Bemutatjuk a Stavanger Oilerst

 

A Dab.Docler szombati ellenfele nem mindennapi történettel bír. A norvég bajnoki címvédő Stavanger Oilerst finn vendégmunkások alapították 2000-ben gyári csapatként.

A tradicionális helyi klub, a Viking hosszan tartó agóniája nyomán többen is úgy gondolták, éppen az Oilers lehetne az, amelyikkel tiszta lapot lehetne nyitni a város jégkorongsportjában. A klubhoz csatlakozott a Viking korábbi támogatója is, és néhány finn légiós, valamint jobb norvég játékos. Ezzel kellően ki is ríttak a mezőnyből. 2001-ben kezdték a legalsóbb osztályban, és arra, amit produkáltak, nem könnyű szavakat találni.

Stavanger logo

Első idényükben 304 lőtt góllal veretlenül nyertek bajnokságot, az előző évben 55 finn topligás és 7 másodosztályú meccsen játszó Jari Kesti például 21 norvég harmadosztályú bajnokin 116 gólt és 110 gólpasszt szorgoskodott össze. Egy évvel később hasonló egyértelműséggel nyerték meg a másodosztályt is, így a 2003/04-es idénytől újra lett stavangeri csapat a norvég élvonalban. Az első éremre sem kellett sokáig várni. Harmadik szezonjukban ezüstéremig jutottak. Legközelebb 2010-ben állhattak dobogóra, de akkor már a bajnoki címet ünnepelhették. 2011-ben újabb ezüst, azóta pedig 2 aranyérem jelzi, hogy mostanra az Oilers az egyre jobb norvég jéghoki meghatározó csapatává vált. Az utóbbi évek sikerei meghozták a közönség érdeklődését is, mára a csapat tagjai népszerű emberekké váltak a városban, új, 4600 fős csarnokba költöztek, ahol a meccseikre átlagban 4000 ember kíváncsi a Székesfehérvárnál kicsit nagyobb, 125 ezres városban.

A jelenlegi játékoskeretet nézve szinte minden poszton rutinos, nagy tapasztalattal bíró játékosok állnak bevetésre készen. A kapuban a korábbi válogatott Ruben Smith az első választás, de cseréje, Holm is megjárta a korosztályos válogatottakat. Nem könnyű nekik gólt lőni, Smith meccsenként kapott gólátlaga például 2 alatt van.

StavangerNyeman2

A védelemben találjuk a csapat egyik legfontosabb játékosát. Az amerikai Kurt Davis hátvédként a második legponterősebb játékos, nemcsak a gólpasszokból, hanem a góllövésből is jócskán kivéve a részét. Ugyancsak vigyázni kell a másik légiósra, Nick Schausra, aki jó néhány AHL-meccs tapasztalatával a háta mögött erősíti a norvég csapat védelmét. A hazai védők között a legnagyobb név a sokszoros válogatott Henrik Solberg. Szerencsénkre ez a csapatrész a napokban egy kicsit meggyengült, a svéd Patrick Baarnhielm már nem tagja a keretnek, de ez nem jelenti azt, hogy a többiek ne lennének képesek komoly fejtörést okozni Ladányiéknak.

A csatársor is életveszélyes játékosok tömkelegével van tele. Lorentzen, Nagel, Hallem a magyar szurkolók számára is ismerős nevek, ahogy a tavaly még a Graz EBEL-csapatában játszó Daoust is. Az amerikai Kissel a jelenlegi pontkirály, Strandfeldt pedig az elmúlt években folyamatosan megbízhatóan termelte a pontokat, a norvég elitben bőven pontpermeccs felett van az átlaga. Loikas tudásáról mindent elmond, hogy közel 300 SM-Liiga meccs tapasztalatával a háta mögött játszik Stavangerben. Ebben a csapatrészben nincsenek is olyanok, akiknek ne lenne nemzetközi tapasztalatuk a korosztályos vagy a felnőtt válogatottakban.

A norvégok büntetőkkel nyertek a Kontinentális Kupa első meccsén a fehéroroszok ellen, így nekik is nagyon komoly a tét a szombat esti mérkőzésen.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum