Szektorbezárások a Vákárban

   

Három zárt kapus mérkőzést és 2000 eurós büntetést kapott a HSC Csíkszereda a MOL Ligától, a szezon végéig felfüggesztve.

Az alábbi határozat értelmében egyelőre nem kell nélkülöznie a csíki csapatnak a nézőket a meccsekről, de a vendégkispad mögötti két szektor üresen marad a következő 5 MOL Liga-meccsen. Végrehajtandó és felfüggesztett ítéleteket eredményeztek a HSC–FTC mérkőzésen történtek.

“A MOL Liga megvizsgálta a 2013. december 2-i HSC Csíkszereda-Ferencváros MOL Liga jégkorongmérkőzésen történteket, és a következő megállapításokat tette.

A lelátó vendég cserepad feletti részéről a vendégcsapat játékosait, vezetőit folyamatosan köpködték, szidalmazták, annak ellenére, hogy a vendég cserepad feletti lelátórészen biztonsági személyzet is tartózkodott. Ez nem egyedi eset, a klub figyelmét a Liga korábban többször is felhívta hasonló esetek után arra, hogy a vendégcsapat biztonságát a rendezőnek minden körülmények között garantálnia kell, ha szükséges, akár a cserepad megfelelő átalakításával, akár a lelátó egy részének lezárásával, és mindenképpen elegendő biztonsági személyzet alkalmazásával.

A mérkőzés alatt a zsűrifülkénél és a büntetőpadoknál számos illetéktelen személy tartózkodott. A mérkőzést többen is a palánk mellől nézték, miközben elégtelen létszámú biztonsági személyzet tartózkodott a büntetőpadok és a zsűrifülke környékén, így a játékosok és a hivatalos személyek biztonsága nem volt megfelelő. Egy néző a zsűrifülke üvegére csapott, később a zsűrifülke mögött a nézők között tettlegesség, lökdösődés alakult ki. A játékvezető ellenőri jelentés szerint a mérkőzést a palánk mellől nézők közül többen a játékvezetőket sértegették, akik közül az egyik válaszul visszamutogatott a nézőknek. A közvetlenül ide nyíló VIP teremben a vendégeknek szeszes italokat kínálnak. A VIP szektor egyik lejárata szintén közvetlenül a zsűrifülkéhez és a büntetőpadokhoz vezet. A büntetőpadoktól és a zsűrifülkétől egy lépésnyire állóhelyi lelátó található.

A Liga emlékeztet arra, hogy a zsűrifülkében illetve a büntetőpadon tartózkodókat már korábban is érte inzultus, amikor az ott tartózkodó nézők a büntetőpad üvegét verték, illetve szóváltásba keveredtek a büntetőpadon tartózkodó játékosokkal.

Hogy a mérkőzés helyszínén a vendégcsapatot, a mérkőzés egyéb közreműködőit ne érje semmiféle inzultus, illetve hogy illetéktelenek ne tartózkodhassanak ott, ahol semmiféle keresnivalójuk nincs, az minden esetben a rendező felelőssége. Ugyancsak a rendező felelőssége a nézőtéri rend fenntartása.

A Ligárol kialakult képet romboló, a Liga érdekeivel ellentétes magatartás, a méltatlan viselkedés a Liga mérkőzésein nem elfogadható, az azok elleni hatékony fellépés a MOL Liga minden résztvevőjének kötelessége.

Vakar_Lajos_jegcsarnok

A fentiek miatt a MOL Liga a HSC Csíkszeredával, mint rendező csapattal szemben az alábbi határozatot hozta:

1.) A MOL Liga mérkőzésein a lelátó és a játéktér közötti területen csak az oda beosztott személyzet és a szabálykönyv által engedélyezett, valamint a Liga eseti engedélyével rendelkező személyek tartózkodhatnak, onnan a mérkőzést nézni tilos. (a mellékelt ábrán piros x-szel jelölt területek)

2.) A lelátó alatt, a vendég büntetőpad mellett, a játéktér szintjén létesített létesített állóhelyi tribünt a MOL Liga mérkőzéseken le kell zárni, ott nézők nem tartózkodhatnak (piros x-szel jelölt terület)

3.) A VIP szektorból a játéktér szintjére vezető lépcsőt a MOL Liga mérkőzéseken lezárva kell tartani. Onnan a VIP szektor megközelítése tilos, veszélyhelyzetet kivéve a VIP szektor elhagyása ezen a lépcsőn keresztül tilos. (az ábrán piros x-szel jelölve)

4.) A VIP terem játéktér felé vezető ajtaját a MOL Liga mérkőzéseken folyamatosan zárva kell tartani

5.) Az A, B, D, E, F szektorok első három sorának lezárása a lelátó végétől a felezővonal magasságáig (az ábrán fekete x-szel jelölt terület), minden MOL Liga-mérkőzésen, amíg a klub a ligával egyeztetett megoldással nem képes garantálni a vendégcsapatok és hivatalos személyeik biztonságát, és amíg ezt a megoldást egy a klub költségén végzett pályabejárás során a Liga el nem fogadja.

6.) A vendégkispad oldalán levő kapu mögötti állóhelyi szektor (az ábrán fekete x-szel jelölt terület) lezárása minden MOL Liga-mérkőzésen, amíg a klub a ligával egyeztetett megoldással nem képes garantálni a vendégcsapatok és hivatalos személyeik biztonságát, és amíg ezt a megoldást egy a klub költségén végzett pályabejárás során a Liga el nem fogadja.

7.) Az A és B szektor teljes lezárása a lelátó végétől a felezővonal magasságáig (az ábrán világoskék x-szel jelölt terület) a HSC Csíkszereda következő 5 hazai MOL Liga mérkőzésén.

8.) A klub költségén szövetségi ellenőr küldése a HSC Csíkszereda következő 5 hazai MOL Liga mérkőzésére.

9.) A HSC Csíkszereda következő három hazai MOL Liga mérkőzésének zárt kapuk mögötti lejátszása – felfüggesztve a 2013/14-es MOL Liga szezon végéig. A felfüggesztett büntetés akkor lép életbe, ha a felfüggesztés időtartama alatt a klub valamelyik hazai mérkőzésén a vendégcsapatot vagy a hivatalos személyeket a nézőtérről atrocitások érik.

10.) 2000 EUR pénzbüntetés – felfüggesztve a 2013/14-es MOL Liga szezon végéig. A felfüggesztett büntetés akkor lép életbe, ha a felfüggesztés időtartama alatt a klub valamelyik hazai mérkőzésén a vendégcsapatot vagy a hivatalos személyeket a nézőtérről atrocitások érik.

11.) A Liga elvárja a HSC Csíkszeredától, mint rendezőtől, hogy a hazai mérkőzésein méltatlan viselkedést tanúsító nézőket rendbontás esetén a pályáról haladéktalanul távolítsa el, ismételt rendbontásuk esetén a mérkőzéseiről tiltsa ki.”

Vakar lelato

Cimkék: , , , , ,

Összes (131)

Utolsó hozzászólások

 1. F. Kapus
    #126
  F. Kapus,   

  @Barta Szabi: Lehetett volna az is, de az sokkal súlyosabb szankció, mint ez.

 2.   #127
  rioravenatti,   

  @F. Kapus: a dontes fellebbezheto ?

 3. F. Kapus
    #128
  F. Kapus,   

  @rioravenatti: Nem tudom. De tapasztalataim szerint ilyen esetekben a MOL Ligában több esélye van a kommunikációnak és az ésszerű kompromisszumoknak, mint pl. az EBEL-ben.

 4.   #129
  Lapke76,   

  @croskin: Tehát a néhány suttyó a játékvezető miatt köpködi a vendég játékosokat. Almási úr pedig azért itta le magát, mert a játékvezetők rosszul fújtak.

  Egyébként te is tökéletesen ismered a szabályokat, ezért el is tudod dönteni, hogy szarul fújnak?

  Azt azért sosem értem, hogyha ennyire mindenki tudja a szabályokat, és az alkalmazásukat is tökéletesen, akkor hogy lehet, hogy ilyen kevés a játékvezető???? Lehet jelentkezni, pénzt is adnak a meccsekért, és lehet jobban csinálni. Hiszen rengetegen tudják, hogy szarul fújnak, ergo ők biztos jobban csinálnák...

 5. rex matias
    #130
  rex matias,   

  Néhány gondolat,csak elmelkedés gyanánt:
  1) a MOL liga eddig minden évben elörelépett egy-két lépést a ligában mindig is jelenlévö "kiskirálykodások" ellenére, ám a bíráskodás padlón van még mindig!

  A szeredában megtörtént eset kapcsán szeretnék rávilágitani, hogy a konfliktus kialakulásának igazi mozgatórugója ébben ebben az "elégtelen" bíráskodásban keresendö!
  Ennek a fentébb emlitett oknak az összes többi a KÖVETKEZMÉNYE!Beleértve a járulékos civilizációs szokásokat! Azért írok szokásokat, mert a köpködés civilzácios szokás, nem pedig annak a hiánya!

  2)A Hokipálya egy köpködös hely. Tetszik, vagy nem, de ez így igaz! Kezdjük mindjárt aazal hogy a legnagyobb köpködök maguk a játékosok. Ez a hoki egyik "hozadéka". Nos, ha nekünk játékosoknak(estemben volt játékos) szabad, akkor kérdem miért ne szabadna ugyanezt más ott tartozkodoknak? Mert nem szép ha csak a játékosok és bírók, netán edzök vagy rolbások köpködnek?
  Tehát ez egy szokásjog, ami szép vagy nem szép, de jelen van és mint írtam ez egy "hozadéka" vagy velejároja a hokinak.

  3) Helyi TEMINÁTOROK mindig is voltak Szeredában, és lesznek.Mindig is nehezen kezelhetöek, nem sok az eszük, de Nagy a vélt igazságérzetük és ebbe mindent beleadnak.Bizonyára ismeritek a latin mondást , hogy amit szbad Jupiternek, nem szabad...; nos ök ezt nemcsak szó-szereint értelmezik de be is tartják, vagy tartatják.

  4)Ha ahokipályát egy "közigazgatásilag" hermetikus" térré alakitjuk, akkor hamarosan egy bínztonságos reptérre fog hasonlitani, aková nem vihetsz be kést, papírt, ollót,gyufát, de belépés után megvásárolhatod ott a helzsyinen mindezeket... azaz, követve ezt az irányzatot, a mérközéseket otthon, vagy kocsmában, kivetitö elött néyhetjük majd.

  5)Hivatalos és nem hívatalos személyek esete: Aki jelen van mindenki hivatalos személy, statisztikailag is jelen van, név szerint, án mégesem mindenki a játék részese!Ennek a mérleglése és eldöntése ki-ki feladata!

  6) A "Hivatalosok"(jégkongszövetség, ligaelnökség,stb...) döntései és hatáskör- alkalmazásai:

  Fotelben születnek, hosszas beszélgetések és túlórázások után. Ritka esetben van jó hozadékuk is.
  Jelen esetben, estleg egy kicsit javul a "bíztonsági" helyzet a pályán, büszkeségtöl dagadhatnak a mellek!DE kételm, hogy ez lenne a jó megoldás. Miért?
  Mert eszembe jut, hogy a komcsi diktatura idején, nem a pályán szokták volt a disznófejü Gubernu-t (akkoiban ö volt a fö-csaló, bukaresti bíró volt) pályán kívül verték dagadtra, és amikor a szeku már mindehol megvédte, akkor a vonaton verték Tepsiszentgyörgyig.

  Összefoglalás: A bíztonságot a legnagyobb mértékben a HELYES és MEGFELELÖ bíráskodással lehet a legjobban fokozni. Persze, hülyék, részegek és Terminátorok mindig is lesznek... néha pedig meg is nyilvánulnak... benne van a pakliban.

 6. F. Kapus
    #131
  F. Kapus,   

  @rex matias: Hát igen, az egy nagyon fontos dolog, hogy mindig másban keressük a hibát. Hiszen mi magunk ugyan bűnösök vagyunk, na de hát így teremtett minket a jóisten, mittegyünk, megváltozni meg minek is.
  A kommentelést ezennel ennél a posztnál amúgy stólbucisan lezárom.

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 4-3 HVÉGE
ROM 17:30 SSTBRA 1-15VÉGE
MOL 18:00 BEOMAC 3-4VÉGE
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 3-5VÉGE
U20 18:00 ZEGAVS 2-14VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 3-2 HVÉGE
U18 18:30 SCCDHK 4-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSKAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk