Kipróbálták a városligeti hokipályát

   

A Fehérvár csütörtökön Budapestre költözött, megnézte a Winter Classic jegét, péntek délelőtt pedig már edzett is egyet a Városligeti Műjégpályán.

Marty Raymond vezetőedző az egyik legrutinosabb szabadtéri tréner, hiszen az elmúlt években Európában a Medvescak Zagreb volt a legaktívabb Winter Classicoló csapat.

Hogyan készül a Volán a Winter Classicra?

A felkészülésünk nem nagyon különbözött a szokásostól, elsősorban a mérkőzésre és az ellenfélre kell koncentrálnunk, az esemény önmagában nem jelenthet semmiféle nehezítést. Természetesen a körülmények nem a megszokottak lesznek, előjöhetnek dolgok, amikre oda kell figyelni, ilyen a szél, a hőmérséklet vagy a jég minősége, de a másik csapat számára is pont ugyanolyan körülmények lesznek, mint nekünk. Pénteken délelőtt edzettünk először a Városligetben, de már korábban is jártunk a pályánál, megnéztük, és bátran állíthatom, gyönyörű környezetben fogunk játszani. Már csütörtökön felutazott a csapat Budapestre, itt is töltöttük az éjszakát.

Ilyen nehéz helyzetben jól jön ez a hokibuli a csapatnak?

Néha jól jön az ilyen, néha nem. Azt várom leginkább, hogy a játékosok fel lesznek dobva, gyönyörű környezetben, sok néző előtt játszhatnak. Nem rakunk terhet a játékosok vállára, de mint minden meccsen, csak az vezethet eredményre ebben a ligában, ha a legjobbjukat nyújtják. Szeretnénk, hogy a játékosok és a szurkolók is jó élményeket szerezzenek, mindannyian nagy izgalommal várjuk ezt a két mérkőzést. A sorokról csak a pénteki edzés után döntünk, de lehet még változás a meccs kezdetéig.

Több szabadtéri meccs is edzősködött a Medvescak kispadján. Milyen emlékeket ébreszt Pula vagy a Salata?

A Medvescak edzőjeként részt vehettem Pulában és a Salata-pályán is szabad ég alatt játszott meccseken. Hatalmas élmény volt, bár elsősorban a mérkőzéssel foglalkoztam, és bár olyankor mindig egy kicsit kizárom a külvilágot, így is megérintett ezeknek a mérkőzéseknek a hangulata. Örülök, hogy ebben az évben is részem lehet ilyen élményben, a játékosaimmal együtt.

Red Bull WC edzes

Természetesen a városligeti események miatt az egész EBEL Budapestre tekint ezen a hétvégén, hiszen különleges ez az alkalom, az első magyarországi szabadtéri EBEL-meccsre kerül sor. A hivatalos honlap is fókuszál a Fehérvár–Salzburg meccsre.

Matthias Trattnig, a salzburgiak meghatározó játékosa elmondta: “Mindannyian nagyon örülünk a szabadtéri mérkőzésnek, különleges, nagy élmény lesz, de nem szabad elfelejtenünk, hogy végeredményben mindez két pont sorsáról is szól.”

“Nem szabad kiesnünk a ritmusból, hiszen a lehető legtöbb bónuszponttal szeretnénk a középszakaszba menni” – tette hozzá a még eltiltását töltő Thomas Raffl, aki legfeljebb a Red Bull-osoknak hiányzik majd a jégről.

Andy Sertich, a Fehérvár szezon közben igazolt hátvédje így látta a fájdalmas linzi 3-7 után így várja a pénteki találkozót: “Az eredmény nagyobb különbséget mutat, mint amekkora a pályán volt a két csapat között. Sokáig nem játszottunk rosszul, de a végén sokat hibáztunk. A szabadtéri meccs nagy élmény lesz mindannyiunknak. Mivel a jég nem olyan, mint egy csarnokban, nagyon fontos lenne, hogy egyszerűen, sallangmentesen játsszunk.”

A Salzburg ellen eddig kiválóan teljesített a Fehérvár a szezonban, a tabellaelsővel játszott 2 meccsen 3 pontot fogott a Raymond-csapat. Mindkétszer az idegenben jégre lépő csapat nyert a ráadásban.

Minden szempontból különleges meccsre van kilátás, hogy úgy mondjuk, nem gyakori, hogy az EBEL magyar játékvezetői négyes küld egy hazai Fehérvár-mérkőzésre. Ezúttal így tett.

A két edző és több játékos is érdekeseket mond a pénteki mérkőzéssel kapcsolatban az nso.hu cikkében. Don Jackson, a Red Bull Salzburg legendás edzője például megtisztelve érzi magát és egyben vicces is: “Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Fehérvár minket választott egyik ellenfelének a Winter Classicra! Látványos esemény lesz ez az EBEL és Budapest számára is. Sokunkat arra emlékeztet majd, milyen volt a gyermekkorunkban, amikor gyakorlatilag a jégen nőttünk fel a szabadban. Csak egyben reménykedem, hogy nem lesz túl hideg, ahhoz már öreg vagyok!”

Ahogy a Red Bull Salzburg hivatalos twitteroldaláról bevarrt fényképen is látszik, a vendégek is edzettek egyet a Lizsében az esti meccs előtt.

Mihály Árpád visszatér a magyar csapatba, így a juniorok mellett egyedül Németh Attilát kénytelen nélkülözni Marty Raymond. A Volán kapuját ezúttal nagy valószínűséggel Bálizs Bence védi majd.

Fehérvár–Salzburg 6-3

   

Hibátlan emberhátrányos védekezésének és kreatív, okos támadójátékának köszönhetően magabiztos győzelmet aratott a magyar csapat a meccs nagyobbik részében alárendelt szerepet játszó Salzburg ellen.

Az első percekben rögtön egymásnak esett a két csapat, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, kevés időt töltött a semleges harmadban a korong. Aztán a Salzburg átvette az irányítást, hosszabb időre beszorultunk a harmadunkba, de sikerrel őriztük a kaput a góltól. A nyomásból a hatodik percben szabadultunk és az ezt követő támadásból némileg váratlanul a vezetést is megszereztük. Egy sarokból visszatett korongra csapott le Sikorcin, elvitte a balszélre és kilőtte a hosszút. Kicsit több, mint egy perc múlva Kiss Dániel nyúlt kicsit keményebben ellenfeléhez a palánknál, amiért kétperces kisbüntetést kapott.

A hátrány első felét okosan, a másodikat némi szerencsével védekeztük ki. Majd már egyenlő létszám mellett egy Bálizsról kipattanó korongot nem tudtunk eltakarítani, amit a tehetetlen kapus fölött lőtt Brophey a hálóba, kiegyenlítve az állást. A 13. percben Benkék harcoltak ki emberelőnyt, amelynek az első egy percét ugyan elszúrtuk, de aztán sikerült felállni és Yellow Horn révén a vezetést is visszavettük. Összességében, bár a Salzburg dominálta az első játékrészt, a magyar csapat is sokat tett a vezetésért.

AVSRBS WC

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A második harmad elején egy újabb Benk, Banham, Sarauer összjáték jelentette a legnagyobb veszélyt, ám ezúttal is kimaradt a helyzet. A negyedik percben aztán Kovács Csaba lépett el szólóban és a védjegyévé vált csellel etette meg Gracnart, kettőre növelve a fehérvári előnyt. A gólnál Bálizs gólpasszt jegyzett. Támadásban maradt a Fehérvár, nem sokkal később Naglich a kapu mögül tette vissza a korongot az érkező Yellow Hornnak, a helyzet azonban kimaradt. Az ellentámadás során egy távoli erős bomba Bálizs mamutjáról a kapu előtt üresen álló Hoferhez pattant, aki a kapuba emelte a pakkot.

Még magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Volán, sorra alakítottuk ki a helyzeteket. A 10. percben a csatárt játszó Orbánt állították ki a játékvezetők, ráadásul Bálizs is megsérült, így jöhetett Hetényi. A hátrányt ezúttal is magabiztosan védekeztük ki. A 14. percben Yellow Horn tálalt hibátlanul Banham elé, aki visszaállította a kétgólos hazai előnyt. A kiváló gólpasszt az ellenfél egyik legjobbja, Trattnig torolta meg brutálisan, Yellow Hornnak komoly gondjai voltak, az osztrák játékos meg is kapta az 5+20 perces büntetését. Végigtámadta az előnyt a Fehérvár, nagyobbnál nagyobb helyzeteket dolgozott és hagyott ki, majd egy perccel az előny lejárta előtt Troy Milam szabálytalankodott két percet érően, amit nehezen viselt, így a játékvezetők megtoldották azt még két perccel.

Mindez azt jelentette, hogy a harmad hátralévő idejének túlnyomó részét emberelőnyben, egy percet pedig kettős előnyben játszottak Tokajiék. A helyzet azonban nem sokat változott az előző négy perchez képest, nagy helyzetek maradtak kihasználatlanul, sőt, 33 másodperccel a vége előtt emberhátrányban Nödl révén egy gólra zárkózott a Salzburg. A közönség által áhított 5-2 helyett, tehát 4-3-mal jöttünk ki ezekből a kiállításokból.

Ez azonban nem szegte kedvét a Volánnak, a harmadik periódust is változatlanul hatalmas elánnal kezdték. A harmadik percben Magosi-Nemes-Magosi volt a korong útja, amiből utóbbi gólt is szerzett, visszaállítva a kétgólos különbséget. Öröm volt látni, hogy nem hagyott alább a lendület, a második harmadhoz hasonlóan a hazaiak dominálták a mérkőzést, sokat és kreatívan támadtak Banhamék. Ezt ugyan hosszabb időre megszakította egy palánkszerelési intermezzo, ami után a Salzburgnak is akadtak helyzetei, de a meccs képe változatlan maradt, ez sem zökkentette ki a csapatot. Sőt, a 47. percben Benk fordult be a kapu mögül, lövés kipattant a kapusról, az éppen jókor érkező Banham elé, aki elhúzta a korongot Gracnar mellett, majd a hálóba tette azt, 6-3-ra módosítva az eredményt.

A harmad felénél Sertich szabálytalankodott a kéken, az emberhátrányt ismét ragyogóan védekeztük ki, de utána kicsit visszavett a tempóból Marty Raymond csapata. tehette, mert egyrészt az ellenfél ezek után sem tudott igazán veszélyes helyzetet kialakítani, másrészt azért így is akadtak helyzetek szép számmal a Fehérvár előtt is. A legnagyobb talán Nemes előtt, aki a 17. percben üresen kapta a pakkot a kapu előtt, de már sem a lövéshez, sem egy cselhez nem volt elég helye, így kimaradt a ziccer. Az utolsó három percben több nagy helyzetet is kialakított a Salzburg, azonban vagy a végig magabiztos Hetényi vagy a védők vagy a szerencse megmentette a csapatot a góltól. Az eredmény így már nem változott, teljesen megérdemelten nyert 6-3-ra a Fehérvár, amely ma a mérkőzés legnagyobb részében többet tett a győzelemért, ügyesebben és okosabban játszott, mint nagy nevű ellenfele.

EBEL, 4013 néző. Játékvezetők: Babic, Gebei, Nagy, Németh.
Bálizs: 86,7% (Hetényi Z.: 95,0%)
K
Gracnar: 82,4% (Brückler)
Pozsgai, Jackman, Benk, Sarauer, Banham
1
Trattnig, Milam, Welser, Cullen, Motzko
Sertich, Varga, Yellow Horn, Naglich, Magosi
2
Heinrich, Fahey, Nödl, Roe, Meckler
Szirányi, Tokaji, Kovács, Sikorcin, Mihály
3
Mühlstein, Boivin, Kristler, Brophey, Latusa
Hetényi P., Kiss, Orbán, Nemes, Tóth
4
Pallestrang, Brucker, Komarek, Hofer
Marty Raymond, Rob Pallin
E
Don Jackson, Matt McIlvane
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:45 AVS Sikorcin Benk Banham
1-1 09:53 RBS Brophey Kristler Latusa
2-1 14:09 AVS PP Yellow Horn Sarauer Naglich
3-1 23:50 AVS Kovács Szirányi Sikorcin
3-2 26:04 RBS Hofer Milam Trattnig
4-2 33:43 AVS Banham Yellow Horn Tokaji
4-3 39:27 RBS SH Nödl Boivin
5-3 42:10 AVS Magosi Nemes Benk
6-3 46:43 AVS Banham Benk Kiss
34 Kapura lövések száma 35
10 Kiállításpercek 35

A Fehérvár–Salzburg képei

   

 

AVSRBS WC 2

A Fehérvár–Salzburg 9 gólja

   

Így nyerte a Winter Classic első meccsét 6-3-ra a Volán.

Cimkék: , , , , ,

Összes (19)

Utolsó hozzászólások

 1. perge
    #14
  perge,   

  Miért nem engedik még be szurkereket? marhára innék egy sort már!!

 2.   #15
  PdP,   

  a SportKlub műsora hozza a szokásos "színvonalat"... remélem jövőre nem ők kapják a jogokat

 3. kovacsistvan
    #16
  kovacsistvan,   

  De miért vannak a játékvezetők mackófölsőben?

 4.   #18
  csabak79,   

  hany fok lehet vajon az en falumban voltam mecsen -28fokban is

 5. csakasportklub
    #19
  csakasportklub,   

  van egy jo vicc,had mondjam el :D
  szeredai bacsika beszelget budapesti komajaval:
  -Hallod te Csabi,azt mondtak a TV-ben,nalatok Szeredaban -35fok volt a reggel!
  -Ugyanbiza en azt nem hiszem,nalam a homero csak -10et mutatott!
  -Akkor vajon miert mondtak a TV-ben -35ot?
  -Ha,kint lehet van annyi.
  na ez egy eleg gyenge vicc,de ugy gondoltam megosztom veletek :))

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS ÉLŐ
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk