Tretyak szerint Kanada és az USA is esélyesebb

   

Oroszország soha nem látott elszántsággal készül Szocsira, csapategységgel erősítenék a legfőbb riválisokhoz képest általuk is gyengébbnek tartott játékoskeretet.

Magyar szemmel nehéz elképzelni azt a nyomást, amely Oroszország hokiválogatottjának vállára nehezedik. Az ország történelme során először rendez téli olimpiát, a világűr sincs elég messze, ha az esemény promotálásáról van szó. Az olimpián belül pedig kétségkívül a férfi jégkorongot övezi a legnagyobb figyelem. De ettől még nem lesz Oroszország az esemény favoritja, vannak nála papíron esélyesebb csapatok. Ez és a vancouveri csalódás arra késztette az orosz jégkorongszövetséget, hogy teljesen új alapokra helyezze a játékosok kiválasztását, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tengerentúlon játszó játékosaik nyomon követésére és kiválasztására. Komoly hír volt, hogy még Biljaletgyinov szövetségi kapitány is áttért a tányéros tévére, hogy figyelhesse, miként teljesítenek játékosai az NHL-ben.

A kiválasztási procedúra keretében legutóbb Vladiszlav Tretyak szövetségi elnök járt észak-amerikai körúton, hogy saját szemével győződjön meg arról, milyen formában vannak játékosai. Útba ejtette Montrealt, Washingtont Pittsburghöt és Torontót is, a Puck Daddy Washingtonban érte utol és készített vele interjút, ebből idézünk ezúttal.

“Nem én vagyok az utolsó hivatalos személy, aki ilyen körúton jár, jön még Zinetula Biljaletgyinov szövetségi kapitány, másodedzőjével Alekszej Kaszatonovval. De vannak állandó játékosmegfigyelőink is a térségben, mint például Nyikolaj Borscsevszkij az USA-ban és Igor Kravcsuk Kanadában” ? kezdte a szövetségi kapitány.

Ezúttal sokkal több megfigyelő segíti a szövetség munkáját, mint a vancouveri olimpia idején. Ez egy tudatos irányváltás eredménye?

Azelőtt ilyenre még sosem volt példa, ez igaz. Nagyon komolyan készülünk, mindent elkövetünk ennek érdekében. Kaszatonov lesz a csapat menedzsere és rengeteg játékosmegfigyelőnk van, akik szabadúszóként készítenek jelentéseket a szövetség számára. De Biljaletgyinov mester is vett egy műholdas adások vételére alkalmas tányért és előfizetett az NHL-meccsekre, így minden meccset láthat. Minden játékos állandó megfigyelés alatt áll, mivel nem hibázhatunk.

Nagy ennek az olimpiának a tétje Oroszország számára.

Minden olimpiának nagy a tétje. Tudjuk, hogy ellenünk mindenki a legkeményebb formájában fog játszani, mivel mi vagyunk a házigazdák. Emlékezhetünk, hogy Vancouverben Kanadával is ugyanez volt a helyzet, a csoportmeccsek alatt Svájcot csak szétlövésben tudták megverni, az USA-tól pedig egyenesen kikaptak. Mindig a házigazdák dolga a legnehezebb, ezért vagyunk biztosak benne, hogy mindenki meg akarja majd keseríteni a mi életünket is. Ezért kell keményen dolgozva megtalálni a legjobb csapatot, amely igazi csapatként tud küzdeni. De nézzen körbe: minden ország válogatottja nagyon jó erőkből áll. Közülük majd az nyeri az olimpiát, amely a legegységesebb, csapatként a legjobban tud játszani.

Tretyak anno

Jelenleg kinek van a legerősebb válogatottja?

Szerintem a hagyományoknak megfelelően Kanada a legerősebb, alig lemaradva követi őt az USA, és a svédekkel is számolni kell. De igazán ezt most még lehetetlen megállapítani. És nem is az számít, papíron milyen erős a csapat. A szentpétervári világbajnokságon aligha volt Oroszországnál papíron erősebb válogatott, mégsem mentünk vele semmire, 11.-ek lettünk. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy mennyire összetartó a társaság, mennyire tudnak csapatként játszani. Ezért nagyon sok múlik azon, milyen munkát végez Biljaletgyinov, kiket válogat be, hogyan rakja össze a sorokat és azok mennyire lesznek képesek együttdolgozni. Mert lehetnek neked a legjobb játékosaid, ha nem a megfelelő helyekre teszed őket, ahol a legtökéletesebben illeszkednek a rendszerbe, akár a passzokról, akár a góllövésről van szó, az egész mit sem ér. A csapatnak egy élő szervezetként kell működnie, amelyben az edző irányítja a dolgokat.

Mit szól ahhoz, hogy Gary Bettman előnyben részesítené a világkupát az olimpiával szemben, van az olimpiának jövője, nem fog elhalványulni?

Az olimpia nem halványul el soha, mert a világkupa megnyerése nem mérhető az olimpia megnyeréséhez. Egy olimpiai bajnoki címre a győzelmet követően még generációkon keresztül emlékeznek. Unokák, dédunokák is emlegetni fogják, hogy a nagypapa, dédnagypapa egyszer olimpiai bajnok lett. Természetesen a világkupa is rangos esemény, oda is csak a legjobb játékosok kapnak meghívót, semmi esetre sem szeretném csökkenteni a világkupa súlyát vagy értékét, de az olimpiai éremhez semmi sem mérhető. Például én is tízszeres világbajnok vagyok, de bárhová is megyek a világon, sohasem tízszeres világbajnokként mutatnak be, hanem mint háromszoros olimpiai bajnokot, és ez nem mindegy. A vb éppen attól értéktelenebb, hogy tízszer nyertem meg.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum