Hová tűntek a nézők az EBEL-ből?

   

Az osztrák bázisú EBEL évekig a fejlődő, vonzó, minőségi jégkorong szinonimája volt Európában. Valami megváltozott, a nézők ugyanis el-elmaradoznak a ligából. Mindenki az okokat keresi.

Bár a Medvescak távozásával várható volt, hogy a folyamatos fejlődés megtörik, de a visszaesés mértéke mindenkit meglepetésként ért. Október végén a Der Standard hokiblogjában, december első napján a hockeyfans.at portálon jelentek meg cikkek, amelyek az okokat próbálják megtalálni. Az elmúlt évek nagyszerű eredményei, az európai hetedik hely kibérelése a legnézettebb bajnokságok rangsorában, és az erről szóló örömteli, a nézőszám töretlen növekedéséről szóló híradások után merőben megváltozott a hangulat az EBEL körül.

Három hónap elteltével az látszik, hogy a már októberben is észlelt visszaesésben nem történt javulás. November végéig 160 meccset játszottak le a ligában és ezekre összesen 448 122 néző volt kíváncsi. Egy évvel ezelőtt ugyanekkor 156 meccsen voltak túl a csapatok és 563 669 néző váltott jegyet ezekre. A különbség 115 547 néző. Ha a statisztikákat meg is tisztítják a ligát elhagyó Medvescak és a tavaly nem induló Bolzano számaitól, a többiek akkor is összesen több mint 35 000 jeggyel kevesebbet adtak el ezen idő alatt.

Azzal, hogy úgymond lehullt a KHL-be távozott zágrábiak által tartott lepel ? négy év alatt több mint 805 000 néző járt a Medvescak hazai meccsein, ebből csak tavaly 232 500, és ez átlagban meccsenként 7500 szurkolónál többet jelentett ?, kiderült, a nézők mérkőzésre járási szokásai megváltoztak. A szurkolók válogatósabbak lettek. A problémát érzékelteti, hogy az előző szezon számaihoz képest csak három csapat tudta növelni a nézőszámait, minimális mértékben.

A Znojmo +3,1%-ot, a Dornbirn +1,9%-ot, a Linz +1,5%-ot mondhat magáénak ezen az oldalon. A nézőket vesztő csapatok közül a legjobban a KAC áll, -0,4%-kal, második a Fehérvár -8%-kal. Következik a VSV (-9%), a szezon előtt a nézőszám növelését célul kitűző Vienna Capitals (-12%), a Graz (-15,1%) és az Innsbruck (-16%). A Salzburg remek szereplése ellenére is 22%-kal kevesebben vannak a Volksgarten lelátóin, mint egy éve. A katasztrofális helyzet pedig egyenesen elriasztja az Olimpija szurkolóit, a Hala Tivoliban 58%-os a visszaesés.

EBEL nezok

A zágrábiak fájdalmas távozásán kívül sok egyéb esemény is befolyásolja a nézőszámot. Salzburgban korábban éveken át nagyjából állandó volt a nézőszám. Grazban az előző szezon kiugróan jó eredményt hozott, amelyhez minden bizonnyal hozzájárult az a hét telt házas mérkőzés is, amelyeken az osztrákok NHL-sztárja, Thomas Vanek a stájer klubot erősítette hazai jégen. Linzben a 2011/12-es bajnoki címet eredményező szezon hozta meg újra az étvágyat a hokihoz. Klagenfurtban, Villachban rengeteg a bérletes, a jégcsarnokok kapacitása azonban véges. Nem is véletlen, hogy a karintiai fővárosban az utóbbi évek kiemelkedő nézőszámát abban a szezonban jegyezhették fel, amikor a tartományi derbit szabadtéren, a futballstadionban játszották, 30 500 néző előtt.

Ebben a szezonban azonban nincs NHL-lockout, nincsenek zágrábi Arena-meccsek 15 000 néző előtt, nincs Pula sem. Az egyetlen szabadtéri rendezvényre a Városligetben kerül majd sor, telt ház esetén 4200 szurkoló előtt. Ez bizonyosan segít majd a Fehérvárnak, hogy esetleg pozitívba forduljon a mérlege, de ligaszinten nem sokat tesz hozzá a statisztikák kozmetikázásához.

Sokak érzése szerint a legfőbb bűnös a menetrend. Az EBEL mindeddig ragaszkodott a kedd, péntek, vasárnap ritmushoz, azonban a nyugat-ausztriai csapatok és a Bolzano belépésével a liga földrajzi kiterjedtsége nagyon megnőtt. Így az EBEL-ben is bevezették a túrákat, egy-egy csapat két nap alatt tud le a Bolzano, Dornbirn vagy Innsbruck elleni meccsei közül kettőt-kettőt, ugyanígy az ottaniak is így járnak el errefelé. Így szinte a hét minden napjára esik meccs, sokszor sorozatban játszanak otthon, majd sorozatban idegenben, a menetrend átláthatatlan.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum