehetőséget. Maradt az 1-0, a többet támadó csapat vezetett az első húsz perc után.

A második harmad szinte tökéletes inverze volt az elsőnek. A Miskolc az első perctől szinte az utolsóig dominálta a játékrészt. Az első percekben Popovics és Faith is nagy helyzetet hagyott ki, majd a 3. percben Knox ment el a balszélen, a védők pedig a kelleténél lazábban őrizték a borsodiak egyik legjobbját, aki védhetetlenül lőtte ki a hosszút. A gól után a DAB is magasabb fokozatba kapcsolt, kiegyenlítettebbé vált a játék, de az Acélbikák többnyire egyéni akciókból veszélyeztettek, nyoma sem volt az első harmad csapatmunkájának.

Mindez igaz volt a védekezésre is, Nagy Richárdot a 28. percben küldték ki a játékvezetők bottal akasztásért, amit Fliszár kis híján még a késleltetett kiállítás alatt gólra váltott. A hátrányban újra nagyon jól játszott Stephan Lundh csapata, így különösebb veszély nélkül múlt el ez a két perc. A 33. percben Roczanovot és Lindgrent egyszerre állítják ki a játékvezetők, így két percig 4-4 ellen játszanak a csapatok. Ez idő alatt Knox a saját harmadából indulva jut el az újvárosi kapuig, ám a korong helyett a csatár köt ki a kapuban. A harmad végére átvette az irányítást a DAB, de messze járt a gólszerzéstől, ismét a többet támadó csapat nyerte a játékrészt.

A harmadik harmad a változatosság kedvéért újvárosi támadásokkal indult, azonban a lendület korán megszakadt, hiszen Pavuk a 43., Huba a 46. percben kapott kiállítást. A hátrányokat ismét sikeresen védekezte ki a Dunaújváros, a harmad közepére azonban kiegyenlítettebbé vált a játék. A tempó hagyott némi kívánnivalót maga után, de a harmad végére ismét felpörögtek a csapatok, teljesen nyíltsisakossá vált a küzdelem, mindkét csapat a győzelemre hajtott és bármelyik nyerhetett is volna.

Azonban egyik sem talált be, így jöhetett a hosszabbítás. Amely miskolci helyzettel indult, Knox és Faith összjátéka okozott jelentős zavart a DAB védelmében, de nem sikerült beütni a mindent eldöntőt. Nem úgy, mint a túloldalon, ahol Gröschl fordult be a kapu elé, gólt ugyan nem szerzett, de a kipattanó tökéletes volt az érkező és az egész meccsen az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Somogyinak, aki eldöntötte a mérkőzést. Összességében talán a vártnál talán alacsonyabb színvonalú, inkább a playoff-meccsek felfokozott hangulatát idéző mérkőzést a szép számban kilátogató néző, amelyen nyert a jobbnak tűnő csapat, de a miskolci pontszerzés is teljesen megérdemelt.

Stephan Lundh (vezetőedző, DAB): Az első harmadban mi, a másodikban a Miskolc volt a jobb. Egyenlő csapatok vívtak jó mérkőzést, amelyből végül mi jöttünk ki jobban. Nagyon örülök a győzelemnek és a két pontnak.

Bob Dever (vezetőedző, Miskolc): Az első harmadban nagyon rosszul játszottunk, nem értem, mi zavarta meg a játékosokat. A második harmadtól feljavultunk, voltak lehetőségeink, és ezért sajnálom, hogy lelkes szurkolóinkat nem tudtuk megajándékozni egy győzelemmel.

Erste Liga, Városliget, 2784 néző. Játékvezetők: Haszonits, Varjú, Kis-király, Vas.
Kalnins: 96,2% (Kiss T.)
K
Duschek: 95,6% (Gyenes)
Lindgren, Hüffner, Somogyi, Ladányi, Szappanos
1
Boyle, deBruyn, Roczanov, Dubek, Rafaj
Huba, Erdélyi, Galanisz, Azari, Kiss Á.
2
Láda, Hegyi Á., Hajós, Popovics, Tóth
Hruby, Nagy R., Pavuk, Papp, Gröschl
3
Durco, Vojtkó, Fliszár, Faith, Knox
Léránt, Szabados, Magosi, Hegyi Á. Z., Peterdi
4
Orosz, Budai, Metcalfe, Szilágyi, Miskolczi
Stephan Lundh, Jonas Johnson
E
Bob Dever
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 17:06 DAB Ladányi Somogyi Szappanos
1-1 22:49 MIS Knox Fliszár Faith
2-1 62:43 DAB Somogyi Gröschl
45 Kapura lövések száma 26
18 Kiállításpercek 6

A Dab.Docler–Miskolc képei

   

A Dab.Docler–Miskolc góljai

 

A DigiSport összefoglalójában megtekinthetik a városligeti MOL Liga-rangadó három legfontosabb történését, erre a linkre kattintva.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum